ODLUKA
O UTVRĐIVANJU ZARADA POSLANIKA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE, FUNKCIONERA BIRANIH IZ REDA POSLANIKA I FUNKCIONERA KOJE BIRA, ODNOSNO IMENUJE I RAZREŠAVA SKUPŠTINA SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se koeficijenti za obračun i isplatu zarada za poslanike Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici), funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera koje bira, odnosno imenuje i razrešava Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: funkcioneri).

Zarada poslanika, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera sastoji se iz:

1) osnovice za obračun zarade (u daljem tekstu: osnovica);

2) koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent);

3) naknade zarade i dodatka na zaradu;

4) iznosa koji poslanik, odnosno funkcioner plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz zarade, u skladu sa zakonom.

Član 2

Poslanicima, funkcionerima biranim iz reda poslanika i funkcionerima utvrđuju se sledeći koeficijenti za obračun zarada, i to:

 1) predsedniku Srbije i Crne Gore

12,75;

 2) predsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore

12,75;

 3) predsedniku Suda Srbije i Crne Gore

12,75;

 4) potpredsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore

12,00;

 5) sudiji Suda Srbije i Crne Gore

11,00;

 6) poslaniku

10,20;

 7) ministru

10,20;

 8) generalnom sekretaru Skupštine Srbije i Crne Gore

10,10;

 9) zameniku ministra spoljnih poslova

9,95;

10) zameniku ministra odbrane

9,95;

11) zameniku generalnog sekretara Skupštine Srbije i Crne Gore

9,60.

Koeficijent lica iz stava 1 ovog člana, koja imaju pravo na naknadu za ishranu u toku dana i regres za korišćenje godišnjeg odmora, sadrži i dodatak na ime naknade za ishranu u toku dana i regres za korišćenje godišnjeg odmora.

Član 3

Zarada poslanika, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera utvrđuje se množenjem koeficijenta utvrđenog u skladu sa ovom odlukom i osnovice koju svojom odlukom utvrđuje Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore.

Zarada iz stava 1 ovog člana uvećava se po osnovu radnog staža za 0,40% za svaku navršenu godinu radnog staža.

Za pojedine poslanike koeficijent iz člana 2 ove odluke uvećava se po osnovu korektivnog dodatka, zbog naročite složenosti i odgovornosti u obavljanju poslova rukovođenja, i to:

1) za predsednika poslaničke grupe u Skupštini Srbije i Crne Gore - za 1,00;

2) za predsednika odbora ili komisije Skupštine Srbije i Crne Gore - za 0,60.

Član 4

Poslanici koji ostvaruju zaradu na svom radnom mestu imaju pravo na razliku između te zarade i poslaničke zarade utvrđene u skladu sa članom 3 ove odluke.

Član 5

Poslanici - penzioneri imaju pravo da ostvaruju razliku između svoje penzije i poslaničke zarade utvrđene u skladu sa članom 3 ove odluke.

Član 6

Odredbe ove odluke kojima su utvrđene zarade poslanika, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera odnose se i na sudije Saveznog ustavnog suda, sudije Saveznog suda, poslanike i funkcionere birane iz reda poslanika kojima je prestao mandat poslanika i funkcionere kojima je prestala ili ukinuta funkcija, a koji ostvaruju zaradu u Skupštini Srbije i Crne Gore, odnosno u odgovarajućoj instituciji Srbije i Crne Gore.

Član 7

Rešenje o određivanju zarade na osnovu koeficijenata utvrđenih u članu 2 ove odluke donosi predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije i Crne Gore.

Član 8

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju zarada poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, funkcionera biranih iz reda poslanika i funkcionera koje bira, odnosno imenuje i razrešava Skupština Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG", br. 25/2004).

Član 9

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG", a primenjivaće se od 1. jula 2004. godine.