PRAVILNIK
O TEHNIČKIM USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNJAVAJU PREDUZEĆA KOJA VRŠE STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE VOZAČA MOTORNIH VOZILA KOJIMA SE PREVOZE OPASNE MATERIJE I DRUGIH LICA KOJA UČESTVUJU U PREVOZU TIH MATERIJA

("Sl. list SFRJ", br. 76/90)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički uslovi koje moraju da ispunjavaju preduzeća koja vrše stručno osposobljavanje vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica koja učestvuju u pripremi za prevoz, utovaru, pretovaru i istovaru opasnih materija (u daljem tekstu: lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija), stepen i vrsta stručne spreme nastavnog osoblja za obavljanje poslova stručnog osposobljavanja i tehnička sredstva za to osposobljavanje.

Član 2

Stručno osposobljavanje lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija mogu vršiti preduzeća koja ispunjavaju propisane uslove ako su registrovana za obavljanje takvih poslova i ako su opštim aktom utvrdila način stručnog osposobljavanja.

Član 3

Preduzeće koje vrši stručno osposobljavanje lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija mora da raspolaže:

1) odgovarajućim prostorom za izvođenje teoretske i praktične nastave;

2) tehničkom opremom i učilima za izvođenje nastave;

3) stručnim kadrom odgovarajućeg stepena i vrste spreme za izvođenje teoretske i praktične nastave.

Član 4

Pod odgovarajućim prostorom za izvođenje nastave stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se: učionica za izvođenje teoretske nastave, laboratorija za izvođenje praktične nastave - ako se praktična nastava izvodi sa opasnim materijama, skladište za smeštaj i čuvanje opasnih materija i otvoreni prostor - poligon za izvođenje praktičnih vežbi - postupaka sa opasnim materijama koji se primenjuju za vreme priprema opasne materije za prevoz, utovara, pretovara, istovara i drugih manipulacija u toku prevoza, kao i postupaka u slučaju saobraćajne ili druge nezgode vozila natovarenog opasnim materijama.

Član 5

Učionica mora biti dovoljno prostrana da obezbeđuje najmanje 1,5 m2 radne površine i 3 m3 zapremine za svako lice.

Član 6

Poligon za izvođenje praktičnih vežbi i postupaka sa opasnim materijama mora biti:

1) radne površine od najmanje 50 m2;

2) udaljen od poslovnih objekata, stambenih zgrada i drugih objekata i površina (javnih parkova, puteva i sl.) gde borave, zadržavaju se ili se kreću lica, najmanje 150 m.

Član 7

Učionica mora biti snabdevena:

1) odgovarajućim školskim nameštajem;

2) šemama, crtežima i fotografijama o načinu obeležavanja motornih vozila kojima se prevoze opasne materije, načinu označavanja opasnih materija, identifikacionim brojevima opasnih materija i dr.;

3) obrascima prevoznih dokumenata (odobrenja za prevoz opasnih materija, uputstvo o načinu postupanja sa opasnom materijom, certifikat o stručnoj osposobljenosti vozača, certifikat o tehničkoj ispravnosti motornog vozila).

Član 8

Laboratorija mora biti opremljena:

1) odgovarajućim školskim nameštajem;

2) priborom za upoznavanje sa osobinama opasnih materija;

3) uređajem za merenje intenziteta radioaktivnog zračenja;

4) prenosnim uređajem za detekciju zapaljivih gasova i para;

5) ručnim detektorom otrovnih materija;

6) zaštitnim sredstvima.

Član 9

Skladište za smeštaj i čuvanje opasnih materija koje se koristi za izvođenje teoretske i praktične nastave mora biti izgrađeno i opremljeno u skladu sa tehničkim normativima i jugoslovenskim standardima za skladištenje, držanje i čuvanje pojedinih vrsta opasnih materija.

Član 10

Poligon za izvođenje praktičnih vežbi mora biti snabdeven:

1) prevoznim aparatom za gašenje požara;

2) buretom sa vodom od najmanje 200 l;

3) sandukom sa peskom od najmanje 0,5 m3;

4) dvema lopatama;

5) dvema kofama za vodu od najmanje po 10 l.

Član 11

Poslove stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija može obavljati samo stručno lice koje je završilo VII1 stepen spreme saobraćajne (drumski saobraćaj), mašinske, tehnološke, hemijske, pravne ili struke zaštite na radu.

Preduzeće koje vrši stručno osposobljavanje lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija mora imati u stalnom radnom odnosu najmanje četiri radnika za obavljanje poslova stručnog osposobljavanja.

Član 12

Uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za vršenje stručnog osposobljavanja lica koja rukuju opasnim materijama i prevoze opasne materije, u smislu člana 5 Zakona o prevozu opasnih materija, prilaže se:

1) dokaz o registraciji;

2) opšti akt o organizaciji i načinu stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija;

3) spisak lica koja će obavljati poslove stručnog osposobljavanja, sa naznakom stepena i vrste spreme, kao i dokaz da su najmanje četiri lica u stalnom radnom odnosu;

4) popis i opis prostorija u kojima će se vršiti stručno osposobljavanje, sa upotrebnom dozvolom;

5) spisak nastavnih sredstava i pomagala;

6) skica poligona za izvođenje praktičnih vežbi, sa opisom tehničkih osobina i upotrebnom dozvolom.

Član 13

Ispunjavanje propisanih uslova za vršenje stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija utvrđuje se komisijski.

Ako se komisijski utvrdi da nisu ispunjeni propisani uslovi za vršenje stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija, odbiće se zahtev za dobijanje ovlašćenja za bavljenje tom delatnošću.

Član 14

Ako se u toku nadzora utvrdi da preduzeće kome je dato ovlašćenje za vršenje stručnog osposobljavanja lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija ne ispunjava neke od uslova propisanih ovim pravilnikom, staviće se van snage ovlašćenje za bavljenje tom delatnošću.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".