UREDBA
O IZGLEDU I NAČINU IZDAVANJA, VOĐENJA EVIDENCIJE I OBELEŽAVANJA KONTROLNIM AKCIZNIM MARKICAMA CIGARETA I ALKOHOLNIH PIĆA

("Sl. glasnik RS", br. 33/2002, 45/2002, 46/2002 i 58/2004)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se izgled kontrolnih akciznih markica, način njihovog izdavanja, način vođenja evidencije o izdatim kontrolnim akciznim markicama (u daljem tekstu: markica) i način obeležavanja cigareta i alkoholnih pića tim markicama od strane proizvođača, odnosno uvoznika tih proizvoda.

I Izgled markice

Član 2

Markica za obeležavanje cigareta iz člana 10 Zakona o akcizama (u daljem tekstu: Zakon) sadrži sledeće podatke:

1) slovnu oznaku serije:

(1) A - za cigarete grupe A;

(2) B - za cigarete grupe B;

(3) C - za cigarete grupe C;

2) numeričku oznaku serije;

3) oznaku uvoznika - za cigarete iz uvoza.

Markica za cigarete iz uvoza štampa se u posebnoj boji.

Član 3

Markica za obeležavanje alkoholnih pića iz člana 12 Zakona sadrži sledeće podatke:

1) slovnu oznaku serije:

(1) N - niskoalkoholna pića sa sadržajem alkohola do 7%;

(2) R - za prirodnu rakiju i vinjak;

(3) K - za viski, džin i konjak;

(4) Ž - za žestoka i druga alkoholna pića.

2) numeričku oznaku serije;

3) oznaku uvoznika - za alkoholna pića iz uvoza.

Markica za alkoholna pića iz uvoza štampa se u posebnoj boji.

Član 4

Slovna oznaka serije markice označava se velikim štampanim slovima.

Oznaku uvoznika iz čl. 2 i 3 ove uredbe, određuje Ministarstvo finansija.

II Način obeležavanja akciznih proizvoda

Član 5

Obeležavanje akciznih proizvoda iz člana 1 ove uredbe vrši se lepljenjem markice na kutiji (paklici), odnosno flaši ili drugoj ambalaži u koju se pakuju proizvodi, na način koji obezbeđuje vidljivost slovne oznake i numeričke oznake serije markice.

Markica za obeležavanje cigareta lepi se na kutiji (paklici) ispod celofana, tako da se kutija ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.

Markica za obeležavanje alkoholnih pića lepi se preko zatvarača flaše ili druge ambalaže, odnosno preko drugog mesta predviđenog za otvaranje ambalaže tako da se flaša, ili druga ambalaža ne može otvoriti a da se markica ne iscepa.

III Štampanje i izdavanje markica

1. Štampanje markica

Član 6

Štampanje markica vrši, u skladu sa članom 18 stav 2 Zakona, Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca Topčider (u daljem tekstu: Zavod) koji obezbeđuje poseban način zaštite kakav se koristi za štampanje vrednosnica.

Štampanje markica vrši se na papiru i na način koji sprečava falsifikovanje tih markica.

Ugovorom između Ministarstva finansija i Zavoda regulisaće se, pored sadržine markice utvrđene ovom uredbom i oblik, cena, vrsta papira za štampanje, način zaštite od falsifikovanja i drugi tehnički detalji, način naručivanja i preuzimanja odštampanih markica, kao i način čuvanja i vođenja evidencije u štampariji.

2. Izdavanje markica

Član 7

Izdavanje odštampanih markica vrši se na osnovu pismenog zahteva proizvođača, odnosno uvoznika.

Zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se Ministarstvu finansija.

Proizvođač, uz pismeni zahtev, podnosi, u skladu sa propisom kojim se uređuje proizvodnja i promet cigareta, odnosno alkoholnih pića, i dokaz da je registrovan za obavljanje tih delatnosti.

Uvoznik, uz pismeni zahtev, podnosi:

1) dokaz da je, u skladu sa propisom, registrovan za uvoz cigareta, odnosno alkoholnih pića;

2) garanciju banke u visini pripadajuće akcize i poreza na promet za količine proizvoda za koje se izdaju markice, sa rokom važenja garancije banke.

Zahtev za izdavanje markica može se podneti za cigarete koje su razvrstane u kvalitetne grupe u skladu sa Zakonom.

Dokaz iz stava 3 i stava 4 tačka 1) ovog člana proizvođač, odnosno uvoznik podnosi prilikom prvog podnošenja zahteva za izdavanje markica.

Član 8

Zahtev za izdavanje markica za uvozne cigarete i uvozni viski, džin i konjak, može podneti ovlašćeni uvoznik.

Ovlašćeni uvoznik, u smislu stava 1 ovog člana, je lice koje je od strane inostranog proizvođača ovlašćeno za prodaju tih proizvoda na tržištu Republike Srbije.

Podatke o ovlašćenom uvozniku i podatke o nazivu robnih marki za koje je dato ovlašćenje za prodaju na tržištu Republike Srbije pribavlja Ministarstvo finansija neposredno od inostranog proizvođača.

Podatke o inostranom proizvođaču iz stava 3 ovog člana uvoznik cigareta, odnosno alkoholnih pića dostavlja Ministarstvu finansija prilikom podnošenja zahteva za izdavanje markica.

Član 9

Pismeni zahtev iz člana 7 stav 1 ove uredbe podnosi se u četiri primerka, od kojih prvi ostaje proizvođaču, odnosno uvozniku, drugi i treći Zavodu, a četvrti zadržava Ministarstvo finansija.

Drugi primerak pismenog zahteva Zavod vraća Ministarstvu finansija nakon izdavanja markica.

Zahtev za izdavanje markica podnosi lice koje je ovlastio proizvođač, odnosno uvoznik.

Ovlašćenje iz stava 3 ovog člana, fotokopija lične karte i fotografija u boji predaje se Ministarstvu finansija u dva primerka.

Ministarstvo finansija dostavlja Zavodu jedan primerak zahteva, sa fotokopijom lične karte i fotografijom u boji lica koje je ovlašćeno za podizanje markica.

Član 10

Uvoznik, pri carinjenu cigareta, odnosno alkoholnih pića podnosi nadležnom carinskom organu obrazac o izvršenom uvozu cigareta, odnosno alkoholnih pića, fotokopiju zahteva za izdavanje markica za cigarete, odnosno alkoholna pića i original tog zahteva na uvid.

Član 11

Izdavanje markica vrši Zavod neposredno domaćem proizvođaču cigareta i alkoholnih pića, a predaje ovlašćenom licu iz člana 9 stav 3 ove uredbe.

Kod cigareta, odnosno alkoholnih pića iz uvoza, Zavod dostavlja poštom markice na adresu inostranog proizvođača cigareta, odnosno alkoholnih pića.

Pre izdavanja markica podnosi se dokaz o uplati cene štampanja, odnosno dostavljanja markica.

Markice se ne mogu izdati bez dokaza o plaćenom iznosu cene štampanja, odnosno dostavljanja.

Član 12

Oštećene markice i neiskorišćene markice - koje ne namerava da koristi, proizvođač, odnosno uvoznik vraća Ministarstvu finansija zalepljene na posebnom tabaku papira, s tim što moraju imati vidljiv numerički broj serije.

Broj (količinu) oštećenih markica kod kojih nije vidljiv numerički broj serije i potpuno uništene markice odobrava Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija sačinjava poseban zapisnik o vraćenim, odnosno odobrenim markicama iz st. 1 i 2 ovog člana.

Ministarstvo finansija uništava markice iz stava 1 ovog člana i o tome sastavlja zapisnik.

Postupak uništavanja markica sprovodi komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove finansija.

IV Evidencije

Član 13

Ministarstvo finansija vodi evidenciju o izdatim, oštećenim i neiskorišćenim markicama za cigarete, odnosno alkoholna pića, za svakog proizvođača, odnosno uvoznika pojedinačno, kao i o obračunatoj i plaćenoj akcizi i porezu na promet.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sadrži sledeće podatke:

1) vrstu akciznih markica;

2) evidencioni broj;

3) broj i datum zahteva za izdavanje markica;

4) broj (količinu) izdatih markica;

5) slovnu oznaku serije, serijski broj od koga su izdate i serijski broj do koga su izdate markice;

6) broj (količinu) utrošenih markica u proizvodnji u zemlji;

7) broj (količinu) oštećenih, odnosno potpuno uništenih markica;

8) slovnu oznaku serije i serijski broj (od - do) oštećenih, odnosno potpuno uništenih markica;

9) broj (količinu) neiskorišćenih markica koje proizvođač, odnosno uvoznik ne namerava da koristi;

10) slovnu oznaku serije i serijski broj markica koje obveznik ne namerava da koristi;

11) broj (količinu) uvezenih cigareta;

12) količinu uvezenih alkoholnih pića razvrstanih po grupama po kojima se plaća akciza i porez na promet;

13) iznos obračunate i plaćene akcize i poreza na promet;

14) količinu cigareta, odnosno alkoholnih pića koja je stavljena u promet u smislu člana 3 stav 2 Zakona o akcizama.

Domaći proizvođač cigareta, odnosno alkoholnih pića dužan je da Ministarstvu finansija tromesečno dostavlja podatke iz stava 2 ovog člana, najkasnije do 15. u mesecu po isteku svakog tromesečja.

Proizvođač alkoholnih pića - fizičko lice dužan je da u roku iz stava 3 ovog člana, dostavlja Ministarstvu finansija, pored podataka iz stava 2 ovog člana i podatke o kupcima alkoholnih pića - pravnim licima i preduzetnicima.

Kod uvoza cigareta, odnosno alkoholnih pića, podatke iz stava 2 ovog člana uvoznik dostavlja u roku važenja garancije.

Ministarstvo finansija pokrenuće postupak za realizaciju garancije banke ako uvoznik u roku važenja garancije banke ne uveze i ne podnese dokaz o plaćenoj akcizi i porezu na promet u visini pripadajuće akcize i poreza na promet za količine cigareta, odnosno alkoholnih pića za koje su izdate markice.

Ministarstvo finansija pokrenuće postupak iz stava 6 ovog člana i ako uvoznik ne vrati neiskorišćene markice u slučaju da nije uvezao cigarete, odnosno alkoholna pića u količini koja odgovara izdatim markicama.

Član 14

Sadržinu zahteva iz člana 7 stav 1 i obrasca iz člana 10 ove uredbe, kao i način dostavljanja podataka o izdatim markicama urediće ministar nadležan za poslove finansija.

V Popis zaliha i kaznene odredbe

Član 15

Proizvođači, prodavci na veliko i prodavci na malo, kao i uvoznici koji imaju na zalihama cigarete i alkoholna pića sa nalepljenim markicama koje su izdate u skladu sa Uredbom o izdavanju kontrolnih akciznih markica i načinu obeležavanja duvanskih prerađevina i alkoholnih pića tim markicama ("Službeni list SRJ", br. 33/97, 39/97 i 55/98) izvršiće popis zaliha tih proizvoda na dan stupanja na snagu ove uredbe.

Uvoznik će, na dan stupanja na snagu ove uredbe, izvršiti popis zaliha cigareta i alkoholnih pića koja se nalaze pod carinskim nadzorom i u fabrici inostranog proizvođača.

Proizvode iz stava 2 uvoznik je dužan da ocarini ili vrati u inostranstvo najkasnije do 16. avgusta 2002. godine.

Zapisnik o izvršenom popisu (popisnu listu) iz st. 1 i 2 ovog člana obveznik dostavlja Republičkoj upravi javnih prihoda, prema svom sedištu, najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu, odnosno od dana primene ove uredbe.

Član 16

Markice koje su izdate do stupanja na snagu ove uredbe, a nisu utrošene, proizvođač, odnosno uvoznik dostavlja Ministarstvu finansija i ekonomije, najkasnije u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, sa specifikacijom o vrsti i količini vraćenih markica.

Član 17

Na dan stupanja na snagu ove uredbe, Zavod će izvršiti popis zatečenih zaliha markica i dostaviti ih Ministarstvu finansija i ekonomije najkasnije u roku od sedam dana od dana popisa.

Član 18

Ministarstvo finansija i ekonomije uništiće markice iz čl. 16 i 17 ove uredbe i o tome sačiniti zapisnik.

Postupak iz stava 1 ovog člana sprovodi komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove finansija i ekonomije.

Član 18a

Novčanom kaznom od 10.000 do 700.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne dostavi tražene podatke u propisanom roku (član 13 stav 3).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 kazniće se fizičko lice - preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 350.000 dinara.

Novčanom kaznom od 2.000 do 50.000 dinara kazniće se fizičko lice - proizvođač alkoholnih pića za prekršaj iz stava 1 ovog člana, kao i ako ne dostavi podatke o kupcima alkoholnih pića - pravnim licima i preduzetnicima (član 13 stav 4).

Član 19

Novčanom kaznom od 2.000 do 200.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje ne postupi u skladu sa čl. 15 i 16 ove uredbe.

Za radnju iz stava 1 ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 100 do 10.000 dinara.

Novčanom kaznom od 1.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - preduzetnik koje ne postupi u skladu sa čl. 15 i 16 ove uredbe.

Član 20

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o izgledu i načinu izdavanja, vođenja evidencije i obeležavanja kontrolnim akciznim markicama cigareta i alkoholnih pića

("Sl. glasnik RS", br. 58/2004)

Član 14

Proizvođači, prodavci na veliko i prodavci na malo, kao i uvoznici koji imaju na zalihama cigarete i alkoholna pića sa nalepljenim markicama koje su izdate u skladu sa Uredbom o izdavanju kontrolnih akciznih markica i načinu obeležavanja duvanskih prerađevina i alkoholnih pića tim markicama ("Službeni list SRJ", br. 33/97, 39/97 i 55/98), izvršiće popis zaliha tih proizvoda na dan stupanja na snagu ove uredbe i o tome sačiniti zapisnik, sa popisnim listama.

Zapisnik iz stava 1 ovog člana mora da sadrži podatke o:

1) količini cigareta i alkoholnih pića koje su zatečene na dan izvršenog popisa iz stava 1 ovog člana po vrstama cigareta i alkoholnih pića;

2) količini cigareta i alkoholnih pića iz stava 1 ovog člana koje su zatečene na dan izvršenog popisa u smislu člana 15 st. 1 i 2 Uredbe o izgledu i načinu izdavanja, vođenja evidencije i obeležavanja kontrolnim akciznim markicama cigareta i alkoholnih pića ("Službeni glasnik RS", broj 33/2002) po vrstama cigareta i alkoholnih pića.

Zapisnik iz stava 2 ovog člana, dostavlja se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave (u daljem tekstu: Poreska uprava) u roku od sedam dana od dana sastavljanja zapisnika, sa popisnim listama.

Proizvođači, prodavci na veliko i prodavci na malo, kao i uvoznici dužni su da na kraju svakog meseca vrše popis zaliha cigareta i alkoholnih pića iz stava 1 ovog člana.

Zapisnik o izvršenom popisu iz stava 4 ovog člana, sa popisnim listama, dostavlja se Poreskoj upravi do sedmog u mesecu za prethodni mesec.

Novčanom kaznom od 10.000 do 700.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice koje ne postupi u skladu sa odredbama st. 1-5 ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu koje ne postupi u skladu sa odredbama st. 1-5 ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000 do 350.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - preduzetnik koje ne postupi u skladu sa odredbama st. 1-5 ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice - proizvođač alkoholnih pića koje ne postupi u skladu sa odredbama st. 1-5 ovog člana.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".