UREDBA
O DOLASKU I BORAVKU STRANIH JAHTI I STRANIH ČAMACA NAMENJENIH RAZONODI ILI SPORTU U OBALNOM MORU, REKAMA I JEZERIMA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

("Sl. list SFRJ", br. 38/87, 33/88 i "Sl. list SRJ", br. 28/2002)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se način dolaska, krstarenja i boravka stranih jahti, odnosno stranih čamaca namenjenih razonodi ili sportu (u daljem tekstu: strana jahta, odnosno strani čamac) u obalnom moru, rekama i jezerima Savezne Republike Jugoslavije na kojima se vrši međunarodna plovidba, njihovo ostavljanje u lukama, pristaništima, marinama i nautičkim centrima, radi opravke ili čuvanja, vraćanja stranih jahti, odnosno stranih čamaca u inostranstvo kopnenim putem i način njihovog dolaska u obalno more, reke i jezera Savezne Republike Jugoslavije, radi učešća na sportskim takmičenjima.

Član 2

Strana jahta, odnosno strani čamac može da krstari i da se zadržava u obalnom moru Savezne Republike Jugoslavije i na rekama i jezerima na kojima se vrši međunarodna plovidba (u daljem tekstu: obalno more, reke i jezera), ako dobije odobrenje za krstarenje i zadržavanje (u daljem tekstu: odobrenje).

Strani sportski čamac, kajak ili slični plovni objekt i strani čamac koji nije duži od tri metra i nema motorni pogon, a dovozi se kopnenim putem, može krstariti i boraviti u obalnom moru, rekama i jezerima bez odobrenja.

Član 3

Odobrenje izdaje nadležna lučka kapetanija, odnosno kapetanija pristaništa ili njena ispostava u luci, odnosno pristaništu otvorenom za međunarodni saobraćaj (u daljem tekstu: nadležni organ) po uplovljenju strane jahte, odnosno stranog čamca, u obalno more, reke i jezera u saglasnosti sa organom u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnim za kontrolu prelaženja državne granice.

Ako se strana jahta, odnosno strani čamac u Saveznu Republiku Jugoslaviju doprema kopnenim putem, odobrenje izdaje nadležna lučka kapetanija, odnosno kapetanija pristaništa ili njena ispostava u luci, odnosno pristaništu otvorenom za saobraćaj, u kome se otpočinje krstarenje.

Odobrenje se izdaje za jedno, dva, više ili neograničeni broj uplovljenja, za vreme za koje zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca namerava da krstari i boravi u obalnom moru, rekama i jezerima, a najduže do jedne godine.

Član 4

Ako zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca namerava da krstari i boravi u obalnom moru, odnosno na rekama i jezerima, dužan je da po ulasku u obalno more, odnosno reku i jezero uplovi najkraćim putem u najbližu luku, odnosno pristanište otvoreno za međunarodni saobraćaj, da svoj dolazak prijavi nadležnom organu u toj luci, odnosno pristaništu i da podnese zahtev za izdavanje odobrenja.

Član 5

U zahtev za izdavanje odobrenja obavezno se unose podaci o: stranoj jahti, odnosno stranom čamcu (ime, odnosno oznaka, zastava, luka-pristanište upisa, odnosno pripadnosti, bruto registarska tonaža, odnosno istisnina, dužina, širina, visina, gaz, vrsta pogona, jačina pogona), radio prijemniku i predajniku, radio-goniometru, radaru i dr., drugim tehničkim uređajima, opremi za vršenje podvodnih aktivnosti, zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca (zvanje, prezime i ime zapovednika strane jahte, odnosno prezime i ime voditelja stranog čamca, državljanstvo, vrsta i broj putne isprave), broju članova posade i putnika na stranoj jahti, odnosno broju lica koja se mogu bezbedno ukrcati na strani čamac, nameravanom vremenu krstarenja i boravka u obalnom moru, rekama i jezerima, broju uplovljenja i osiguranju strane jahte, odnosno stranog čamca.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za stranu jahtu i strani čamac na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, obavezno se prilaže popis posade i spisak putnika sa podacima iz njihovih putnih isprava, odnosno osnovni podaci iz lične karte - za državljane Savezne Republike Jugoslavije.

Zahtev za izdavanje odobrenja podnosi vlasnik strane jahte, odnosno stranog čamca ili zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca.

Zahtev za izdavanje odobrenja dužan je da podnese i strani državljanin-zapovednik strane jate upisane u jugoslovenski upisnik brodova i strani državljanin-voditelj čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, koji nameravaju da krstare i borave u obalnom moru, rekama i jezerima. Uz zahtev za izdavanje odobrenja prilaže se popis posade i spisak putnika sa podacima iz njihovih putnih isprava, odnosno osnovni podaci iz lične karte - za državljane Savezne Republike Jugoslavije.

Zahtev za izdavanje odobrenja za čamce evidentirane u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kojima su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak ili za strane jahte i strane čamce koje su jugoslovenske organizacije udruženog rada privremeno uvezle radi iznajmljivanja stranim državljanima podnosi i organizacija udruženog rada koja to plovilo iznajmljuje strancu.

Zahtev za izdavanje odobrenja podnosi se na jednom od jezika naroda Jugoslavije, engleskom jeziku i na jednom od stranih jezika (ruskom, nemačkom, italijanskom ili francuskom).

Zahtev se podnosi na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 6

Odobrenje se može izdati za stranu jahtu, odnosno strani čamac koji su snabdeveni važećim brodskim ispravama prema propisima odnosne strane države, a članovi posade ispravama kojima se dokazuje da su po propisima svoje zemlje osposobljeni za vršenje plovidbenih poslova na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu i ako članovi posade i putnici na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu imaju važeće putne isprave.

Član 7

Pored podataka o stranoj jahti, odnosno stranom čamcu, o zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca, broju članova posade i putnika na stranoj jahti i broju lica koja se mogu bezbedno ukrcati na strani čamac, u odobrenje upisuju se i delovi obalnog mora i luka, odnosno reka i jezera i pristaništa u kojima su plovidba i pristajanje zabranjeni, delovi obalnog mora, odnosno reka i jezera na kojima je na osnovu izdatog odobrenja nadležnog organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini dozvoljeno baviti se podvodnim aktivnostima, overavaju podaci o dolasku u luku, odnosno pristanište i odlasku iz luke, odnosno pristaništa, zabeleškama carinskih organa, izmeni članova posade i putnika na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i druži boravak, ostavljanju strane jahte, odnosno stranog čamca u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja, broju uplovljenja i važnosti odobrenja.

Sastavni deo odobrenja čini overeni popis članova posade i overeni spisak putnika na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak.

Odobrenje se sastavlja na jednom od jezika naroda Jugoslavije, engleskom jeziku i na jednom od stranih jezika (ruskom, nemačkom, italijanskom ili francuskom).

Odobrenje se izdaje i stranom državljaninu iz člana 5 stav 4 ove uredbe i organizaciji udruženog rada za plovila iz člana 5 stav 5 ove uredbe.

Odobrenje se izdaje na Obrascu broj 2, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 8

Lice ili organizacija udruženog rada koji su podneli zahtev za izdavanje odobrenja dužni su da nadležnom organu prijave svaku izmenu članova posade i putnika.

Odobrenje prestaje da važi ako se promeni zapovednik strane jahte, strani državljanin - zapovednik strane jahte upisane u jugoslovenski upisnik brodova, voditelj stranog čamca, strani državljanin - voditelj čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, osim ako je odobrenje izdato organizaciji udruženog rada koja iznajmljuje plovila za čamce evidentirane u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kojima su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak ili za strane jahte ili strane čamce koje su organizacije udruženog rada privremeno uvezle radi iznajmljivanja stranim državljanima.

Član 9

Zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca čiji je zahtev za izdavanje odobrenja odbijen od strane nadležnog organa dužan je da stranom jahtom, odnosno stranim čamcem odmah napusti obalno more, reku i jezero, i to putem koji odredi taj organ.

Izuzetno od odredbe iz stava 1 ovog člana, nadležni organ može stranoj jahti, odnosno stranom čamcu odobriti zadržavanje u luci, odnosno pristaništu onoliko vremena koliko je potrebno radi izvršenja neophodne popravke, snabdevanja, ukazivanja lekarske pomoći ili dok traje nevreme.

Član 10

Strana jahta, odnosno strani čamac može se ostavljati u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja, ako je to navedeno u odobrenju.

Nadležni organ može za stranu jahtu, odnosno strani čamac izdati odobrenje samo za ostavljanje u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja.

U odobrenju se određuje rok do kog strana jahta, odnosno strani čamac može ostati na opravci ili čuvanju. Taj rok može biti i duži od roka važenja odobrenja.

Odobrenje iz stava 2 ovog člana izdaje se na Obrascu br. 2, a sadrži podatke o: stranoj jahti, odnosno stranom čamcu, zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca, dolasku u luku, odnosno pristanište i odlasku iz luke, odnosno pristaništa i rok do koga strana jahta, odnosno strani čamac može ostati na opravci ili čuvanju.

Član 11

Zahtev za izdavanje odobrenja za ostavljanja strane jahte, odnosno stranog čamca u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja podnosi vlasnik strane jahte, odnosno stranog čamca ili zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca.

Zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1 ovog člana sadrži podatke iz člana 5 stav 1 ove uredbe i podnosi se na Obrascu br. 1.

Član 12

O ostavljanju strane jahte, odnosno stranog čamca radi opravke ili čuvanja, zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca dužan je da obavesti nadležni organ i nadležnu carinarnicu, da tim organima stavi na uvid odobrenje, odnosno da deponuje odobrenje kod organizacije udruženog rada kod koje je strana jahta, odnosno strani čamac ostavljen radi opravke ili čuvanja.

Zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca može ovlastiti organizaciju udruženog rada koja koristi luku, pristanište, marinu ili nautički centar da za njega izvrši obavezu obaveštavanja iz stava 1 ovog člana.

Pre isplovljenja strane jahte ili stranog čamca ostavljenog radi opravke ili čuvanja, zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca dužan je da obavesti organizaciju udruženog rada koja koristi luku, pristanište, marinu ili nautički centar.

Član 13

Luke, pristaništa, marine i nautički centri u kojima se strane jahte, odnosno strani čamci ostavljaju radi opravke ili čuvanja dužne su da vode evidenciju ovih plovila i da o svakom isplovljenju tih plovila obaveste nadležnu lučku kapetaniju ili njenu ispostavu, odnosno kapetaniju pristaništa.

Evidencija sadrži podatke o: stranoj jahti, odnosno stranom čamcu (ime, odnosno oznaka, zastava pripadnosti, luka pristanište upisa), zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca (prezime i ime, državljanstvo, vrsta i broj putne isprave), broju odobrenja, roku važenja i od kog organa je izdato, roku do kog strana jahta, odnosno strani čamac može ostati na opravci ili čuvanju i o isplovljenju (datum isplovljenja i vreme zadržavanja) strane jahte ili stranog čamca ostavljenog radi opravke ili čuvanja.

Član 14

Neposredno pre napuštanja obalnog mora, reka i jezera zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca dužan je da nadležnom organu u najbližoj luci, odnosno pristaništu otvorenom za međunarodni saobraćaj prijavi odlazak, radi overe u odobrenju.

Pri isplovljenju iz obalnog mora, reka i jezera strana jahta, odnosno strani čamac dužan je ploviti najkraćim putem.

Član 15

Zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca koji stranu jahtu ili strani čamac vraća u inostranstvo kopnenim putem, odlazak može prijaviti i nadležnom organu u luci, odnosno pristaništu otvorenom za saobraćaj.

Član 16

Strana jahta, odnosno strani čamac koji u obalno more, reke i jezera dolazi radi sportskih takmičenja, može uploviti i neposredno u luku, odnosno pristanište iz kojih počinje ili se završava takmičenje i ako ova luka, odnosno pristanište nije otvoreno za međunarodni saobraćaj.

Sportska ili druga organizacija - organizator sportskog takmičenja dužna je da najdocnije pet dana pre otpočinjanja sportskog takmičenja nadležnom organu, organu nadležnom za kontrolu prelaženja državne granice i carinskom organu prijavi dolazak strane jahte, odnosno stranog čamca i da im dostavi popis posade i spisak putnika na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu.

Član 17

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj organizacija udruženog rada ili drugo pravno lice:

1) ako stranom državljaninu kome nije izdato odobrenje omogući da koristi čamac evidentiran u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, radi krstarenja i boravka u obalnom moru, rekama i jezerima (član 5 stav 4);

2) ako bez prethodno pribavljenog odobrenja nadležnog organa iznajmi stranom državljaninu čamac evidentiran u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak ili mu iznajmi stranu jahtu ili strani čamac koji je privremeno uvezla radi iznajmljivanja (član 7 stav 4);

3) ako nadležnom organu ne prijavi svaku izmenu članova posade i putnika (član 8 stav 1);

4) ako ne vodi evidenciju plovila koja se u luci, pristaništu, marini ili nautičkom centru ostavljaju radi opravke ili čuvanja, ili tu evidenciju vodi neuredno, ili evidencija ne sadrži propisane podatke, odnosno ako o svakom isplovljenju tih plovila ne obavesti nadležnu lučku kapetaniju ili njenu ispostavu, odnosno kapetaniju pristaništa (član 13);

5) ako nadležnom organu, organu nadležnom za kontrolu prelaženja državne granice i carinskom organu najdocnije pet dana pre dana otpočinjanja sportskog takmičenja ne prijavi dolazak strane jahte, odnosno stranog čamca ili ne dostavi popis posade i spisak putnika na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu koji u obalno more, reke i jezera dolazi radi sportskog takmičenja (član 16 stav 2).

Za radnje iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.100 do 21.000 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada ili drugom pravnom licu.

Član 18

Novčanom kaznom od 2.100 do 21.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj, odnosno prekršaj unutrašnje plovidbe zapovednik strane jahte, strani državljanin - zapovednik strane jahte upisane u jugoslovenski upisnik brodova, voditelj stranog čamca, strani državljanin-voditelj čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji:

1) ako bez odobrenja krstari ili se zadržava sa stranom jahtom, odnosno stranim čamcem u obalnom moru i na rekama i jezerima (član 2 stav 1);

2) ako po ulasku u obalno more, odnosno reku ili jezero ne uplovi najkraćim putem u najbližu luku, odnosno pristanište otvoreno za međunarodni saobraćaj, ili svoj dolazak ne prijavi nadležnom organu u toj luci, odnosno pristaništu, ili ne podnese zahtev za izdavanje odobrenja (član 4);

3) ako u zahtevu za izdavanje odobrenja unose netačne podatke (član 5 st. 1, 2 i 4);

4) ako na stranoj jahti upisanoj u jugoslovenski upisnik brodova ili na čamcu evidentiranom u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak krstari i zadržava se u obalnom moru i na rekama i jezerima bez propisanog odobrenja (član 7);

5) ako nadležnom organu ne prijavi svaku izmenu članova posade i putnika (član 8 stav 1);

6) ako pre isplovljenja strane jahte ili stranog čamca ostavljenog radi opravke ili čuvanja ne obavesti organizaciju udruženog rada koja koristi luku, pristanište, marinu ili nautički centar (član 12 stav 3);

7) ako pre napuštanja obalnog mora, reke ili jezera ne prijavi odlazak nadležnom organu u najbližoj luci, odnosno pristaništu otvorenom za međunarodni saobraćaj ili prilikom isplovljenja iz obalnog mora, reke ili jezera stranom jahtom, odnosno stranim čamcem ne plovi najkraćim putem (član 14 st. 1 i 2).

Član 19

Novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara kazniće se za pomorski prekršaj, odnosno prekršaj unutrašnje plovidbe zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca:

1) ako ostavi stranu jahtu, odnosno strani čamac u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja bez propisanog odobrenja, ili ostavi stranu jahtu, odnosno strani čamac duže od roka određenog u odobrenju (član 10 st. 1, 2 i 3);

2) ako ne obavesti nadležni organ i nadležnu carinarnicu o ostavljanju strane jahte, odnosno stranog čamca ili tim organima ne stavi na uvid odobrenje ili odobrenje ne deponuje kod organizacije kod koje je strana jahta, odnosno strani čamac ostavljen na opravci ili čuvanju (član 12 stav 1).

Član 20

Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Uredba o dolasku stranih jahti i stranih čamaca namenjenih razonodi ili sportu u obalno more i reke i jezera Jugoslavije i o boravku tih jahti i čamaca u tim vodama ("Službeni list SFRJ", br. 25/75).

Član 21

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ", a primenjivaće se od 1. januara 1988. godine.

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o dolasku i boravku stranih jahti i stranih čamaca
namenjenih razonodi ili sportu u obalnom moru, rekama i jezerima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

("Sl. list SFRJ", br. 33/88)

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama
Uredbe o dolasku i boravku stranih jahti i stranih čamaca
namenjenih razonodi ili sportu u obalnom moru, rekama i jezerima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

("Sl. list SRJ", br. 28/2002)

Član 5

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

NAZIV ORGANA

 

Obrazac br. 1

(MESTO ZA TAKSU)
Reg. br. ___________

ZAHTEV
ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA KRSTARENJE I ZADRŽAVANJE STRANE JAHTE ILI STRANOG ČAMCA U OBALNOM MORU, REKAMA I JEZERIMA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

Molim da se izda odobrenje za krstarenje i zadržavanje strane jahte, odnosno stranog čamca _______________ zastave ___________________ luke - pristaništa upisa, odnosno pripadnosti _________________________ BRT - istisnine ______________________ dužine _______________ širine ________________ visine _____________ gaza ______________ vrste pogona (jedro-motor) __________________ jačine pogona ____________________ sa uređajima

_______________________________________________________________________________________________________________
                                (broj radio-prijemnika, radio-goniometra, radara i dr.)

_______________________________________________________________________________________________________________

i sa drugim uređajima _____________________________________________________________________________________________________
                                (oprema za vršenje podvodnih aktivnosti i drugo)

_______________________________________________________________________________________________________________

pod zapovedništvom strane jahte - voditelja stranog čamca _______________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________
                                (zvanje, prezime i ime zapovednika strane jahte, odnosno prezime i ime voditelja čamca)

___________________ državljanina __________________ vrsta i broj putne isprave _______________ sa ___________ članova posade i __________________ putnika na stranoj jahti, odnosno _____________ lica koja se mogu bezbedno ukrcati na strani čamac.

 

U vremenu od __________ do ____________ strana jahta, odnosno strani čamac krstariće, pristajati i sidriti u svim lukama i ostalim delovima obalnog mora Savezne Republike Jugoslavije - pristaništima i ostalim mestima na rekama i jezerima na kojima se vrši međunarodna plovidba, osim u onim delovima obalnog mora, rekama i jezerima Savezne Republike Jugoslavije koji su ograničeni za plovidbu, sidrenje i pristajanje ili u kojima je zabranjena plovidba stranim jahtama i stranim čamcima. U navedeno vreme strana jahta, odnosno strani čamac će jednom, dva, više ili neograničen broj puta uploviti o obalno more, reke i jezera Savezne Republike Jugoslavije (podvući zahtevani broj uplovljenja).

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za stranu jahtu i strani čamac prilaže se za stranu jahtu i strani čamac na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, popis posade i spisak putnika sa podacima iz njihovih putnih isprava, odnosno osnovni podaci iz lične karte - za državljane SRJ, važeća brodska isprava strane jahte, odnosno stranog čamca o sposobnosti za plovidbu prema propisima strane države, isprave članova posade kojima se dokazuje da su po propisima svoje zemlje osposobljeni za vršenje plovidbenih poslova na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu i podaci o osiguranju strane jahte, odnosno stranog čamca.

Zahtev za izdavanje odobrenja podnosi vlasnik strane jahte, odnosno stranog čamca ili zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca.

Zahtev za izdavanje odobrenja podnosi i strani državljanin - zapovednik strane jahte upisane u jugoslovenski upisnik brodova i strani državljanin-voditelj čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak koji nameravaju da krstare i borave u obalnom moru, rekama i jezerima. Uz zahtev za odobrenje prilaže se popis posade i spisak putnika sa podacima iz njihovih putnih isprava, odnosno osnovni podaci iz lične karte - za državljane SRJ.

Zahtev za izdavanje odobrenja za čamce evidentirane u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kojima su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak ili za strane jahte i strane čamce koje su organizacije udruženog rada privremeno uvezle radi iznajmljivanja stranim državljanima podnosi i organizacija udruženog rada koja to plovilo iznajmljuje strancu. U rubriku za podatke o zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca upisuju se naziv, firma i sedište organizacije udruženog rada, a rubrike za podatke o broju članova posade i putnika ne popunjavaju se.

U ___________________ 198 ___ godine

 

_________________________________

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

 

NAZIV ORGANA

 

Obrazac br. 2

(MESTO ZA TAKSU)
Reg. br. ___________

ODOBRENJE
ZA KRSTARENJE I ZADRŽAVANJE STRANE JAHTE ILI STRANOG ČAMCA U OBALNOM MORU, REKAMA I JEZERIMA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

Odobrava se da strana jahta, odnosno strani čamac
__________________________________________________________________
                                             (ime, odnosno oznaka)

zastave ________________ luke-pristaništa upisa, odnosno pripadnosti _____________________ BRT - istisnina ___________________ dužina _____________ širina ____________________________ visina _____________________ gaz ______________________ vrsta pogona (jedro-motor) _______________________ jačina pogona ______________________________ sa uređajima ________________________________________________________________________________________________ i sa

_______________________________________________________________________________________________________________
                                (broj radio-prijemnika, predajnika, radio-goniometra, radara i dr.)

drugim tehničkim uređajima _______________________________________________________________________________________
                                                    (oprema za vršenje podvodnih aktivnosti i dr.)

pod zapovedništvom strane jahte, voditeljem stranog čamca _____________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________
                                (zvanje, prezime i ime zapovednika strane jahte, odnosno prezime i ime voditelja čamca)

državljanina _____________________ vrsta i broj putne isprave ______________ sa ______________ članova posada i putnika na stranoj jahti, odnosno _________ lica koja se mogu bezbedno ukrcati na strani čamac, u vremenu od ___________ do __________ strana jahta, odnosno strani čamac može krstariti, pristajati i sidriti u svim lukama i ostalim delovima obalnog mora Savezne Republike Jugoslavije - pristaništima i ostalim mestima na rekama i jezerima na kojima se vrši međunarodna plovidba, osim u onim delovima obalnog mora - na mestima reka i jezera Savezne Republike Jugoslavije koji su navedeni u tač. od I do V ovog odobrenja.

I Zabranjene zone za plovidbu u obalnom moru, na rekama i jezerima Savezne Republike Jugoslavije su: _______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

II Zabranjeno je i ograničeno kretanje i nastanjivanje na pojedinim delovima morske obale, ostrvima ili delovima ostrva _______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

 

III Podvodnim aktivnostima (ronjenje uz upotrebu ronilačke opreme, fotografisanje i snimanje filmova ispod morske površine i svako istraživanje osobina mora i morskog dna - reka i jezera i njihovog dna) dozvoljeno je, na osnovu odobrenja br. _________ od ___________ baviti se u delovima obalnog mora - na rekama i jezerima Savezne Republike Jugoslavije, i to na ovim područjima: _______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

 

IV Zabranjeno je stranim jahtama i stranim čamcima prolazak kroz pojedine zone jugoslovenskog teritorijalnog mora - jugoslovenskim rekama i jezerima u kojima je plovidba privremeno obustavljena ili ograničena, što se objavljuje u "Oglasu za pomorce".

V Ostala ograničenja u pogledu plovidbe, sidrenja i pristajanja, i ograničenja kretanja lica sa stranih brodova i stranih čamaca na obalama obalnog mora, reka i jezera Savezne Republike Jugoslavije označena su međunarodnim znakom - tablicom sa natpisom "Zabranjen pristup i fotografisanje".

 

VI Zabeleške carinskih organa ______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

(upisuju se podaci o opremi i predmetima koji se na stranoj jahti, odnosno stranom čamcu nalaze, kao i zabeleške za

_______________________________________________________________________________________________________________

potrebe carinskog postupka i sprovođenja carinskog nadzora i dr.)

 

VII Napomene

_______________________________________________________________________________________________________________

(upisuju se izmene članova posade i putnika na stranoj jahti, stranoj jahti upisanoj u jugoslovenski upisnik brodova,

_______________________________________________________________________________________________________________

stranom čamcu na kojem su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak i na čamcu evidentiranom u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za

_______________________________________________________________________________________________________________

smeštaj i duži boravak, ostavljanje strane jahte, odnosno stranog čamca u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke ili čuvanja i dr.)

 

Lice koje je podnelo zahtev za izdavanje odobrenja dužno je da nadležnom organu prijavi svaku izmenu broja članova posade i putnika.

Odobrenje prestaje da važi u slučaju izmene zapovednika strane jahte, stranog državljanina - zapovednika strane jahte upisane u jugoslovenski upisnik brodova, voditelja stranog čamca, stranog državljanina - voditelja čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, ili ako se izmeni više od dva člana posade ili putnika.

Za stranu jahtu, odnosno strani čamac nadležni organ može izdati odobrenje i samo za ostavljanje u luci, pristaništu, marini i nautičkom centru radi opravke, odnosno čuvanja. U tom slučaju u odobrenju se navodi rok do kog strana jahta, odnosno strani čamac može ostati na opravci ili čuvanju i podaci o: stranoj jahti, odnosno stranom čamcu, zapovedniku strane jahte, odnosno voditelju stranog čamca, dolasku u luku, odnosno pristanište i odlasku iz luke, odnosno pristaništa i rok do koga strana jahta, odnosno strani čamac može ostati na opravci ili čuvanju.

VIII Odobrenje važi za ________________ broj uplovljenja u obalno more, reke i jezera Savezne Republike Jugoslavije.

Neposredno pre napuštanja obalnog mora, ____________ reka i jezera zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca dužan je da prijavi odlazak nadležnoj lučkoj kapetaniji, odnosno kapetaniji pristaništa, ili njenoj ispostavi u najbližoj luci, odnosno pristaništu otvorenom za međunarodni saobraćaj radi overe u odobrenju.

Ako se strana jahta ili strani čamac vraćaju u inostranstvo kopnenim putem zapovednik strane jahte, odnosno voditelj stranog čamca može odlazak, radi overe, prijaviti nadležnoj lučkoj, odnosno pristanišnoj kapetaniji ili njenoj ispostavi u luci, odnosno pristaništu otvorenom za saobraćaj.

IX Odobrenje se izdaje i stranom državljaninu - zapovedniku strane jahte upisane u jugoslovenski upisnik brodova i stranom državljaninu voditelju čamca evidentiranog u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak, a koji nameravaju da krstare i borave u obalnom moru, rekama i jezerima Savezne Republike Jugoslavije.

Odobrenje se izdaje i organizaciji udruženog rada za plovila iz člana 5 stav 5 ove uredbe. Podaci o nazivu, firmi i sedištu organizacije udruženog rada upisuju se u tački VII. Napomene, a rubrike za podatke o zapovedniku strane jahte, voditelju stranog čamca i članovima posade i putnicima ne popunjavaju se.

X Overeni popis članova posade i overeni spisak putnika na stranoj jahti, _________ stranoj jahti upisanoj u jugoslovenski upisnik brodova, stranom čamcu na kojem su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak i čamcu evidentiranom u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak čini sastavni deo ovog odobrenja.

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

1. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

2. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

3. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

4. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

5. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

6. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

7. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

8. Doputovao dana ______________ iz _______________ sa _______________ članova

posade i _________________ putnika.

Otputovao dana ___________ za ______________________ sa ___________ članova

posade i ________________________ putnika.

 

_______________________________

 

__________________________________

mesto i datum

M. P.

(potpis ovlašćenog lica)

 

XI Popis članova posade i spisak putnika na stranoj jahti, stranoj jahti upisanoj u jugoslovenski upisnik brodova, stranom čamcu na kojem su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak u čamcu evidentiranom u Saveznoj Republici Jugoslaviji na kome su obezbeđeni uslovi za smeštaj i duži boravak.

 

1. POPIS ČLANOVA POSADE


Redni broj

Prezime i ime

Svojstvo u kome je ukrcan na jahtu, odnosno čamac

Datum i mesto rođenja

Državljanstvo

Broj pomorske brodske knjižice (putne isprave)

Overa


 

 

 

Zapovednik jahte

_________________________ 198 ______ godine

 

___________________________

 

2. SPISAK PUTNIKA


Redni broj

Prezime i ime

Datum i mesto rođenja

Državljanstvo

Luka-pristanište ukrcanja

Luka-pristanište iskrcanja

Broj putne isprave, odnosno lične karte za državljanina SRJ

Overa


 

 

 

Zapovednik jahte

_________________________ 198 ______ godine

 

___________________________