ODLUKA
O PRIVREMENIM PRAVILIMA GRAĐENJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 19/2003 i 13/2004)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se urbanistički uslovi za izdavanje naknadnog odobrenja za izgradnju i za izdavanje privremenog odobrenja za izgradnju za objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole do 13. maja 2003. godine, a koji su:

-

prijavljeni organu Gradske uprave Grada Novog Sada nadležnom za izdavanje odobrenja za izgradnju do 13. novembra 2003. godine,

-

popisani do 13. maja 2003. godine po službenoj dužnosti od strane Komisije za utvrđivanje objekata izgrađenih bez građevinske, odnosno upotrebne dozvole,

-

popisani do 13. maja 2003. godine po pojedinačnoj prijavi vlasnika objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, podnetoj Komisiji za utvrđivanje objekata izgrađenih bez građevinske odnosno upotrebne dozvole.

Član 2

Izgrađeni objekat, u pogledu stepena završenosti, u smislu ove odluke smatra se:

-

objekat koji se koristi,

-

objekat koji se ne koristi, a ima definisan horizontalni i vertikalni gabarit, odnosno koji ima ravan ili kosi krov.

Izgrađeni objekat, u pogledu vrste izvedenih radova, u smislu ove odluke smatra se:

-

novoizgrađeni stambeni, poslovni, ekonomski, pomoćni objekat, garaže i dr.

-

rekonstruisan objekat,

-

dograđen i nadograđen objekat,

-

nadzidan objekat u cilju sanacija ravnog krova,

-

pretvaranje tavanskog ili drugog zajedničkog prostora u stambeni ili poslovni prostor,

-

pretvaranje stambenog u poslovni, odnosno poslovnog u stambeni prostor,

-

zatvaranje terasa, lođa i sl.

Član 3

Utvrđivanje da li je objekat izgrađen do datuma iz člana 1 ove odluke, vršiće se na osnovu:

-

popisa objekta od strane popisivača,

-

dokumentacije građevinske inspekcije,

-

aerofotogrametrijskog snimka,

-

zahteva investitora za obračun troškova uređivanja građevinskog zemljišta upućenog Javnom preduzeću "Zavod za izgradnju Grada" Novi Sad,

-

drugih podobnih dokaza koji se koriste u vođenju postupka pred organom uprave uz primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 4

Utvrđivanje statusa objekata iz člana 1 ove odluke, vršiće se i za objekte:

-

koji su izgrađeni na prostorima za koje nije donet odgovarajući urbanistički plan,

-

koji su izgrađeni van građevinskog područja,

-

koji su izgrađeni u vikend i vinogradarskim zonama.

Član 5

Utvrđivanje statusa objekata iz člana 1 ove odluke i stvaranje uslova za izdavanje naknadnog ili privremenog odobrenja, vršiće se u zavisnosti od stepena odstupanja u odnosu na važeći urbanistički plan.

Odstupanja u odnosu na važeći urbanistički plan, u smislu stava 1 ovog člana, mogu biti neznatna i drastična.

Neznatna odstupanja

Član 6

Neznatna odstupanja, u smislu ove odluke, mogu biti u odnosu na:

- plan parcelacije,

- procenat izgrađenosti parcele,

- planiranu spratnost objekta.

Član 7

Kada je objekat izgrađen na parceli koja, po svom obliku i površini, odstupa od planom predviđene, prihvatiće se postojeća parcelacija tj. faktičko stanje na terenu, osim ako bi se time ugrozile javne gradske funkcije (izgradnja saobraćajne i komunalne infrastrukture, objekata javne namene i sl.).

Član 8

Kada izgrađenost parcele prelazi planom dozvoljeni procenat prihvatiće se odstupanje do 50% u odnosu na planom predviđeni procenat izgrađenosti parcele, pod uslovom da nije ugroženo funkcionisanje planiranog kapaciteta infrastrukture i druge javne gradske funkcije.

Član 9

Odstupanje od spratnosti objekta prihvatiće se za jednu etažu u odnosu na planom predviđenu spratnost.

Član 10

U slučajevima iz člana 7, 8 i 9 ove odluke, pod uslovima da su ispunjeni i ostali zakonom propisani uslovi, vlasniku objekta će se izdati naknadno odobrenje za izgradnju po prethodno pribavljenom mišljenju od Javnog preduzeća "Urbanizam" Zavod za urbanizam (u daljem tekstu: JP "Urbanizam"), a kada je objekat izgrađen u starom gradskom jezgru i po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stranka - vlasnik objekta snosi stvarne troškove pribavljanja mišljenja iz stava 1 ovog člana.

Drastična odstupanja

Član 11

Drastična odstupanja, u smislu ove odluke, su:

-

kada se na izgrađeni objekat ne mogu primeniti odredbe člana 7, 8 i 9 ove odluke,

-

kada je objekat izgrađen na parceli za koju je planom predviđena druga namena,

-

kada je na parceli izgrađeno više od jednog glavnog objekta.

Član 12

U slučaju iz člana 11 prva alineja ove odluke, ako se izgrađeni objekat, po nameni i arhitekturi, može uklopiti u pripadajući i susedni prostor bez posebnih intervencija na postojećoj ili planiranoj infrastrukturi, prihvatiće se izvedeno stanje i izdaće se naknadno odobrenje za izgradnju.

Ako se izgrađeni objekat, po nameni i arhitekturi, može uklopiti u pripadajući i susedni prostor, a prethodno je potrebno izvršiti značajnije korekcije u planiranoj infrastrukturi ili značajnije intervencije na postojećoj infrastrukturi, prihvatiće se izvedeno stanje i izdaće se naknadno odobrenje za izgradnju pod uslovom da vlasnik tog objekta prethodno zaključi ugovor sa nadležnim javnim i javnim komunalnim preduzećima za izvođenje potrebnih radova.

Uslovi iz st. 1 i 2 ovog člana utvrđivaće se na osnovu stručne analize koju će, za svaki konkretan objekat, uraditi JP "Urbanizam" u saradnji sa nadležnim sekretarijatima Gradske uprave Grada Novog Sada, stručnim službama nadležnih javnih i javnih komunalnih preduzeća, a po potrebi i sa predstavnicima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i sa predstavnicima određenih strukovnih udruženja.

Ako su se stekli uslovi iz st. 1 i 2 ovog člana, naknadno odobrenje za izgradnju će se izdati ako vlasnik objekta, pored ispunjenja uslova propisanih zakonom, prilozi projekat izvedenog objekta i saglasnosti na taj projekat javnih i javnih komunalnih preduzeća na čiju infrastrukturu je objekat priključen ili treba da se priključi, a ako se objekat nalazi u starom gradskom jezgru i saglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Stvarne troškove izrade stručne analize iz stava 3 ovog člana snosi vlasnik objekta.

Član 13

U slučaju iz člana 11 druga alineja ove odluke može se, ako su ispunjeni ostali zakonom propisani uslovi, izdati privremeno odobrenje za izgradnju pod uslovom da taj prostor nije godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta planiran za privođenje nameni.

U slučaju iz stava 1 ovog člana vlasnik objekta je dužan, pored ostale propisane dokumentacije, da priloži potvrdu organizacije kojoj su povereni poslovi uređivanja građevinskog zemljišta o tome da li je taj prostor godišnjim programom uređivanja građevinskog zemljišta planiran za privođenje nameni; projekat izvedenog objekta i saglasnosti na taj projekat javnih i javnih komunalnih preduzeća na čiju infrastrukturu je objekat priključen ili treba da se priključi.

Pored ispunjenja uslova iz stava 2 ovog člana, vlasnik objekta je dužan da priloži i stručni nalaz da je objekat bezbedan za korišćenje, izrađen od strane organizacije kojoj su povereni poslovi vršenja tehničkog pregleda izgrađenog objekta.

Član 14

U slučaju iz člana 11 treća alineja ove odluke, može se izdati naknadno odobrenje za izgradnju za izgrađene objekte pod uslovom da se prethodno izvrši parcelacija ili preparcelacija predmetne parcele ukoliko to omogućavaju njene katastarske karakteristike.

Kada ne mogu da se ispune uslovi iz stava 1 ovog člana, vlasnik objekta se opredeljuje za jedan glavni objekat davanjem izjave na zapisnik pred organom nadležnim za izdavanje odobrenja za izgradnju.

U slučaju iz stava 2 ovog člana izdaje se naknadno odobrenje za izgradnju za glavni objekat za koji se opredelio njegov vlasnik, a za ostale objekte se izdaje privremeno odobrenje za izgradnju. Za izdavanje naknadnog odobrenja za izgradnju i za izdavanje privremenog odobrenja za izgradnju, vlasnik objekta mora da pruži dokaze iz člana 13 st. 2 i 3 ove odluke.

Član 15

Za objekte iz člana 4 prva i druga alineja ove odluke izdaće se, ako su ispunjeni zakonom propisani uslovi, privremeno odobrenje za izgradnju pod uslovom da vlasnik objekta pruži dokaze iz člana 13 st. 2 i 3 ove odluke.

Izuzetno od stava 1 ovog člana za objekte iz člana 4 prva alineja ove odluke, izdaće se naknadno odobrenje za izgradnju pod uslovom da se objekat po nameni, horizontalnom i vertikalnom gabaritu uklapa u postojeću pretežnu namenu korišćenja prostora.

Za objekte iz člana 4 treća alineja ove odluke, ako prelaze površinu propisanu za vikend kuću, odnosno za vinogradarsku kuću, izdaće se naknadno odobrenje za izgradnju pod uslovom da vlasnik objekta, pored dokaza iz člana 13 st. 2 i 3 ove odluke, priloži i saglasnost Nacionalnog parka "Fruška gora", ako se parcela na kojoj je izgrađen objekat nalazi unutar granica nacionalnog parka, odnosno saglasnost staraoca i Republičkog zavoda za zaštitu prirode - Odeljenje u Novom Sadu ako se parcela na kojoj je izgrađen objekat nalazi unutar granica zaštićenog prirodnog dobra "Begečka jama".

Prelazne i završne odredbe

Član 16

Ako za objekat izgrađen bez građevinske dozvole postoji projekat sa potvrdom i izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli i ukoliko odgovorni projektant utvrdi da izvedeno stanje u potpunosti odgovara projektu, dozvoljava se da umesto izrade novog projekta izvedenog objekta, odgovorni projektant svojim potpisom i pečatom overi postojeći projekat.

Član 17

Odredbe ove odluke neće se primenjivati na objekte izgrađene u koridorima postojeće ili planirane saobraćajne i druge komunalne infrastrukture kao i na objekte izgrađene na prostorima koji su registrovani kao postojeća, odnosno potencijalna klizišta, što će se utvrđivati na osnovu mišljenja pribavljenog od JP "Urbanizam".

Član 18

Ova odluka primenjuje se i u postupcima koji se vode pred Komisijom za utvrđivanje objekata izgrađenih bez građevinske, odnosno upotrebne dozvole.

Član 19

Ova odluka će se primenjivati do usaglašavanja Prostornog plana Grada Novog Sada i urbanističkih planova sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno do donošenja urbanističkih planova za prostore za koje ti planovi nisu doneti do stupanja na snagu ove odluke.

Član 20

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".