ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA ZA DAVANJE BANKAMA SAGLASNOSTI ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI KASTODI BANKE

("Sl. glasnik RS", br. 68/2004)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi za davanje bankama saglasnosti za obavljanje delatnosti kastodi banke.

2. Banka podnosi Narodnoj banci Srbije zahtev za davanje saglasnosti za obavljanje delatnosti kastodi banke, uz koji prilaže:

1) dokaz o vođenju u poslovnim knjigama posebne evidencije o hartijama od vrednosti i licima u čije ime obavlja te poslove - za obavljanje poslova otvaranja i vođenja zbirnog kastodi računa;

2) dokaz da je uredila adekvatne i efikasne postupke interne kontrole i da je u obavljanju poslova obezbedila njihovu redovnu primenu;

3) dokaz o istinitosti i objektivnosti finansijskih izveštaja u poslednje dve godine;

4) dokaz da je u obavljanju kastodi poslova uredila adekvatne postupke zaštite svojih klijenata;

5) dokaz da poseduje standardnu dokumentaciju za sve kastodi poslove koje namerava da preduzme;

6) dokaz da je sistem informacione tehnologije banke dovoljnog kapaciteta, da je bezbedan (uključujući mere čuvanja i arhiviranja) i dostupan i da obezbeđuje adekvatnu podršku postojećem i očekivanom obimu aktivnosti.

Dokazom o vođenju u poslovnim knjigama posebne evidencije o hartijama od vrednosti i licima u čije ime obavlja poslove kastodi banke smatra se akt nadležnog organa banke kojim se utvrđuju osnovni elementi evidencije, kao i način njihovog vođenja.

Dokazom da je uredila adekvatne i efikasne postupke interne kontrole smatraju se akti kojima je banka uredila osnovne principe organizacije i rada interne kontrole koja se sprovodi u banci, kao i izveštaj internog revizora o proceni adekvatne primene tih akata, uz koji se dostavlja i dokaz da je uručen upravnom odboru i rukovodstvu banke.

Dokazom o istinitosti i objektivnosti finansijskih izveštaja banke u poslednje dve godine smatra se pozitivno mišljenje revizora o tim izveštajima.

Dokazom da je u obavljanju kastodi poslova uredila adekvatne postupke zaštite svojih klijenata smatraju se akti i interne procedure banke iz kojih jasno proizlazi njena obaveza da sredstva plasira s pažnjom dobrog privrednika, pravovremeno i efikasno, u skladu sa zahtevima klijenata, kao i zaštita dokumenata i informacija koji se odnose na klijente.

Dokazom da poseduje standardnu dokumentaciju za sve kastodi poslove koje namerava da preduzme smatra se to da je banka definisala uslove poslovanja, obezbedila informacije za klijente i utvrdila svoja osnovna prava i obaveze, kao i prava i obaveze svojih klijenata, u skladu sa uslovima koje propisuje Komisija za hartije od vrednosti.

Dokazom da je sistem informacione tehnologije banke dovoljnog kapaciteta, da je bezbedan i dostupan i da obezbeđuje adekvatnu podršku postojećem i očekivanom obimu aktivnosti smatra se to da računarski sistem koji banka koristi zadovoljava kriterijume koje propisuje Komisija za hartije od vrednosti.

3. Narodna banka Srbije doneće rešenje o davanju banci saglasnosti za obavljanje delatnosti kastodi banke ako oceni:

1) da su dokazima iz tačke 2 ove odluke ispunjeni propisani uslovi;

2) da je rukovodstvo banke spremno i sposobno da identifikuje, vrednuje i nadzire rizike iz poslovanja banke i upravlja tim rizicima, a na osnovu dokaza iz tačke 2 st. 3, 4 i 5 ove odluke;

3) da iz izveštaja o poslovanju banke i druge dokumentacije kojom Narodna banka Srbije raspolaže proizlazi da je ta banka poslovala u skladu s čl. 26 i 27 Zakona o bankama i drugim finansijskim organizacijama ("Službeni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99 i 36/2002 i "Službeni glasnik RS", broj 72/2003);

4) da banka ima ovlašćenje za obavljanje poslova sa inostranstvom;

5) da kontrolom Narodne banke Srbije u poslednje dve godine nisu utvrđene znatnije nepravilnosti u poslovanju banke, odnosno nije utvrđena učestalost ni ponavljanje nepravilnosti.

4. Narodna banka Srbije doneće rešenje o oduzimanju banci saglasnosti za obavljanje delatnosti kastodi banke ako na osnovu izveštaja, dokaza i dokumentacije kojima raspolaže oceni da ta banka više ne ispunjava uslove pod kojima joj je data ova saglasnost i o tome će odmah obavestiti Komisiju za hartije od vrednosti.

5. Uz zahtev iz tačke 2 ove odluke, banka je dužna da dostavi i dokaz da je uplatila naknadu propisanu odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".