ODLUKA
O VRSTAMA INVESTICIONIH OBJEKATA I PROSTORNIH I URBANISTIČKIH PLANOVA ZNAČAJNIH ZA ODBRANU ZEMLJE

("Sl. list SRJ", br. 39/95)

1. Ovom odlukom utvrđuju se vrste investicionih objekata i prostornih i urbanističkih planova značajnih za odbranu zemlje, postupak obaveštavanja i način postavljanja zahteva prilikom projektovanja, izgradnje i rekonstrukcije tih objekata i postupak obaveštavanja i način postavljanja zahteva prilikom izrade, donošenja i sprovođenja tih planova.

2. Investicioni objekti značajni za odbranu zemlje su:

a) u oblasti saobraćaja:

1) auto-putevi, svi kategorisani i nekategorisani putevi i gradske magistralne ulice;

2) železničke pruge za javni saobraćaj, industrijski koloseci, metroi i železničke stanice;

3) tuneli, mostovi, vijadukti i drugi objekti na putevima i železničkim prugama dužine preko 10 m;

4) aerodromi sa aerodromskim objektima i instalacijama;

5) veštački plovni putevi, luke, pristaništa i pristani na dubinama većim od 2 m, sa lukobranima i lučkim postrojenjima;

6) brodovi od 100 i više bruto registarskih tona, trajekti i ribarski brodovi;

b) u oblasti telekomunikacija i veza:

1) međumesni i mesni telekomunikacioni stalni žičani vodovi (vazdušni, podzemni i podvodni) i oprema i uređaji za rad na njima;

2) bežični telekomunikacioni uređaji za sve vrste veza;

3) zgrade i delovi zgrada namenjeni telekomunikacijama i vezama;

4) objekti i uređaji radio-difuznog i televizijskog sistema;

5) navigacioni sistemi i objekti koji u pomorskom, rečnom i vazdušnom saobraćaju služe u navigacione svrhe;

v) u oblasti energetike:

1) hidroelektrane, termoelektrane i nuklearne elektrane;

2) dalekovodi, transformatorske stanice i rasklopna postrojenja u sistemu dalekovoda napona 35 kV i većeg;

3) toplane kapaciteta 23,16 MWh i većeg;

4) objekti za proizvodnju i preradu tečnih goriva i gasova, svih kapaciteta;

5) skladišta i pumpne stanice za tečna goriva i gasove, svih kapaciteta;

6) naftovodi i gasovodi svih kapaciteta;

7) objekti za proizvodnju i upotrebu nuklearnih sirovina i nuklearne energije;

g) u oblasti vodoprivrede:

1) brane preko 5 m visine i brane za akumulacije od 30.000 m3 i veće;

2) vodovodi, melioracioni i regulacioni sistemi i melioracije i regulacije u zahvatu naselja i komunikacija;

3) vodovod i kanalizacija kapaciteta za 20.000 stanovnika i više;

d) u oblasti industrije:

1) objekti za proizvodnju i remont predmeta naoružanja i vojne opreme i objekti drugih preduzeća koja su osposobljena za proizvodnju predmeta naoružanja i vojne opreme;

2) objekti crne i obojene metalurgije;

3) objekti za gradnju i remont brodova i brodske opreme;

4) objekti za proizvodnju i remont motora, šinskih vozila, drumskih motornih vozila i traktora;

5) objekti za proizvodnju električnih mašina i aparata;

6) objekti za proizvodnju baznih hemijskih proizvoda;

7) objekti za proizvodnju cementa;

8) objekti za preradu kaučuka;

9) objekti za proizvodnju prehrambenih proizvoda, dnevnog kapaciteta 10 t i više;

đ) skladišta, silosi i hladnjače za prehrambene proizvode i skladišta za stalne i tržišne robne rezerve, kapaciteta preko 2.000 m3;

e) mlinovi za žito i drugi objekti za preradu prehrambenih proizvoda, dnevnog kapaciteta 10 t i više;

ž) stalna skladišta eksplozivnih, zapaljivih i otrovnih materijala, kapaciteta 1.000 kg i više;

z) skladišta za sve vrste predmeta naoružanja i vojne opreme;

i) bolnice sa 100 bolesničkih postelja i više i drugi objekti zdravstvenih organizacija;

j) objekti za proizvodnju lekova i drugih farmaceutskih sredstava;

k) veliki informacioni sistemi koji sadrže i obrađuju podatke od značaja za odbranu zemlje.

3. Prostorni i urbanistički planovi značajni za odbranu zemlje su sve vrste prostornih i urbanističkih planova i planovi razvoja tehničkih i infrastrukturnih sistema izrađeni izvan prostornih planova.

4. Investitor objekata iz tačke 2 ove odluke i nosilac izrade plana iz tačke 3 ove odluke dužni su da, pre započinjanja investicionih radova, odnosno izrade plana, o tome obaveste Savezno ministarstvo za odbranu (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Obaveštenje iz stava 1 ove tačke sadrži podatke o lokaciji, nameni, kapacitetu i vremenu projektovanja i izgradnje objekata iz tačke 2 ove odluke, odnosno podatke o vrsti plana iz tačke 3 ove odluke.

5. Obaveštenje iz tačke 4 ove odluke, zavisno od vrste objekata, odnosno vrste plana, Ministarstvo, po potrebi, dostavlja zainteresovanim saveznim organima i saveznim organizacijama na mišljenje.

Organi i organizacije iz stava 1 ove tačke dužni su da svoje mišljenje dostave Ministarstvu, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja.

6. Ako Ministarstvo utvrdi da investicioni objekat iz tačke 2 ove odluke, odnosno plan iz tačke 3 ove odluke nije potrebno prilagoditi potrebama odbrane zemlje, obavestiće o tome investitora, odnosno nosioca izrade plana, u roku od 30 dana.

7. Ako Ministarstvo oceni da objekat iz tačke 2 ove odluke, odnosno plan iz tačke 3 ove odluke treba prilagoditi potrebama odbrane zemlje, dužno je da investitoru, odnosno nosiocu izrade plana postavi uslove i zahteve za prilagođenje objekta, odnosno plana tim potrebama, u roku od 60 dana.

Ako Ministarstvo ne može da donese ocenu, zahtevaće da mu se dostavi dopunska dokumentacija, na osnovu koje će dati ocenu o potrebi prilagođavanja objekta iz tačke 2 ove odluke, odnosno plana iz tačke 3 ove odluke potrebama odbrane zemlje.

8. Za planove iz tačke 3 ove odluke, Ministarstvo propisuje mere, odnosno postavlja uslove ili zahteve koji se odnose na:

1) opšte uređenje teritorije za potrebe odbrane zemlje i zaštite od ratnih razaranja;

2) obezbeđenje prostornih uslova za funkcionisanje kompleksa u kojima se nalaze vojni i drugi objekti od posebnog značaja za odbranu zemlje, odnosno kompleksa za izgradnju takvih objekata;

3) uređenje posebnih prostora za dejstvo Vojske Jugoslavije;

4) obezbeđenje prostora za posebne namene značajne za odbranu zemlje;

5) prilagođavanje tehničkih i infrastrukturnih sistema potrebama Vojske Jugoslavije, odbrani zemlje i zaštite od ratnih razaranja.

9. Jedan primerak obaveštenja iz tačke 6 ove odluke, odnosno zahteva iz tačke 7 ove odluke Ministarstvo dostavlja i republičkom organu nadležnom za izdavanje odobrenja za građenje i odobrenja za upotrebu objekata iz tačke 2 ove odluke, odnosno republičkom organu nadležnom za donošenje planova iz tačke 3 ove odluke.

10. Investitor, odnosno nosilac izrade plana dužan je da posle postupanja po zahtevu iz tačke 7 ove odluke projektnu dokumentaciju za izgradnju objekata iz tačke 2 ove odluke, odnosno predlog plana iz tačke 3 ove odluke dostavi Ministarstvu pre izdavanja odobrenja za građenje, odnosno pre donošenja plana.

11. Ako na osnovu dokumentacije iz tačke 10 ove odluke Ministarstvo oceni da je postupljeno po zahtevima iz tačke 7 ove odluke, obavestiće o tome investitora, odnosno nosioca izrade plana, u roku od 30 dana.

Ako Ministarstvo oceni da nije postupljeno po zahtevima iz tačke 7 ove odluke, upozoriće investitora, odnosno nosioca izrade plana da postupi po tim zahtevima.

Ako Ministarstvo konstatuje da investitor, odnosno nosilac izrade plana, i pored upozorenja iz stava 2 ove tačke, nije postupio po zahtevima iz tačke 7 ove odluke, obavestiće o tome Saveznu vladu.

12. Ako se izmene okolnosti na osnovu kojih su postavljeni zahtevi iz tačke 7 ove odluke, Ministarstvo će postaviti dopunske zahteve u vezi sa izgradnjom objekata iz tačke 2 ove odluke, odnosno izradom planova iz tačke 3 ove odluke.

13. Kontrolu sprovođenja posebnih uslova i zahteva pri projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji objekata iz tačke 2 ove odluke i kontrolu postupanja po propisanim merama i zahtevima u pogledu potreba odbrane zemlje i zaštite od ratnih razaranja pri izradi, donošenju i sprovođenju planova iz tačke 3 ove odluke obavlja inspekcija Ministarstva.

14. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju objekata pri čijem se projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji, odnosno ukidanju, demontiranju i stavljanju van upotrebe mora izvršiti prilagođavanje potrebama opštenarodne odbrane ("Službeni list SFRJ", br. 35/83) i Odluka o postupku postavljanja zahteva i o saveznom organu uprave koji može postavljati zahtev u pogledu potreba opštenarodne odbrane i zaštite od ratnih razaranja sa kojima se usklađuju prostorni i urbanistički planovi ("Službeni list SFRJ", br. 35/83).

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".