ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NAZIVA ULICA I TRGOVA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 7/94, 16/98, 3/2000, 3/2001 i 12/2004)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se pitanja vezana za utvrđivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Ulicama i trgovima na teritoriji grada Beograda utvrđuju se nazivi.

Nazivi se utvrđuju i gradskim četvrtima, zaseocima i drugim delovima naseljenih mesta na teritoriji grada Beograda, kao što su kejovi, obale, mostovi, parkovi, podzemni i drugi prolazi, zanatski i tržni centri i sl.

Član 3

Akt o utvrđivanju naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica donosi Skupština grada Beograda na predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Akt iz prethodnog stava ovog člana zajedno sa grafičkim prikazom dostavlja se Zavodu za informatiku i statistiku i Republičkom geodetskom zavodu - Služba za katastar nepokretnosti Beograda.

Član 4

Akt o utvrđivanju naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin donosi skupština gradske opštine, uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Akt iz prethodnog stava ovog člana zajedno sa grafičkim prikazom dostavlja se Zavodu za informatiku i statistiku Republičkom geodetskom zavodu - Služba za katastar nepokretnosti Beograda.

Član 5

Na području gradskih opština iz člana 3 ove odluke dve ili više ulica i trgova ne mogu imati isti naziv.

Na području gradskih opština iz člana 4 ove odluke, dve ili više ulica i trgova mogu imati isti naziv kao u gradskim opštinama iz stava 1 ovog člana, s tim što na području svake od ovih gradskih opština, dve ili više ulica odnosno trgova ne mogu imati isti naziv.

Na području jedne gradske opštine isti naziv ne mogu imati dve ili više gradskih četvrti, dva ili više zaselaka ili drugih delova naseljenog mesta.

Član 6

Ulici, trgu, gradskoj četvrti, zaseoku i drugom delu naseljenog mesta može se promeniti naziv.

Član 7

Naziv ulica i trgova utvrđuju se prema univerzalnim vrednostima i značenjima - po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, etnoloških i drugih obeležja.

Pri utvrđivanju naziva ulica i trgova polazi se od:

- imena ličnosti koje su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke, umetničkim stvaralaštvom - od ličnosti koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i sl. u nacionalnim i svetskim razmerama;

- značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture i sl.;

- topološko-komunikativnih odrednica Grada i toponima sa prostora državne zajednice Srbije i Crne Gore i šireg prostora.

U naziv ulice i trga ne može biti uneto ime žive ličnosti.

Kod utvrđivanja naziva ulica i trgova u novim naseljima primenjuje se princip međusobno zavisnih po strukturi srodnih imena koja čine skladnu celinu.

Isti princip primenjuje se prilikom rekonstrukcije i izgradnje u postojećem gradskom prostoru.

Nazivi gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta određuju se u skladu sa st. 1, 2, 3, 4 i 5 ovog člana.

Član 8

(Brisan)

II POSTUPAK UTVRĐIVANJA NAZIVA ULICA I TRGOVA

Član 9

Postupak utvrđivanja ili promene naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština iz člana 3 ove odluke pokreće Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda (u daljem tekstu: Komisija).

Postupak utvrđivanja ili promene naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta na području gradskih opština iz člana 4 ove odluke, uređuje se aktom te gradske opštine u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 10

Svako može dati inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje ili promenu naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta.

Inicijativa iz stava 1 ovog člana mora biti u pisanom obliku i obrazložena.

Član 11

Organ gradske uprave nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju dužan je da u roku od 15 dana od dana izdavanja odobrenja za izgradnju obavesti Komisiju o potrebi utvrđivanja naziva ulica ili trgu i da joj dostavi grafički prikaz nove ulice, odnosno trga sa kratkim opisom veličine, značaja i pravca kretanja.

Komisija je dužna da po prijemu obaveštenja iz prethodnog stava pokrene postupak za utvrđivanje naziva novoj ulici, odnosno trgu.

Član 12

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja gradski organ uprave nadležan za poslove kulture.

Rad Komisije dostupan je javnosti.

Čl. 13-29

(Brisano)

IV REGISTAR ULICA, TRGOVA I ZGRADA

Član 30

Registar ulica, trgova i zgrada vodi Zavod za informatiku i statistiku.

Registar iz stava 1 ovog člana sadrži:

- šifru i naziv opštine,

- šifru i naziv naseljenog mesta,

- šifru ulice i naziv ulice ili trga,

- broj parcele,

- kućne brojeve u ulici ili na trgu,

- poštanski broj,

- raniji naziv ulice, odnosno trga i raniji kućni broj sa datumom nastale promene,

- oznaku za privremeni naziv ulice ili trga.

Registar iz stava 1 ovog člana vodi se uredno i ažurno na osnovu podataka nadležnih organa gradske uprave i gradskih opština, odnosno Republičkog geodetskog zavoda.

IVa NADZOR

Član 30a

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organ uprave nadležan za poslove kulture.

Čl. 31-33

(Brisano)

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Izuzetno od odredbe člana 5 ove odluke ulice i trgovi na području gradske opštine Zemun, čiji su nazivi određeni do dana stupanja na snagu ove odluke, mogu zadržati iste nazive kao i ulice i trgovi na teritoriji ostalih gradskih opština iz člana 5 ove odluke.

Član 34a

Zahtevi za obeležavanje kućnim brojem po kojima postupak nije završen do dana stupanja na snagu ove odluke, biće rešeni po odredbama ove odluke.

Član 35

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi odluka o određivanju naziva i obeležavanju ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 20/84, 25/I/88, 13/90, 15/91, 23/92, 9/93, 25/93 i 31/93).

Član 36

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o određivanju naziva i obeležavanju ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 16/98)

Član 3

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda utvrdiće "Knjigu grafičkih standarda" u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 4

Postojeće table sa nazivom ulica i trgova, kao i postojeće tablice sa kućnim brojem, koje ne odgovaraju grafičkim standardima utvrđenim aktom iz člana 1 ove odluke, organ opštinske uprave nadležan za komunalne poslove zameniće odgovarajućim, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju naziva i obeležavanju ulica, trgova i zgrada na teritoriji grada Beograda

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2004)

Član 21

Ovlašćuje se Komisija za propise Skupštine grada Beograda da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".