ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (PROJEKAT GRADSKOG VODOVODA - SRBIJA)

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 25 miliona evra u svoje ime, a za račun države članice Republike Srbije, kod Evropske investicione banke radi finansiranja Projekta gradskog vodovoda - Srbija.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Ugovora o finansiranju (Projekat gradskog vodovoda - Srbija) između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca i Evropske investicione banke, kao zajmodavca.

Član 3

Sredstvima ovog zajma finansira se Projekat gradskog vodovoda - Srbija, koji obuhvata sledeće komponente:

A) Komponenta Projekta Novi Sad

- Poboljšanje aktuelnog tehnološkog procesa prečišćavanja vode u okviru postojećih kapaciteta prečišćavanja u postrojenju za tretman vode "Štrand" (ozonizacija i aktivni ugalj);

- Izgradnja rezervoara skladišnog kapaciteta 10.000 m3;

- Izgradnja nove pumpne stanice "Štrand";

- Rekonstrukcija postojeće pumpne stanice "Liman";

- Zamena svih pumpi na poljima bunara;

- Ubacivanje novih odvoda (drenaže) na poljima bunara;

- Nabavka novih vodomera velikih prečnika;

- Nabavka materijala za rekonstrukciju mreže (ws&ww; do 35 km);

B) Komponenta Projekta Niš

- Dodatni kapacitet na izvoru Krupac;

- Oprema za čišćenje kanalizacije;

- Završetak glavnog vodovodnog prstena;

- Dodatni kapacitet na rezervoaru Vinik;

- Merni uređaji i rekonstrukcija vodovodnih cevi;

- Rekonstrukcija kolektora otpadne vode;

- Rekonstrukcija sekundarne mreže (ws&ww);

- Implementacija.

Član 4

Korisnik zajma je Republika Srbija, a promoteri su Grad Novi Sad, preko svog javnog komunalnog preduzeća JKP "Vodovod i kanalizacija", Novi Sad i Grad Niš, preko svog gradskog vodovoda JKP "Naissus", Niš.

Otvaraju se posebni računi kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom povlačenja sredstava zajma iz člana 1 ovog zakona, na kojima se sredstva iskazuju u evrima, pod nazivima "EIB M.W. Loan S&M (Novi Sad)" i "EIB M.W. Loan S&M (Niš)".

Član 5

Republika Srbija se obavezuje da, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, izda Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za uredno obezbeđenje sredstava za izmirenje dospelih obaveza predviđenih Ugovorom o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Kontragarancijom, Republika Srbija se obavezuje da u svakoj godini obezbeđuje sredstva u godišnjem budžetu za izmirivanje obaveza koje dospevaju u toj godini po osnovu Ugovora o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija u predviđenom roku prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore, otvoren kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate zajma iz člana 1 ovog zakona.

Član 6

Narodna banka Srbije, na ime provizije za usluge koje pruža u smislu ovog zakona, naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava radi izvršenja obaveza prema Evropskoj investicionoj banci, a u skladu sa Ugovorom o finansiranju iz člana 2 ovog zakona.

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza, u smislu ovog zakona, snosi Republika Srbija.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".