ODLUKA
O STOPAMA DOPRINOSA ZA OSIGURANJE ZA SLUČAJ NEZAPOSLENOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 61/2004 i 73/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti po kojima osiguranici iz člana 128 Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: Zakon) i drugi uplatioci, plaćaju doprinos za osiguranje za slučaj nezaposlenosti (u daljem tekstu: doprinos).

Član 2

Doprinos po stopi od 0,75% plaća:

1. zaposleni i drugo lice koje u skladu sa propisima o radu ostvaruje zaradu, odnosno naknadu zarade i izabrano ili imenovano lice koje za svoj rad prima platu, odnosno naknadu plate ako zakonom nije drugačije utvrđeno (član 128 stav 1 tačka 1) Zakona);

2. lice koje, u skladu sa zakonom, obavlja privremene i povremene poslove, osim lica iz člana 5 stav 1 Zakona.

Doprinos za osiguranike iz stava 1 ovog člana po istoj stopi plaća i poslodavac.

Član 3

Doprinos po zbirnoj stopi od 1,50% plaća:

1. osiguranik samostalnih delatnosti:

- preduzetnik;

- osnivač, odnosno suosnivač preduzeća, ako po drugom osnovu nije obavezno osiguran, u skladu sa zakonom;

2. isplatilac naknade za osiguranika koji koristi pravo na naknadu zarade po osnovu porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;

3. organizacija nadležna za zdravstveno osiguranje za lice koje zbog privremene sprečenosti za rad po propisima o zdravstvenom osiguranju ostvaruje naknadu zarade na teret organizacije nadležne za zdravstveno osiguranje.

Član 4

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o stopama doprinosa za osiguranje
za slučaj nezaposlenosti

("Sl. glasnik RS", br. 73/2004)

Član 3

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. jula 2004. godine.