ODLUKA
O STOPAMA DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE OSIGURANIKA SAMOSTALNIH DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 71/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje po kojima osiguranici samostalnih delatnosti iz člana 12 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) plaćaju doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član 2

Utvrđuje se stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje osiguranika samostalnih delatnosti u visini od 22%.

Član 3

Osiguranici samostalnih delatnosti kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem plaćaju, u skladu sa odredbama čl. 181 i 190 Zakona, dodatni doprinos po sledećim stopama:

1) 3,7% - osiguranici koji obavljaju poslove na kojima se svakih 12 meseci efektivno provedenih na poslu po osnovu koga su osigurani računa kao 14 meseci staža osiguranja;

2) 5,5% - osiguranici koji obavljaju poslove na kojima se svakih 12 meseci efektivno provedenih na poslu po osnovu koga su osigurani računa kao 15 meseci staža osiguranja;

3) 7,3% - osiguranici koji obavljaju poslove na kojima se svakih 12 meseci efektivno provedenih na poslu po osnovu koga su osigurani računa kao 16 meseci staža osiguranja;

4) 11% - osiguranici koji obavljaju poslove na kojima se svakih 12 meseci efektivno provedenih na poslu po osnovu koga su osigurani računa kao 18 meseci staža osiguranja.

Član 4

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o stopi doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje osiguranika samostalnih delatnosti ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 42/2003).

Član 5

Ova odluka se, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. jula 2004. godine.