ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU PREUZIMANJA RADNIKA, ARHIVE I MATERIJALNIH SREDSTAVA ORGANA U REPUBLIKAMA ČLANICAMA NADLEŽNIM ZA POSLOVE ODBRANE

("Sl. list SRJ", br. 75/93)

1. Zadatke i poslove koje su do stupanja na snagu Zakona o odbrani ("Službeni list SRJ", br. 67/93) obavljali organi u republikama članicama nadležni za poslove odbrane preuzima Savezno ministarstvo za odbranu 31. decembra 1993. godine.

Preuzimanjem zadataka i poslova iz stava 1 ove tačke Savezno ministarstvo za odbranu preuzima i radnike i funkcionere organa republika članica nadležnih za poslove odbrane koji su u tim organima bili raspoređeni, odnosno imenovani ili postavljeni do dana stupanja na snagu Zakona o odbrani.

Danom preuzimanja zadataka i poslova iz stava 1 ove tačke organi u republikama članicama nadležni za poslove odbrane postaju područni organi Saveznog ministarstva za odbranu u republikama članicama.

Preuzeti radnici i funkcioneri iz stava 2 ove tačke nastavljaju da obavljaju poslove na koje su bili raspoređeni na dan preuzimanja, do donošenja rešenja o raspoređivanju u skladu sa aktom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Saveznom ministarstvu za odbranu, odnosno do imenovanja postavljenja funkcionera.

Preuzeti radnici i funkcioneri iz stava 2 ove tačke koji ne budu raspoređeni, odnosno imenovani ili postavljeni u Saveznom ministarstvu za odbranu ostvaruju prava iz radnog odnosa po propisima kojima se uređuju radni odnosi radnika u saveznim organima.

2. Do dana preuzimanja zadataka i poslova iz stava 1 tačke 1 ove odluke, radnici organa republika članica nadležnih za poslove odbrane nastavljaju da izvršavaju zadatke i poslove odbrane utvrđene Zakonom o odbrani.

Do preuzimanja zadataka i poslova iz stava 1 tačke 1 ove odluke, imenovane, odnosno postavljene funkcionere u organima republika članica nadležnim za poslove odbrane koji prestaju sa radom, savezni ministar za odbranu će rasporediti u Saveznom ministarstvu za odbranu na poslove koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu.

Imenovani, odnosno postavljen funkcioner organa iz stava 2 ove tačke koji ne bude imenovan, odnosno postavljen u Saveznom ministarstvu za odbranu, stiče status neraspoređenog radnika u Saveznom ministarstvu za odbranu.

3. Organi u republikama članicama nadležni za poslove odbrane koji prestaju sa radom zaključuju svoje arhivske knjige i predaju arhivu, dokumentaciju, pečate i štambilje nadležnim organima u republikama članicama sa stanjem na dan stupanja na snagu ove odluke, a nezavršene predmete (predmete u radu), dokumentaciju i druge predmete neophodne za rad - Saveznom ministarstvu za odbranu, zaključno sa 31. decembrom 1993. godine.

4. Područni organi Saveznog ministarstva za odbranu nastaviće da koriste određena materijalna sredstva koja su koristili na dan 31. decembra 1993. godine organi u republikama članicama nadležni za poslove odbrane koji prestaju sa radom, a koja su neophodna za obavljanje zadataka i poslova Saveznog ministarstva za odbranu utvrđenih Zakonom o odbrani, sa stanjem na dan preuzimanja.

Radi rešavanja pitanja materijalnih sredstava iz stava 1 ove tačke Savezno ministarstvo za odbranu i nadležni organi republika članica obrazovaće zajedničku stručnu komisiju. Komisija će izvršiti popis i pregled sredstava iz stava 1 ove tačke i predložiti rešenja do 1. marta 1994. godine.

5. Do donošenja Plana odbrane Savezne Republike Jugoslavije i utvrđivanja odgovarajućih zadataka subjektima odbrane na osnovu tog plana primenjivaće se planovi odbrane republika članica i zadaci utvrđeni tim planovima.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".