ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZARADA POSLANIKA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE, FUNKCIONERA BIRANIH IZ REDA POSLANIKA I FUNKCIONERA KOJE BIRA, ODNOSNO IMENUJE I RAZREŠAVA SKUPŠTINA SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 25/2004)

1. Ovom odlukom utvrđuju se privremeno, do donošenja zakona, koeficijenti za obračun zarada i način obračuna zarada za poslanike Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici), funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera koje bira, odnosno imenuje i razrešava Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: funkcioneri).

Zarada poslanika, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera sastoji se iz:

1) osnovice za obračun zarade (u daljem tekstu: osnovica);

2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3) naknade zarade, dodatka na zaradu;

4) iznosa koji poslanik, odnosno funkcioner plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz zarade, u skladu sa zakonom.

2. Poslanicima koji žele da ostvaruju zaradu u Skupštini Srbije i Crne Gore utvrđuje se koeficijent za obračun zarade u visini od 10,20.

3. Funkcionerima biranim iz reda poslanika i funkcionerima utvrđuju se sledeći koeficijenti za obračun zarada, i to:

  1) predsedniku Srbije i Crne Gore

12,75;

  2) predsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore

12,75;

  3) predsedniku Suda Srbije i Crne Gore

12,75;

  4) potpredsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore

11,00;

  5) sudiji Suda Srbije i Crne Gore

11,00;

  6) predsedniku radnog tela Skupštine Srbije i Crne Gore

10,50;

  7) ministru

10,20;

  8) generalnom sekretaru Skupštine Srbije i Crne Gore

10,10;

  9) zameniku ministra spoljnih poslova

9,95;

10) zameniku ministra odbrane

9,95;

11) zameniku generalnog sekretara Skupštine Srbije i Crne Gore

9,60.

Koeficijent lica iz tač. 2 i 3 ove odluke koja imaju pravo na naknadu za ishranu u toku dana i regres za korišćenje godišnjeg odmora sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku dana i regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

4. Zarada poslanika koji žele da ostvaruju zaradu u Skupštini Srbije i Crne Gore, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera utvrđuje se množenjem koeficijenta utvrđenog u skladu sa ovom odlukom i osnovice koju svojom odlukom utvrđuje Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore.

Zarada iz stava 1 ove tačke uvećava se po osnovu radnog staža za 0,40% za svaku navršenu godinu radnog staža.

5. Poslanici koji ostvaruju zaradu na svom radnom mestu imaju pravo na razliku između te zarade i poslaničke zarade utvrđene u skladu sa tačkom 4 ove odluke.

6. Poslanici - penzioneri, koji žele, imaju pravo da ostvaruju razliku između svoje penzije i poslaničke zarade utvrđene u skladu sa tačkom 4 ove odluke.

7. Odredbe ove odluke kojima su utvrđene zarade poslanika, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera odnose se i na sudije Saveznog ustavnog suda, sudije Saveznog suda, poslanike i funkcionere birane iz reda poslanika kojima je prestao mandat poslanika i funkcionere kojima je prestala ili ukinuta funkcija, a koji ostvaruju zaradu u Skupštini Srbije i Crne Gore, odnosno u odgovarajućoj instituciji Srbije i Crne Gore.

8. Rešenje o određivanju zarade na osnovu koeficijenata utvrđenih u tač. 2 i 3 ove odluke donosi predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije i Crne Gore.

9. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju zarada saveznih poslanika u Saveznoj skupštini i funkcionera koje bira i razrešava Savezna skupština ("Službeni list SRJ", br. 5/96, 6/96, 45/96, 28/2000, 30/2000, 66/2000 i 58/2001).

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".