ODLUKA
O UTVRĐIVANJU SREDSTAVA ZA LIČNU I KOLEKTIVNU ZAŠTITU

("Sl. list SRJ", br. 39/94)

1. Ovom odlukom utvrđuju se sredstva za ličnu i kolektivnu zaštitu od ratnih dejstava, prirodnih i drugih nesreća i drugih opasnosti koja su dužni da obezbede građani, državni organi, preduzeća i druga pravna lica, kao i vlasnici zgrada i drugih objekata.

2. Građani obezbeđuju sledeća sredstva za ličnu zaštitu, i to:

1) zaštitnu masku za odrasle i decu, s kompletom cedila ili univerzalnim respiratorom ili priručnom maskom;

2) prvi zavoj.

3. Državni organi, preduzeća i druga pravna lica, kao i vlasnici zgrada i drugih objekata, za potrebe kolektivne zaštite lica koja borave ili se mogu naći u tim zgradama u objektima obezbeđuju:

1) hemijski i radiološki detektor i čitač ličnih dozimetara, na svakih 500 lica;

2) zaštitnu masku s kompletom cedila ili univerzalni respirator ili priručnu masku, za svako lice;

3) lični dozimetar s indirektnim očitavanjem, na svakih 100 lica;

4) priručnu apoteku, komplet za dezinfekciju i dekontaminaciju i jedna nosila, na svakih 100, odnosno na svakih daljih 200 lica koja se istovremeno mogu naći u tim zgradama i objektima;

5) 100 g kaporita ili odgovarajuću količinu drugog sredstva za dekontaminaciju, na svaki stan, odnosno na 1 m2 površine u zgradama i objektima i 10 g deterdženta na 1 m2 površine sredstava za rad;

6) garnituru alata (sekira, čekić, pijuk, ćuskija, testera za gvožđe, klešta i dve lopate), na svakih 250 m2 površine poslovnog prostora, jednu lopatu, na svakih pet stanara i po jedan pijuk i ašov, na svakih daljih deset stanara u stambenim zgradama.

4. Priručna apoteka iz tačke 3 ove odluke sadrži najmanje 10 prvih zavoja, 10 zavoja poveski, dva trbušna zavoja, četiri zavoja za opekotine, 10 pakovanja sterilne gaze, 10 trouglih marama, 10 paketića flastera sa sterilnom gazom, tri pakovanja običnog flastera, 10 igala sigurnica, makaze, olovku, blok za pisanje i bolničarsku torbicu.

5. Komplet za dezinfekciju i dekontaminaciju iz tačke 3 ove odluke sadrži najmanje 25 ličnih pribora za dekontaminaciju, 250 g sode bikarbone, 2,5 kg sapuna, 2 l čistog alkohola, 2 kg vate i 25 autoinjektora.

6. Sredstva predviđena ovom odlukom moraju odgovarati standardima, odnosno tehničkim uslovima opreme za zaštitu od ratnih dejstava i drugih opasnosti i imati ateste kvaliteta.

7. Savezno ministarstvo za odbranu preko svojih područnih organa u republikama članicama, u skladu s procenom ugroženosti teritorije, od ratnih dejstava i drugih opasnosti, utvrđuje plan opremanja stanovništva sredstvima za ličnu i kolektivnu zaštitu.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju minimuma sredstava za ličnu i kolektivnu zaštitu od ratnih dejstava i drugih opasnosti ("Službeni list SFRJ", br. 3/83).

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".