ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU DAVANJA KREDITA ZA ODRŽAVANJE DNEVNE LIKVIDNOSTI BANAKA NA OSNOVU ZALOGE HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 68/2004)

1. Ovom odlukom regulišu se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije daje bankama kredite za održavanje dnevne likvidnosti.

2. Kredit za održavanje dnevne likvidnosti, Narodna banka Srbije daje banci na osnovu zaloge hartija od vrednosti, i to do iznosa od:

1) 80% nominalne vrednosti založenih blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije i/ili

2) 80% nominalne vrednosti založenih državnih zapisa Republike Srbije i/ili

3) 70% dinarske protivvrednosti nominalne vrednosti založenih obveznica Republike Srbije emitovanih za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana do čijeg roka dospeća nije ostalo više od godinu dana, preračunate po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan davanja kredita banci.

3. Radi korišćenja kredita iz tačke 2 ove odluke, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom ugovor o okvirnom kreditu za održavanje dnevne likvidnosti.

Ugovorom iz stava 1 ove tačke utvrđuje se, pored ostalog, obaveza banke da, pre korišćenja kredita za održavanje dnevne likvidnosti, s Narodnom bankom Srbije zaključi ugovor o zalozi hartija od vrednosti kojim će se utvrditi da hartije od vrednosti ne mogu biti založene duže od poslednjeg radnog dana koji prethodi danu dospeća tih hartija.

Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartije od vrednosti evidentira se kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

4. Narodna banka Srbije daje banci kredit u smislu ove odluke na osnovu zahteva za korišćenje tog kredita, koji banka podnosi najkasnije do 15,00 časova.

Kredit u smislu ove odluke banka može koristiti najduže do poslednjeg radnog dana koji prethodi roku iz tačke 3 stav 2 te odluke.

5. Narodna banka Srbije svakog radnog dana obračunava kamatu na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti koji je banka koristila prethodnog radnog dana (u daljem tekstu: pripadajuća kamata) - po kamatnoj stopi koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, primenjuje na iznos kredita za održavanje dnevne likvidnosti datih bankama na osnovu zaloge hartija od vrednosti.

Kamatu iz stava 1 ove tačke Narodna banka Srbije obračunava za radne i neradne dane.

6. Kredit za održavanje dnevne likvidnosti banka može koristiti najviše deset radnih dana u toku kalendarskog meseca.

7. Korišćenim kreditom u smislu tač. 5 i 6 ove odluke ne smatra se kredit koji je banka koristila i vratila istog radnog dana.

8. Banka je dužna da sredstva korišćenog kredita za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, vrati najkasnije do 12.00 časova narednog radnog dana od dana korišćenja.

Ako banka kredit za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, ne vrati do roka iz stava 1 ove tačke, Narodna banka Srbije će iznos nevraćenog kredita i neplaćene pripadajuće kamate naplatiti iz založenih hartija od vrednosti čija se nominalna vrednost umanjuje za iznos diskonta - diskontovana vrednost hartija od vrednosti.

9. Kada se naplata kredita i pripadajuće kamate vrši na način utvrđen u tački 8 ove odluke, Narodna banka Srbije pri obračunu diskonta, kao i pri obračunu diskontovane vrednosti hartija od vrednosti, primenjuje kamatnu stopu koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope Narodne banke Srbije, primenjuje na iznos kredita i drugih plasmana iz primarne emisije koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima.

Narodna banka Srbije će iznos kredita i pripadajuće kamate naplatiti najpre iz založenih blagajničkih zapisa Narodne banke Srbije, počev od blagajničkih zapisa koji prvi dospevaju, a ako obaveze banke prevazilaze iznos iskupljenih blagajničkih zapisa - ostatak svog potraživanja po osnovu korišćenog kredita i pripadajuće kamate naplatiće iz državnih zapisa Republike Srbije, počev od državnih zapisa koji prvi dospevaju.

Ako Narodna banka Srbije svoje potraživanje prema banci po osnovu kredita za održavanje dnevne likvidnosti i pripadajuće kamate ne može u celini naplatiti ni iz založenih državnih zapisa Republike Srbije - ostatak tog potraživanja naplatiće iz založenih obveznica Republike Srbije emitovanih za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana.

10. Banka koja kredit za održavanje dnevne likvidnosti, uključujući i pripadajuću kamatu, ne vrati u roku iz tačke 8 stav 1 ove odluke - kredit u smislu te odluke ne može koristiti narednih 60 dana od dana kada je bila dužna da kredit vrati.

11. Radnim danima u smislu ove odluke smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se regulišu rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

12. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

13. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe Odluka o uslovima odobravanja dnevnog prekoračenja posebnog računa banaka kod Narodne banke Jugoslavije ("Službeni list SRJ", broj 69/2002) i Odluka o uslovima i načinu davanja kredita za održavanje dnevne likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti ("Službeni list SRJ", broj 69/2002).

14. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".