UREDBA
O PREMIJI ZA DUVAN U LISTU ZA 2004. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 66/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja premije za proizvodnju duvana u listu za 2004. godinu (u daljem tekstu: premija).

Član 2

Preduzeća, preduzetnici, zemljoradničke zadruge, poljoprivredna gazdinstva sa svojstvom pravnog lica i zemljoradnici koji se bave proizvodnjom duvana u listu (u daljem tekstu: korisnici premije) imaju pravo na premiju za ugovoren i isporučen duvan u listu po kilogramu u zavisnosti od sorte i klase, i to:


Sorta duvana

Orijental
din/kg

Virdžinija
din/kg

Berlej
din/kg


Klasa I

95

70

55


Klasa II

90

65

50


Klasa III (IIIa)

85

60

45


Klasa IV

65

45

35


Klasa V

40

20

15


Premiju iz stava 1 ovog člana korisnici premije ostvaruju ako u zavisnosti od sorte duvana imaju određeni broj biljaka po hektaru i to za: Virdžiniju od 18.000 do 20.000 biljaka, Berlej od 20.000 do 22.000 biljaka i Orijental (Jaka, Prilep, Džebel) od 160.000 do 180.000 biljaka.

Član 3

Korisnici premije imaju pravo na korišćenje dela premije pre završetka procesa proizvodnje u vidu avansa u zavisnosti od sorte duvana i to za: Orijental i Virdžiniju 40.000 dinara, Berlej 25.000 dinara po hektaru zasađenog i odnegovanog duvana u listu.

Član 4

Premiju iz člana 2 ove uredbe, korisnici premije ostvaruju preko preduzeća, preduzetnika, zemljoradničke zadruge i poljoprivrednog gazdinstva sa statusom pravnog lica (u daljem tekstu: organizatori proizvodnje).

Organizatori proizvodnje ostvaruju premiju pod uslovom da imaju zaključene ugovore o prodaji fermentisanog duvana u listu sa preduzećima koja se bave proizvodnjom cigareta ili preduzećima i preduzetnicima koji su registrovani za izvoz duvana.

Član 5

Zahtev za korišćenje avansa iz člana 3 ove uredbe organizatori proizvodnje podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) do 30. juna 2004. godine.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana organizator proizvodnje podnosi:

1) zapisnik poljoprivredne inspekcije ili područne poljoprivredne službe o zasađenim površinama i broju odnegovanih biljaka duvana u listu, ako sam proizvodi duvan u listu,

2) ugovore sa zemljoradnicima sa površinom na kojoj su ti zemljoradnici ugovorili proizvodnju duvana u listu, cena, rok i način isplate, ugovore o prodaji fermentisanog duvana u listu sa preduzećima koja se bave proizvodnjom cigareta ili preduzećima i preduzetnicima koji su registrovani za izvoz duvana, zapisnik republičke poljoprivredne inspekcije ili područne poljoprivredne službe o zasađenim površinama duvanom u listu i broju odnegovanih biljaka duvana u listu, spisak zemljoradnika sa mestom boravka, jedinstvenim matičnim brojem, katastarskom opštinom i katastarskom parcelom, i površinom na kojoj je rasađen duvan u listu i brojem odnegovanih biljaka.

Ministarstvo isplaćuje avans po prijemu propisane dokumentacije.

Član 6

Konačan iznos premije korisnici premije ostvaruju po isporuci proizvedenih količina sirovog duvana u listu po sortama i klasama.

Uz zahtev za isplatu konačnog iznosa premije organizator proizvodnje podnosi:

1) potvrdu o predatim količinama duvana u listu po sortama i klasama, potvrdu o ukupno isplaćenim sredstvima na ime avansa za 2004. godinu - ako sam proizvodi duvan u listu;

2) potvrdu o predatim količinama duvana u listu, potvrdu o ukupno isplaćenim sredstvima na ime avansa za 2004. godinu i podatke iz člana 5 stav 2 tačka 2) ove uredbe - ako je proizvodnja duvana u listu ugovorena sa zemljoradnicima.

Ministarstvo isplaćuje konačan iznos premije po prijemu, odnosno prihvatanju konačnog obračuna od strane korisnika premije.

Član 7

Korisnik premije, je dužan da ostvari prinos duvana u listu na ugovorenim površinama, isporuči organizatoru proizvodnje sa kojim je ugovorio proizvodnju.

U slučaju da korisnik premije ne postupi u skladu sa stavom 1 ovog člana dužan je da primljena sredstva po osnovu avansa u iznosu navedenom u potvrdi iz člana 6 stav 2 ove uredbe vrati najkasnije do 28. februara 2005. godine.

Član 8

Ako korisnik premije isporuči količinu duvana u listu čija je vrednost manja od visine primljenog avansa iz člana 3 ove uredbe i Uredbe o premiji za proizvodnju sirovog duvana u listu za period januar-mart 2004. godine, dužan je da nastalu razliku po konačnom obračunu, između primljenog avansa i vrednosti isporučenog duvana u listu, vrati najkasnije do 28. februara 2005. godine.

Član 9

Organizatori proizvodnje sirovog duvana u listu dužni su da sredstva ostvarena po osnovu avansa, odnosno konačnog iznosa premije, isplate korisnicima premije u roku od tri dana od dana naplate tih sredstava.

Član 10

Novčanom kaznom od 150.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik premije ako ostvari pravo na premiju, a ne ispunjava uslove iz člana 2 ove uredbe.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 70.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana preduzetnik.

Član 11

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj zemljoradnik - korisnik premije, ako ostvari pravo na premiju, a ne ispunjava uslove iz člana 2 ove uredbe.

Član 12

Novčanom kaznom od 150.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - organizator proizvodnje ako u roku iz člana 9 ove uredbe ostvarena sredstva ne doznači zemljoradniku.

Novčanom kaznom od 8.000 do 10.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 70.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana preduzetnik - organizator proizvodnje.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe obavlja Ministarstvo.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije.