ODLUKA
O NAČINU IZDAVANJA PASOŠA, ZAJEDNIČKOG PASOŠA, PUTNOG LISTA I VIZE

("Sl. list SRJ", br. 5/97 i 25/97)

1. Ovom odlukom propisuje se način izdavanja pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize.

2. Zahtev za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša i vize u Saveznoj Republici Jugoslaviji podnosi se organu nadležnom za izdavanje putnih isprava i viza na čijem području podnosilac zahteva ima prebivalište.

Zahtev za izdavanje pasoša, putnog lista i vize u inostranstvu podnosi se diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Savezne Republike Jugoslavije.

Zahtev za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize treba da bude čitko popunjen.

3. Podnosilac zahteva je dužan da potpiše zahtev. Ako je podnosilac zahteva nepismen ili iz drugih razloga nije u stanju da se potpiše, potpisaće ga lice koje on ovlasti, a koje, pored ličnog imena podnosioca zahteva, navodi i svoje ime, adresu i broj lične karte.

Ako su roditelji maloletnog lica razvedeni, zahtev za izdavanje pasoša ili vize tom licu podnosi roditelj kome je sudskom odlukom maloletno lice povereno na čuvanje i vaspitanje.

Kada službeno lice sazna da su bračni ili porodični odnosi narušeni (prijava drugog roditelja, obaveštenje nadležnog organa starateljstva ili dr. organa), upis deteta u pasoš jednog od roditelja, odnosno izdavanja pasoša izvršiće se na osnovu saglasnosti oba roditelja. Ako drugi roditelj nije saglasan, službeno lice će prekinuti postupak i zatražiti mišljenje nadležnog organa starateljstva.

4. Podnosilac zahteva za izdavanje pasoša ili vize, koji zahtev podnosi lično, dužan je da stavi na uvid ličnu kartu i da uz zahtev priloži:

1) dve fotografije dimenzije 3,5 x 4,5 cm koje verno prikazuju njegov lik. Lice kome se izdaje pasoš mora biti fotografisano an fas, bez kape ili marame;

2) odobrenje nadležnog vojnoteritorijalnog organa za putovanje u inostranstvo ili drugi dokaz o regulisanoj vojnoj obavezi (vojna knjižica koju stavlja na uvid, rešenje i dr.) ako je u pitanju regrut ili vojni obveznik mlađi od 27 godina;

3) za lica koja po zakonu nisu obavezna da imaju ličnu kartu - izvod iz matične knjige rođenih ili izvod iz matične knjige jugoslovenskih državljana ili uverenje o državljanstvu Savezne Republike Jugoslavije koje nije starije od šest meseci;

4) dokaz o uplaćenoj taksi za izdavanje pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize;

5) dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize.

Lice koje zahtev podnese preporučenom poštanskom pošiljkom ili preko punomoćnika dužno je da uz zahtev dostavi i overenu foto-kopiju lične karte, a ako po zakonu nije obavezno da ima ličnu kartu - izvod iz matične knjige rođenih ili izvod iz matične knjige jugoslovenskih državljana.

4. Prilikom prijema zahteva za izdavanje pasoša ili viza, službeno lice proverava da li je zahtev uredno popunjen i da li sadrži dokumenta i podatke iz tačke 4 ove odluke.

Ako se proverom ustanovi da je podnesen zahtev nepotpun, odnosno da podnosilac zahteva nije priložio potrebne dokumente i dokaze, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, službeno lice će podnosiocu zahteva, koji zahtev podnosi lično, ukazati na nedostatke u zahtevu, ostavljajući mu primeren rok da ih otkloni.

Ako je zahtev dostavljen preporučenom poštanskom pošiljkom nepotpun, zbog čega se po takvom zahtevu ne može postupati, podnosiocu zahteva će se pismenim putem ukazati da nedostatke otkloni.

Ako podnosilac zahteva u određenom roku ne otkloni nedostatke, smatraće se da je odustao od zahteva, o čemu se donosi zaključak i obaveštava podnosilac zahteva.

O prijemu zahteva službeno lice izdaje potvrdu podnosiocu zahteva koji je zahtev podneo lično. Potvrda o prijemu zahteva ne dostavlja se podnosiocu koji je zahtev predao preporučenom poštanskom pošiljkom.

5. Službeno lice u postupku izdavanja pasoša i vize vrši provere iz evidencije o izdatim putnim ispravama i vizama, o odbijenim zahtevima za izdavanje putnih isprava i viza, o oduzetim putnim ispravama i poništenim vizama i nevažećim putnim ispravama, utvrđuje identitet, državljanstvo, regulisanje vojne obaveze i da li postoje smetnje za odbijanje zahteva u skladu sa članom 46 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana, kao i provere drugih podataka značajnih za odlučivanje u vezi izdavanja putnih isprava i viza. Izvršene provere i radnje službeno lice potvrđuje svojim potpisom na određenom mestu obrasca zahteva.

Ako je zahtev za izdavanje pasoša ili vize podnelo lice koje je na području organa od koga traži izdavanje pasoša ili vize prebivalo kraće od deset godina, organ nadležan za izdavanje pasoša ili viza će preko jedinstvene evidencije izdatih putnih isprava proveriti da li je to lice imalo putnu ispravu organa na čijem području je prethodno imalo prebivalište, broj izdate putne isprave i datum njenog izdavanja, kao i to da li postoje određene smetnje za izdavanje pasoša ili vize.

6. Kada se zahtev za izdavanje pasoša rešava po hitnom postupku, podnosilac zahteva dužan je da uz zahtev priloži: uput jugoslovenske zdravstvene ustanove za lečenje u inostranstvu ili poziv strane zdravstvene ustanove za lečenje ili druga dokumenta u vezi sa lečenjem u inostranstvu, dokaz o smrti ili bolesti člana porodice u inostranstvu (izveštaj inostranog organa o smrti, telegram i druga obaveštenja) i dopise preduzeća, državnih organa, ustanova i drugih pravnih lica.

7. Imaocu pasoša čiji rok važenja nije istekao, izdaće se, na njegov zahtev, novi pasoš ako su promenjeni podaci o ličnom imenu imaoca pasoša, ako su promenjeni podaci o jedinstvenom matičnom broju, ako su stranice pasoša popunjene unesenim vizama i štambiljima pograničnih organa o prelasku državne granice, ako je pasoš oštećen da ne može služiti svojoj svrsi i ako je lik imaoca pasoša bitno izmenjen.

Bitnim promenama lika imaoca pasoša smatraju se, pored prirodnih promena, i promene nastale usled fizičkih uticaja (hirurške intervencije, povrede i dr.).

Poništeni pasoš vraća se imaocu.

8. Zahtev za izdavanje zajedničkog pasoša podnosi vođa grupe ili njegov punomoćnik.

Uz zahtev za izdavanje zajedničkog pasoša prilaže se i pasoš vođe grupe i dokumenta članova grupe koja se podnose prilikom izdavanja pasoša, osim fotografija.

Zahtev za izdavanje zajedničkog pasoša rešava se kao i zahtev za izdavanje pasoša po postupku utvrđenom u ovoj odluci.

U zajedničkom pasošu, na predviđenom mestu, brojem i slovima se iza poslednjeg upisanog lica konstatuje broj upisanih lica, što se potvrđuje pečatom i potpisom službenog lica.

Ako lice upisano u zajednički pasoš ne putuje u inostranstvo, organ nadležan za izdavanje putnih isprava i viza ili organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice, na zahtev vođe grupe, poništiće upis tog lica u zajednički pasoš. Poništavanje upisa lica overava se pečatom i potpisom službenog lica.

Ako se zbog bolesti, smrti ili iz nekog drugog razloga lice upisano u zajednički pasoš ne vraća u Jugoslaviju zajedno sa ostalim članovima grupe, upis tog lica u zajednički pasoš može, na zahtev vođe grupe, poništiti i diplomatsko ili konzularno predstavništvo Savezne Republike Jugoslavije.

9. Zahtev za izdavanje putnog lista, diplomatsko ili konzularno predstavništvo Savezne Republike Jugoslavije rešiće odmah licu koje poseduje dokumenta za utvrđivanje identiteta (lična karta, pasoš čiji je rok važenja istekao, vozačka dozvola), kao i u slučaju kada je to lice lično poznato službeniku diplomatskog ili konzularnog predstavništva Jugoslavije. O izdavanju putnog lista diplomatsko ili konzularno predstavništvo će obavestiti Savezno ministarstvo za unutrašnje poslove.

Licu koje ne poseduje dokumenta za utvrđivanje identiteta ili nije poznato službeniku diplomatskog ili konzularnog predstavništva Savezne Republike Jugoslavije putni list će se izdati nakon provere identiteta i državljanskog statusa.

Diplomatsko ili konzularno predstavništvo Savezne Republike Jugoslavije će prilikom izdavanja putnog lista, na predviđenom mestu u obrascu putnog lista, navesti na osnovu čega je utvrđen identitet lica kome se izdaje putni list.

10. Podaci iz člana 29 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana upisuju se u pasoš, zajednički pasoš i putni list odgovarajućim mašinama, slovima tačkaste strukture.

Fotografija imaoca pasoša, odnosno putnog lista lepi se tako što se sa mesta predviđenog za fotografiju skida zaštitni papir i na to mesto stavlja fotografija. Fotografija se pričvršćuje nitnama u gornjem levom i donjem desnom uglu.

U gornjem desnom uglu utiskuje se suvi žig koji osim dela fotografije zahvata i deo stranice pasoša, odnosno putnog lista.

Preko donjeg levog ugla fotografije lepi se multigram koji zahvata deo fotografije i stranice pasoša, odnosno putnog lista.

Podaci o detetu koje se upisuje u pasoš roditelja ili drugog zakonskog zastupnika unose se na stranicu pasoša koja je predviđena za upisivanje podataka o deci. Fotografija se pričvršćuje nitnama u gornjem levom i donjem desnom uglu na stranicu pasoša koja je predviđena za fotografije dece.

Preko donjeg levog ugla fotografije lepi se multigram koji zahvata deo fotografije i stranice pasoša.

11. Vize se izdaju lepljenjem na prvu slobodnu stranicu pasoša predviđenu za unošenje vize.

Podaci iz tačke 7 stav 2 odredba pod 1 Odluke o obrascima putnih isprava i viza ("Službeni list SRJ", br. 57/96 i 14/97) upisuju se odgovarajućim mašinama, slovima tačkaste strukture.

12. Ova odluka stupa na snagu 1. marta 1977. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o načinu izdavanja pasoša, zajedničkog pasoša, putnog lista i vize

("Sl. list SRJ", br. 25/97)

3. Ova odluka stupa na snagu 16. juna 1997. godine.