PRAVILNIK
O ŠUMSKOM REDU

("Sl. glasnik SRS", br. 54/87)

Član 1

Ovim pravilnikom reguliše se način uspostavljanja i održavanja šumskog reda koji naročito obuhvata mere: zaštite šuma od požara, biljnih bolesti i štetočina, zaštite zemljišta pod šumom od razvijanja erozivnih procesa, zaštite podmlatka, i druga stanja u šumama kojima gazduju organizacije udruženog rada i druga društvena pravna lica (u daljem tekstu: organizacija) i šumama na koje postoji pravo svojine, u cilju održavanja, obnavljanja i unapređivanja šuma.

Član 2

Obaranje stabala vrši se u smeru i na način kojim će posečeno stablo prilikom svog pada najmanje oštetiti okolna stabla, podmladak i zemljište, i samo biti najmanje oštećeno.

Član 3

Seča stabala vrši se tako da visina panja ne sme biti veća od 1/3 od njegovog prečnika.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, na zemljištu sa većim nagibom visina panja merenog sa strane može biti do veličine njegovog prečnika.

Član 4

Radi zaštite podmlatka i podrasta seča stabala sa izrazito razvijenim i granatim krošnjama vrši se, po pravilu, posle sasecanja debljih grana.

Član 5

Seča, prerada, izvoz, prenos i drugi način pomeranja drveta sa mesta seče vrši se u vreme i na način koji obezbeđuje najmanje oštećenje podmlatka, dubećih stabala i zemljišta.

Ako se kao privremeni izvozni put koristi zemljište sa većim nagibom, na njemu se mora obezbediti odvođenje vode u cilju sprečavanja razvijanja erozionih procesa.

Član 6

Slaganje ogrevnog i celuloznog drveta na sečištu vrši se, po pravilu, na čistinama ili uz izvozne puteve. Uz dubeća stabla ne vrši se slaganje tog drveta.

Član 7

Vlačenje i sankanje po zemljištu obavlja se tako da se oštećenja stabala i zemljišta svedu na najmanju meru.

Prilikom bacanja, tumbanja i klizanja drveta po zemljištu preduzimaju se odgovarajuće mere da usled toga ne dođe do oštećenja dubećih stabala i podmlatka, razaranja zemljišta i stvaranja bujičnih tokova.

Član 8

U cilju zaštite šuma od pojave i širenja štetnih insekata i biljnih bolesti, organizacije i sopstvenici šuma, odmah po izvršenoj seči stabala četinara i bresta preduzimaju sledeće mere:

1) uklanjaju sve grane i ovrške sa oborenih stabala,

2) skidaju svu koru sa panjeva, izrađenih sortimenata, okresanih grana i ovršaka iznad 5 cm debljine,

3) slažu u gomile i spaljuju okresane grane i skinutu koru.

Kora i grane četinara ne moraju se spaljivati ako ne postoji opasnost od pojave i širenja potkornjaka.

Spaljivanje u smislu stava 1 ovog člana vrši se pod nadzorom čuvara šuma.

Izuzetno od odredbi stava 1 ovog člana kora se ne mora skidati i spaljivati:

1) ako su sortimenti i panjevi, odnosno deblje grane i ovršci zaštićeni od pojave i širenja potkornjaka primenom odgovarajućeg hemijskog sredstva, na odgovarajući način;

2) ako su seča stabala, prerada stabala, izvoz i prerada šumskih sortimenata na postrojenjima za primarnu preradu drveta izvršeni u periodu od 1. decembra prethodne do 1. marta naredne godine.

Član 9

Radi održavanja zdravstvenog stanja šume organizacija i sopstvenik šume najmanje jednom godišnje vrši pregled šume u kojoj se ne obavlja redovna seča u toku godine i uklanja sva suva i polusuva stabla ili njihove delove iz šume, a po prethodno izvršenoj doznaci stabala.

Član 10

Ako postoji opasnost od požara, otpaci posle seče i prerade, kao i grane i ovršci lišćara, moraju se sakupiti u manje gomile.

Član 11

Pre završetka izvlačenja ili iznošenja izrađenih šumskih sortimenata iz šume, organizacija će poseći i ukloniti iz šume sva stabla koja su prilikom vršenja seče prelomljena ili u tolikoj meri oštećena da im predstoji sušenje ili predstavljaju opasnost za pojavu i širenje štetnih insekata i biljnih bolesti.

Stabla iz stava 1 ovog člana u šumama na koje postoji pravo svojine, sopstvenik će poseći u roku od 20 dana po izvršenom obeležavanju.

Član 12

U cilju blagovremenog otkrivanja pojave i suzbijanja šumskih požara, organizacija vrši osmatranje i obaveštavanje i u slučaju pojave požara preduzima mere i akcije za suzbijanje i gašenje požara.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".