PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA IZBOR NAJPOVOLJNIJEG PROIZVOĐAČA FISKALNIH KASA, NAČINU OBEZBEĐENJA GARANCIJE ZA ISPUNJENJE PROPISANIH USLOVA, SADRŽINI EVIDENCIJE I KONTROLI RADA SERVISA I ISPRAVNOSTI FISKALNIH KASA

("Sl. glasnik RS", br. 77/2004)

I PREDMET UREĐIVANJA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje:

1) uslovi za izbor najpovoljnijeg proizvođača fiskalne kase;

2) način obezbeđenja garancije za ispunjenje uslova propisanih Uredbom o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom i o dinamici uvođenja tih kasa ("Službeni glasnik RS", br. 5/2003, 39/2003, 72/2003, 2/2004 i 31/2004 - u daljem tekstu: Uredba);

3) sadržina evidencije o licima kojima je Vlada Republike Srbije dala saglasnost iz člana 20 stav 4 Uredbe;

4) kontrola rada ovlašćenog servisa;

5) kontrola tehničke i funkcionalne ispravnosti fiskalne kase, za koju je data saglasnost.

II USLOVI ZA IZBOR NAJPOVOLJNIJEG PROIZVOĐAČA FISKALNE KASE

Član 2

Pod najpovoljnijim proizvođačem fiskalne kase, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se proizvođač koji, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i usluga (u daljem tekstu: Ministarstvo), pre stavljanja u promet fiskalne kase, dobije saglasnost Vlade Republike Srbije o ispunjenosti propisanih tehničkih i funkcionalnih karakteristika fiskalne kase i o obezbeđenju servisne službe koja je tehnički i organizaciono opremljena za servisiranje fiskalnih kasa i koji ispunjenje propisanih uslova garantuje sredstvima obezbeđenja, i to:

1) garancijom poslovne banke za dobro izvršenje posla sa klauzulom "bez prigovora" i na prvi poziv u visini od 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti sa rokom važenja dvanaest meseci od dana izdavanja garancije;

2) avaliranom blanko menicom sa klauzulom "bez protesta" sa kartonom deponovanih potpisa i meničnim ovlašćenjem za popunjavanje menice do iznosa od 30% od zbira maloprodajnih cena svih prodatih kasa, sa rokom vraćanja po isteku pet godina od dana zaključenja ugovora iz člana 5 ovog pravilnika;

3) deponovanjem na rok od dve godine sredstava u visini od 5% od maloprodajne cene svake prodate fiskalne kase uplatom do petnaestog u mesecu za kase prodate u prethodnom mesecu na podračun za posebne namene "Depozitni račun za proizvođače fiskalnih kasa" budžetskom korisniku - Ministarstvu, broj 840-662804-22, koji je otvoren u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu za otvaranje i ukidanje podračuna konsolidovanog računa trezora kod Uprave za javna plaćanja ("Službeni glasnik RS", broj 92/2002).

Član 3

Zahtev za dobijanje saglasnosti Vlade Republike Srbije iz člana 20 tačka 4 Uredbe, odnosno člana 2 stav 1 ovog pravilnika, zainteresovani proizvođač fiskalnih kasa podnosi Ministarstvu.

Sadržina zahteva i način podnošenja zahteva iz stava 1 ovog člana uređeni su članom 20 st. 5 i 6 Uredbe.

Član 4

Dokaz o ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika fiskalne kase predstavlja uverenje koje izdaje Zavod za mere i dragocene metale (u daljem tekstu: Zavod), nakon vrednovanja rezultata svih ispitivanja na uzorku određenog tipa fiskalne kase i izjava proizvođača da u predatim softverima ne postoje skrivene funkcije koje nisu navedene u zahtevu iz člana 3 stav 1 ovog pravilnika.

Po pribavljanju dokaza iz stava 1 ovog člana i proveri tačnosti podataka o tehnički i organizaciono opremljenoj servisnoj službi i drugih podataka iz zahteva zainteresovanog proizvođača fiskalnih kasa, Ministarstvo dostavlja predlog Vladi Republike Srbije za davanje saglasnosti iz člana 20 stav 4 Uredbe.

III NAČIN OBEZBEĐENJA GARANCIJE ZA ISPUNJENJE PROPISANIH USLOVA

Član 5

Garancija za ispunjenje propisanih uslova za izbor najpovoljnijeg proizvođača fiskalne kase obezbeđuje se po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije o ispunjenosti propisanih uslova, na osnovu ugovora koji se zaključuje između Republike Srbije - Ministarstva i najpovoljnijeg proizvođača, pre stavljanja u promet fiskalne kase.

Ugovor iz stava 1 ovog člana zaključuje se po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za poslove finansija i Republičkog javnog pravobranilaštva.

Član 6

Ministarstvo vodi evidenciju o zaključenim ugovorima iz člana 5 ovog pravilnika i stara se o izvršenju ugovorenih obaveza.

IV SADRŽINA EVIDENCIJE O LICIMA KOJIMA JE VLADA REPUBLIKE SRBIJE DALA SAGLASNOST O ISPUNJENOSTI PROPISANIH USLOVA

Član 7

Ministarstvo vodi evidenciju o licima kojima je Vlada Republike Srbije dala saglasnost o ispunjenosti propisanih uslova (u daljem tekstu: Evidencija proizvođača fiskalnih kasa).

Evidencija proizvođača fiskalnih kasa sadrži sledeće podatke:

 1) redni broj pod kojim je izvršen upis i datum upisa;

 2) broj predmeta pod kojim je u Ministarstvu zaveden zahtev za izdavanje saglasnosti o ispunjenosti propisanih uslova;

 3) naziv i sedište proizvođača, poreski identifikacioni broj - PIB, matični broj;

 4) ime i prezime lica koje zastupa pravno lice - proizvođača fiskalnih kasa (direktor - vlasnik);

 5) tip fiskalne kase;

 6) broj i datum uverenja Zavoda o tehničkim i funkcionalnim karakteristikama fiskalne kase;

 7) naziv i sedište ovlašćenih servisa, poreski identifikacioni broj - PIB, matični broj;

 8) broj i datum rešenja Vlade Republike Srbije o davanju saglasnosti o ispunjenosti propisanih uslova;

 9) broj i datum ugovora zaključenog sa Republikom Srbijom - Ministarstvom na osnovu koga se obezbeđuje garancija za ispunjenje propisanih uslova;

10) naziv i sedište izdavaoca bankarske garancije;

11) ugovorene rokove za vraćanje sredstava obezbeđenja i to: bankarske garancije, avalirane blanko menice i deponovanih sredstava koja se vode na podračunu za posebne namene "Depozitni račun za proizvođače fiskalnih kasa";

12) datum prestanka proizvodnje fiskalne kase za koju je dobijena saglasnost Vlade Republike Srbije.

V KONTROLA RADA OVLAŠĆENOG SERVISA

Član 8

Dodatna kontrola ovlašćenog servisa vrši se prema planu Komisije iz člana 25 stav 2 Uredbe (u daljem tekstu: Komisija).

Član 9

Dodatna kontrola ovlašćenog servisa može se vršiti i na osnovu prijave zainteresovanog lica - poreskog obveznika ili obaveštenja nadležnog organa o uočenim nedostacima u radu servisa.

Član 10

Kad Komisija utvrdi da ovlašćeni servis ne postupa u skladu sa Uredbom, predlaže Ministarstvu pokretanje postupka za oduzimanje ovlašćenja u smislu člana 27 stav 1 Uredbe.

VI KONTROLA ISPRAVNOSTI FISKALNE KASE ZA KOJU JE DATA SAGLASNOST

Član 11

Dodatna kontrola tehničke i funkcionalne ispravnosti fiskalne kase za koju je data saglasnost vrši se prema planu Komisije iz člana 8 ovog pravilnika.

Član 12

Dodatna kontrola tehničke i funkcionalne ispravnosti fiskalne kase može se vršiti i na osnovu prijave zainteresovanog lica - poreskog obveznika ili obaveštenja nadležnog organa o uočenim nedostacima.

Član 13

Kad Komisija utvrdi da određeni tip fiskalne kase ne ispunjava propisane tehničke i funkcionalne karakteristike, predlaže Ministarstvu preduzimanje odgovarajućih mera iz člana 26 Uredbe.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Evidencija o licima kojima je data saglasnost Vlade Republike Srbije o ispunjenosti propisanih uslova do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, uskladiće se sa Evidencijom proizvođača fiskalnih kasa propisanom ovim pravilnikom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 15

Kontrola rada ovlašćenih servisa i kontrola ispravnosti fiskalnih kasa prema ovom pravilniku ne isključuje kontrolu iz nadležnosti Zavoda, kao ni inspekcijsku kontrolu primene propisa o standardizaciji, tehničkih i drugih posebnih propisa, kao i važećih standarda.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".