PRAVILNIK
O NAČINU IZDAVANJA POSLOVNE VIZE

("Sl. list SFRJ", br. 30/90 i 47/90)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način izdavanja poslovne vize, obrazac poslovne vize, obrazac zahteva za izdavanje poslovne vize, način poništavanja poslovne vize, kao i način vođenja evidencije i izveštavanja o izdatim poslovnim vizama.

Član 2

Poslovna viza, u smislu člana 18a stav 1 Zakona o dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca (u daljem tekstu: Zakona), izdaje se sledećoj kategoriji stranaca:

a) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi obavljanja privrednih i društvenih delatnosti predviđenih propisima o stranim ulaganjima (po osnovu ugovora o ulaganju, ugovora o osnivanju mešovitog preduzeća, ugovora o koncesiji, ugovora o osnivanju mešovite banke, ugovora o osnivanju ugovornog preduzeća, osnivanja sopstvenog preduzeća i dr.);

b) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi obavljanja privrednih delatnosti predviđenih propisima o spoljnotrgovinskom poslovanju (po osnovu ugovora o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, izvođenja investicionih radova u Jugoslaviji, strana predstavništva, know-how i dr.);

v) strancima koji u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju dolaze radi zapošljavanja, a po saveznim propisima mogu u Jugoslaviji zasnovati radni odnos bez odobrenja za zasnivanje radnog odnosa (ako radni odnos zasnivaju za obavljanje stručnih poslova utvrđenih ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, o dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, o prenosu tehnologije i o stranim ulaganjima).

Član 3

Boravak u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji smatraće se odobrenim strancu kome je poslovna viza izdata.

Član 4

Nadležni organ će u postupku utvrditi postojanje zakonskih uslova za poništenje poslovne vize. O poništenju takve vize doneće rešenje.

Po pravosnažnosti rešenja iz stava 1 ovog člana poslovna viza će se poništiti otiskivanjem klauzule "poništeno" u putnu ispravu stranca preko vize.

II POSEBNE ODREDBE

1. Izdavanje poslovne vize

Član 5

Poslovna viza izdaje se na zahtev. Zahtev se podnosi na posebnom obrascu (Obrazac br. 1).

Uz zahtev za izdavanje poslovne vize prilaže se putna isprava na koju se traži izdavanje takve vize.

Član 6

Poslovna viza izdaje se na urednu i važeću putnu ispravu.

Član 7

Podnosilac zahteva dužan je da priloži dokaz da ispunjava uslove za dobijanje poslovne vize u smislu člana 18a stav 1 Zakona, odnosno člana 2 ovog pravilnika.

Dokaz u smislu stava 1 ovog člana je rešenje saveznog organa uprave nadležnog za ekonomske odnose s inostranstvom kojim se omogućava obavljanje privredne delatnosti stranca ili stranog pravnog lica.

2. Obrazac poslovne vize

Član 8

Poslovna viza se izdaje otiskivanjem propisanog štambilja u putnu ispravu stranca i overava okruglim pečatom i potpisom službenog lica organa koji izdaje vizu.

Štambilj poslovne vize je formata 67 x 82 mm.

Tekst u štambilju poslovne vize ispisan je na jednom od jezika naroda Jugoslavije, kao i na francuskom jeziku.

Štambilj poslovne vize propisan je obrascem br. 2.

3. Obrazac zahteva za izdavanje poslovne vize

Član 9

Obrazac zahteva za izdavanje poslovne vize odštampan je na hartiji formata 30 x 21 cm.

Obrazac sadrži: naziv organa kome se podnosi zahtev; natpis: "Zahtev za izdavanje poslovne vize strancu"; rubrike u koje se upisuju podaci o podnosiocu zahteva, i to: prezime, ime, pol, dan, mesec i godina rođenja, mesto i država rođenja, državljanstvo, zanimanje, mesto zaposlenja, adresa prebivališta (boravišta), vrsta i broj putne isprave i od koga i gde je izdata, rok važenja putne isprave, vreme za koje se traži poslovna viza, svrha izdavanja poslovne vize; prostor za upis naziva mesta i datuma izdavanja poslovne vize i navođenje priloga koji se dostavljaju uz zahtev; mesto za potpis podnosioca zahteva; rubrike za upisivanje rednog broja podnetog zahteva, iznosa takse i broja priloga koji se podnose uz zahtev; prostor u koji se upisuje kako je postupljeno po zahtevu stranca za izdavanje poslovne vize, broj izdate poslovne vize i datum izdavanja takve vize; mesto za taksu i mesto za potpis službenog lica ovlašćenog za izdavanje poslove vize.

Tekst obrasca štampa se na jednom od jezika naroda Jugoslavije, kao i na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

4. Evidencija i izveštavanje o izdatim poslovnim vizama

Član 10

Diplomatska i konzularna predstavništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u inostranstvu, odnosno nadležni organi u republikama i autonomnim pokrajinama, vode evidenciju o izdatim poslovnim vizama strancima.

Evidencija o izdatim poslovnim vizama sadrži: prezime i ime stranca; državljanstvo; zanimanje; naziv firme u kojoj je zaposlen i mesto u kojoj se ona nalazi; vrstu i broj putne isprave stranca; datum izdavanja poslovne vize; rok važenja putne isprave i poslovne vize; razloge izdavanja poslovne vize.

Član 11

Diplomatska i konzularna predstavništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u inostranstvu o izdatim poslovnim vizama izveštavaju savezni organ uprave nadležan za inostrane poslove i savezni organ uprave nadležan za unutrašnje poslove.

Nadležni organi u republici ili autonomnoj pokrajini o izdatim poslovnim vizama izveštavaju republičke, odnosno pokrajinske organe uprave nadležne za unutrašnje poslove.

Republički, odnosno pokrajinski organi uprave nadležni za unutrašnje poslove izveštaje iz stava 2 ovog člana dostavljaju saveznom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove.

Izveštaji o izdatim poslovnim vizama dostavljaju se odmah po izdavanju takve vize, odnosno dobijanju obaveštenja i sadrže podatke predviđene u članu 10 stav 2 ovog pravilnika.

Član 12

Obrasci br. 1 i 2 iz čl. 5 i 8 ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

 

Obrazac br. 1

Strana 1.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac popuniti čitko.
Za tačnost podataka odgovara
podnosilac zahteva

 

 

 

 

 

 

 

 

Primljeno

 

 

 

 

broj

taksa

prilog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  NAZIV ORGANA KOME SE
  PODNOSI ZAHTEV

 

 

 

 

 

 

``````````````````````````````

 

 

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE
POSLOVNE VIZE STRANCU
  

 

  1.  Prezime

  2.  Ime

  3.  Pol

  4.  Dan, mesec i godina rođenja

  5.  Mesto i država rođenja

  6.  Državljanstvo

  7.  Zanimanje

  8.  Zaposlen kod (adresa)

  9.  Prebivalište (boravište) i adresa

10.  Putna isprava (vrsta, broj, od koga i gde izdata)
 

11. Putna isprava važi do
 

12. Za koje vreme traži poslovnu vizu
 

13.  U koje svrhe

  

 

 

U ____________________
Dana _____19___godine

 

 

Uz zahtev prilažem

_______________________

 

 

 

(Potpis podnosioca zahteva)

 

 

 

 

 

Strana 2.

 
 

Popunjava službeno lice organa
kome je zahtev predat

Kako je zahtev rešen

Broj izdate poslovne vize

Datum izdavanja

 

 

 

________________________

 

(Potpis službenog lica)

(Mesto za taksu)

 

 

 

 

Obrazac br. 2

ŠTAMBILJ POSLOVNE VIZE

Obrazac štambilja za poslovnu vizu koju diplomatsko ili konzularno predstavništvo SFRJ u inostranstvu i nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini izdaje na putnu ispravu stranca

 
 

 

 

POSLOVNA VIZA

No.______________________

 

 

ZA NEOGRANIČENI BROJ PUTOVANJA

 

 

       MESTO I DATUM IZDAVANJA
       ROK VAŽENJA:

 

       M. P.

 

___________________
(Potpis službenog lica)