ODLUKA
O ORGANIZACIJI I RADU SLUŽBE SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 31/2004)

Član 1

Stručne, administrativne i druge poslove za potrebe odbora, poslaničkih grupa, poslanika i drugih radnih tela i komisija Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština), obavlja jedinstvena Služba Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Služba).

Član 2

Služba je dužna da poslove iz svog delokruga obavlja odgovorno i u skladu sa zakonom.

U ostvarivanju svojih zadataka i poslova, Služba postupa u skladu sa zakonima, Poslovnikom Skupštine, odlukama i zaključcima Skupštine i ovom odlukom i dužna je da se stara o ostvarivanju jednakih prava poslanika i zaposlenih u Službi.

Član 3

Poslovi i zadaci u Službi vrše se u kabinetima, odsecima i grupama, i to:

 1. Kabinetu predsednika Skupštine;

 2. Kabinetu potpredsednika Skupštine;

 3. Kabinetu generalnog sekretara i zamenika generalnog sekretara Skupštine;

 4. Odseku za međunarodne odnose;

 5. Odseku za zakonodavno-pravne poslove;

 6. Odseku za odbranu i bezbednost;

 7. Odseku za ekonomske odnose;

 8. Odseku za pripremu i realizaciju sednica;

 9. Odseku za poslove poslaničkih grupa;

10. Odseku za finansijsko-materijalne poslove;

11. Odseku za poslove prevođenja;

12. Odseku za poslove protokola i informisanja:

- Grupi za poslove protokola,

- Grupi za poslove informisanja;

13. Odseku za opšte i zajedničke poslove:

- Grupi za pravne i kadrovske poslove,

- Grupi za poslove štamparije,

- Grupi za poslove pisarnice i ekspedicije,

- Grupi za poslove koji se obavljaju u voznom parku;

14. Odseku za informatiku.

Odseci i grupe, kao unutrašnje organizacione jedinice u sastavu Službe, dužni su da međusobno sarađuju i usklađuju svoj rad u cilju valjanog i jedinstvenog funkcionisanja Službe.

Odsekom može da rukovodi i koordinira šef odseka, koga iz reda zaposlenih određuje generalni sekretar Skupštine, uz saglasnost predsednika i potpredsednika Skupštine, a za svoj rad, šef odseka odgovara generalnom sekretaru Skupštine.

Grupom može da rukovodi i koordinira rukovodilac grupe, koga iz reda zaposlenih određuje generalni sekretar Skupštine, uz saglasnost predsednika i potpredsednika Skupštine, a za svoj rad, rukovodilac grupe odgovara šefu odseka i generalnom sekretaru Skupštine.

Član 4

U Kabinetu predsednika Skupštine obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički, stručni i administrativni poslovi za potrebe predsednika Skupštine.

Član 5

U Kabinetu potpredsednika Skupštine obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički, stručni i administrativni poslovi za potrebe potpredsednika Skupštine.

Član 6

U Kabinetu generalnog sekretara i zamenika generalnog sekretara Skupštine obavljaju se najsloženiji poslovi koji obezbeđuju jedinstven rad Službe.

Član 7

U Odseku za međunarodne odnose obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi koji obuhvataju rad Odbora za spoljne poslove, Odbora za evropske integracije i poslaničkih grupa prijateljstava, kao i poslovi koji se odnose na učešće predstavnika Skupštine u radu pojedinih međunarodnih organizacija i misija.

Član 8

U Odseku za zakonodavno-pravne poslove obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi koji obuhvataju rad Odbora za pitanja Ustavne povelje, Zakonodavnog odbora, Odbora za ljudska i manjinska prava, Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za Kosovo i Metohiju, Administrativnog odbora i Komisije za staranje o usklađivanju propisa Srbije i Crne Gore s Ustavnom poveljom državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Član 9

U Odseku za odbranu i bezbednost obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi koji obuhvataju rad Odbora za odbranu i Komisije za kontrolu službi bezbednosti Srbije i Crne Gore.

Član 10

U Odseku za ekonomske odnose obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi koji obuhvataju rad Odbora za međunarodne ekonomske odnose i Odbora za unutrašnje ekonomske odnose i finansije.

Član 11

U Odseku za pripremu i realizaciju sednica Skupštine obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi, koji se odnose na: organizovanje, pripremanje, sazivanje i održavanje sednica Skupštine, praćenje i pripremanje akata i drugih materijala i podataka bitnih za rad na sednici, pripremanje zapisnika, izveštaja, informacija, rezimea i rasprava o pitanjima koje razmatra Skupština, jezičku redakciju i pripremu stenografskih beležaka za štampanje, pravno-metodološku obradu usvojenih tekstova zakona i drugih propisa za objavljivanje u "Službenom listu SCG", kao i drugi stručni i administrativni poslovi za potrebe Skupštine, kao što su poslovi stenografisanja na sednicama Skupštine i drugo.

Član 12

U Odseku za poslove poslaničkih grupa obavljaju se najsloženiji normativno-pravni i studijsko-analitički poslovi za potrebe poslanika i poslaničkih grupa.

Član 13

U Odseku za finansijsko-materijalne poslove obavljaju se najsloženiji finansijsko-materijalni i stručni poslovi iz oblasti finansijskog i materijalnog poslovanja.

Odsekom za finansijsko-materijalne poslove rukovodi šef odseka, koga iz reda zaposlenih određuje generalni sekretar Skupštine i za svoj rad odgovara generalnom sekretaru.

Član 14

U Odseku za poslove prevođenja obavljaju se najsloženiji stručni poslovi koji se odnose na pismeno i usmeno (konsekutivno i simultano) prevođenje za potrebe predsednika i potpredsednika Skupštine, poslanika i Službe Skupštine.

Član 15

U Odseku za poslove protokola i informisanja se obavljaju najsloženiji informativni i stručni poslovi koji se odnose na obaveštavanje domaće i inostrane javnosti o radu Skupštine, predsednika i potpredsednika Skupštine i poslanika, operativno-tehnički poslovi koji se odnose na rad biblioteke, i najsloženiji stručni i drugi poslovi koji su u vezi sa protokolarnim obavezama Skupštine, predsednika i potpredsednika Skupštine i poslanika.

Radi obavljanja navedenih zadataka i poslova, u Odseku se mogu formirati grupe, čiji će se poslovi i način rada utvrditi posebnim aktom.

Član 16

U Odseku za opšte i zajedničke poslove obavljaju se najsloženiji normativno-pravni, studijsko-analitički i operativno-tehnički poslovi koji se odnose na pravne i kadrovske poslove, poslove štamparije, pisarnice i ekspedicije i poslove koji se obavljaju u voznom parku, za potrebe Službe, predsednika i potpredsednika Skupštine i poslanika.

Radi obavljanja navedenih poslova i zadataka, u Odseku se mogu formirati grupe, čiji će se poslovi i način rada utvrditi posebnim aktom.

Član 17

U Odseku za informatiku obavljaju se najsloženiji stručni, informatički i složeni operativno-tehnički poslovi koji se odnose na unapređenje elektronskog i informatičkog sistema za potrebe Skupštine, predsednika i potpredsednika Skupštine i poslanika.

Član 18

Skupština ima generalnog sekretara i zamenika generalnog sekretara, koje imenuje Skupština, na predlog predsednika Skupštine.

Generalni sekretar Skupštine rukovodi, organizuje i obezbeđuje jedinstven rad Službe za potrebe Skupštine, njenih odbora i komisija, poslanika i poslaničkih grupa, i vrši druge poslove određene zakonom, Poslovnikom Skupštine i ovom odlukom.

Generalnog sekretara Skupštine u radu zamenjuje zamenik generalnog sekretara Skupštine.

Generalni sekretar Skupštine i njegov zamenik za svoj rad odgovorni su Skupštini, predsedniku i potpredsedniku Skupštine.

Generalni sekretar Skupštine donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi, kao i druge opšte akte (pravilnike, naredbe, uputstva i sl.), radi organizovanja i izvršavanja zadataka u Službi.

Uz saglasnost predsednika Skupštine, generalni sekretar Skupštine je naredbodavac za korišćenje sredstava koja se iz budžeta obezbeđuju za rad Skupštine, a izveštaj o svom radu podnosi Skupštini.

Generalni sekretar Skupštine ovlašćenje naredbodavca može preneti na šefa Odseka za finansijsko-materijalne poslove.

Član 19

Poslove u Službi obavljaju zaposleni na radnim mestima koja su u skladu s ovom odlukom, a koja će se utvrditi Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi.

Prijem u radni odnos vrši se na osnovu oglasa, u skladu sa zakonom.

Za vršenje pojedinih poslova i zadataka u Službi, generalni sekretar Skupštine, uz saglasnost predsednika Skupštine, može odlučiti da se radni odnos zasnuje i bez javnog konkursa, ako to zahteva priroda vršenja zadataka i poslova ili odgovornost za izvršavanje poslova ili drugi posebni uslovi rada.

Rešenja o prijemu u radni odnos i prestanku radnog odnosa donosi generalni sekretar Skupštine.

Član 20

Održavanje reda u zgradi Skupštine obezbeđuje posebna služba.

Organizacija i rad službe koja će vršiti poslove održavanja reda u zgradi Skupštine utvrđuju se posebnim aktom.

Član 21

Poslovi održavanja zgrade Skupštine, zdravstvene zaštite, vršenje ugostiteljskih usluga, kao i drugih usluga za potrebe Skupštine i poslanika, mogu se poveriti odgovarajućim ustanovama i službama, na osnovu ugovora koji, uz saglasnost predsednika Skupštine i dobijanja saglasnosti Administrativnog odbora, zaključuje generalni sekretar Skupštine.

Član 22

Generalni sekretar Skupštine donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi.

Administrativni odbor Skupštine daje saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi.

Član 23

Administrativni odbor Skupštine donosi Odluku o zaradama poslanika Skupštine, funkcionera iz reda poslanika i funkcionera koje bira, odnosno imenuje i razrešava Skupština i Odluku o zaradama zaposlenih u Službi.

Administrativni odbor Skupštine će iz reda zaposlenih izvršiti postavljenja sekretara odbora i sekretara komisija u Službi, na predlog generalnog sekretara Skupštine, uz saglasnost predsednika i potpredsednika Skupštine.

Administrativni odbor će izvršiti postavljenja lica - stručnih konsultanata sa visokom stručnom spremom (VSS), na osnovu člana 38 stav 2 Poslovnika Skupštine, u poslaničkim grupama, na predlog predsednika poslaničkih grupa.

Član 24

Zaposleni u Službi koji ne budu raspoređeni na osnovu člana 19 st. 1, 2 i 3 ove odluke, ostvariće svoja prava u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sistema državne uprave i o Saveznom izvršnom veću i saveznim organima uprave ("Službeni list SFRJ", br. 23/78, 58/79, 21/82, 18/85, 37/88, 18/89, 40/89, 72/89, 42/90, 74/90, 35/91, 31/93 i 50/93), koje se odnose na položaj i prava radnika u saveznim organima uprave i članom 19 stav 2 Zakona za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, a koji se odnosi na radnike čiji su poslovi i zadaci ukinuti.

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizaciji i radu Službe Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 28/96).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".