ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (PROJEKAT UNAPREĐENJA ZDRAVSTVA U CRNOJ GORI)

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 4.900.000 SDR (četiri miliona i devet stotina hiljada specijalnih prava vučenja) kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansiranja Projekta unapređenja zdravstva u Crnoj Gori.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Sporazuma o kreditu za razvoj (Projekat unapređenja zdravstva u Crnoj Gori) između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca i Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca.

Član 3

Srbija i Crna Gora i Republika Crna Gora obavezuju se da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, potpišu Ugovor o prenosu sredstava i odgovornosti za realizaciju Projekta unapređenja zdravstva u Crnoj Gori (Ugovor o prenosu sredstava).

Član 4

Srbija i Crna Gora obavezuje se da se otvori i održava depozitni račun u banci u evrima, pod uslovima koji su zadovoljavajući za Međunarodno udruženje za razvoj, sa isključivom namenom povlačenja sredstava kredita iz člana 1 ovog zakona.

Član 5

Republika Crna Gora obavezuje se da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju kojom će garantovati urednu otplatu kredita.

Član 6

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Crna Gora dužna je da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po Sporazumu o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona, a u skladu sa Ugovorom o prenosu sredstava iz člana 3 ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Crna Gora prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz Sporazuma o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Član 7

Srbija i Crna Gora izmirivaće sve obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 6 ovog zakona, a pod uslovima i rokovima utvrđenim Sporazumom o kreditu za razvoj iz člana 2 ovog zakona.

Član 8

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Crne Gore troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 9

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".