ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE (APEKS GLOBALNI KREDIT II - SRBIJA I CRNA GORA)

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužuje se u iznosu od 45 miliona evra kod Evropske investicione banke, radi finansiranja projekata malih i srednjih preduzeća i infrastrukturnih projekata na opštinskom i gradskom nivou (u daljem tekstu: kreditna linija).

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Finansijskog ugovora (Apeks globalni kredit II - Srbija i Crna Gora) između Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, Evropske investicione banke, kao zajmodavca i Narodne banke Srbije, kao agenta zajmoprimca.

Član 3

Radi korišćenja sredstava kreditne linije iz člana 1 ovog zakona, Srbija i Crna Gora otvara poseban račun kod Narodne banke Srbije, pod nazivom "EIB Apex Global Loan II S&M", na kome se sredstva kredita iskazuju u evrima - za namene finansiranja predviđene ovim zakonom.

Član 4

Narodna banka Srbije, kao agent zajmoprimca zaključuje ugovore sa ovlašćenim bankama o replasmanu sredstava kreditne linije, kojima se regulišu njihova međusobna prava i obaveze.

Član 5

Ovlašćena banka, sredstvima kreditne linije po osnovu ugovora iz člana 4 ovog zakona, finansira projekte malih i srednjih preduzeća, kao i infrastrukturne projekte na opštinskom i gradskom nivou (u daljem tekstu: krajnji korisnik) u visini do 50% vrednosti tih projekata.

Ovlašćena banka zaključuje ugovor sa krajnjim korisnikom kojim se regulišu njihova međusobna prava i obaveze u vezi sa dodelom, isplatom, korišćenjem, otplatom sredstava i dr.

Član 6

Evropska investiciona banka sredstva kreditne linije iz člana 1 ovog zakona odobrava na način i pod uslovima predviđenim Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Pod odobravanjem u smislu stava 1 ovog člana podrazumeva se dodela, prevremena otplata, nova dodela, isplata, odlaganje, opoziv, poništenje, obustava, replasman sredstava iz kreditne linije i drugi predviđeni postupci.

Narodna banka Srbije, kao agent zajmoprimca, odnosno ovlašćena banka, replasman sredstava iz stava 1 ovog člana vrše na način i pod uslovima predviđenim tim stavom.

Član 7

Sredstva kreditne linije odobrena u smislu člana 6 ovog zakona povlače se u najviše 22 tranše, s tim da iznos pojedinačne tranše ne može biti manji od dva miliona evra.

Na sredstva iz stava 1 ovog člana plaća se kamata obračunata po fiksnoj ili promenljivoj kamatnoj stopi, u skladu sa Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Član 8

Sredstva kreditne linije, isplaćena krajnjim korisnicima iz člana 5 ovog zakona, otplaćuju se u roku koji ne može biti kraći od četiri godine, ni duži od 12 godina od datuma isplate tih sredstava, uključujući period počeka do tri godine.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, otplata može biti i u roku koji ne može biti kraći od četiri godine, ni duži od 15 godina od datuma isplate tih sredstava, uključujući period počeka do pet godina, u slučajevima predviđenim Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Otplata u smislu ovog člana vrši se polugodišnje, a u skladu sa odredbama Ugovora iz člana 2 ovog zakona.

Član 9

Sredstva kreditne linije iz člana 1 ovog zakona mogu biti otplaćena, u celini ili delimično, i pre rokova iz člana 8 ovog zakona, u slučajevima i na način predviđenim Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Član 10

Ovlašćena banka i krajnji korisnik Evropskoj investicionoj banci plaćaju troškove, proviziju i druge naknade, predviđene Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Član 11

Ovlašćena banka i krajnji korisnik dužni su da obezbede devizna sredstva radi izmirivanja obaveza iz ugovora predviđenih čl. 4 i 5 ovog zakona.

Izmirivanje obaveza iz ovog zakona vrši se u evrima.

Član 12

Radi otplate obaveza predviđenih ovim zakonom, Srbija i Crna Gora otvara poseban račun kod Narodne banke Srbije, koja vrši plaćanja prema Evropskoj investicionoj banci u rokovima dospeća obaveza.

Član 13

Ovlašćenoj banci koja ne obezbedi, u visini preuzetih obaveza u smislu Ugovora iz člana 5 ovog zakona, instrumente obezbeđenja - Narodna banka Srbije oduzeće dozvolu za rad i pokrenuće postupak njene likvidacije u skladu sa zakonom.

Član 14

Narodna banka Srbije, kao agent zajmoprimca, dužna je da izveštava Srbiju i Crnu Goru, kao zajmoprimca, o realizaciji replasmana sredstava kreditne linije u skladu sa Ugovorom iz člana 2 ovog zakona.

Član 15

Narodna banka Srbije, kao agent zajmoprimca, naplaćuje od ovlašćene banke troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza prema Evropskoj investicionoj banci, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona, u skladu sa ugovorom iz člana 4 ovog zakona.

Član 16

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".