ODLUKA
O ORGANIZACIJI I RADU DRŽAVNIH ORGANA I ORGANIZACIJA NA TERITORIJI SA KOJE JE IZVRŠENA EVAKUACIJA

("Sl. list SRJ", br. 24/95)

1. Ovom odlukom propisuju se organizacije i rad državnih organa i organizacija na teritoriji sa koje je izvršena evakuacija pojedinih kategorija stanovništva, delimična evakuacija državnih organa i organizacija, preduzeća i drugih pravnih lica ili potpuna evakuacija stanovništva, državnih organa i organizacija, preduzeća i drugih pravnih lica, zajedno sa imovinom za koju to bude naređeno.

2. Državni organi i organizacije na teritoriji sa koje je izvršena evakuacija rade po ratnoj organizaciji u skladu s Planom odbrane zemlje i naređenjem Savezne vlade.

3. Državni organi i organizacije, u skladu sa izvodima iz Plana odbrane zemlje, a na osnovu realne situacije, vrše detaljniju procenu stepena ugroženosti i mogućnosti obavljanja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti na teritoriji sa koje je izvršena evakuacija.

Procena iz stava 1 ove tačke obuhvata: ocenu uticaja snaga i dejstava neprijatelja na rad državnih organa; mogućnosti rada državnih organa u uslovima intenzivnih vazdušnih napada i primene nuklearnih, hemijskih i bioloških borbenih sredstava; posledice koje mogu nastati u slučaju neplanskog povratka evakuisanog ili odlaska radno sposobnog stanovništva sa teritorije sa koje je izvršena evakuacija i mere koje u tom slučaju treba preduzeti; druge okolnosti od značaja za rad državnih organa i organizacija na teritoriji sa koje je izvršena evakuacija.

4. Na osnovu procene iz tačke 3 ove odluke i zadataka utvrđenih izvodima iz Plana odbrane zemlje, državni organi i organizacije, u skladu sa svojim delokrugom, preduzimaju neophodne mere za snabdevanje preduzeća i drugih pravnih lica iz oblasti privrede i javnih službi sirovinama, reprodukcionim materijalom, energentima i drugim sredstvima potrebnim za njihovo normalno funkcionisanje, u skladu s propisima o kriterijumima za raspoređivanje građana i normativima materijalnih sredstava za potrebe Vojske Jugoslavije i druge potrebe odbrane zemlje.

5. Na osnovu procene ugroženosti teritorije s koje je izvršena evakuacija Savezno ministarstvo za odbranu, odnosno nadležni područni organ tog ministarstva naređuje upotrebu jedinica civilne zaštite zadržanih na toj teritoriji radi zaštite i spasavanja preostalog stanovništva i materijalnih i drugih dobara od ratnih razaranja, prirodnih i drugih nesreća i opasnosti, u skladu sa obavezama utvrđenim Planom odbrane zemlje.

Državni organi i organizacije samostalno preduzimaju pojačane mere unutrašnjeg obezbeđenja, zamračivanja objekata, zaštite imovine kojom upravljaju i druge potrebne mere iz svoje nadležnosti utvrđene Planom odbrane zemlje, kojima se obezbeđuje nastavljanje funkcionisanja tih organa i organizacija na teritoriji s koje je izvršena evakuacija.

6. Savezno ministarstvo za odbranu, odnosno nadležni područni organi tog ministarstva i državni organi i organizacije koji se, u okviru svojih delatnosti, bave osmatranjem i utvrđivanjem hidrometeoroloških, seizmičkih, radijacionih, epidemioloških i drugih pojava, aktiviranjem osmatračkih stanica na teritoriji s koje je izvršena evakuacija intenziviraju rad službe osmatranja i obaveštavanja i obezbeđuju blagovremeno obaveštavanje i uzbunjivanje preostalog stanovništva na toj teritoriji.

7. Za vreme ratnog stanja, a po potrebi i u slučaju neposredne ratne opasnosti, Savezno ministarstvo za odbranu donosi odluku o obrazovanju straža, patrola i jedinica civilne odbrane i naređuje njihovu upotrebu radi zaštite preostalog radno sposobnog stanovništva i imovine građana i obezbeđenja objekata i dobara u opštoj upotrebi (škole, bolnice, kulturno-istorijski objekti i dr.) i drugih objekata i dobara koji služe civilnoj nameni na teritoriji sa koje je izvršena evakuacija.

Savezno ministarstvo za odbranu, odnosno nadležni područni organi tog ministarstva, u skladu s propisima o organizovanju i izvršavanju radne i materijalne obaveze i zadacima utvrđenim Planom odbrane zemlje, organizuju i aktiviraju jedinice radne obaveze radi izvršavanja poslova za neodložne potrebe izvođenja borbenih dejstava Vojske Jugoslavije i zaštite stanovništva i materijalnih i drugih dobara od ratnih razaranja na teritoriji s koje je izvršena evakuacija.

8. Ako je naređenjem o evakuaciji naređena delimična evakuacija državnih organa i organizacija, preduzeća i drugih pravnih lica, na teritoriji s koje je takva evakuacija izvršena ostaje područni organ saveznog ministarstva za odbranu nadležan za tu teritoriju, odgovarajući organ Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i potreban broj radnika drugih državnih organa i organizacija za obavljanje poslova iz svog delokruga.

U slučaju iz stava 1 ove tačke, područni organ Saveznog ministarstva za odbranu nadležan za teritoriju sa koje je izvršena evakuacija koordinira rad drugih državnih organa u obavljanju poslova i zadataka koji se odnose na odbranu te teritorije u skladu sa Planom odbrane zemlje, odnosno izvodima iz tog plana i odlukama Savezne vlade.

9. Ako je teritorija ugrožena ili zahvaćena ratnim dejstvima, naređuje se potpuna evakuacija stanovništva, državnih organa i organizacija, preduzeća i drugih pravnih lica, zajedno sa imovinom za koju je to naređeno.

U slučaju iz stava 1 ove tačke, nadležna komanda Vojske Jugoslavije, prema svom planu, preuzima i organizuje zaštitu i borbeno obezbeđenje objekata i imovine na toj teritoriji.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".