ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA DAVANJE BANKAMA SAGLASNOSTI ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

("Sl. glasnik RS", br. 68/2004)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi za davanje bankama saglasnosti za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva.

2. Banka podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za davanje saglasnosti za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva, uz koji prilaže dokaz o vođenju posebne evidencije u poslovnim knjigama o poslovanju organizacionog dela za obavljanje te delatnosti.

Pod dokazom iz stava 1 ove tačke podrazumeva se akt nadležnog organa banke kojim se utvrđuju osnovni elementi posebne evidencije o obavljanju delatnosti brokersko-dilerskog društva, kao i način vođenja tih elemenata.

3. Narodna banka Srbije doneće rešenje o davanju banci saglasnosti za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva ako oceni da je dokazom iz tačke 2 ove odluke ispunjen propisani uslov, ako iz izveštaja o poslovanju banke i druge dokumentacije kojom Narodna banka Srbije raspolaže proizlazi da je banka poslovala u skladu s čl. 26 i 27 Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99 i 36/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 72/2003), kao i ako je novčani deo akcionarskog kapitala banke veći od propisanog minimuma, i to:

1) za najmanje 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - za obavljanje brokerskih poslova i poslova investicionog savetnika;

2) za najmanje 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - za obavljanje dilerskih poslova;

3) za najmanje 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - za obavljanje poslova market-mejkera, portfolio menadžera, odnosno agenta emisije;

4) za najmanje 300.000 evra u dinarskoj protivvrednosti - za obavljanje poslova pokrovitelja emisije.

4. Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju banci saglasnosti za obavljanje delatnosti brokersko-dilerskog društva ako na osnovu izveštaja, dokaza i dokumentacije kojima raspolaže oceni da ta banka više ne ispunjava uslove pod kojima joj je data ova saglasnost i o tome će odmah obavestiti Komisiju za hartije od vrednosti.

5. Uz zahtev iz tačke 2 ove odluke, banka je dužna da dostavi i dokaz da je uplatila naknadu propisanu odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

6. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i kriterijumima za davanje saglasnosti bankama, Poštanskoj štedionici i osiguravajućim društvima za obavljanje berzanske trgovine na finansijskoj berzi, uslovima i kriterijumima za izdavanje dozvole za rad finansijske berze na kojoj se trguje žiralnim novcem, menicom, čekom i kratkoročnim hartijama od vrednosti, kao i uslovima i kriterijumima za davanje saglasnosti na odluku o imenovanju direktora te berze ("Službeni list SRJ", broj 25/95).

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".