PRAVILNIK
O ZVANJIMA PRIPADNIKA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 15/96)

Član 1

Za radnike na određenim dužnostima i druge radnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji nemaju činove (u daljem tekstu: radnici) utvrđuju se zvanja, i to za radnike:

1) sa srednjom stručnom spremom - mlađi referent, referent, stariji referent, samostalni referent, viši referent i viši samostalni referent;

2) sa višom stručnom spremom - mlađi stručni saradnik, stručni saradnik, stariji stručni saradnik, inspektor, samostalni inspektor i viši inspektor;

3) sa visokom stručnom spremom - inspektor, samostalni inspektor, viši inspektor, savetnik, viši savetnik i viši samostalni savetnik.

Zvanja iz stava 1 tačka 1 ovog člana su referentska, zvanja iz stava 1 tač. 2 i 3 ovog člana, zaključno sa zvanjem višeg inspektora, su inspektorska, a zvanja savetnika, višeg savetnika i višeg samostalnog savetnika iz stava 1 tačka 3 ovog člana su savetnička zvanja.

Radnici sa odgovarajućom stručnom spremom iz stava 1 ovog člana stiču početno zvanje mlađeg referenta, mlađeg stručnog saradnika, odnosno inspektora po završenom pripravničkom stažu i položenom stručnom ispitu.

Član 2

Aktom o sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: akt o sistematizaciji) utvrđuju se zvanja za svako radno mesto radnika.

Radnim mestima iz stava 1 ovog člana smatraju se radna mesta na kojima su aktom o sistematizaciji utvrđena zvanja.

Za svako radno mesto iz st. 1 i 2 ovog člana zvanja se utvrđuju u rasponu od najmanje dva, a najviše šest sistematizovanih zvanja.

U aktu o sistematizaciji zvanja se označavaju arapskim brojevima od 1 do 15, počev od zvanja mlađeg referenta, a zaključno sa zvanjem višeg samostalnog savetnika.

Član 3

Rad radnika se ocenjuje jednom godišnje radi utvrđivanja uslova za napredovanje, odnosno sticanje i gubitak zvanja.

Rad radnika se ocenjuje vrstom ocena i na način i po postupku propisanom za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji imaju činove.

Član 4

Radnik stiče neposredno više zvanje pod sledećim uslovima:

1) da ima odgovarajuću stručnu spremu;

2) da je zvanje utvrđeno za radno mesto na kojem je raspoređen, odnosno na koje se raspoređuje;

3) da je u prethodnom zvanju proveo određeno vreme;

4) da za poslednje dve godine pre sticanja zvanja ima pozitivne ocene;

5) da za poslednje dve godine pre sticanja zvanja nije bezuslovno kažnjen za krivično delo kaznom zatvora i da nije kažnjen disciplinskom merom zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti;

6) da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti ni disciplinski postupak zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Smatraće se da nije postojala smetnja za sticanje zvanja predviđena u stavu 1 tačka 5 ovog člana ako u ponovljenom postupku ili po zahtevu za zaštitu zakonitosti postupak bude obustavljen, ako bude doneta oslobađajuća presuda ili ako optužba bude odbijena, ali ne zbog nenadležnosti suda, odnosno smatraće se da nije postojala smetnja iz stava 1 tačka 6 ovog člana ako postupak bude obustavljen, ako bude doneta oslobađajuća presuda ili ako optužba bude odbijena, ali ne zbog nenadležnosti suda.

U slučajevima iz stava 2 ovog člana, radnik koji je ispunjavao ostale uslove utvrđene ovim pravilnikom za sticanje zvanja, steći će to zvanje danom kada je ispunio te uslove.

Član 5

Pod određenim vremenom provedenim u prethodnom zvanju u smislu člana 4 stav 1 tačka 3 ovog pravilnika smatra se za radnika:

1) sa srednjom stručnom spremom - po pet godina u zvanju mlađeg referenta, referenta, starijeg referenta, samostalnog referenta i višeg referenta;

2) sa višom stručnom spremom - po pet godina u zvanju mlađeg stručnog saradnika, stručnog saradnika, starijeg stručnog saradnika, inspektora i samostalnog inspektora;

3) sa visokom stručnom spremom - dve godine u zvanju inspektora, po četiri godine u zvanju samostalnog inspektora i višeg inspektora, po pet godina u zvanju savetnika i višeg savetnika.

Vremenom provedenim u prethodnom zvanju u smislu stava 1 ovog člana ne smatra se kalendarska godina u kojoj je radnik ocenjen negativnom ocenom, odnosno u kojoj je bio odsutan sa rada duže od šest meseci, izuzev zbog profesionalnog oboljenja ili povrede koja je nastupila u vršenju ili povodom vršenja službe.

Član 6

Radnik čiji je rad u poslednje dve godine ocenjen najvišom pozitivnom ocenom, a u zvanju koje ima je proveo najmanje polovinu vremena predviđenog za sticanje neposredno višeg zvanja i ispunjava druge uslove iz člana 4 ovog pravilnika može prevremeno steći neposredno više zvanje.

Radnik koji je postigao izuzetne rezultate u radu i time dao značajan doprinos obavljanju unutrašnjih poslova, kao i radnik u godini u kojoj ispunjava opšte uslove za sticanje starosne penzije, može vanredno steći neposredno više zvanje.

Član 7

Radnik gubi zvanje prestankom radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Izuzetno, zvanje koje je imao u vreme odlaska u penziju zadržava penzionisani radnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je raspoređen u rezervni sastav Ministarstva.

Član 8

Radnici stiču i gube zvanja pod uslovima, na način i po postupku bliže propisanim za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji imaju činove.

Član 9

Radniku koji se na dan stupanja na snagu ovog pravilnika zatekao na radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zvanje će se utvrditi po odredbama ovog pravilnika, prema ukupnom radnom stažu u efektivnom trajanju.

Radniku kome prilikom utvrđivanja zvanja u smislu stava 1 ovog člana preostane određeno vreme za napredovanje, priznaje se to vreme za napredovanje u više zvanje, pod uslovima i na način utvrđen ovim pravilnikom.

Utvrđivanje zvanja će se izvršiti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 10

Prvo ocenjivanje radnika u skladu sa odredbama člana 3 ovog pravilnika izvršiće se za 1996. godinu.

Član 11

Akt o sistematizaciji uskladiće se sa ovim pravilnikom najkasnije do 5. jula 1996. godine.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".