PRAVILNIK
O NAČINU OBELEŽAVANJA STABALA ZA SEČU U ŠUMAMA, NAČINU EVIDENTIRANJA TIH STABALA U DOZNAČNIM KNJIGAMA, OBLIKU I SADRŽINI DOZNAČNIH ŽIGOVA I OBRASCU DOZNAČNE KNJIGE

("Sl. glasnik RS", br. 95/92)

Član 1

Obeležavanje stabala za seču u šumama vrši se stablimično i površinski, na način propisan ovim pravilnikom.

Stablimično obeležavanje stabala za seču vrši se utiskivanjem doznačnog žiga na zates u prsnoj visini i pridanku stabla, odnosno na jednoj od debljih žila crnom masnom bojom u šumama u državnoj svojini, crvenom masnom bojom u šumama u društvenoj svojini, a u šumama u privatnoj svojini zelenom masnom bojom.

Kod stablimičnog obeležavanja stabala za seču može da se utiskuje, odnosno upisuje i redni broj stabla na zatesu na pridanku odnosno debljoj žili stabla.

Redni broj se utiskuje ili upisuje kolobrojem, plastičnim brojevima ili masnom bojom.

Član 2

Zates na pridanku stabla, odnosno na debljoj žili useca se na strani stabla upravno na pravac kretanja prilikom obeležavanja, a na nagnutom terenu na donjoj strani stabla.

Zates na stablu u prsnoj visini useca se na strani stabla suprotnoj zatesu usečenom na pridanku stabla ili debljoj žili.

Član 3

Izuzetno od odredaba čl. 1 i 2 ovog pravilnika stabla ispod taksacione granice propisane za visoke šume obeležavaju se zatesivanjem, grebačem ili masnom bojom.

Član 4

Površinsko obeležavanje stabala za seču vrši se obeležavanjem granične linije površine šume predviđene za čistu seču ili krčenje, utiskivanjem doznačnog žiga na pridanku ili debljoj žili i na prsnoj visini stabla na graničnoj liniji, koja ulaze u površinu za vršenje čiste seče, odnosno krčenje.

Stabla se obeležavaju na odstojanju koje obezbeđuje vidljivost granične linije.

Ako nije moguće postupiti na način iz stava 1 ovog člana, granična linija površine šume predviđene za čistu seču ili krčenje obeležava se vidnim znacima koji se dogledaju masnom bojom na stablima, postavljanjem stubova ili humki.

Član 5

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama u državnoj i društvenoj svojini je veličine 21x14 cm i sadrži 50 listova.

Doznačna knjiga za evidentiranje stabla obeleženih za seču u šumama u privatnoj svojini je veličine 21x14 cm i sadrži 50 listova u duplikatu.

Član 6

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama u državnoj i društvenoj svojini na koja se ne upisuju redni brojevi stabala, sadrži: naziv gazdinske jedinice, odeljenja, odseka, namenske celine, gazdinske klase, sastojne odnosno uzgojne grupe; broj knjige doznake; godinu u kojoj se vrši obeležavanje stabala za seču; ime i prezime lica koje je izvršilo obeležavanje; vreme u kome je izvršeno obeležavanje; otisak doznačnog žiga; površinu; broj stabala razvrstan po debljinskim stepenima i vrstama drveća i njihovu zapreminu, a za neuređene šume i: mesto zvano, katastarska opština, katastarska parcela.

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama u državnoj i društvenoj svojini, na koja se upisuju redni brojevi stabala, sadrži: naziv gazdinske jedinice, odeljenja, odseka, namenske celine, gazdinske klase, sastojine, odnosno uzgojne grupe; godinu u kojoj se vrši obeležavanje stabala za seču; ime i prezime lica koje je izvršilo obeležavanje, vreme u kome je vršeno obeležavanje; otisak doznačnog žiga; površinu; redni broj stabla, njegov prsni prečnik i zapreminu po vrstama drveća; bonitet ili tarifni niz; količinu tehničkog, ogrevnog i neupotrebljenog drveta (otpadak) a za neuređene šume i: mesto zvano, katastarska opština, katastarska parcela.

Doznačna knjiga za evidentiranje stabala obeleženih za seču u šumama u privatnoj svojini sadrži: naziv javnog preduzeća, šumskog gazdinstva, šumske uprave i katastarske opštine; broj knjige doznake; godinu u kojoj se vrši obeležavanje stabala za seču; ime i prezime lica koje je izvršilo obeležavanje; vreme u kome je vršeno obeležavanje; ime i prezime sopstvenika šume i mesto prebivališta; mesni naziv šume; broj katastarske parcele; naziv gazdinske klase, odseka, sastojine odnosno uzgojne grupe; vrstu drveta, prsni prečnik stabla i njegovu zapreminu; zapreminu tehničkog, ogrevnog i neupotrebljivog drveta (otpadak).

Ako se vrši automatska obrada podataka, doznačna knjiga prilagođava se toj obradi, s tim da obrazac sadrži sve propisane podatke.

Član 7

Stabla obeležena za seču evidentiraju se u doznačne knjige na obrascima 1, 2 i 3 koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Kod površinskog obeležavanja stabala za seču u doznačnu knjigu evidentira se ukupan broj stabala iznad taksacione granice na površini predviđenoj za čistu seču ili krčenje čija se drvna masa utvrđuje putem primene površine koja ne može biti manja od 10% ukupne površine obeležene za čistu seču ili krčenje.

Posle evidentiranja stabala za seču u doznačnoj knjizi izvodi se rekapitulacija drvne zapremine po odsecima, sastojinama, odnosno uzgojnim grupama, gazdinskim klasama, namenskim celinama, vrstama prinosa i vrstama drveća za svako odeljenje i odsek u šumama u državnoj i društvenoj svojini i katastarsku parcelu u šumama u privatnoj svojini.

Lice koje je izvršilo obeležavanje i evidentiranje stabala za seču svojim potpisom i otiskivanjem doznačnog žiga zaključuje doznačnu knjigu, i prvi primerak doznačnog lista iz člana 5 stav 2 ovog pravilnika izdaje sopstveniku šume, a drugi primerak ostaje u knjizi.

Svi podaci u doznačnoj knjizi upisuju se hemijskom ili mastiljavom olovkom i ne sme se vršiti brisanje, a pogrešno upisani podaci se precrtavaju i iznad njih se unosi ispravka.

Član 8

Doznačne knjige se paginiraju i overavaju od strane korisnika šume, odnosno javnog preduzeća koje vrši obeležavanje i evidentiranje stabala za seču.

Korisnik šume, odnosno javno preduzeće iz stava 1 ovog člana vodi evidenciju doznačnih knjiga koja sadrži: serijski broj, redni broj, datum izdavanja doznačne knjige, potpis lica koje je knjigu primilo, datum kada je knjiga vraćena, i potpis lica kome je knjiga vraćena.

Doznačna knjiga se čuva najmanje deset godina.

Član 9

Doznačni žig za obeležavanje stabala za seču u šumama u državnoj i društvenoj svojini ima oblik kruga prečnika 35 mm čija je ivica izvijugana. U krug doznačnog žiga upisuju se velika slova: "DŠS" i redni broj žiga.

Doznačni žig za obeležavanje stabala za seču u šumama u privatnoj svojini ima oblik pravougaonika veličine 30x24 mm čija je ivica izvijugana. U pravougaonik doznačnog žiga upisuju se velika slova: "PŠS" i redni broj žiga.

Redne brojeve žigova iz st. 1 i 2 ovog člana, na zahtev korisnika šume, odnosno javnog preduzeća utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove šumarstva.

Član 10

Korisnik šume, odnosno javno preduzeće vodi evidenciju doznačnih žigova koje sadrži: redni broj, sadržaj žiga, otisak žiga, prezime i ime lica koje je primilo žig, njegov potpis, područje na kome se može koristiti žig, datum primanja i vraćanja doznačnog žiga i potpis lica kome je žig vraćen.

Član 11

Korisnik šume, u šumama kojima gazduje, a javno preduzeće i u šumama u privatnoj svojini, obeležava panjeve žigom za šumsku krivicu i evidentira drvnu masu bespravno posečenih stabala (u daljem tekstu: šumska krivica).

Obeležavanje panjeva bespravno posečenih stabala vrši se upisivanjem rednog broja i utiskivanjem žiga za šumsku krivicu na poprečni presek panja crnom masnom bojom u šumama u državnoj svojini, crvenom masnom bojom u šumama u društvenoj svojini, a u šumama u privatnoj svojini zelenom masnom bojom.

Evidencija panjeva bespravno posečenih stabala u šumama u državnoj i društvenoj svojini vodi se posebno za svaki čuvarski reon i to po odeljenjima, s tim što obrojčavanje panjeva u svakom odeljenju počinje sa rednim brojem 1, a u šumama u privatnoj svojini za svaku katastarsku parcelu.

Evidencija panjeva bespravno posečenih stabala vodi se po vrstama drveta i sadrži: redni broj, dva unakrsno izmerena prečnika, procenjen prsni prečnik, zapreminu po vrstama sortimenata i ukupno, vreme kada je izvršena seča i datum kada je upisan redni broj i utisnut žig.

Član 12

Evidencija šumske krivice se povezuje i overava od strane korisnika šume, odnosno javnog preduzeća.

Evidencija šumske krivice se čuva najmanje pet godina.

Član 13

Žig za šumsku krivicu u šumama u državnoj i društvenoj svojini ima oblik ravnostranog trougla veličine strane 30 mm čija je ivica ravna. U trougao žiga za šumsku krivicu upisuju se velika slova: "ŠK" i redni broj žiga.

Žig za šumsku krivicu u šumama u privatnoj svojini ima oblik kruga prečnika 35 mm čija je ivica ravna. U krug žiga za šumsku krivicu upisuju se velika slova: "ŠK" i redni broj žiga.

Član 14

Obeležavanje i evidentiranje stabala za seču doznačnim žigovima, odnosno obeležavanje panjeva žigovima za šumsku krivicu, čiji su oblici i sadržina određeni ovim pravilnikom vršiće se najkasnije od 1. marta 1993. godine.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Obrasci 1, 2 i 3 iz doznačne knjige, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 95/92, str. 3239-3246.