ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE SPROVODI OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 97/2003 i 68/2004)

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije, radi regulisanja likvidnosti banaka, sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

2. Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu kupovinom i prodajom sledećih hartija od vrednosti:

1) blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije - kratkoročnih hartija od vrednosti koje izdaje Narodna banka Srbije;

2) kratkoročnih i dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija (državne hartije od vrednosti).

Hartije od vrednosti iz stava 1 ove tačke (u daljem tekstu: hartije od vrednosti) mogu biti izražene u dinarima ili u stranoj valuti, u skladu sa zakonom.

3. Narodna banka Srbije obavlja sledeće vrste transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti:

1) trajne transakcije,

2) repo transakcije.

Pod trajnom transakcijom u smislu ove odluke podrazumeva se kupovina i prodaja hartija od vrednosti bez obaveze njihove ponovne prodaje, odnosno kupovine.

Pod repo transakcijom u smislu ove odluke podrazumevaju se kupovina i prodaja hartija od vrednosti kojima je prodavac saglasan da ih proda kupcu, koji je saglasan da prodavcu plati kupovnu cenu uz istovremenu obavezu da će kupljene hartije od vrednosti na tačno utvrđeni datum prodati prodavcu, koji je obavezan da za te hartije od vrednosti plati kupcu unapred utvrđenu reotkupnu cenu.

Repo transakcije se zaključuju i obavljaju na osnovu ove odluke i okvirnog ugovora o prodaji hartija od vrednosti sa obavezom kupovine tih hartija (okvirni repo ugovor) zaključenog između Narodne banke Srbije i banke iz tačke 9 ove odluke.

4. Trajne transakcije iz tačke 3 stav 2 ove odluke obuhvataju:

1) prodaju blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije na primarnom tržištu (izdavanje);

2) prodaju blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije na sekundarnom tržištu;

3) kupovinu blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije pre roka njihovog dospeća;

4) kupovinu državnih hartija od vrednosti;

5) prodaju državnih hartija od vrednosti.

5. Repo transakcije iz tačke 3 stav 3 ove odluke obuhvataju:

1) kupovinu državnih hartija od vrednosti sa obavezom prodaje tih hartija;

2) prodaju državnih hartija od vrednosti sa obavezom kupovine tih hartija;

3) kupovinu blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije sa obavezom prodaje tih zapisa.

6. Narodna banka Srbije transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, u smislu ove odluke, može obavljati:

1) na aukcijama,

2) neposrednom kupovinom, odnosno prodajom hartija od vrednosti.

7. Guverner Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: guverner) ili lice koje on ovlasti, u skladu s ciljevima i zadacima monetarne politike, a na osnovu tekućih monetarnih kretanja - utvrđuje vrstu i iznos hartija od vrednosti koje se kupuju i prodaju, kamatne stope po kojima se hartije od vrednosti kupuju, odnosno prodaju, kao i druge bliže uslove i način na koji će Narodna banka Srbije, u skladu sa ovom odlukom, obavljati transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti.

II UČESNICI

8. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama, Narodna banka Srbije obavlja s bankama koje ispunjavaju uslove utvrđene ovom odlukom, a neposrednu kupovinu i prodaju tih hartija obavlja s tim bankama i sa izdavaocem hartija od vrednosti iz tačke 2 stav 1 odredba pod 2 ove odluke.

9. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, u smislu ove odluke, Narodna banka Srbije obavlja s bankama koje ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je banka član Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar);

2) da je banka učesnik u Real Time Gross Settlement sistemu Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: RTGS sistem);

3) da nad bankom nije pokrenut postupak likvidacije ili stečaja;

4) da je banka Narodnoj banci Srbije dostavila osnovne podatke na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo, i ovlašćenje za najmanje tri lica da u ime i za račun banke mogu da izdaju ponude za kupovinu i prodaju hartija od vrednosti (ponuda), zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti (ovlašćena lica), sa spesimenima njihovih potpisa;

5) da je banka s Narodnom bankom Srbije zaključila okvirni repo ugovor - ako se obavljaju repo transakcije.

10. Banka koja ispunjava uslove iz tačke 9 ove odluke (u daljem tekstu: učesnik) kupuje i prodaje hartije od vrednosti u svoje ime i za svoj račun.

11. Učesnik je dužan da:

1) obezbedi da na svom žiro računu koji se vodi u RTGS sistemu ima dovoljno sredstava za kupovinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu kupovinu, odnosno da na svom računu hartija od vrednosti ima dovoljnu količinu hartija od vrednosti, u skladu sa izdatim ponudama za njihovu prodaju;

2) Narodnu banku Srbije blagovremeno obavesti o izmeni osnovnih podataka, kao i o izmeni podataka o ovlašćenim licima, tako što će joj dostaviti nove podatke u skladu sa tačkom 9 odredba pod 4 ove odluke;

3) u svemu postupa u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima kojima se uređuju izdavanje i trgovina hartija od vrednosti iz ove odluke, obračun i poravnanje tih hartija (kliring i saldiranje), kao i propisima kojima se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa.

12. Ako banka ne izvrši obaveze u skladu sa zaključenom transakcijom kupovine i prodaje hartija od vrednosti, kao i u drugim slučajevima nepoštovanja obaveza propisanih ovom odlukom - guverner ili lice koje on ovlasti može rešenjem zabraniti da ta banka učestvuje na jednoj ili na više aukcija hartija od vrednosti.

Rešenje iz stava 1 ove tačke donosi guverner ili lice koje on ovlasti.

Rešenje iz stava 2 ove tačke je konačno.

III ORGANIZOVANJE I SPROVOĐENJE AUKCIJA

13. Transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti na aukcijama obavljaju se elektronski - razmenom između Narodne banke Srbije i učesnika elektronskih poruka sopstvenog formata po SWIFT standardu, kroz posebnu aplikaciju RTGS sistema - Sistema za elektronsko trgovanje Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: aukcijska platforma).

Operativnim pravilima Narodne banke Srbije za sprovođenje ove odluke utvrdiće se bliži uslovi i način korišćenja aukcijske platforme (razmena elektronskih poruka, rokovi razmene tih poruka i dr.). Sastavni deo operativnih pravila je terminski plan za obavljanje svih poslovnih procesa preko aukcijske platforme (u daljem tekstu: terminski plan).

Na elektronske poruke, u smislu ove odluke, shodno se primenjuju odredbe odluke Narodne banke Srbije kojom se uređuje elektronski način obavljanja platnog prometa i uputstva za njegovo sprovođenje, ako ovom odlukom i operativnim pravilima za njeno sprovođenje nije drukčije određeno.

14. Narodna banka Srbije može organizovati sledeće vrste aukcija:

1) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i saopštila učesnicima - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi;

2) aukciju na kojoj će se kupovati, odnosno prodavati hartije od vrednosti po kamatnoj stopi koju Narodna banka Srbije nije unapred fiksno utvrdila - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi.

Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi može biti:

1) aukcija na kojoj učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio - aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi;

2) aukcija na kojoj svaki učesnik čiju je ponudu Narodna banka Srbije prihvatila kupuje, odnosno prodaje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi - aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi.

15. Odredbe ove odluke o organizovanju i sprovođenju aukcija odnose se na trajne i repo transakcije, s tim što su, u zavisnosti od vrste ovih transakcija, pojedina pitanja na drukčiji način uređena (sadržaj ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, sadržaj potvrde o prihvatanju ponude za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, utvrđivanje cene hartija od vrednosti).

16. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije hartija od vrednosti, koja sadrži sledeće osnovne podatke:

1) vrstu transakcije,

2) vrstu aukcije,

3) datum održavanja aukcije,

4) vrstu hartije od vrednosti,

5) kamatnu stopu - ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi,

6) datum kupovine, odnosno prodaje hartija od vrednosti,

7) rok na koji se zaključuje repo transakcija, odnosno datum reotkupa hartija od vrednosti - ako se na aukciji obavljaju repo transakcije,

8) minimalni iznos na koji ponuda može da glasi,

9) broj ponuda koje se mogu dostaviti,

10) rok za dostavljanje ponuda.

Pored podataka iz stava 1 ove tačke, odluka o organizovanju aukcije hartija od vrednosti može da sadrži i podatke o ukupnoj nominalnoj vrednosti tih hartija, datumu izdavanja i datumu dospeća hartija od vrednosti, najnižoj ili najvišoj kamatnoj stopi na hartije od vrednosti koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena na aukciji, maksimalnom iznosu na koji ponuda može da glasi i druge podatke značajne za obavljanje transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti.

Ako odluka o organizovanju aukcije ne sadrži podatak o nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se kupuju, odnosno prodaju na aukciji - guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, odlučuje o nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se kupuju, odnosno prodaju na aukciji.

17. Odluka o organizovanju aukcije objaviće se preko veb sajta Narodne banke Srbije - po pravilu dva radna dana pre dana održavanja aukcije, a najkasnije na dan održavanja aukcije.

Istovremeno sa objavljivanjem odluke o organizovanju aukcije, Narodna banka Srbije će, preko aukcijske platforme, učesnicima dostaviti saopštenje o održavanju aukcije, koje sadrži podatke iz te odluke.

Izuzetno od st. 1 i 2 ove tačke, ako se aukcije za pojedine vrste transakcija održavaju kontinuirano (dnevno), odluka o organizovanju aukcija hartija od vrednosti može se odnositi na više aukcija, s tim što se, na osnovu te odluke, učesnicima dostavljaju pojedinačna saopštenja o održavanju svake aukcije, preko aukcijske platforme, najkasnije na dan održavanja aukcije.

18. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o utvrđivanju kalendara aukcija, kojom se, za period koji nije kraći od jednog meseca, utvrđuje kalendar redovnih aukcija koje Narodna banka Srbije planira da organizuje.

Odluka iz stava 1 ove tačke objaviće se preko veb sajta Narodne banke Srbije.

Dostavljanje ponuda

19. Učesnik, preko aukcijske platforme, Narodnoj banci Srbije dostavlja ponudu, koja sadrži osnovne elemente propisane na jednom od obrazaca utvrđene zavisno od vrste transakcije i vrste aukcije, i to: Obrazac 2 (trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi), Obrazac 2a (trajna transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), Obrazac 2b (repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi) i Obrazac 2v (repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

20. Ponude se dostavljaju u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije. Ponude dostavljene pre ili posle vremena utvrđenog terminskim planom ne uzimaju se u razmatranje (obradu).

Ako u vremenu utvrđenom terminskim planom učesnik hoće da izmeni datu ponudu, dostaviće u tom vremenu novu ponudu.

Prijemom nove ponude poništava se prethodna ponuda učesnika, a nova ponuda se smatra važećom.

21. Učesnik je odgovoran za ispravnost i tačnost ponude.

22. Narodna banka Srbije neće primiti u obradu ponudu banke ako je ona neblagovremeno dostavljena, ako sadrži nepotpune ili netačne podatke, ako na računu hartija od vrednosti banke nema one količine hartija od vrednosti koju je ona navela u ponudi za prodaju tih hartija, kao i ako nisu ispunjeni drugi uslovi propisani za dostavljanje ponude i za njenu ispravnost.

Narodna banka Srbije obavestiće učesnika, preko aukcijske platforme, u vremenu utvrđenom terminskim planom, o prijemu u obradu njegove ponude ili o odbijanju tog prijema.

Aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi

23. Ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi, učesnik može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jednu ponudu, u kojoj je navedena količina hartija od vrednosti koju taj učesnik namerava da kupi, odnosno proda, po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i objavila.

Ako je ukupna količina hartija od vrednosti navedena u ponudama za kupovinu veća od ukupne količine hartija od vrednosti koju Narodna banka Srbije prodaje, vrši se proporcionalno raspoređivanje hartija od vrednosti po pojedinačnom kupcu, srazmerno učešću ponude pojedinačnog kupca u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

Ako je ukupna količina hartija od vrednosti navedena u ponudama za prodaju veća od ukupne količine hartija od vrednosti koju Narodna banka Srbije kupuje, vrši se proporcionalno raspoređivanje hartija od vrednosti po pojedinačnom prodavcu, srazmerno učešću ponude pojedinačnog prodavca u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi

24. Ako se organizuje aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi, učesnik može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo konkurentnu ponudu - ponudu u kojoj je navedena količina hartija od vrednosti koju taj učesnik namerava da kupi, odnosno proda, s kamatnim stopama na te hartije.

Učesnik na jednoj aukciji može dostaviti najviše pet ponuda s različitim kamatnim stopama, u skladu sa odlukom iz tačke 16 stav 1 ove odluke.

25. Redosled pojedinačnih ponuda za kupovinu hartija od vrednosti utvrđuje se prema kamatnim stopama navedenim u tim ponudama, i to počev od najniže do najviše kamatne stope.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, odlučuje o najvišoj kamatnoj stopi koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Izuzetno od stava 2 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti može u odluci o organizovanju aukcije utvrditi najvišu kamatnu stopu koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Ako se organizuje aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, učesnik čija je ponuda prihvaćena kupuje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, svaki učesnik čija je ponuda prihvaćena kupuje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi, tj. po najvišoj prihvaćenoj kamatnoj stopi.

Raspoređivanje hartija od vrednosti vrši se prema redosledu iz stava 1 ove tačke, a ako postoji više ponuda sa istom, najvišom kamatnom stopom koja je prihvaćena, a ukupna količina hartija od vrednosti navedena u tim ponudama veća je od ukupne količine neraspoređenih hartija od vrednosti koje Narodna banka Srbije prodaje - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih ponuda u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

26. Redosled pojedinačnih ponuda za prodaju hartija od vrednosti utvrđuje se prema kamatnim stopama navedenim u tim ponudama, i to počev od najviše do najniže kamatne stope.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, odlučuje o najnižoj kamatnoj stopi koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Izuzetno od stava 2 ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti može u odluci o organizovanju aukcije utvrditi najnižu kamatnu stopu koju ponuda može da sadrži da bi bila prihvaćena.

Ako se organizuje aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, učesnik čija je ponuda prihvaćena prodaje hartiju od vrednosti po kamatnoj stopi koju je ponudio.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, svaki učesnik čija je ponuda prihvaćena prodaje hartiju od vrednosti po istoj kamatnoj stopi, tj. po najnižoj prihvaćenoj kamatnoj stopi.

Raspoređivanje hartija od vrednosti vrši se prema redosledu iz stava 1 ove tačke, a ako postoji više ponuda sa istom najnižom kamatnom stopom koja je prihvaćena, a ukupna količina hartija od vrednosti navedena u tim ponudama veća je od ukupne količine neraspoređenih hartija od vrednosti koje Narodna banka Srbije kupuje - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih ponuda u ukupnoj količini hartija od vrednosti navedenoj u ponudama.

Obaveštavanje o prihvatanju ponuda

27. Nakon sprovedenog postupka obrade ponuda na način utvrđen tač. 25, odnosno 26 ove odluke, Narodna banka Srbije, preko aukcijske platforme, u vremenu utvrđenom terminskim planom na dan održavanja aukcije, obaveštava učesnika o prihvatanju njegove ponude.

Ako je Narodna banka Srbije ponudu učesnika prihvatila u potpunosti ili delimično, dostavlja mu potvrdu o prihvatanju ponude, koja sadrži osnovne elemente propisane na jednom od obrazaca utvrđene zavisno od vrste transakcije i vrste aukcije, i to: Obrazac 3 (trajna transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi), Obrazac 3a (trajna transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), Obrazac 3b (repo transakcija - aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi) i Obrazac 3v (repo transakcija - aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi), koji su odštampani uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti u elektronskoj formi smatra se zaključenim u trenutku kada Narodna banka Srbije prihvati ponudu učesnika na način iz stava 2 ove tačke, odnosno u trenutku izrade potvrde o prihvatanju ponude.

28. Narodna banka Srbije objaviće na svom veb sajtu zbirni izveštaj o rezultatima aukcije, po pravilu istog dana kada je održana aukcija.

Izveštaj iz stava 1 ove tačke sadrži naročito podatke o kamatnim stopama i cenama ostvarenim na aukciji i koeficijent realizacije ukupnog iznosa ponuda.

IV NEPOSREDNA KUPOPRODAJA HARTIJA OD VREDNOSTI

29. Narodna banka Srbije može neposredno, na osnovu odluke guvernera ili lica koje on ovlasti, kupiti ili prodati hartije od vrednosti.

U skladu sa odlukom iz stava 1 ove tačke, zaključuje se ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti kojim se utvrđuju bliži uslovi kupovine, odnosno prodaje hartija od vrednosti, a naročito vrsta transakcije, ukupan iznos kupljenih, odnosno prodatih hartija od vrednosti, vrsta hartije od vrednosti, ukupna nominalna vrednost hartija od vrednosti, kamatna stopa na hartije od vrednosti i način i rokovi izvršenja međusobnih obaveza.

Ugovor iz stava 2 ove tačke zaključuje guverner ili lice koje on ovlasti.

V CENA, PLAĆANJE I PRENOS HARTIJA OD VREDNOSTI

30. Cena hartija od vrednosti koje se kupuju i prodaju u skladu sa ovom odlukom utvrđuje se zavisno od vrste transakcije i izračunava po formulama koje su date u Prilogu 1 uz ovu odluku, koji je njen sastavni deo.

31. Na datum kupovine, kupac hartija od vrednosti - učesnik u trajnoj ili repo transakciji dužan je da iznos kupljenih hartija od vrednosti uplati na račun Narodne banke Srbije, u skladu s potvrdom o prihvatanju ponude, odnosno ugovorom o kupoprodaji tih hartija.

Na datum reotkupa, prodavac hartija od vrednosti - učesnik u repo transakciji dužan je da iznos reotkupne cene hartija od vrednosti uplati na račun Narodne banke Srbije, u skladu s potvrdom o prihvatanju ponude, odnosno ugovorom o kupoprodaji tih hartija.

32. Ako banka ne izvrši uplatu reotkupne cene u skladu s tačkom 31 stav 2 ove odluke, odnosno ako ne izvrši uplatu ukupnog iznosa reotkupne cene ili uplati manji iznos od utvrđene reotkupne cene - naplata potraživanja Narodne banke Srbije u iznosu koji nedostaje do ukupne reotkupne cene vrši se iz hartija od vrednosti koje se nalaze na repo računu banke, odnosno preknjižavanjem odgovarajuće količine hartija od vrednosti s repo računa banke na vlasnički račun Narodne banke Srbije.

U skladu sa stavom 1 ove tačke, Narodna banka Srbije vrši naplatu svog potraživanja od banke iz odgovarajuće količine hartija od vrednosti, odnosno iz nominalne vrednosti hartija od vrednosti umanjene za iznos diskonta, koji se obračunava uz primenu kamatne stope u visini 300% repo stope iz ugovora o zaključenoj repo transakciji, po kome banka nije izvršila svoju novčanu obavezu plaćanja reotkupne cene. Obračun diskonta hartija od vrednosti iz ovog stava vrši se po formuli utvrđenoj u tački 5 Priloga 1.

Ako nakon izvršenog preknjižavanja hartija od vrednosti iz ove tačke Narodna banka Srbije i dalje ima potraživanje prema banci po osnovu neizmirene reotkupne cene - Narodna banka Srbije će, radi naplate tog potraživanja, iznos koji nedostaje do ukupne reotkupne cene naplatiti s žiro-računa banke, a na osnovu ovlašćenja koje joj je banka dala okvirnim repo ugovorom.

Narodna banka Srbije obračunava i naplaćuje kamatu na iznos neizmirene obaveze banke po osnovu reotkupne cene - po kamatnoj stopi u visini 200% opšte eskontne stope Narodne banke Srbije, za period od datuma reotkupa do datuma naplate ukupnog potraživanja.

Narodna banka Srbije će kamatu iz stava 4 ove tačke naplatiti s žiro računa banke, a na osnovu ovlašćenja koje joj je banka dala okvirnim repo ugovorom.

33. U slučajevima sporazumnog i jednostranog raskida ugovora o zaključenoj repo transakciji koji su predviđeni okvirnim repo ugovorom, ako banka Narodnoj banci Srbije ne uplati reotkupnu cenu - na naplatu potraživanja Narodne banke Srbije po tom osnovu shodno se primenjuju odredbe tačke 32 ove odluke.

34. Na dan kad se izvrše plaćanja za nematerijalizovane hartije od vrednosti u skladu s tačkom 31 ove odluke, kao i radi naplate potraživanja Narodne banke Srbije iz hartija od vrednosti u slučajevima iz tač. 32, odnosno 33 ove odluke - Narodna banka Srbije daje Centralnom registru nalog za preknjižavanje hartija od vrednosti na odgovarajuće račune hartija od vrednosti koji se vode u tom registru.

Davanje naloga za preknjižavanje hartija od vrednosti iz stava 1 ove tačke i postupanje Centralnog registra po tom nalogu vrši se pod uslovima i na način utvrđen propisom kojim se uređuje način obavljanja poslova Centralnog registra.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

35. Guverner će za sprovođenje ove odluke doneti operativna pravila.

36. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima pod kojima Narodna banka Jugoslavije učestvuje na novčanom tržištu ("Službeni list SRJ", br. 10/99, 34/99, 40/99, 47/99 i 9/2001).

37. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije
sprovodi operacije na otvorenom tržištu

("Sl. glasnik RS", br. 68/2004)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 25. juna 2004. godine.

 

Obrazac 1

Memorandum banke

 __________________
    (mesto i datum)             

Na osnovu tačke 9 odredba pod 4 Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 97/2003), radi obavljanja transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti s Narodnom bankom Srbije, daju se sledeći podaci:

1) naziv i sedište:

2) matični broj:

3) broj žiro računa:

4) identifikaciona oznaka (BIC):

5) ime i prezime generalnog direktora:

6) ime i prezime ovlašćenih lica za koja se ovlašćenje, sa spesimenom njihovih potpisa, prilaže uz ovaj obrazac:

-

-

-

7) brojevi telefona ovlašćenih lica:

8) i-mejl ovlašćenih lica:

9) brojevi telefaksa:

Generalni direktor     
 (ime i prezime)      
 _____________     
 (potpis i pečat)      

 

 

 

Obrazac 2

 

 

(trajna transakcija-aukcija
po fiksnoj kamatnoj stopi)

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

PONUDA br.
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

____________________________________________

Matični broj:

____________________________________________

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Diskontna/kamatna stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum, kupovine/prodaje

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti navode se samo ako je to naznačeno u odluci o održavanju aukcije.

Utvrđena
diskontna/
kamatna stopa

Cena jednog
komada

Broj komada (količina)

Ukupna cena

Ukupna nominalna vrednost

 

NAPOMENA: Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

 _____________
(ovlašćeno lice)   

(Popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

____________________

 

 

Vreme prijema:

____________________

 

 

Broj:

____________________

_____________
(ovlašćeno lice)

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

 

Obrazac 2a

 

 

(trajna transakcija-aukcija
po varijabilnoj kamatnoj stopi)

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

PONUDA br.
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

____________________________________________

Matični broj:

____________________________________________

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Diskontna/kamatna stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum, kupovine/prodaje

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti navode se samo ako je to naznačeno u odluci o održavanju aukcije.

Redni
broj
ponude

Diskontna/
kamatna stopa

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

 

UKUPNO:

NAPOMENA: Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

 _____________
(ovlašćeno lice)   

(Popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

____________________

 

 

Vreme prijema:

____________________

 

 

Broj:

____________________

_____________
(ovlašćeno lice)

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

 

Obrazac 2b

 

 

(repo transakcija-aukcija
po fiksnoj kamatnoj stopi)

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

PONUDA br.
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

____________________________________________

Matični broj:

____________________________________________

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Kamatna/repo stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine

 

Datum reotkupa

 

Ročnost transakcije

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti navode se samo ako je to naznačeno u odluci o održavanju aukcije.

Utvrđena repo
stopa

Cena jednog
komada
(reotkup.cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna reotkupna cena

Ukupna nominalna vrednost

Ukupna kupovna
cena

 

NAPOMENA: Repo stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

 _____________
(ovlašćeno lice)   

(Popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

____________________

 

 

Vreme prijema:

____________________

 

 

Broj:

____________________

_____________
(ovlašćeno lice)

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

 

 

Obrazac 2v

 

 

(repo transakcija-aukcija
po varijabilnoj kamatnoj
stopi)

Naziv banke

 

Datum

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

PONUDA br.
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

Naziv i sedište banke:

____________________________________________

Matični broj:

____________________________________________

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Kamatna/repo stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine

 

Datum reotkupa

 

Ročnost transakcije

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti navode se samo ako je to naznačeno u odluci o održavanju aukcije.

Redni
broj
ponude

Repo
stopa

Cena jednog
komada
(reotk. cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

Ukupna kupovna
cena

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

 

UKUPNO:

NAPOMENA: Repo stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

 _____________
(ovlašćeno lice)   

(Popunjava ovlašćeno lice Narodne banke Srbije)

 

Datum prijema:

____________________

 

 

Vreme prijema:

____________________

 

 

Broj:

____________________

_____________
(ovlašćeno lice)

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG
SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

 

Obrazac 3

(trajna transakcija-aukcija
po fiksnoj kamatnoj stopi)

Datum

Broj: _______________

 

Vreme

POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.
(naziv banke)
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Diskontna/kamatna stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine/prodaje

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti, izuzev ISIN broja koji je obavezan, navode se samo ako su sadržani i u ponudi banke.

Utvrđena diskontna/kamatna
stopa

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna
vrednost

 

NAPOMENA: Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 97/2003).

 _____________                         
(ovlašćeno lice)                         

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG
SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

 

Obrazac 3a

(trajna transakcija-aukcija
po varijabilnoj kamatnoj stopi)

Datum

Broj: _______________

 

Vreme

POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.
(naziv banke)
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Diskontna/kamatna stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine/prodaje

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti, izuzev ISIN broja koji je obavezan, navode se samo ako su sadržani i u ponudi banke.

Redni
broj
ponude

Diskontna/
kamatna stopa

Cena jednog
komada

Broj komada
(količina)

Ukupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

 

UKUPNO:

NAPOMENA: Diskontna/kamatna stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 97/2003).

 _____________                         
(ovlašćeno lice)                         

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG
SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

 

Obrazac 3b

(repo transakcija-aukcija
po fiksnoj kamatnoj stopi)

Datum

Broj: _______________

 

Vreme

POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.
(naziv banke)
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Kamatna/repo stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine

 

Datum reotkupa

 

Ročnost transakcije

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti, izuzev ISIN broja koji je obavezan, navode se samo ako su sadržani i u ponudi banke.

Utvrđena repo
stopa

Cena jednog
komada
(reotk. cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna nominalna
vrednost

Ukupna kupovna
cena

 

NAPOMENA: Repo stopa je izražena na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 97/2003) i okvirnog repo ugovora zaključenog između Narodne banke Srbije i banke.

 _____________
(ovlašćeno lice)   

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG
SISTEMA I POLITIKE
ODELJENJE ZA OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

 

Obrazac 3v

(repo transakcija-aukcija
po varijabilnoj kamatnoj stopi)

Datum

Broj: _______________

 

Vreme

POTVRDA
O PRIHVATANJU PONUDE br.
(naziv banke)
ZA KUPOVINU - PRODAJU HARTIJA OD VREDNOSTI

KUPAC:

PRODAVAC:

Naziv:

Naziv:

Sedište:

Sedište:

Matični broj:

Matični broj:

 

 

Redni broj aukcije

 

Vrsta transakcije

 

Vrsta aukcije

 

Datum održavanja aukcije

 

Vrsta hartije od vrednosti

 

ISIN broj

 

Oznaka emisije *

 

Oznaka serije *

 

Datum izdavanja

 

Datum dospeća

 

Ročnost u danima

 

Kamatna/repo stopa

 

Nominalna vrednost komada

 

Datum kupovine

 

Datum reotkupa

 

Ročnost transakcije

 

* Ako hartija od vrednosti sadrži oznaku.

Napomena: Identifikacioni podaci hartija od vrednosti, izuzev ISIN broja koji je obavezan, navode se samo ako su sadržani i u ponudi banke.

Redni
broj
ponude

Repo
stopa

Cena jednog
komada
(reotk. cena)

Broj komada
(količina)

Ukupna
reotkupna cena

Ukupna
nominalna vrednost

Ukupna kupovna
cena

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

 

UKUPNO:

NAPOMENA: Repo stopa izražena je na godišnjem nivou, sa dva decimalna mesta.

Obaveze iz ove potvrde proizlaze iz Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 97/2003) i okvirnog repo ugovora zaključenog između Narodne banke Srbije i banke.

  _____________
(ovlašćeno lice)   

 

NARODNA BANKA SRBIJE
SEKTOR ZA POSLOVE MONETARNOG SISTEMA I POLITIKE
Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu

Prilog 1

FORMULE
ZA IZRAČUNAVANJE CENA HARTIJA OD VREDNOSTI
PREMA VRSTI TRANSAKCIJE

1. Cena blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije na primarnom tržištu

            1
D = N x -----------------------
             p x d
          1 + ---------------
             100 x Gd

gde je:
D - cena BZ NBS po komadu
N - nominalna vrednost BZ NBS po komadu
p - godišnja kamatna stopa
d - dospeće (ročnost) BZ NBS u danima
Gd - broj dana u godini (360 dana)

2. Cena hartija od vrednosti - trajne transakcije

           1
D = N x -----------------------
           p x d
          1 + ---------------
            100 x Gd

gde je:
D - cena HoV po komadu
N - nominalna vrednost HoV po komadu
p - godišnja kamatna stopa
d - dospeće (ročnost) HoV u danima
Gd - broj dana u godini (360 dana)

3. Kupovna cena hartija od vrednosti - repo transakcije

D=N

gde je:
D - kupovna cena HoV po komadu
N - nominalna vrednost HoV po komadu

4. Reotkupna cena hartija od vrednosti - repo transakcije

                 p x d
D = N x{1 + (----------------------)}
              100 x Gd

gde je:
D - reotkupna cena HoV po komadu
N - nominalna vrednost HoV po komadu
p - godišnja repo kamatna stopa
d - broj dana trajanja repo ugovora
Gd - broj dana u godini (360 dana)

5. Cena blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije pre roka dospeća (prevremeni iskup BZ NBS) i obračun diskontovane vrednosti hartija od vrednosti u slučaju naplate reotkupne cene iz hartija od vrednosti s repo računa banke

             1
D = N x -----------------------
               p x d
          1 + ---------------
            100 x Gd

gde je:
D - cena BZ NBS po komadu pre roka dospeća, odnosno diskontovana vrednost HoV po komadu u slučaju naplate reotkupne cene iz HoV s repo računa banke
N - nominalna vrednost BZ NBS i HoV po komadu
p - godišnja kamatna stopa za kupovinu BZ NBS pre roka dospeća, odnosno za obračun diskontovane vrednosti HoV u slučaju naplate reotkupne cene iz HoV s repo računa banke
d - broj dana od dana kupovine do dana dospeća BZ NBS i HoV
Gd - broj dana u godini (360 dana)