PRAVILNIK
O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA PREDUZEĆA, ZADRUGE I PREDUZETNIKE

("Sl. glasnik RS", br. 75/2004)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i sadržaj napomena uz finansijske izveštaje za preduzeća, zadruge i preduzetnike (u daljem tekstu: preduzeća), u skladu sa zakonom.

Preduzetnici koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva dužni su da o tome u pisanoj formi obaveste organ ili drugo pravno lice nadležno za vođenje registra boniteta pravnih lica u skladu sa zakonom, najkasnije 60 dana pre roka za sastavljanje finansijskih izveštaja.

Ovaj pravilnik primenjuje se i na druga pravna lica, u skladu sa zakonom.

Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o novčanim tokovima i Izveštaj o promenama na kapitalu su, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 4a odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz člana 1 ovog pravilnika, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za preduzeća, zadruge i preduzetnike ("Službeni glasnik RS", broj 53/2004).

U obrasce iz člana 1 ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, preduzeće kod kojeg je nastala statusna promena ili promena oblika organizovanja dužno je da, uz godišnji finansijski izveštaj, organu ili drugom pravnom licu nadležnom za vođenje registra boniteta pravnih lica u skladu sa zakonom, dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja.

Za period do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, preduzeće dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavlja godišnji finansijski izveštaj, sa naznakom "Do dana nastanka statusne promene", odnosno "Do dana promene oblika organizovanja".

Pri dostavljanju podataka za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, preduzeće obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti, i obezbeđuje da se podaci ne ponavljaju kod više preduzeća. Radi toga preduzeće postupa na sledeći način:

1) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u tekućoj godini, za preduzeće koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine;

- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;

2) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u prethodnoj godini, za preduzeće koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:

- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;

- u obrazac Izveštaj o novčanim tokovima, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;

3) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala 31. decembra, za preduzeće koje je prestalo sa poslovanjem na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o novčanim tokovima - u koloni 4.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 4

U obrazac Bilans stanja preduzeće unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. 001 do 021 u aktivi i od 101 do 121 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji račun podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5

U obrazac Bilans uspeha preduzeće unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP 201 do 220 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 221 do 224 - vanredni prihodi i rashodi, pod oznakom AOP 225 do 226 - dobit i gubitak perioda pre oporezivanja, pod oznakom AOP 227 iznos poreza na dobit i pod oznakom AOP 228 i 229 - dobit i gubitak perioda posle oporezivanja.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA

Član 6

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih računa i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istom preduzeću ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa Bilansa stanja, Bilansa uspeha i grupa računa i računa u knjigovodstvu preduzeća.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o novčanim tokovima, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Novčani tokovi iz poslovnih aktivnosti

Član 7

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 302 do AOP 304.

Pod oznakom AOP 302 - Prodaja i primljeni avansi, iskazuju se podaci o prilivu gotovine po osnovu naplaćenih potraživanja od kupaca u toku obračunskog perioda i primljeni avansi od dobavljača.

Pod oznakom AOP 303 - Ostali prilivi iz redovnog poslovanja, iskazuju se podaci o prilivu gotovine od državnih organa po osnovu premija, subvencija, dotacija i sl, po osnovu naplate prihoda od zakupnina, članarina i ostalih poslovnih prihoda, kao i naplate potraživanja od zaposlenih i ostalih potraživanja.

Pod oznakom AOP 304 - Vanredne stavke, iskazuju se podaci o prilivu gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih priliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižena potraživanja.

Član 8

Pod oznakom AOP 305 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 306 do AOP 311.

Pod oznakom AOP 306 - Isplate dobavljačima i dati avansi, iskazuju se iznosi izvršenih isplata dobavljačima za nabavke sirovina i materijala i drugih troškova poslovanja u toku obračunskog perioda, kao i iznosi plaćenih avansa dobavljačima za buduće nabavke materijala, robe, energije i usluga.

Pod oznakom AOP 307 - Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 308 - Plaćene kamate, iskazuju se sva plaćanja po osnovu kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 309 - Porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku obračunskog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za izvršene povraćaje u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 310 - Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda, iskazuju se iznosi isplata u toku obračunskog perioda po osnovu poreza na promet i akciza, poreza na dodatu vrednost i ostalih poreza, carina i drugih dažbina.

Pod oznakom AOP 311 - Vanredne stavke, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju izuzetno, odnosno koji nemaju karakter redovnih odliva iz poslovnih aktivnosti i za koje nisu knjižene obaveze.

Član 9

Pod oznakom AOP 312 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 305 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 313 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 305 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

2. Novčani tokovi iz aktivnosti investiranja

Član 10

Pod oznakom AOP 314 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakom AOP 315 do AOP 319.

Član 11

Pod oznakom AOP 315 - Prodaja akcija i udela (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje akcija i udela umanjen za isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 316 - Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos primljene gotovine od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 317 - Ostali finansijski plasmani (neto prilivi), iskazuje se iznos primljene gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu prodaje kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana, umanjen za izvršene isplate radi sticanja tih plasmana.

Pod oznakom AOP 318 - Primljene kamate, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 319 - Primljene dividende, iskazuje se iznos primljene gotovine po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Član 12

Pod oznakom AOP 320 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti investiranja sa pozicija pod oznakom AOP 321 do AOP 324.

Pod oznakom AOP 321 - Kupovina akcija i udela (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu sticanja akcija i udela, umanjen za iznos priliva gotovine od prodaje akcija i udela.

Pod oznakom AOP 322 - Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu pribavljanja nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Pod oznakom AOP 323 - Ostali finansijski plasmani (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu kupovine dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, umanjen za prilive gotovine od prodaje ili realizacije tih plasmana.

Pod oznakom AOP 324 - Plaćene kamate, iskazuju se odlivi gotovine koji nastaju po ovom osnovu u toku obračunskog perioda.

Član 13

Pod oznakom AOP 325 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 314 - Prilivi gotovine iz investiranja i AOP 320 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 326 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicije pod oznakom AOP 320 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 314 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Novčani tokovi iz aktivnosti finansiranja

Član 14

Pod oznakom AOP 327 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 328 do AOP 330.

Pod oznakom AOP 328 - Uvećanje osnovnog kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplate akcija i drugih trajnih udela u osnovni kapital preduzeća.

Pod oznakom AOP 329 - Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi), iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu dugoročnih i kratkoročnih kredita, umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 330 - Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu ostalih dugoročnih i kratkoročnih obaveza preduzeća, umanjen za otplate tih obaveza u toku obračunskog perioda.

Član 15

Pod oznakom AOP 331 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine iz aktivnosti finansiranja sa pozicija pod oznakom AOP 332 do AOP 335.

Pod oznakom AOP 332 - Otkup sopstvenih akcija i udela, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija i udela.

Pod oznakom AOP 333 - Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi), iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu otplate dugoročnih i kratkoročnih kredita i drugih obaveza, umanjen za iznos novih kredita i obaveze u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 334 - Finansijski lizing, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku obračunskog perioda po osnovu plaćanja za sredstva uzeta u finansijski lizing.

Pod oznakom AOP 335 - Isplaćene dividende, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu dividendi u toku obračunskog perioda.

Član 16

Pod oznakom AOP 336 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 327 - Priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 331 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 337 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 331 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 327 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o novčanim tokovima

Član 17

Pod oznakom AOP 338 - Svega prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, AOP 314 i AOP 327.

Pod oznakom AOP 339 - Svega odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 305, AOP 320 i AOP 331.

Pod oznakom AOP 340 - Neto priliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 338 i AOP 339.

Pod oznakom AOP 341 - Neto odliv gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 339 i AOP 338.

Pod oznakom AOP 342 - Gotovina na početku obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na dan 1. januara prethodne i tekuće godine.

Pod oznakom AOP 343 - Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 344 - Negativne kursne razlike po osnovu preračuna gotovine, iskazuje se iznos realizovanih negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 345 - Gotovina na kraju obračunskog perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 340 - AOP 341 + AOP 342 + AOP 343 - AOP 344).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 18

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu preduzeće unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu, i to:

- u kolonu 2 - osnovni kapital, stanje i promene na računima grupe 30, osim računa 309;

- u kolonu 3 - otkupljene sopstvene akcije, stanje i promene na računima 037 i 237;

- u kolonu 4 - ostali kapital, stanje i promene na računu 309;

- u kolonu 5 - neuplaćeni upisani kapital, stanje i promene na računima grupe 31;

- u kolonu 6 - emisiona premija, stanje i promene na računu 320;

- u kolonu 7 - rezerve iz dobiti, stanje i promene na računima 321 i 322;

- u kolonu 8 - revalorizacione rezerve, stanje i promene na računu 330;

- u kolonu 9 - dobit, stanje i promene na računima grupe 34;

- u kolonu 10 - gubitak, stanje i promene na računima grupe 35;

- u kolonu 11 - ukupan kapital, ukupan iznos odgovarajuće pozicije;

- u kolonu 12 - gubitak iznad visine kapitala, stanje i promene na računu 290.

U ovaj obrazac preduzeće unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu za prethodnu i tekuću godinu, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS).

U Izveštaju o promenama na kapitalu (za statističku obradu), u kolonu 4 unose se podaci o početnom stanju, u kolonu 6 unosi se povećanje, u kolonu 8 smanjenje i u kolonu 10 stanje na dan sastavljanja finansijskih izveštaja na računima iskazanim u koloni 1 ovog obrasca.

VI NAPOMENE UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 19

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opise ili detaljnije raščlanjavanje iznosa prikazanih u Bilansu stanja, Bilansu uspeha, Izveštaju o novčanim tokovima i Izveštaju o promenama na kapitalu i dodatne informacije koje nisu prikazane u samim finansijskim izveštajima, u skladu sa zahtevima pojedinačnih MRS u vezi sa obelodanjivanjem.

Napomene uz finansijske izveštaje posebno sadrže:

- opšte informacije o preduzeću (sedište, pravna forma, opis prirode poslovanja i glavnih aktivnosti, naziv matičnog preduzeća i krajnjeg vlasnika tog matičnog preduzeća i podatak o prosečnom broju zaposlenih na kraju tekuće i prethodne godine - ceo broj);

- informaciju o usklađenosti finansijskih izveštaja sa MRS;

- informaciju o primenjenom osnovu za vrednovanje pozicija u pripremi finansijskih izveštaja;

- specifične računovodstvene politike koje su odabrane i primenjene na značajne poslovne promene i događaje.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja za 2004. godinu, preduzeća nisu obavezna da u obrasce propisane ovim pravilnikom unose podatke za 2003. godinu (kolona prethodna godina).

Član 21

Od dana stupanja na snagu ovog pravilnika na sastavljanje finansijskih izveštaja za preduzeća, zadruge, preduzetnike i druga pravna lica neće se primenjivati:

1) Pravilnik o dodatnom računovodstvenom izveštaju - Aneksu ("Službeni list SRJ", br. 28/97, 3/98 i 5/2002);

2) Pravilnik o izveštaju o raspodeli rezultata i pokriću gubitka ("Službeni list SRJ", broj 5/2002).

Član 22

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe:

1) Pravilnik o obrascima i sadržini pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha za preduzeća i zadruge ("Službeni list SRJ", br. 6/97, 3/98, 17/2000, 24/2000 i 4/2002);

2) Pravilnik o obrascima i sadržini pozicija u obrascima Bilans stanja i Bilans uspeha za druga pravna lica ("Službeni list SRJ", br. 9/97 i 4/2002);

3) Pravilnik o obrascu i sadržini pozicija u obrascu Bilans tokova gotovine za preduzeća ("Službeni list SRJ", br. 64/98, 6/99, 44/99 i 74/99).

Član 23

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

Naziv ________________________________
Sedište _______________________________
Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Poreski identifikacioni broj ______________

BILANS STANJA
na dan _________ 20 ___ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa
računa,
račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

AKTIVA
A. STALNA IMOVINA
(002 + 003 + 004 + 007)

001

 

 

 

00

I NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

002

 

 

 

01

II NEMATERIJALNA ULAGANJA

003

 

 

 

 

III NEKRETNINE, POSTROJENJA, OPREMA I BIOLOŠKA SREDSTVA (005 + 006)

004

 

 

 

020, 022, 023, 024, 026, 027 (deo) i 028 (deo)

1. Nekretnine, postrojenja i oprema

005

 

 

 

021, 025, 027 (deo) i 028 (deo)

2. Biološka sredstva

006

 

 

 

 

IV DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI (008 + 009)

007

 

 

 

030 do 032

1. Učešća u kapitalu

008

 

 

 

033 do 039 minus 037

2. Ostali dugoročni finansijski plasmani

009

 

 

 

 

B. OBRTNA IMOVINA (011 + 012 + 017)

010

 

 

 

10 do 15

I ZALIHE

011

 

 

 

 

II KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA (013 + 014 + 015 + 016)

012

 

 

 

20, 21 i 22

1. Potraživanja

013

 

 

 

23 minus 237

2. Kratkoročni finansijski plasmani

014

 

 

 

24

3. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

015

 

 

 

27 i 28 osim 288

4. Porez na dodatu vrednost i aktivna vremenska razgraničenja

016

 

 

 

288

III ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

017

 

 

 

 

V. POSLOVNA IMOVINA (001 + 010)

018

 

 

 

29

G. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

019

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA (018 + 019)

020

 

 

 

88

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

021

 

 

 

 

PASIVA
A. KAPITAL
(102 + 103 + 104 + 105 + 106 - 107 - 108)

101

 

 

 

30

I OSNOVNI I OSTALI KAPITAL

102

 

 

 

31

II NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL

103

 

 

 

32

III REZERVE

104

 

 

 

33

IV REVALORIZACIONE REZERVE

105

 

 

 

34

V NERASPOREĐENA DOBIT

106

 

 

 

35

VI GUBITAK

107

 

 

 

037 i 237

VII OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

108

 

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE (110 + 111 + 114 + 119)

109

 

 

 

40

I DUGOROČNA REZERVISANJA

110

 

 

 

41

II DUGOROČNE OBAVEZE (112 + 113)

111

 

 

 

 

1. Dugoročni krediti

112

 

 

 

 

2. Ostale dugoročne obaveze

113

 

 

 

 

III KRATKOROČNE OBAVEZE (115 + 116 + 117 + 118)

114

 

 

 

42

1. Kratkoročne finansijske obaveze

115

 

 

 

43 i 44

2. Obaveze iz poslovanja

116

 

 

 

47 i 48

3. Obaveze po osnovu poreza na dodatu vrednost i ostalih javnih prihoda

117

 

 

 

45, 46 i 49 osim 498

4. Ostale kratkoročne obaveze i pasivna vremenska razgraničenja

118

 

 

 

498

IV ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

119

 

 

 

 

V. UKUPNA PASIVA (101 + 109)

120

 

 

 

89

G. VANBILANSNA PASIVA

121

 

 

 

 

U ___________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

Dana _______________

______________________

_____________________

 

Prilog 2

Naziv ________________________________
Sedište _______________________________
Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Poreski identifikacioni broj ______________

BILANS USPEHA
u periodu od _________ do ______ 20 ___ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa
računa,
račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. PRIHODI I RASHODI IZ REDOVNOG POSLOVANJA
I POSLOVNI PRIHODI
(202 + 203 + 204 - 205 + 206)

201

 

 

 

60 i 61

1. Prihodi od prodaje

202

 

 

 

62

2. Prihodi od aktiviranja učinaka i robe

203

 

 

 

630

3. Povećanje vrednosti zaliha učinaka

204

 

 

 

631

4. Smanjenje vrednosti zaliha učinaka

205

 

 

 

64 i 65

5. Ostali poslovni prihodi

206

 

 

 

 

II POSLOVNI RASHODI (208 do 212)

207

 

 

 

50

1. Nabavna vrednost prodate robe

208

 

 

 

51

2. Troškovi materijala

209

 

 

 

52

3. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

210

 

 

 

54

4. Troškovi amortizacije i rezervisanja

211

 

 

 

53 i 55

5. Ostali poslovni rashodi

212

 

 

 

 

III POSLOVNA DOBIT (201 - 207)

213

 

 

 

 

IV POSLOVNI GUBITAK (207 - 201)

214

 

 

 

66

V FINANSIJSKI PRIHODI

215

 

 

 

56

VI FINANSIJSKI RASHODI

216

 

 

 

67 i 68

VII OSTALI PRIHODI

217

 

 

 

57 i 58

VIII OSTALI RASHODI

218

 

 

 

 

IX DOBIT IZ REDOVNOG POSLOVANJA (213 - 214 + 215 - 216 + 217 - 218)

219

 

 

 

 

X GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (214 - 213 - 215 + 216 - 217 + 218)

220

 

 

 

69 osim 699

B. VANREDNE STAVKE
I VANREDNI PRIHODI

221

 

 

 

59 osim 599

II VANREDNI RASHODI

222

 

 

 

 

III DOBIT PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (221 - 222)

223

 

 

 

 

IV GUBITAK PO OSNOVU VANREDNIH STAVKI (222 - 221)

224

 

 

 

 

V. DOBIT PRE OPOREZIVANJA (219 + 223 - 220 - 224)

225

 

 

 

 

G. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (220 + 224 - 219 - 223)

226

 

 

 

 

D. POREZ NA DOBIT

227

 

 

 

 

Đ. NETO DOBIT (225 - 227)

228

 

 

 

 

E. NETO GUBITAK (227 - 225) ili (226 + 227)

229

 

 

 

 

U ___________________

Lice odgovorno za sastavljanje bilansa

Direktor

Dana _______________

______________________

_____________________

 

Prilog 3

Naziv ________________________________
Sedište _______________________________
Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Poreski identifikacioni broj ______________

IZVEŠTAJ O NOVČANIM TOKOVIMA
u periodu od ________ do _______ 20 ___ godine

- u hiljadama dinara -

Pozicija

AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A.

NOVČANI TOKOVI IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

 

I

Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 3)

301

 

 

 

 

1. Prodaja i primljeni avansi

302

 

 

 

 

2. Ostali prilivi iz redovnog poslovanja

303

 

 

 

 

3. Vanredne stavke

304

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (1 do 6)

305

 

 

 

 

1. Isplate dobavljačima i dati avansi

306

 

 

 

 

2. Zarade, naknade zarada i ostali lični rashodi

307

 

 

 

 

3. Plaćene kamate

308

 

 

 

 

4. Porez na dobit

309

 

 

 

 

5. Plaćanja po osnovu ostalih javnih prihoda

310

 

 

 

 

6. Vanredne stavke

311

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (I - II)

312

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (II - I)

313

 

 

B.

NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA

 

 

 

 

I

Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 5)

314

 

 

 

 

1. Prodaja akcija i udela (neto prilivi)

315

 

 

 

 

2. Prodaja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

316

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto prilivi)

317

 

 

 

 

4. Primljene kamate

318

 

 

 

 

5. Primljene dividende

319

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (1 do 4)

320

 

 

 

 

1. Kupovina akcija i udela (neto odlivi)

321

 

 

 

 

2. Kupovina nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava

322

 

 

 

 

3. Ostali finansijski plasmani (neto odlivi)

323

 

 

 

 

4. Plaćene kamate

324

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (I - II)

325

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (II - I)

326

 

 

V.

NOVČANI TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

 

I

Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 3)

327

 

 

 

 

1. Uvećanje osnovnog kapitala

328

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti (neto prilivi)

329

 

 

 

 

3. Ostale dugoročne i kratkoročne obaveze

330

 

 

 

II

Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (1 do 4)

331

 

 

 

 

1. Otkup sopstvenih akcija i udela

332

 

 

 

 

2. Dugoročni i kratkoročni krediti i ostale obaveze (neto odlivi)

333

 

 

 

 

3. Finansijski lizing

334

 

 

 

 

4. Isplaćene dividende

335

 

 

 

III

Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (I - II)

336

 

 

 

IV

Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (II - I)

337

 

 

G.

SVEGA PRILIVI GOTOVINE (301 + 314 + 327)

338

 

 

D.

SVEGA ODLIVI GOTOVINE (305 + 320 + 331)

339

 

 

Đ.

NETO PRILIV GOTOVINE (338 - 339)

340

 

 

E.

NETO ODLIV GOTOVINE (339 - 338)

341

 

 

Ž.

GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

342

 

 

Z.

POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

343

 

 

I.

NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

344

 

 

J.

GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA (340 - 341 + 342 + 343 - 344)

345

 

 

 

U ___________________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana _______________

______________________

_____________________

 

Prilog 4

Naziv ________________________________
Sedište _______________________________
Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Poreski identifikacioni broj ______________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU
u periodu od _______ do __________ 20___ godine

- u hiljadama dinara -

OPIS

Osnovni kapital

Otkupljene sopstvene akcije

Ostali kapital

Neuplaćeni upisani kapital

Emisiona premija

Rezerve iz dobiti

Revalorizacione rezerve

Dobit

Gubitak

Ukupno

Gubitak iznad visine kapitala

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Stanje na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravka fundamentalne greške i promena računovodstvene politike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje / (smanjenje) revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit / (neto gubitak) perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja / (sticanje) sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uplate vlasnika / (isplate vlasnicima)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ispravka fundamentalne greške i promena računovodstvene politike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korigovano početno stanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povećanje / (smanjenje) revalorizacionih rezervi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto dobit / (neto gubitak) perioda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prodaja / (sticanje) sopstvenih akcija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenos sa jednog oblika kapitala na drugi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspodela dividende

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uplate vlasnika / (isplate vlasnicima)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanje na dan: ____________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ___________________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana _______________

______________________

_____________________

 

Prilog 4a

Naziv ________________________________
Sedište _______________________________
Matični broj ___________________________
Šifra delatnosti ________________________
Poreski identifikacioni broj ______________

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU (za statističku obradu)
u periodu od ________ do _________ 20 ____ godine

- u hiljadama dinara -

Grupa računa, račun

Opis

AOP

Stanje na početku perioda

AOP

Povećanje tokom perioda

AOP

Smanjenje tokom perioda

AOP

Stanje nakraju perioda

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 (4+6-8)

30 osim 309

1. Osnovni kapital

401

 

402

 

403

 

404

 

309

2. Ostali kapital

405

 

406

 

407

 

408

 

31

3. Neuplaćeni upisani kapital

409

 

410

 

411

 

412

 

037 i 237

4. Otkupljene sopstvene akcije

413

 

414

 

415

 

416

 

 

5. UKUPNO OSNOVNI I OSTALI KAPITAL (1 + 2 + 3 - 4)

417

 

418

 

419

 

420

 

320

6. Emisiona premija

421

 

422

 

423

 

424

 

321 i 322

7. Rezerve iz dobiti

425

 

426

 

427

 

428

 

330

8. Revalorizacione rezerve

429

 

430

 

431

 

432

 

 

9. UKUPNO REZERVE (6 + 7 + 8)

433

 

434

 

435

 

436

 

34

10. Dobit

437

 

438

 

439

 

440

 

35

11. Gubitak

441

 

442

 

443

 

444

 

 

12. UKUPNO KAPITAL (5 + 9 + 10 - 11)

445

 

446

 

447

 

448

 

29

13. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA

449

 

450

 

451

 

452

 

 

U ___________________

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

Direktor

Dana _______________

______________________

_____________________