ODLUKA
O IZDAVANJU PRIGODNOG ZLATNOG KOVANOG NOVCA POVODOM 120-GODIŠNJICE NARODNE BANKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 65/2004)

1. Narodna banka Srbije izdaće povodom 120-godišnjice Narodne banke Srbije prigodni zlatni kovani novac apoena od jednog dinara.

2. Prigodni kovani novac iz tačke 1 ove odluke Narodna banka Srbije izdaće u količini od 2.000 komada, u ukupnom iznosu od 2.000 dinara.

3. Prigodni kovani novac iz tačke 1 ove odluke biće izrađen od zlata finoće 900/1000, u specijalnoj (pruf) tehnici, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva, mase 8,640 g i prečnika 25 mm.

Dopušteno je da masa svakog pojedinačnog komada prigodnog kovanog novca iz tačke 1 ove odluke odstupa u promilima iznad mase navedene u stavu 1 ove tačke.

4. Izgled lica prigodnog kovanog novca iz tačke 1 ove odluke je sledeći: u središnjem delu je prikaz zgrade Narodne banke Srbije, ispod koga su ispisane godine jubileja "1884-2004". S desne strane centralnog motiva je oznaka vrednosti "1", ispod koje je ćirilicom i latinicom ispisana reč "dinar".

5. Izgled naličja prigodnog kovanog novca iz tačke 1 ove odluke je sledeći: u središnjem delu je predstavljen srednjovekovni novac srpskih vladara Stefana Uroša II (vladar prima zastavu od sv. Stefana) i cara Dušana (dva anđela predaju vladaru carsku krunu). Iznad njih je amblem Narodne banke Srbije, s čije je leve strane, prateći kružni obod novca, ispisana reč "Narodna", s desne reč "banka", dok se reč "Srbije" nalazi ispod centralnog motiva - a sve tri su ispisane ćirilicom.

6. Obod prigodnog kovanog novca iz tačke 1 ove odluke oivičen je reckama.

7. Prigodni kovani novac iz tačke 1 ove odluke prodavaće se po ceni koju odredi Narodna banka Srbije.

8. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".