ODLUKA
O ORGANIZOVANJU PRIPREMA ZA ODBRANU

("Sl. list SRJ", br. 35/97)

1. Ovom odlukom reguliše se način izvršavanja obaveze saveznih organa i saveznih organizacija, organa i organizacija republika članica, jedinica lokalne samouprave i drugih oblika teritorijalnog organizovanja, organizacija koje obavljaju javnu službu ili delatnost, preduzeća i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: Predlog plana organizovanja) u slučaju neposredne ratne opasnosti, ratnog stanja ili vanrednog stanja.

2. Predlog plana organizovanja priprema Savezno ministarstvo za odbranu.

3. Savezno ministarstvo za odbranu ostvaruje saradnju sa državnim organima, preduzećima i drugim pravnim licima po pitanjima pripreme njihovih pojedinačnih planova organizovanja.

4. Državni organi, preduzeća i druga pravna lica dostavljaju Saveznom ministarstvu za odbranu podatke kojima raspolažu, a koji su od značaja za pripremu Predloga plana organizovanja.

Podaci iz stava 1 ove tačke odnose se, naročito, na:

1) mere pripravnosti;

2) organizaciju i rad državnih organa;

3) organizaciju veza i upotrebu jedinica veza za potrebe državnih organa;

4) organizaciju i rad službe osmatranja i obaveštenja;

5) upotrebu jedinica civilne zaštite i drugih oblika organizovanja zaštite i spasavanja civilnog stanovništva i materijalnih dobara;

6) upotrebu jedinica civilne odbrane;

7) obaveze preduzeća i drugih pravnih lica za proizvodnju i vršenje usluga za potrebe Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane;

8) mere bezbednosti i zaštite.

5. Predlog procene mogućih ratnih i drugih opasnosti za odbranu zemlje, na osnovu koje se planiraju zadaci i mere, angažovanje snaga i sredstava, proizvodnja i pružanje usluga i drugo, priprema Savezno ministarstvo za odbranu, u saradnji s Generalštabom Vojske Jugoslavije i nadležnim saveznim i republičkim ministarstvima za zaštitu životne sredine.

6. Predlog plana organizovanja obuhvata zadatke, organizaciju, snage, sredstva, mere i postupke za rad državnih organa i upotrebu jedinica koje obrazuju ti organi i preduzeća i druga pravna lica.

7. Državni organi, preduzeća i druga pravna lica dužni su da, u pripremama za odbranu, utvrde svoju organizaciju za vreme ratnog stanja i potreban broj izvršilaca, na osnovu odgovarajućih akata nadležnih organa.

8. U postupku pripreme Predloga plana organizovanja, u dokumentima koji se odnose na obaveze preduzeća i drugih pravnih lica, utvrđuju se bilansne potrebe i mogućnosti za obezbeđenje potreba Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane.

Za bilansiranje potreba i mogućnosti koriste se jedinstveni statistički pokazatelji i standardi (definicije, nomenklature, klasifikacije, šifarnici i drugo), kao i obrasci koje utvrdi savezni ministar za odbranu.

9. Savezni ministar za odbranu doneće uputstvo za primenu ove odluke kojim se bliže reguliše način izvršavanja obaveza državnih organa, preduzeća i drugih pravnih lica, utvrđenih ovom odlukom.

10. Uputstvo iz tačke 9 ove odluke doneće se u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

11. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizovanju priprema za izradu Plana odbrane zemlje, E. p. br. 187. od 22. juna 1995. godine.

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".