ODLUKA
O RASPOREĐIVANJU BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE ZA DOTACIJE ETNIČKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2004)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i kriterijumi za dodelu sredstava udruženjima, organizacijama i drugim asocijacijama pripadnika etničkih zajednica (u daljem tekstu: organizacije), čija delatnost se zasniva na očuvanju i negovanju nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalne tolerancije.

Sredstva organizacijama iz stava 1 ovog člana obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za upravu, propise i nacionalne manjine (u daljem tekstu: sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju organizacije čije je sedište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, a koje u svom programu imaju negovanje i očuvanje nacionalnih osobenosti i kulture u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini uopšte.

Član 3

Sredstva se dodeljuju putem konkursa, koji raspisuje sekretarijat.

Sekretarijat raspisuje redovan konkurs za dodelu sredstava dva puta godišnje.

U slučaju potrebe sekretarijat može raspisati i vanredni konkurs.

Član 4

Konkurs za dodelu sredstava kojim se pozivaju zainteresovani da u određenom roku podnesu pismeni zahtev za dodelu sredstava objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje na konkursu i o visini sredstava koja se dodeljuju za svaku nacionalnu manjinu ili grupu nacionalnih manjina, kao i druge podatke koji su od važnosti za sprovođenje konkursnog postupka.

Član 5

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu određuje sekretarijat.

Nakon isteka za prijem prijava na konkurs, podnete prijave sekretarijat dostavlja - prosleđuje nacionalnim savetima nacionalnih manjina (u daljem tekstu: nacionalni saveti), radi davanja predloga pokrajinskom sekretaru za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) za dodelu sredstava.

Nacionalni saveti su dužni da u roku od 30 dana od dana prijema prijava dostave pokrajinskom sekretaru predlog za dodelu sredstava krajnjim korisnicima.

Član 6

Zahteve etničke zajednice koja nije osnovala nacionalni savet, kao i zahteve o kojima se nacionalni saveti nisu izjasnili u roku iz čl. 5 st. 3 razmatra posebna konkursna komisija, koju obrazuje pokrajinski sekretar.

Konkursna komisija nakon razmatranja podnetih prijava utvrđuje predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru.

Član 7

O dodeli sredstava krajnjim korisnicima odlučuje pokrajinski sekretar svojim rešenjem.

Rešenje iz st. 1 ovog člana je konačno i protiv njega se ne može upotrebiti pravno sredstvo.

Član 8

Sredstva se dodeljuju u skladu sa planom raspoređivanja sredstava na osnovu kriterijuma iz čl. 12 ove odluke i predloga nacionalnog saveta, odnosno posebne konkursne komisije.

Član 9

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račune korisnika u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 10

Putem konkursa se dodeljuje 90% raspoloživih sredstava, od čega se 70% raspoređuje prema procentualnom učešću pojedine etničke zajednice u ukupnoj manjinskoj populaciji u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, brojnosti i značaju njenih organizacija i njihovih aktivnosti u čijem se finansiranju učestvuje.

Preostalih 10% sredstava se zadržava za vanredne i nepredvidive zahteve.

Član 11

Sredstva se raspoređuju za redovnu delatnost, nabavku opreme i programe organizacija, i to naročito za:

- stvaranje uslova za razvoj kulture, nauke i umetnosti,

- negovanje i podsticanje narodnog stvaralaštva,

- programe multikulturalnog karaktera u cilju razvijanja duha tolerancije,

- predstavljanje kulturnih dobara od izuzetnog značaja,

- očuvanje i negovanje jezika, narodnih običaja i starih zanata,

- zaštitu i prezentaciju folklornog nasleđa,

- književno, dramsko, scensko, muzičko i likovno stvaralaštvo, memorijale, festivale, jubilarne manifestacije, umetničke kolonije, kampove,

- negovanje i razvoj amaterizma, gostovanja ansambala,

- naučna istraživanja,

- saradnju sa matičnim zemljama i druge oblike međunarodne saradnje i

- ostale nepomenute programe usmerene na ostvarivanje prava nacionalnih zajednica.

Član 12

Prilikom određivanja visine učešća u finansiranju redovne delatnosti, nabavke opreme, odnosno programa iz čl. 11 ove odluke primenjuju se sledeći kriterijumi:

- ukupni materijalni troškovi,

- prostorni karakter i značaj manifestacije ili projekta (međunarodni, multietnički, od šireg značaja, međuopštinski, lokalni itd.),

- vremensko trajanje manifestacije,

- broj učesnika,

- interesovanje i posećenost od strane publike,

- kontinuitet i redovnost održavanja manifestacije,

- medijski publicitet (televizijski i radio-prenosi ili snimci, izveštavanje štampe i drugi načini prezentacije),

- prateće i naknadne aktivnosti (poseban nastup i predstavljanje pobednika, gala-večeri, izdavanje zbornika, kataloga i drugih publikacija i sl.),

- broj zaposlenih lica kod podnosioca zahteva,

- ostale aktivnosti, manifestacije i priredbe koje organizuje podnosilac zahteva i

- finansiranje manifestacija od strane drugih organa, organizacija, fondova, sponzora ili donatora iz zemlje ili inostranstva.

Član 13

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koje su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Korisnik sredstava je u obavezi da na svojim pozivnicama, brošurama, ostalom štampanom materijalu ili na drugi odgovarajući način objavi da je u finansiranju učestvovao (i) sekretarijat.

Korisnik sredstava je u obavezi da na kraju kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o radu za proteklu godinu, kao i izveštaj o utrošku sredstava, sa odgovarajućom dokumentacijom.

Na konkursu iz čl. 3 ove odluke ne mogu učestvovati subjekti koji su ranije već bili korisnici finansijske pomoći, a nisu postupili u skladu sa odredbama st. 1, 2 i 3 ovog člana.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".