UREDBA
O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA UNAPREĐENJE SELA U 2004. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 67/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za unapređenje sela u 2004. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Podsticajna sredstva iz stava 1 ovog člana korisnici sredstava koriste za unapređenje poljoprivrednog gazdinstva i plasmana poljoprivrednih proizvoda, kao i za razvoj sela.

Član 2

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju poljoprivrednici - fizička lica i zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o registru poljoprivrednih gazdinstava ("Službeni glasnik RS", broj 45/2004) i udruženja građana, u skladu sa uslovima utvrđenim ovom uredbom.

Sredstva iz stava 1 ovog člana mogu koristiti i jedinice lokalne samouprave pod uslovima utvrđenim ovom uredbom.

Član 3

Podsticajna sredstva, korisnik sredstava iz člana 2 stav 1 ove uredbe ostvaruje u zavisnosti od ispunjenosti opštih i posebnih uslova.

Kriterijumi za utvrđivanje ispunjenosti opštih uslova su: vrsta proizvodnje ili aktivnosti za koju se zahtev podnosi, specifičnosti područja ili mesta u kojem se zasniva poljoprivredna proizvodnja, iznos učešća sopstvenih sredstava za realizaciju proizvodnje ili aktivnosti i vrsta investicija za koju se zahtev podnosi.

Član 4

Proizvodnja, u smislu člana 3 stav 2 ove uredbe, obuhvata:

1) sve vidove organske proizvodnje;

2) intenzivnu hortikulturnu proizvodnju (voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo, lekovito bilje i sl.);

3) rasadničku proizvodnju;

4) intenzivnu stočarsku proizvodnju.

Aktivnostima, u smislu ove uredbe, smatraju se aktivnosti usmerene na promovisanje sela i života na selu, edukaciju seoskog stanovništva, unapređenju kvaliteta života seoskog stanovništva i druge aktivnosti.

Član 5

Mesto ili područje za koje se određuju sredstva su:

1) seoska područja;

2) područja sa prirodnim predispozicijama za razvoj hortikulture, supurbana područja, interesne zone za prerađivačku industriju;

3) područja sa prirodnim predispozicijama za razvoj stočarstva, za klaničnu, mesoprerađivačku i mlekarsku industriju;

4) područja sa postojećom organskom proizvodnjom;

5) područje od značaja za očuvanje tradicije sela, autohtonih proizvoda, biljaka i životinja, ruralna područja sa predispozicijom za razvoj seoskog, ekološkog i tranzitnog turizma, područja zaštićene prirode, zone zaštite voda, i

6) područja sa limitirajućim uslovima za intenzivikaciju i specijalizaciju poljoprivredne proizvodnje.

Član 6

Pravo na podsticajna sredstva, lica iz člana 2 ove uredbe koriste ako su obezbedila učešće sopstvenih sredstava za realizaciju projekta.

Iznos podsticajnih sredstava utvrđuje se od procenjene vrednosti projekta proizvodnje ili aktivnosti i to za:

A.

Proizvodnja

Bespovratna sredstva

1)

Unapređenje proizvodnje

 

1.

unapređenje sortimenta u hortikulturnoj proizvodnji

do 30%

2.

unapređenje rasnog sastava stoke

do 30%

3.

zalivni sistem kap po kap

do 50%

4.

ostali zalivni sistemi

do 40%

5.

plastenici, staklenici

40

6.

priključne mašine za hortikulturu i rasadničku proizvodnju

do 35%

7.

objekti za uzgoj stoke

do 50%

8.

priključne mašine i oprema za stočnu proizvodnju

do 50%

2)

Unapređenje plasmana

 

1.

oprema za unapređenje plasmana (pakerice prerada i sl.)

do 50%

2.

certifikacija organske proizvodnje

do 40%

3.

promovisanje i zaštita lokalnih proizvoda

do 40%

B.

Aktivnosti

 

3)

Razvoj sela i promovisanje aktivnosti na selu

 

1.

aktivnosti koje se odnose na očuvanje seoske zajednice i promovisanje ekonomskih, kulturnih, socioloških, običajnih i drugih osobenosti kraja i sela; očuvanje genofonda autohtonih vrsta - sorti/rasa

do 50%

2.

edukacija seoskog stanovništva

do 50%

3.

udruživanje i organizovanje seoskog stanovništva radi zajedničkih aktivnosti

do 40%

4.

aktivnosti (projekti) usmerene ka zaštiti životne sredine (podizanje poljozaštitnih pojaseva, živica; sanacija i rekultivacija zemljišta/sredine degradiranog u procesu eksploatacije i prerade rude i sl.

40%

Jedinica lokalne samouprave može koristiti podsticajna sredstva na osnovu sopstvenih projekata čija je realizacija u toku, odnosno novih projekata, najviše do iznosa učešća sopstvenih sredstava koja je obezbedila za ostvarivanje započetih, odnosno novih projekata.

Član 7

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva - fizičko lice pravo na korišćenje sredstava može ostvariti ako ispunjava i sledeće posebne uslove:

1) da je mlađi od 40 godina;

2) da je na dan podnošenja zahteva za dobijanje podsticajnih sredstava navršio najmanje jednu godinu staža osiguranja u svojstvu osiguranika - poljoprivrednika, u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član 8

Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava lice iz člana 2 stav 1 ove uredbe podnosi ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: ministarstvo), na obrascu koji propisuje ministar nadležan za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: ministar).

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži podatke o:

1) podnosiocu zahteva;

2) vrsti poljoprivredne proizvodnje;

3) mestu odnosno području;

4) investiciji, odnosno aktivnosti;

5) iznosu učešća sopstvenih sredstava.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva - poljoprivrednik i zemljoradnička zadruga u zahtev unose i broj poljoprivrednog gazdinstva pod kojim je nosilac poljoprivrednog gazdinstva - poljoprivrednik, odnosno zemljoradnička zadruga upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Uz zahtev iz stava 1 ovog člana udruženje građana podnosi overenu kopiju statuta tog udruženja i odluku udruženja o investiciji, odnosno aktivnosti.

Jedinica lokalne samouprave, u zahtev iz stava 1 ovog člana, za projekat koji je već započet navodi podatke o stanju projekta na dan podnošenja zahteva, odnosno predlog novog projekta i prilaže dokaz da su za izvođenje projekta obezbeđena sredstva u budžetu jedinice lokalne samouprave.

Zahtev iz stava 1 ovog člana podnosi se do 15. novembra 2004. godine.

Član 9

Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija koju osniva ministar.

U postupku razmatranja zahteva komisija proverava navode koji se odnose na upis lica iz člana 2 ove uredbe u Registar poljoprivrednih gazdinstava, na vrstu poljoprivredne proizvodnje, kao i na opravdanost investicije odnosno aktivnosti i dr.

Član 10

Uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava utvrđuje se ugovorom koji se zaključuje sa ministarstvom.

Ugovorom iz stava 1 ovog člana utvrđuje se, naročito predmet i obim investicije odnosno aktivnosti, novčani iznos koji se dodeljuje korisniku za podsticanje investicije odnosno aktivnosti, kao i način plaćanja.

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".