UREDBA
O RAZVRSTAVANJU PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE JUGOSLAVIJE RADI ODREĐIVANJA PLATE ZA VREME SLUŽBE U INOSTRANSTVU

("Sl. list SRJ", br. 30/94 i 39/94 - ispr.)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se razvrstavanje profesionalnih pripadnika Vojske Jugoslavije (u daljem tekstu: Vojska) prema činu, dužnosti, zadacima i poslovima koje obavljaju za vreme službe u inostranstvu, radi određivanja plate.

Član 2

Profesionalnom vojniku za vreme službe u inostranstvu, zavisno o čina koji ima, određuju se koeficijenti, i to:

Čin

Koeficijent

pukovnik i kapetan bojnog broda

4,00

potpukovnik i kapetan fregate

3,65

major i kapetan korvete

3,35

kapetan I klase i poručnik bojnog broda

2,65

kapetan i poručnik fregate

2,40

poručnik i poručnik korvete

2,30

potporučnik

2,20

zastavnik I klase

2,15

zastavnik

2,10

stariji vodnik I klase

2,05

stariji vodnik

2,00

vodnik I klase

1,97

vodnik

1,95

mlađi vodnik

1,90

desetar

1,87

razvodnik

1,85

Član 3

Grupe radnih mesta civilnih lica na službi u Vojsci, utvrđene aktima o formaciji, odnosno o organizaciji i sistematizaciji (u daljem tekstu: civilno lice u Vojsci), zavisno od zadataka i poslova koje izvršavaju za vreme službe u inostranstvu, razvrstavaju se prema koeficijentima, i to:

Grupe radnih mesta

Koeficijent

I grupa

2,55

II grupa

2,35

III grupa

2,25

IV grupa

2,15

V grupa

2,10

VI grupa

2,05

VII grupa

2,00

VIII grupa

1,95

IX grupa

1,90

X grupa

1,85

XI grupa

1,70

XII grupa

1,60

XIII i XIV grupa

1,50

Član 4

Zavisno od dužnosti koju profesionalni oficir, odnosno profesionalni podoficir vrši, koeficijent iz člana 2 ove uredbe uvećava se, i to:

1) na dužnosti vojnog izaslanika, odnosno predstavnika Generalštaba Vojske (u daljem tekstu: GŠ) u zemljama koje posebnim aktom odredi načelnik GŠ - za 0,20,

2) na dužnosti vojnog izaslanika u ostalim zemljama:

- u činu pukovnika i kapetana bojnog broda - za 0,10,

- u činu potpukovnika i kapetana fregate - za 0,20,

3) na dužnosti vojnog izaslanika, ako u vojnom izaslanstvu nema sekretara, koji, pored redovne dužnosti, obavlja i druge poslove (šifrera, računopolagača i dr.) - koeficijent iz tač. 1 i 2 ovog člana uvećava se za još 0,10,

4) na dužnosti pomoćnika vojnog izaslanika, odnosno pomoćnika predstavnika GŠ - za 0,10,

5) na dužnosti pomoćnika vojnog izaslanika za vidove Vojske u nekoj od zemalja iz tačke 1 ovog člana, ako ima čin kapetana I klase ili poručnika bojnog broda - za 0,20,

6) na dužnosti pomoćnika vojnog izaslanika, odnosno pomoćnika predstavnika GŠ, ako u vojnom izaslanstvu, odnosno predstavništvu GŠ nema sekretara, koji, pored svoje redovne dužnosti, obavlja i druge poslove (šifrera, računopolagača i rukovaoca, vozača i druge poslove sekretara) - koeficijent se uvećava za 0,20,

7) na dužnosti sekretara vojnog izaslanika ako ima čin kapetana I klase, poručnika bojnog broda ili niži čin i istovremeno obavlja poslove šifrera, računopolagača, vozača i dr. - za 0,10.

Član 5

Profesionalnom vojniku koji vrši dužnost starešine (komandant, komandir, načelnik, starešina grupe i sl.) koeficijent iz člana 2 ove uredbe uvećava se, i to:

1) ako obavlja dužnost starešine u čijem sastavu ima više od pet do 15 pripadnika Vojske - za 0,10,

2) ako obavlja dužnost starešine u čijem sastavu ima više od petnaest pripadnika Vojske - za 0,20.

Dužnosti starešina iz stava 1 ovog člana utvrđuju se aktom o formaciji ili aktom o sistematizaciji radnih mesta koji donosi organizacijska jedinica GŠ nadležna za te poslove.

Član 6

Civilnom licu u Vojsci koje je postavljeno na formacijsko mesto starešine (načelnik, starešina grupe i sl.) koeficijent iz člana 3 ove uredbe uvećava se, i to:

1) ako obavlja dužnost starešine u čijem sastavu ima preko pet do petnaest pripadnika Vojske - za 0,10,

2) ako obavlja dužnost starešine u čijem sastavu ima preko petnaest pripadnika Vojske - za 0,20.

Član 7

Profesionalnom pripadniku Vojske koji za vreme službe u inostranstvu vrši određenu dužnost koeficijenti iz čl. 2 i 3 ove uredbe uvećavaju se, i to:

1) pilotu - nastavniku letenja

30%

2) pilotu koji vrši letačku službu, a nije nastavnik letenja

20%

3) pilotu na dužnosti na kojoj ne vrši letačku službu

15%

4) ostalom letačkom osoblju i padobranskom instruktoru

10%

5) komandantu podmornice

17%

6) komandantu broda ili drugog plovnog sredstva i ostalim licima na podmornicama

15%

7) ostalim licima na brodu ili drugom plovnom sredstvu

13%

8) pomorskom i rečnom diverzantu

12%

9) roniocu

11%

Član 8

Izuzetno od odredbe člana 7 ove uredbe, profesionalnom vojniku kome je za izvršenje određenih dužnosti i specijalnih zadataka za vreme službe u inostranstvu potrebna posebna obučenost i stručnost može se odrediti poseban dodatak u iznosu do 10% od dela plate utvrđene prema koeficijentu iz čl. 2 i 3 ove uredbe.

Član 9

Rešenje o plati, naknadama i drugim novčanim primanjima profesionalnih pripadnika Vojske za vreme službe u inostranstvu donosi starešina jedinice, odnosno ustanove koja to lice vodi u evidenciji za vreme službe u inostranstvu.

Rešenje o naknadi troškova vojnom izaslaniku donosi starešina organizacijske jedinice GŠ nadležne za poslove vojnih izaslanstava, a profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru na službi u vojnom izaslanstvu-vojni izaslanik.

Rešenje o naknadi troškova profesionalnom pripadniku Vojske za vreme službe u inostranstvu po osnovu međunarodnih ugovora donosi starešina sektora, odnosno samostalne uprave GŠ Vojske ili Saveznog ministarstva za odbranu u čijoj su nadležnosti poslovi koje će obavljati za vreme te službe.

Akt o određivanju dodatka iz člana 8 ove uredbe donosi načelnik GŠ Vojske, odnosno savezni ministar za odbranu.

Član 10

Profesionalnom oficiru, odnosno profesionalnom podoficiru Vojske upućenom u drugi državni organ ili drugu organizaciju, koji vrši službu u inostranstvu, plata, dodaci i druga novčana primanja određuju se po propisima o platama i drugim naknadama radnika na radu u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Jugoslavije u inostranstvu i po odredbama ove uredbe, s tim što ih isplaćuje taj organ, odnosno organizacija iz svojih sredstava.

Član 11

Profesionalnom pripadniku Vojske koji u inostranstvu izvršava zadatke koji proističu iz međunarodnih obaveza Jugoslavije u odbrani mira i bezbednosti u svetu, plata i druga novčana primanja utvrđuju se po propisima o platama i drugim naknadama radnika na radu u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Jugoslavije u inostranstvu i po odredbama ove uredbe, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Član 12

Profesionalnom pripadniku Vojske za vreme službe u inostranstvu plata i druga novčana primanja pripadaju od dana odlaska iz Jugoslavije do dana povratka u Jugoslaviju.

Član 13

Profesionalnom pripadniku Vojske za vreme službe u inostranstvu plata i druga novčana primanja pripadaju u inostranoj valuti i novim dinarima - u odnosu na način određenim saveznim zakonom, odnosno propisom Savezne vlade.

Član 14

Profesionalnom pripadniku Vojske, za vreme godišnjeg odmora, državnih praznika i drugih praznika u zemlji službovanja, nagradnog odsustva i drugog odobrenog plaćenog odsustva pripada naknada u visini plate i posebnih dodataka kao za vreme rada.

Za vreme preraspodele radnog vremena, odnosno za vreme korišćenja godišnjeg odmora koji po završetku službe u inostranstvu koristi u Jugoslaviji, licu iz stava 1 ovog člana naknada plate isplaćuje se u novim dinarima.

Član 15

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o ličnim dohocima i drugim novčanim primanjima aktivnih vojnih lica, vojnika po ugovoru na određeno vreme i građanskih lica na službi u Jugoslovenskoj narodnoj armiji za vreme službe u inostranstvu ("Službeni vojni list", br. 18/85, 27/85, 24/86, 28/86, 1/87, 10/89 i 6/90).

Član 16

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".