ODLUKA
O OSNIVANJU JAVNOG PREDUZEĆA ZA UPRAVLJANJE JAVNOM ŽELEZNIČKOM INFRASTRUKTUROM I OBAVLJANJE JAVNOG PREVOZA U ŽELEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

("Sl. glasnik RS", br. 78/2004)

Član 1

Osniva se Javno preduzeće za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u železničkom saobraćaju.

Član 2

Javno preduzeće za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u železničkom saobraćaju posluje pod firmom: Javno preduzeće "Železnice Srbije".

Skraćena oznaka firme preduzeća je JP "Železnice Srbije", Beograd.

Sedište Javnog preduzeća "Železnice Srbije" je u Beogradu, Nemanjina 6.

Član 3

Delatnosti Javnog preduzeća "Železnice Srbije" (u daljem tekstu: Železničko preduzeće) su:

1) javni prevoz putnika i robe i održavanje železničkih voznih sredstava;

2) upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, i

3) druge delatnosti u skladu sa zakonom i statutom.

Upravljanje javnom železničkom infrastrukturom jeste: održavanje javne železničke - infrastrukture; organizovanje i regulisanje železničkog saobraćaja; obezbeđenje pristupa i korišćenje javne železničke infrastrukture svim zainteresovanim prevoznicima, kao i pravnim i fizičkim licima koja obavljaju prevoz za sopstvene potrebe; modernizacija javne železničke infrastrukture; zaštita javne železničke infrastrukture i vršenje investitorske funkcije na izgradnji i rekonstrukcija javne železničke infrastrukture.

Član 4

Železničko preduzeće je dužno da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javne železničke infrastrukture, nesmetano korišćenje objekata javne železničke infrastrukture i drugih sredstava rada za železnički saobraćaj, bezbedan i nesmetan železnički saobraćaj, kao i kvalitetan i uredan prevoz putnika i robe u železničkom saobraćaju i kvalitetno održavanje železničkih voznih sredstava.

Železničko preduzeće je, pri obavljanju delatnosti, dužno da se stara o zaštiti životne sredine u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Železničko preduzeće odgovara za štetu koja nastane korisnicima prevoza, prevoznicima, preduzećima, drugim pravnim licima ili preduzetnicima zbog neizvršavanja svojih obaveza iz stava 1 ovog člana.

Član 5

Železničko preduzeće može da osniva zavisna društva kapitala za obavljanje delatnosti iz predmeta svog poslovanja.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Železničkog preduzeća, čine sredstva kojima posluje Javno železničko transportno preduzeće "Beograd", osnovano Zakonom o železnici ("Službeni glasnik RS", broj 38/91), a koja su u državnoj svojini, utvrđena bilansom stanja na dan 30. septembra 2004. godine.

Javna železnička infrastruktura kojom upravlja Železničko preduzeće, kao dobro u opštoj upotrebi u svojini Republike Srbije, ne može se otuđiti bez saglasnosti Vlade Republike Srbije.

Član 7

Železničko preduzeće obavlja delatnost po delovima, na načelima razdvajanja poslova upravljanja javnom železničkom infrastrukturom i poslova obavljanja javnog prevoza putnika i robe i održavanja železničkih voznih sredstava.

Delovi železničkog preduzeća iz stava 1 imaju poseban obračun rezultata poslovanja i poseban podračun, kao i određena ovlašćenja u pravnom prometu utvrđena statutom.

Sredstva sa jednog podračuna ne mogu se prebacivati na drugi podračun.

Član 8

Železničko preduzeće donosi pomerajući petogodišnji plan rada i razvoja koji je vrsta petogodišnjeg plana kod koga se nastupajuća godina izuzima i razrađuje u godišnjem programu poslovanja i dodaje naredna peta godina.

Na plan iz stava 1 ovog člana Vlada Republike Srbije daje saglasnost svake godine na predlog ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja.

Železničko preduzeće donosi i godišnji program poslovanja za narednu godinu na koji saglasnost daje Vlada Republike Srbije na predlog ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja.

Program iz stava 3 ovog člana Železničko preduzeće dostavlja nadležnom ministarstvu najkasnije do kraja oktobra tekuće godine.

Železničko preduzeće donosi, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade Republike Srbije, i godišnji program održavanja javne železničke infrastrukture, organizovanja i regulisanja železničkog saobraćaja, kojim se utvrđuju poslovni rashodi, kao troškovi tekućih poslovnih aktivnosti dela železničkog preduzeća koje obavlja delatnost upravljanja železničkom infrastrukturom, kao i potrebna sredstva za njegovo izvršenje.

Član 9

Izgradnja, rekonstrukcija i modernizacija javne železničke infrastrukture vrši se na osnovu posebnog programa koje donosi Železničko preduzeće.

Programom iz stava 1 ovog člana utvrđuje se vrsta, obim i dinamika izvođenja radova i obim, kao i način obezbeđivanja potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1 ovog člana saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 10

Sredstva za investiciona ulaganja za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju železničke infrastrukture obezbeđuju se iz:

1) budžeta Republike Srbije, utvrđena posebno za ovu namenu;

2) budžeta jedinice lokalne samouprave;

3) iz kredita, i

4) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Investiciona ulaganja za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju železničke infrastrukture su odvojena od poslovnih rashoda, kao troškova tekućih poslovnih aktivnosti železničkog preduzeća.

Izveštaj o realizaciji programa izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije javne železničke infrastrukture železničko preduzeće dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja, koje o istom informiše Vladu Republike Srbije.

Član 11

Železničko preduzeće posluje po tržišnim uslovima.

Član 12

Železničko preduzeće, u okviru obavljanja svojih delatnosti, stiče i pribavlja sredstva iz sledećih izvora:

1) transportnih prihoda;

2) budžeta Republike Srbije i budžeta jedinice lokalne samouprave po osnovu ugovora kojim se uređuju nadoknade za obavljanje utvrđene obaveze javnog prevoza;

3) budžeta Republike Srbije i budžeta jedinice lokalne samouprave po osnovu subvencija za održavanje javne železničke infrastrukture, organizovanje i regulisanje železničkog saobraćaja;

4) prihoda koje ostvari prodajom trasa i ostalih prihoda u vezi sa korišćenjem infrastrukture;

5) finansijskih kredita;

6) ulaganja domaćih i stranih lica;

7) drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 13

Organi Železničkog preduzeća jesu:

1) upravni odbor;

2) generalni direktor;

3) nadzorni odbor;

4) izvršni odbor direktora.

Član 14

Upravni odbor Železničkog preduzeća ima 11 članova koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Predsednika i šest članova Upravnog odbora predlaže ministar nadležan za poslove saobraćaja iz reda stručnjaka i naučnih radnika u oblasti: finansija, bankarstva, prava i saobraćajne tehnike i tehnologije, sa iskustvom u privrednom poslovanju, odnosno sa rezultatima u naučnom radu.

Četiri člana Upravnog odbora biraju se iz reda zaposlenih na način i u skladu sa kriterijumima utvrđenim Statutom.

Član 15

Upravni odbor:

 1) utvrđuje poslovnu politiku;

 2) donosi statut preduzeća;

 3) bira i razrešava generalnog direktora;

 4) donosi pomerajući petogodišnji plan rada i razvoja, godišnji program poslovanja, godišnji program održavanja javne železničke infrastrukture, organizovanja i regulisanja železničkog saobraćaja kao i posebne programe izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije javne železničke infrastrukture;

 5) usvaja izveštaj o poslovanju preduzeća, periodični i godišnji obračun;

 6) odlučuje o raspodeli dobiti;

 7) odlučuje o smanjenju i povećanju kapitala preduzeća;

 8) donosi odluke o ulaganju kapitala;

 9) donosi investicione programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

10) utvrđuje metodologiju za primenu kriterijuma za dodelu trasa;

11) usvaja red vožnje;

12) donosi odluku o obustavi javnog prevoza na nerentabilnoj, železničkoj infrastrukturi ili delu železničke infrastrukture;

13) odlučuje o osnivanju zavisnih preduzeća;

14) utvrđuje tarifu za javni prevoz putnika i robe;

15) vrši i druge poslove utvrđene statutom.

Odluke iz stava 1 tač. 2), 4), 5), 6), 8), 12), 13) i 14) ovog člana Upravni odbor donosi uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 16

Generalni direktor Železničkog preduzeća predstavlja i zastupa preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća, odgovara za zakonitost rada Železničkog preduzeća, predlaže pomerajući petogodišnji plan rada i razvoja, godišnji program poslovanja, godišnji program održavanja javne železničke infrastrukture, organizovanja i regulisanja železničkog saobraćaja kao i posebne programe izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije javne železničke infrastrukture i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora, vrši i druge poslove utvrđene zakonom, statutom i kolektivnim ugovorom.

Generalni direktor bira se na period od četiri godine.

Član 17

Predsednik, članovi upravnog odbora, generalni direktor i izvršni odbor direktora Železničkog preduzeća vrše svoje funkcije u interesu Železničkog preduzeća i u vođenju poslova postupaju s pažnjom dobrog privrednika, poštujući interese vlasnika i prava zaposlenih.

Član 18

Nadzorni odbor Železničkog preduzeća ima tri člana koji se imenuju na period od četiri godine.

Predsednika i članove Nadzornog odbora imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Predsednika i jednog člana Nadzornog odbora predlaže ministar nadležan za poslove saobraćaja iz reda stručnjaka u oblasti finansija i privrednog prava, sa iskustvom u privrednom poslovanju.

Jedan član Nadzornog odbora, bira se iz reda zaposlenih na način i u skladu sa kriterijumima utvrđenim Statutom.

Član 19

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Železničkog preduzeća, pregleda izveštaj o poslovanju preduzeća, periodični i godišnji obračun i daje mišljenje na predlog o raspodeli dobiti.

O rezultatima nadzora u pismenom obliku, Nadzorni odbor najmanje dva puta godišnje obaveštava Vladu Republike Srbije.

Član 20

Statutom Železničkog preduzeća uređuju se unutrašnja organizacija preduzeća, delokrug rada organa, broj i delokrug članova izvršnog odbora direktora, prava i obaveze delova Železničkog preduzeća u pravnom prometu, ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova preduzeća i druga pitanja od značaja za poslovanje preduzeća.

Član 21

U Železničkom preduzeću pravo na štrajk zaposleni ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuju uslovi za organizovanje štrajka, kolektivnim ugovorom i aktom osnivača o minimumu procesa rada.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Javno preduzeće "Železnice Srbije" počinje sa radom 1. decembra 2004. godine.

Član 23

Vlada Republike Srbije izvršiće finansijsku konsolidaciju Javnog preduzeća "Železnice Srbije", u skladu sa programom koji će doneti do početka rada tog preduzeća.

Član 24

Danom početka rada Javno preduzeće "Železnice Srbije" preuzima prava, obaveze, sredstva, zaposlene, dokumentaciju i predmete u vršenju javnih ovlašćenja Javnog železničkog transportnog preduzeća "Beograd", osnovanog Zakonom o železnici ("Službeni glasnik RS", broj 38/91), i osnivačka prava i obaveze tog preduzeća u preduzećima čiji je osnivač i u preduzećima čiji su osnivači pravni prethodnici Javnog železničko transportnog preduzeća "Beograd".

Danom upisa u sudski registar Javnog preduzeća "Železnice Srbije" prestaje sa radom Javno železničko transportno preduzeće "Beograd".

Član 25

Vlada Republike Srbije imenovaće vršioca dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća "Železnice Srbije", koji će privremeno, do izbora generalnog direktora obavljati poslove direktora određene ovom odlukom.

Do imenovanja upravnog odbora iz člana 14 ove odluke, Vlada Republike Srbije imenovaće privremeni upravni odbor koji će obavljati poslove upravnog odbora određene ovom odlukom.

Privremeni upravni odbor ima 11 članova, četiri člana privremenog upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u Javnom preduzeću "Železnice Srbije", izabranih na način utvrđen statutom Javnog železničkog transportnog preduzeća "Beograd".

Vršioca dužnosti generalnog direktora i privremeni upravni odbor, Vlada Republike Srbije imenovaće najkasnije do 15. oktobra 2004. godine.

Član 26

Statut Javnog preduzeća "Železnice Srbije" privremeni upravni odbor doneće najkasnije do 15. novembra 2004. godine.

Član 27

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju javnog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u železničkom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", broj 13/2002).

Član 28

Ova odluka stupa na snagu 1. oktobra 2004. godine.