UREDBA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE ZA 2004. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 45/2004, 70/2004 i 83/2004)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Mere podsticanja poljoprivredne proizvodnje odnose se na poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa propisima kojima se uređuje upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i sprovode se preko Fonda za razvoj Republike Srbije, prema programu iz člana 1 ove uredbe.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 15. maja 2004. godine.

 

Samostalni član Uredbe o dopuni
Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja
poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 70/2004)

Član 2

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM MERA
ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE ZA 2004. GODINU

OSNOVNI CILJEVI MERA

Mere podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu vršiće se putem kratkoročnog i dugoročnog kreditiranja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Sredstva za ostvarivanje mera podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Razdeo 17, aproprijacija 512 u iznosu od 3.727.500.000,00 dinara.

Navedena sredstva se na osnovu Programa raspodele i korišćenja sredstava subvencija u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2004. godinu, koji je donela Vlada Republike Srbije, prebacuju na poseban podračun Fonda za razvoj RS otvoren za ovu namenu. Sredstva sa podračuna Fonda za razvoj RS će se koristiti u skladu sa zakonom, Programom rada Fonda za razvoj RS kao i uslovima i načinom koji uređuje ovaj Program.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u saradnji sa Ministarstvom finansija RS - Uprava za javna plaćanja pratiće ostvarivanje ovog programa, administrirati i kontrolisati plasmane sa podračuna Fonda za razvoj RS.

Utvrđuju se tri modela korišćenja budžetskih sredstava za kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava a u cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje:

1. Model kratkoročnog kreditiranja fizičkih lica (poljoprivrednika) preko poslovnih banaka.

2. Model dugoročnog kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava (pravnih i fizičkih lica), preko poslovnih banaka.

3. Model dugoročnog kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava (pravnih i fizičkih lica) preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

KRATKOROČNO KREDITIRANJE

Kratkoročni krediti se odobravaju fizičkim licima - poljoprivrednicima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu "Registar") preko poslovnih banaka kod kojih imaju otvorene namenske tekuće račune.

Fizičkim licima - poljoprivrednicima prema podacima upisanim u Registar, mogu biti odobreni kratkoročni krediti pod sledećim uslovima:

- za registrovano poljoprivredno zemljište, odnosno drugo zemljište ili građevinsku celinu površine do 1 hektar - iznos do 10.000,00 dinara;

- za registrovano poljoprivredno zemljište, odnosno drugo zemljište ili građevinsku celinu površine od 1 hektar do 5 hektara - iznos do 40.000,00 dinara;

- za registrovano poljoprivredno zemljište, odnosno drugo zemljište ili građevinsku celinu površine preko 5 hektara - iznos do 80.000,00 dinara.

DUGOROČNO KREDITIRANJE

Dugoročni krediti se odobravaju svim poljoprivrednim gazdinstvima (fizičkim i pravnim licima) upisanim u Registar, preko poslovnih banaka. Dugoročni krediti odobravaće se za sledeće namene:

1. izgradnju i kupovinu sistema za navodnjavanje kao i opreme za navodnjavanje

2. kupovinu poljoprivredne mehanizacije

3. podizanje višegodišnjih zasada

4. podizanje plastenika i staklenika

5. kreditiranje stočarske proizvodnje.

PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA


Namena

Iznos u dinarima

% učešća u strukturi


Kratkoročni krediti

1.727.500.000,00

45,85

Dugoročni krediti

2.000.000.000,00

53,08

Sredstva "Mašine i oprema" koje koristi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

40.000.000,00

1,07


Ukupni plasmani

3.767.500.000,00

100


 

 

 


Planirani raspored dugoročnih kredita

Iznos u dinarima

% učešća u strukturi


Kreditiranje fizičkih lica

700.000.000,00

35

Kreditiranje pravnih lica

1.300.000.000,00

65


Ukupni plasmani

2.000.000.000,00

100


USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA

Osnovni model korišćenja sredstava je na kreditnoj osnovi.

1. Kratkoročni krediti se odobravaju fizičkim licima - poljoprivrednicima upisanim u Registar posredstvom poslovnih banaka kod kojih imaju otvorene namenske tekuće račune. Zahtev za odobrenje kratkoročnog kredita poljoprivrednik - fizičko lice, kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva podnosi poslovnoj banci, koja ga kao administrator prosleđuje Upravi za javna plaćanja koja utvrđuje ispunjenost uslova utvrđenih ovim programom i propisom kojim se uređuje registar poljoprivrednih gazdinstava.

Uprava u skladu sa posebnim sporazumom Fonda za razvoj RS i Ministarstva finansija - Uprave za javna plaćanja koji uređuje uslove i način odobravanja kratkoročnih kredita, kao i sredstva i načine obezbeđenja kredita, a po nalogu Fonda za razvoj RS, prebacuje sredstva po kreditnom zahtevu sa podračuna Fonda za razvoj RS na poseban namenski račun korisnika kredita.

Krediti se krajnjim korisnicima odobravaju sa rokom vraćanja do 12 meseci i kamatnom stopom od 5,5 % na godišnjem nivou bez valutne klauzule. Kamata se zajedno sa pripadajućom glavnicom vraća po isteku ročnosti kredita.

Obligacioni odnosi između Fonda za razvoj RS i poslovnih banaka definisaće se posebnim ugovorom uz prethodnu pismenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Uslovi i način saradnje između Fonda za razvoj RS i Ministarstva finansija - Uprave za javna plaćanja definisaće se posebnim sporazumom. Ministarstvo finansija RS - Uprava za javna plaćanja u skladu sa propisima kojima se uređuje budžetski sistem kao i drugim propisima a po ovlašćenju Fonda za razvoj RS vrši prenos sredstava sa računa Fonda za razvoj RS na posebne namenske račune fizičkih lica (poljoprivrednika) otvorenih kod poslovnih banaka a u skladu sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava.

2. Dugoročni krediti se odobravaju svim poljoprivrednim gazdinstvima (pravnim i fizičkim licima) upisanim u Registar preko poslovnih banaka.

Poslovna banka kandiduje investicioni program svog komitenta, uz ugovor o obezbeđenju sopstvenih 30 % učešća u predračunskoj vrednosti ulaganja Fondu za razvoj RS, čiji Upravni odbor prema sporazumu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Fonda za razvoj RS, kojim se uređuju bliži uslovi, kriterijumi i način odobravanja dugoročnih kredita donosi odluku. Poslovna banka može svoj deo plasmana (30% učešća u predračunskoj vrednosti investicije) da osigura kod Garancijskog fonda RS u skladu sa zakonom i drugim aktima fonda.

Poslovna banka iz stava 2 ove tačke može obezbediti i 10% sopstvenog učešća u predračunskoj vrednosti ulaganja o čemu se sporazumeva sa Fondom za razvoj Republike Srbije, pod uslovom da je komitent obezbedio 20% predračunske vrednosti ulaganja iz sopstvenih sredstava. Učešće banke od 10% može se osigurati kod Garancijskog fonda, u skladu sa zakonom i drugim aktima Fonda.

Krediti će se odobravati pod sledećim uslovima:

- rok otplate do 5 godina sa kamatnom stopom od 3% na godišnjem nivou uz korišćenje valutne klauzule (utvrđivanje iznosa duga u evrima u trenutku puštanja kredita u tečaj i preračunavanje duga u dinare, po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna). Kada se dugoročni kredit, zaključi pod uslovima iz stava 3 ove tačke, kamatna stopa iznosi 1,9%.

- odloženi rok plaćanja je 12 meseci izuzev kada se krediti odobravaju za:

1. izgradnju i kupovinu sistema za navodnjavanje kao i opreme za navodnjavanje

2. podizanje višegodišnjih zasada

3. kreditiranje stočarske proizvodnje gde odloženi rok plaćanja iznosi 3 godine.

Obligacioni odnosi između poslovnih banaka i Fonda za razvoj RS definisaće se posebnim ugovorom uz prethodnu pismenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede.

Uslovi i način saradnje između Fonda za razvoj RS i Ministarstva finansija - Uprave za javna plaćanja definisaće se posebnim sporazumom.

3. Dugoročni krediti za investicione projekte kandidovane preko Fonda za razvoj RS. Dugoročni krediti se odobravaju svim poljoprivrednim gazdinstvima (pravnim i fizičkim licima) upisanim u Registar.

Fond za razvoj RS će kandidovati ocenjene investicione programe ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, na bazi čije pismene saglasnosti će konačnu odluku doneti Upravni odbor Fonda.

Učešće sredstava Fonda u kreditiranju investicija može u odnosu na predračunsku vrednost ulaganja iznositi:

- do 80% predračunske vrednosti investicija koje se realizuju na teritoriji opština čiji korigovani narodni dohodak po stanovniku, u poslednjoj godini za koju postoje podaci, iznosi ispod 33% proseka Republike Srbije, sa kamatnom stopom od 1% godišnje, uz korišćenje valutne klauzule (utvrđivanje iznosa duga u evrima u trenutku puštanja kredita u tečaj i preračunavanje duga u dinare, po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna).

- do 70% predračunske vrednosti investicija, koje se realizuju na teritoriji opština, čiji korigovani narodni dohodak po stanovniku, u poslednjoj godini za koju postoje podaci, iznosi preko 33% proseka Republike Srbije, sa kamatnom stopom od 3% godišnje, uz korišćenje valutne klauzule.

Kreditna sredstva će se odobravati sa rokom otplate do 5 godina i odloženim rokom plaćanja od 12 meseci izuzev kada se krediti odobravaju za:

1. izgradnju i kupovinu sistema za navodnjavanje kao i opreme za navodnjavanje

2. podizanje višegodišnjih zasada

3. kreditiranje stočarske proizvodnje gde odloženi rok plaćanja iznosi 3 godine.

Privremeno slobodna sredstva do iznosa od 500.000.000,00 dinara namenjena za dugoročne kredite za investicione projekte preko Fonda za razvoj RS, Fond može plasirati za kreditiranje otkupa voća i povrća sa rokom otplate od šest meseci uz korišćenje valutne klauzule sa kamatnom stopom od 5% na godišnjem nivou. Kamata se zajedno sa pripadajućom glavnicom vraća po isteku ročnosti kredita.

Anuiteti se obračunavaju i plaćaju tromesečno. Za vreme odlaganja otplate obračunava se interkalarna kamata i pripisuje glavnom dugu.

U predračunsku vrednost ulaganja prihvataju se samo nova ulaganja, koja se vrše od momenta podnošenja zahteva za kredit.

4. Sredstva koja koristi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za potrebe obnove voznog parka i ostale opreme. Ova sredstva u iznosu od 40.000.000 dinara koristi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u skladu sa ovim programom radi redovnog godišnjeg obnavljanja opreme i voznog parka.

PLANIRANA MESEČNA DINAMIKA KORIŠĆENJA SREDSTAVA


Meseci u 2004. godini

Iznos sredstava


Maj

350.000.000,00

Jun

1.200.000.000,00

Jul

417.500.000,00

Avgust

350.000.000,00

Septembar

350.000.000,00

Oktobar

400.000.000,00

Novembar

350.000.000,00

Decembar

350.000.000,00

Ukupno sredstava

3.767.500.000,00


Izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava

Fond za razvoj Republike Srbije će polugodišnje podnositi izveštaj o korišćenju sredstava Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede polugodišnje će podnositi izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava Vladi Republike Srbije.

ZAVRŠNE ODREDBE

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Fond za razvoj RS sporazumno uređuju međusobna prava i obaveze, uslove saradnje, kriterijume i načine utvrđivanja ispunjenosti uslova za odobravanje kredita, kao i sredstva i načine obezbeđenja kredita, u vezi sa ostvarivanjem mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje utvrđenih ovim programom.