ODLUKA
O ODREĐIVANJU VELIKIH TEHNIČKIH SISTEMA OD INTERESA ZA ODBRANU ZEMLJE

("Sl. list SRJ", br. 54/94, 58/94 - ispr., 65/94 - ispr. i 10/97)

1. Ovom odlukom određuju se veliki tehnički sistemi od interesa za odbranu zemlje i tehnička sredstva od značaja za funkcionisanje tih sistema u oblasti veza, informatike, vazdušnog i železničkog saobraćaja, elektroenergetike, vodosnabdevanja i drugim oblastima, pri čijem su izboru, izgradnji i razvoju, kao i nabavkama tehničkih sredstava za njihovo funkcionisanje, investitori dužni da ih usklade sa potrebama odbrane zemlje i propisuje se postupak obaveštavanja o izboru, izgradnji i razvoju tih sistema, nabavkama tehničkih sredstava i postavljanju zahteva za njihovo usklađivanje s potrebama odbrane zemlje.

2. Tehničkim sistemom, u smislu odredbe tačke 1 ove odluke, smatra se celina, odnosno skup međusobno uređenih delova i postupaka koji obezbeđuju tehničko-tehnološko jedinstvo i samostalnost sistema ili njegovu funkcionalnu povezanost sa drugim tehničkim sistemima od interesa za odbranu zemlje.

Tehničkim sredstvima značajnim za funkcionisanje sistema iz stava 1 ove tačke smatraju se oprema, uređaji, postrojenja, instalacije i druga sredstva koja čine celinu odnosno delove tehničkog sistema ili su od značaja za njegovu funkciju.

3. Veliki tehnički sistemi od interesa za odbranu zemlje na teritoriji Republike Srbije jesu:

1) u oblasti veza: Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija", Beograd;

2) u oblasti vazdušnog i železničkog saobraćaja: Javno preduzeće za vazdušni saobraćaj "Jugoslovenski aerotransport - JAT", Beograd i Javno železničko transportno preduzeće "Beograd", Beograd;

3) u oblasti elektroenergetike: Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", Beograd;

4) u oblasti vodosnabdevanja: Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode", Beograd, Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija", Beograd, Javno preduzeće za vodosnabdevanje "Rzav", Arilje, Direkcija za izgradnju vodnog sistema "Barje", Leskovac i Deoničarsko društvo "Ibar-Lepenac", Priština;

5) u drugim oblastima: Javno preduzeće "Naftna industrija Srbije", Novi Sad, Javno preduzeće "Radio-televizija Srbije", Beograd, Javno preduzeće Novinska agencija "Tanjug", Beograd, Novinsko-izdavačko preduzeće "Borba", Beograd, Društveno preduzeće "Radio Jugoslavija", Beograd, Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume", Beograd, Holding kompanija "RTB", Bor, Holding korporacija "EI Niš", Niš i Deoničarsko društvo "Sartid-1913", Smederevo.

4. Veliki tehnički sistemi od interesa za odbranu zemlje na teritoriji Republike Crne Gore jesu:

1) u oblasti elektroenergetike: Javno elektroprivredno preduzeće "Elektroprivreda Crne Gore", Nikšić;

2) u oblasti crne i obojene metalurgije: Holding kompanija željezara "Nikšić", Nikšić i Deoničarsko društvo "Kombinat aluminijuma", Podgorica;

3) u oblasti železničkog saobraćaja: Javno preduzeće "Željeznice Crne Gore", Podgorica;

4) u oblasti pomorskog saobraćaja: Javno preduzeće "Luka Bar", Bar;

5) u oblasti veza: Javno preduzeće "PTT saobraćaja Crne Gore", Podgorica;

6) u oblasti informacija: Javno preduzeće "Radio-televizija Crne Gore", Podgorica;

7) u drugim oblastima: "Jugopetrol" - Javno preduzeće za istraživanje, eksploataciju i promet i naftnih derivata, Kotor i Javno preduzeće Crna Gora šume, Pljevlja.

5. Savezno ministarstvo za odbranu postavlja zahteve za usklađivanje velikih tehničkih sistema sa potrebama odbrane zemlje, odnosno za nabavku tehničkih sredstava za funkcionisanje tih sistema, na osnovu obaveza koje su utvrđene Planom odbrane zemlje i odlukama Savezne vlade o organizovanju priprema za odbranu.

6. O izboru, izgradnji i razvoju tehničkih sistema iz tač. 3 i 4 ove odluke, odnosno nabavci tehničkih sredstava od značaja za funkcionisanje tih sistema, investitor obaveštava Savezno ministarstvo za odbranu. Uz obaveštenje investitor prilaže i odgovarajuću investiciono-tehničku dokumentaciju o sistemu, odnosno specifikaciju za nabavku tehničkih sredstava i obrazložen program razvoja odnosnog sistema.

7. Po prijemu obaveštenja, odnosno upoznavanju od strane investitora u smislu tačke 6 ove odluke Savezno ministarstvo za odbranu će u roku od 45 dana postaviti zahtev investitoru u pogledu prilagođavanja tehničkog sistema potrebama odbrane zemlje, odnosno za nabavku tehničkih sredstava za funkcionisanje tog sistema.

Zahtev iz stava 1 ove tačke sadrži uslove i način za usklađivanje odnosnog tehničkog sistema sa potrebama odbrane zemlje, odnosno za nabavku tehničkih sredstava, s tim da se usklađivanjem ne narušava tehničko-tehnološko jedinstvo i funkcija sistema u određenoj privrednoj ili drugoj delatnosti.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".