ODLUKA
O PREMIJI ZA ISPORUČENE KOLIČINE PASTERIZOVANOG MLEKA U BEOGRADU U 2004. GODINI

("Sl. list grada Beograda", br. 9/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi, vreme isplate, način ostvarivanja i visina premije za isporučene količine pasterizovanog mleka i pasterizovanog delimično obranog mleka u Beogradu, u periodu kada je potražnja za mlekom uvećana.

Član 2

Preduzećima mlekarske industrije koja se bave proizvodnjom i preradom kravljeg mleka (u daljem tekstu: mlekare) isplaćuje se premija za sve količine pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti, koje su isporučene na teritoriji grada Beograda u maju, septembru, oktobru i novembru 2004. godine, preko maloprodajne mreže trgovinskih preduzeća, ili su isporučene krupnim potrošačima (bolnicama, restoranima društvene ishrane, studentskim restoranima, restoranima u školama, dečjim i zdravstvenim ustanovama i sl.), samostalnim trgovinskim radnjama i preduzećima koja imaju maloprodajnu mrežu u Beogradu za promet prehrambenih proizvoda.

Član 3

Premija iz člana 2 ove odluke iznosi 1 dinar po jednom litru isporučenih količina pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti.

Član 4

Premija iz člana 3 ove odluke isplaćuje se mlekari ukoliko je ispunila sledeće uslove:

1. da je dostavila Gradskoj upravi - Sekretarijatu za privredu grada Beograda plan isporuke pasterizovanog mleka u Beogradu u 2004. godini na osnovu čega je sačinjen i usvojen Bilans potreba osnovnih prehrambenih proizvoda za 2004. godinu;

2. da je u mesecu za koji se ostvaruje premija isporučila u Beogradu pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti u količini od najmanje 70% u odnosu na planirane prosečne mesečne obaveze po Bilansu potreba za 2004. godinu.

Član 5

Mlekare su dužne da sredstva ostvarena od premije usmere za sledeće namene:

- 70% primljenih sredstava da isplate proizvođačima sirovog mleka od kojih je mleko otkupljeno. Ukoliko sve količine ili deo sirovog mleka potiče iz sopstvene proizvodnje, mlekare su dužne da 70% primljenih sredstava premije ili srazmerni deo ovih sredstava usmere u razvoj proizvodnje mleka,

- 30% primljenih sredstava premije za razvoj prerade mleka.

Rok za isplatu sredstava premije proizvođačima mleka od kojih je sirovo mleko otkupljeno je sedam dana od dana naplate sredstava premije.

Mlekare su dužne da za mesece za koje su ostvarile premiju dostave Sekretarijatu za privredu izveštaj o isplati dela premije proizvođačima sirovog mleka od kojih je mleko otkupljeno.

Po isteku 2004. godine, mlekare su dužne da Sekretarijatu za privredu dostave izveštaj o namenskom utrošku svih sredstava premije.

Član 6

Sredstva za premije za mleko obezbeđena su u budžetu grada Beograda za 2004. godinu.

Isplata premije vršiće se na zahtev mlekare po isteku meseca za koji se isplaćuje premija do utroška sredstava obezbeđenih u budžetu grada Beograda za 2004. godinu za ovu namenu.

Član 7

Zahtev za isplatu sredstava premije za mleko podnose mlekare Gradskoj upravi - Sekretarijatu za privredu, najkasnije u roku od 30 dana po isteku meseca za koji se premija isplaćuje.

Uz zahtev za isplatu sredstava premije mlekare su dužne da dostave:

1. Specifikaciju faktura o isporučenim količinama pasterizovanog mleka sa 3,2% mlečne masti i pasterizovanog delimično obranog mleka sa 2,8% mlečne masti kupcima na teritoriji grada Beograda.

2. Izveštaj o otkupljenim količinama sirovog mleka u mesecu za koji se ostvaruje premija, odnosno izveštaj o ostvarenoj sopstvenoj proizvodnji mleka.

Specifikacija faktura koju je overio generalni direktor preduzeća treba da sadrži: vrstu proizvoda, datum isporuke, broj fakture, cenu mleka i naznaku da je reč o kupcima sa teritorije grada Beograda.

Član 8

Rešenje o isplati sredstava premije donosi sekretar Sekretarijata za privredu.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava - Sekretarijat za privredu, a kontrolu utroška finansijskih sredstava Gradska uprava - Sekretarijat za finansije.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".