ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (PROJEKAT EVROPSKIH PUTEVA A - SRBIJA I CRNA GORA)

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 24 miliona evra u svoje ime, a za račun države članice Republike Crne Gore, kod Evropske investicione banke radi finansiranja Projekta evropskih puteva A - Srbija i Crna Gora.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Ugovora o finansiranju (Projekat evropskih puteva A - Srbija i Crna Gora) između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca i Evropske investicione banke, kao zajmodavca.

Član 3

Sredstvima ovog zajma finansira se "Projekat evropskih puteva A - Srbija i Crna Gora" u delu koji se odnosi na radove u Republici Crnoj Gori na putu između Podgorice i Jadranske obale, odnosno izgradnju jednocevnog tunela Sozina, sa dve trake u svakom pravcu, zajedno sa njegovim severnim i južnim prilaznim putevima.

Član 4

Korisnik zajma je Republika Crna Gora, a izvođač radova Ministarstvo pomorstva i saobraćaja Crne Gore.

Otvara se poseban račun pod nazivom "EIB E.R.P. Loan S&M (Montenegro)" kod Crnogorske komercijalne banke, Podgorica, sa isključivom namenom povlačenja sredstava zajma iz člana 1 ovog zakona, na kome se sredstva iskazuju u evrima.

Član 5

Republika Crna Gora obavezuje se da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje dospelih obaveza predviđenih Ugovorom o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Kontragarancijom, Republika Crna Gora obavezuje se da u svakoj godini obezbeđuje sredstva u godišnjem budžetu za izmirivanje obaveza koje dospevaju u toj godini po osnovu Ugovora o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Crna Gora u predviđenom roku prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore otvoren od Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 1 ovog zakona.

Član 6

Narodna banka Srbije, na ime provizije za usluge koje pruža u smislu ovog zakona, naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava radi izvršenja obaveza prema Evropskoj investicionoj banci, a u skladu sa Ugovorom o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".