ZAKON
O ELEKTROPRIVREDI

("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 69/94 - odluka USRS, 44/95 - dr. zakon i 84/2004 - dr. zakon)

Čl. 1-4**

(Prestali da važe)

II OBAVLJANJE ELEKTROPRIVREDNE DELATNOSTI

Član 5

Radi obezbeđivanja uslova za tehničko-tehnološko i ekonomsko jedinstvo elektroenergetskog sistema Republike; usklađen razvoj elektroprivredne delatnosti, racionalno i efikasno iskorišćavanje prirodnih resursa i kontinuirano i nesmetano snabdevanje potrošača električnom energijom, osniva se Javno preduzeće za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije i proizvodnju uglja.

Javno preduzeće iz stava 1 ovog člana, posluje pod firmom: Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" sa potpunom odgovornošću.

Skraćeni naziv je: JP "EPS" sa p.o.

Sedište Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" je u Beogradu.

Član 6

Delatnost Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" (u daljem tekstu: Javno preduzeće) je:

1) proizvodnja hidroelektrične energije;

2) proizvodnja termoelektrične energije i toplotne energije u kombinovanim procesima;

3) prenos električne energije;

4) upravljanje elektroenergetskim sistemom;

5) distribucija električne energije;

6) proizvodnja, prerada i transport uglja.

Delatnost iz stava 1 ovog člana je od posebnog značaja za Republiku.

U cilju efikasnijeg i racionalnijeg funkcionisanja elektroenergetskog sistema, Javno preduzeće može obavljati i delatnost projektovanja, izgradnje i održavanja tehničkih sistema i elektroenergetskih objekata i drugih objekata u okviru delatnosti Javnog preduzeća; prometa električne energije i uglja; naučnoistraživačku delatnost u oblasti elektroprivrede; geoloških istraživanja; spoljnotrgovinskog prometa u okviru delatnosti Javnog preduzeća; prevođenja brodova brodskom prevodnicom u hidroelektranama na javnim plovnim putevima.

Član 7

Javno preduzeće samostalno ili sa stranim, odnosno domaćim licima osniva preduzeća za obavljanje pojedinih delatnosti iz predmeta svog poslovanja ili za obavljanje delatnosti kojima se doprinosi efikasnijem i racionalnijem funkcionisanju elektroenergetskog sistema.

Član 8

Sredstva za osnivanje i rad Javnog preduzeća su sredstva: Jedinstvenog javnog preduzeća za upravljanje elektroenergetskim sistemom, promet električne energije, prenos i razvoj, Beograd; Javnog preduzeća za distribuciju (proizvodnju) električne energije i proizvodnju uglja, Beograd; Javnog preduzeća za eksploataciju rudnika uglja i proizvodnju električne energije, Priština; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrodistribucija Beograd", u Beogradu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrošumadija - Kragujevac", u Kragujevcu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektromorava - Požarevac", u Požarevcu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrosrbija - Kraljevo", u Kraljevu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrodistribucija - Vranje", u Vranju; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrodistribucija - Titovo Užice", u Titovom Užicu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrodistribucija - Niš", u Nišu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrodistribucija - Leskovac", u Leskovcu; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrotimok - Zaječar" u Zaječaru; Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrovojvodina - Novi Sad", u Novom Sadu i Javnog preduzeća za distribuciju električne energije "Elektrokosovo" u Prištini, utvrđena bilansom stanja na dan 31. decembra 1991. godine.

Član 9

Sredstva iz člana 8 ovog zakona kojima raspolaže Javno preduzeće su u državnoj svojini.

Deo sredstava iz stava 1 ovog člana, a najviše do 49% Javno preduzeće može transformisati putem izdavanja i prodaje deonica, odnosno prodaje udela u Javnom preduzeću ili njegovom delu.

Transformacija u smislu stava 2 ovog člana i pretvaranje delova Javnog preduzeća u pravna lica vršiće se na način određen propisima kojima se uređuje pitanje transformacije društvenih preduzeća u preduzeća u mešovitoj ili privatnoj svojini, u skladu sa programom prestruktuiranja koji donosi Upravni odbor Javnog preduzeća uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Odredbe st. 2 i 3 ovog člana ne odnose se na prodaju stanova, koja se vrši u skladu sa propisima kojima se uređuju pitanja prodaje, odnosno otkupa stanova.

Član 10

Za korišćenje prirodnih resursa (uglja i hidroenergetskog potencijala) Javno preduzeće je obavezno da plaća naknadu opštini na čijoj se teritoriji resursi nalaze.

Republika Srbija će posebnim zakonom utvrditi kriterijume za određivanje visine i načina plaćanja naknade.

Sredstva iz stava 1 ovog člana, koristiće se za razvoj opština i sanaciju negativnih posledica korišćenja prirodnih resursa.

Član 11

Javno preduzeće donosi dugoročni i srednjoročni plan razvoja i godišnji program rada.

Na planove razvoja iz stava 1 ovog člana, saglasnost daje Vlada Republike Srbije, a na godišnji program rada, ministarstvo nadležno za poslove elektroprivrede.

Član 12

U slučaju proglašavanja vanrednog stanja, Predsednik Republike Srbije može pored mera utvrđenih posebnim zakonom, da naredi mere:

1) fizičke i tehničke zaštite elektroenergetskih sistema;

2) da odredi elektroenergetske objekte koji moraju da funkcionišu i u vreme vanrednog stanja.

Član 13

Nad Javnim preduzećem ne može da se sprovodi stečajni postupak.

U slučaju nastupanja uslova za otvaranje i sprovođenje stečajnog postupka nad Javnim preduzećem, osnivač preduzima mere za obezbeđenje uslova za nesmetan rad Javnog preduzeća i jamči za njegove obaveze.

Član 14*

Generalni direktor Javnog preduzeća rešenjem će odrediti lica koja će raditi na izvršavanju poslova iz stava 1 ovog člana i način njihovog izvršavanja.

Prema licu koje ne izvrši nalog generalnog direktora iz stava 2 ovog člana, preduzeće se mere predviđene kolektivnim ugovorom.

U slučaju da se preduzimanjem mera iz stava 2 ovog člana ne može obezbediti zaštita interesa iz stava 1 ovog člana, nadležni ministar preduzima mere kojima se obezbeđuje zaštita tog interesa.

Član 15

Organi Javnog preduzeća su: upravni odbor, generalni direktor i nadzorni odbor.

Organizovanjem Javnog preduzeća kao preduzeća u mešovitoj svojini, obrazuje se i Skupština.

Član 16

Organ upravljanja Javnog preduzeća je Upravni odbor, koji ima 11 članova.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije. Četiri člana Upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u Javnom preduzeću, na način utvrđen statutom.

U slučaju organizovanja Javnog preduzeća kao preduzeća u mešovitoj svojini, broj članova Upravnog odbora se povećava za broj predstavnika vlasnika kapitala, srazmerno visini tog kapitala u ukupnom kapitalu preduzeća.

Član 17

Upravni odbor:

1) utvrđuje poslovnu politiku;

2) odlučuje o smanjenju i povećanju glavnice;

3) odlučuje o osnivanju preduzeća;

4) usvaja izveštaje o poslovanju preduzeća i godišnji obračun;

5) donosi odluku o usvajanju plana razvoja i programa rada;

6) donosi statut uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srbije;

7) odlučuje o raspodeli dobiti;

8) donosi investicione planove i programe i kriterijume za investiciona ulaganja;

9) odlučuje o izdavanju, prodaji i kupovini deonica, kao i o prodaji udela u Javnom preduzeću, ili kupovini udela u drugom preduzeću;

10) utvrđuje interne, tehničke i ekonomske kriterijume za racionalno i efikasno korišćenje elektroenergetskih kapaciteta i održavanje njihove pogonske spremnosti;

11) donosi elektroenergetski bilans Republike;

12) utvrđuje kriterijume za obrazovanje cena električne energije i uglja i donosi odluku o cenama;

13) donosi Odluku o opštim uslovima za isporuku električne energije, Odluku o Tarifnom sistemu za prodaju električne energije i odluku o opštoj nestašici električne energije;

14) predlaže mere sprovođenja štednje i ograničenja potrošnje električne energije;

15) predlaže i preduzima mere u cilju ekološke zaštite i zaštite životne okoline (smanjenje aerozagađenosti, rekultivizacija degradiranog zemljišta, odbrana od nanosa, poplava i leda na vodotocima, i dr.);

16) prati i obezbeđuje uslove za realizaciju obaveza po međunarodnim ugovorima i konvencijama o iskorišćavanju potencijala i obezbeđenja normalnih uslova za plovidbu na Dunavu;

17) vrši i druge poslove utvrđene statutom.

Odluke iz stava 1 tač. 2, 3, 8, 11 i 13 ovog člana Upravni odbor donosi uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Obrazovanjem Skupštine, poslove iz stava 1 tač. 2 do 7 i tačke 9 ovog člana, obavlja Skupština.

Član 18

Generalni direktor Javnog preduzeća predstavlja i zastupa preduzeće, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje preduzeća, samostalno donosi odluke i odgovara za zakonitost rada Javnog preduzeća, predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke upravnog odbora; potpisuje kolektivni ugovor; vrši i druge poslove određene zakonom i statutom.

Generalni direktor donosi akta o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, uz saglasnost Upravnog odbora.

Generalnog direktora imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Organizovanjem Javnog preduzeća u preduzeće u mešovitoj svojini, generalnog direktora imenuje Upravni odbor uz saglasnost Vlade.

Član 19

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima pet članova koje imenuje Vlada Republike Srbije.

Dva člana Nadzornog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u Javnom preduzeću.

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Javnog preduzeća, pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti.

O rezultatima nadzora u pismenom obliku, Nadzorni odbor najmanje jednom godišnje obaveštava Upravni odbor i Vladu Republike Srbije.

Član 20

Statutom Javnog preduzeća uređuje se organizacija, delokrug rada organa Javnog preduzeća, prava i obaveze delova Javnog preduzeća u pravnom prometu, ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova preduzeća i druga pitanja od značaja za poslovanje tog preduzeća.

Čl. 21-71**

(Prestali da važe)

Napomene

* Stav 1 člana 14 je prestao da važi Odlukom IU br. 57/93 Ustavnog suda Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 69/94).
** Danom stupanja na snagu Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004), odnosno 1. avgusta 2004. godine, prestaje da važi Zakon o elektroprivredi ("Sl. glasnik RS", br. 45/91, 53/93, 67/93, 48/94, 69/94 i 44/95), osim odredaba čl. 5-20 tog zakona.