ODLUKA
O VISINI I NAČINU PLAĆANJA NAKNADA ZA POKRIĆE TROŠKOVA U VEZI SA ISPITIVANJEM TIPA MERILA I PREGLEDOM ETALONA, MERILA I UZORAKA REFERENTNIH MATERIJALA

("Sl. list SCG", br. 35/2004 i 41/2004 - ispr.)

1. Za pokriće troškova ispitivanje tipa merila, pregleda etanola, merila i uzoraka referentnih materijala, utvrđivanja ispunjenosti uslova da se pregled može obavljati u prostorijama podnosioca zahteva, postupka akreditovanja, rešavanja zahteva za izdavanje potvrda o ispunjavanju metroloških i drugih uslova za merila koja se uvoze ili prodaju s konsignacionog skladišta, podešavanja tegova, pozajmice kontrolnih tegova, korišćenja vozila, pružanje stručne pomoći i izradu žigova u obliku nalepnica, podnosioci zahteva plaćaju naknadu utvrđenu ovom odlukom i Tarifom naknada za pregled merila (u daljem tekstu: Tarifa), koja je odštampana uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Naknada za postupak akreditovanja koji sprovodi Akreditaciono telo Srbije i Crne Gore uplaćuje se na njihov račun pre preduzimanja radnji u postupku, a ostale naknade iz stava 1 ove tačke uplaćuju se unapred na evidentni račun prihoda Zavoda za mere i dragocene metale (u daljem tekstu: Zavod).

2. Naknada za pokriće troškova ispitivanja tipa merila iznosi 700 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 802).

Ako se ispitivanje tipa merila vrši van sedišta Zavoda, putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda snosi podnosilac zahteva za ispitivanje tipa merila.

3. Naknada za pokriće troškova pregleda etalona iznosi 700 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 803).

Ako se pregled etalona vrši van sedišta Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice Zavoda, putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda snosi podnosilac zahteva za pregled etalona. Ako podnosilac zahteva za pregled etalona traži da Zavod, odnosno područna organizaciona jedinica Zavoda izda posebno uverenje sa podacima o etalonima koje on naznači, utrošeno vreme za pregled etalona povećava se za jedan radni čas.

4. Naknada za pokriće troškova pregleda merila plaća se:

1) u iznosu utvrđenom Tarifom - za pregled merila navedenih u Tarifi;

2) u iznosu od 700 dinara po započetom radnom času - za pregled merila koja nisu navedena u Tarifi (šifra posla: 801).

Ako se pregled merila vrši van sedišta Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice Zavoda, putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda snosi podnosilac zahteva za pregled merila.

Naknada za pokriće troškova pregleda merila po Tarifi umanjuje se za:

1) 10% za prvi pregled merila koji se na zahtev proizvođača merila vrši u njegovoj laboratoriji na osnovu rešenja o ispunjavanju uslova za pregled merila (šifra posla: 804);

2) 20% ako se merila pregledaju statističkom metodom, a serije nisu manje od 200 komada (šifra posla: 805);

3) 30% ako se merila pregledaju statističkom metodom, a serije su veće od 500 komada ili ako je postupak pregleda automatizovan što se konstatuje rešenjem o ispunjavanju uslova za pregled merila u laboratoriji podnosioca zahteva (šifra posla: 806);

4) 60% za prvi pregled merila masovne proizvodnje čiji je proces izrade ili ispitivanja automatizovan i koji vrše proizvođači tih merila koji su se akreditovali za pregled tih merila (šifra posla: 807).

Naknada se može umanjiti samo po jednom od osnova iz stava 3 ove tačke.

Naknada za pokriće troškova pregleda merila po Tarifi uvećava se:

1) 100% ako podnosilac zahteva traži da Zavod, odnosno područna organizaciona jedinica Zavoda izda posebno uverenje o ispravnosti merila sa rezultatima merenja ili sa podacima o merilu koje on naznači (šifra posla: 808);

2) za 700 dinara po broju časova čekanja radnika Zavoda ako podnosilac zahteva za pregled merila nije pripremio merilo za pregled, odnosno nije obezbedio potreban broj radnika ili opremu za pregled, a radnik Zavoda izađe po pozivu na mesto pregleda merila (šifra posla: 809):

3) na iznos od 200 dinara ako je ukupna naknada za pokriće troškova pregleda merila manja od 200 dinara, a pregled merila se obavlja u službenim prostorijama Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice Zavoda (šifra posla: 810);

4) na iznos od 700 dinara ako je ukupna naknada za pokriće troškova pregleda merila manja od 700 dinara, a pregled merila se obavlja van službenih prostorija Zavoda u sedištu Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice (šifra posla: 811);

5) na iznos od 5.000 dinara ako je ukupna naknada za pokriće troškova pregleda merila manja od 5.000 dinara, a pregled merila se obavlja van službenih prostorija Zavoda i van sedišta Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice (šifra posla: 812);

6) 100 % ako se pri periodičnom pregledu merila utvrdi da je istekao rok važenja žiga, odnosno uverenja o ispravnosti merila ili je žig uklonjen bez znanja Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice Zavoda (šifra posla: 826);

7) za 200 dinara za uverenje o ispravnosti merila koje se žigoše, a za koje metrološkim uputstvom ili rešenjem o odobrenju tipa nije propisano obavezno izdavanje uverenja (šifra posla: 828);

5. Naknada za pokriće troškova pregleda uzoraka referentnih materijala iznosi 700 dinara po započetom radnom času (šifra posla: 813).

Ako se pregled uzoraka referentnih materijala vrši van sedišta Zavoda, odnosno područne organizacione jedinice Zavoda, putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda snosi podnosilac zahteva za pregled uzoraka referentnih materijala.

Ako podnosioc zahteva za pregled uzoraka referentnih materijala traži da Zavod, odnosno područna organizaciona jedinica Zavoda izda posebno uverenje s podacima o uzorku referentnog materijala koje on naznači, vreme utrošeno za pregled uzorka referentnog materijala povećava se za jedan radni čas.

6. Naknada za pokriće troškova utvrđivanja ispunjenosti uslova i donošenje rešenja za laboratorije u kojima pregled merila vrše područne organizacione jedinice Zavoda iznosi 5.000 dinara (šifra posla: 814).

Osim troškova iz stava 1 ove tačke, podnosilac zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova snosi i putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda, odnosno članova komisije.

7. Naknada Zavodu za pokriće troškova utvrđivanja ispunjenosti uslova o osposobljenosti i kompetentnosti preduzeća ili drugog pravnog lica da bude akreditovano za pregled radnih etanola, merila ili uzoraka referentnih materijala, odnosno za prvi pregled merila masovne proizvodnje iznosi 15.000 dinara (šifra posla: 815).

Osim troškova iz stav 1 ove tačke, podnosilac zahteva za utvrđivanje ispunjenosti uslova snosi i putne troškove i naknade za troškove ishrane na službenom putu radnika Zavoda, odnosno članova komisije.

8. Naknada Akreditacinom telu Srbije i Crne Gore za pokriće troškova postupka akreditovanja i donošenja rešenja o akreditaciji iznosi 7.500 dinara.

9. Naknada za pokriće troškova obavljanja sledećih poslova iz tačke 1 ove odluke iznosi:

1) 700 dinara za rešavanje zahteva za izdavanje potvrde o ispunjavanju metroloških i drugih uslova za merila koja se uvoze ili prodaju s konsignacionog skladišta (šifra posla: 818);

2) za podešavanje tegova koje upotrebljavaju proizvođači i popravljači vaga i tegova, i to:

a) 70 dinara za svaki teg klase tačnosti M1 čija masa nije veća od 50 kg (šifra posla: 819):

b) 100 dinara za svaki teg klase tačnosti M1 čija je masa veća od 50 kg (šifra posla: 820);

v) 70 dinara za svaki teg klase tačnosti F1 i F2 (šifra posla: 821);

3) 1,50 dinara po kilogramu dnevno za pozajmice kontrolnih tegova klase tačnosti M1, koje se izuzetno daju proizvođačima i popravljačima vaga (šifra posla: 822):

4) 5.600 dinara po vagi za čiji se pregled koristi specijalno vozilo Zavoda za pregled vaga (šifra posla: 823);

5) 40 dinara po kilometru kad se za pregled merila van službenih prostorija Zavoda koristi oprema Zavoda koja se prevozi vozilom Zavoda (šifra posla: 824);

6) 700 dinara po započetom radnom času za pružanje stručne pomoći podnosiocima zahteva u vezi s obrazovanjem laboratorija, proizvodnjom, servisiranjem, uvozom i pregledom radnih etalona, merila ili uzoraka referentnih materijala i sl. (šifra posla: 825);

7) 15 dinara po komadu za godišnji žig u obliku nalepnice i žig u obliku nalepnice za merila u proizvodnom procesu za akreditovane laboratorije (šifra posla: 827).

10. Preduzeća i druga pravna lica akreditovana za pregled radnih etalona, merila ili uzoraka referentnih materijala naplaćuju svoje usluge u iznosima utvrđenim u tač. 3, 4 i 5 ove odluke i za to ne plaćaju nikakvu naknadu Zavodu.

Izuzetno od stava 1 ove tačke, za prvi pregled merila masovne proizvodnje čiji je proces izrade ili ispitivanja automatizovan i koji vrše proizvođači tih merila na osnovu rešenja o akreditaciji plaća se naknada Zavodu za svako proizvedeno i žigosano merilo.

11. Iznosi naknada iz tač. 2 do 10, iznosi naknada iz Tarife ove odluke, za podnosioce zahteva sa teritorije Republike Crne Gore plaćaju se u evrima, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan ispostavljanja predračuna, odnosno računa ako se nije ispostavljao predračun.

12. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o visini i načinu plaćanja naknada za pokriće troškova u vezi sa ispitivanjem tipa merila i pregledom etalona, merila i uzoraka referentnih materijala ("Službeni list SRJ", br. 72/2000).

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

 

TARIFA
NAKNADA ZA PREGLED MERILA

 

Iznos u
dinarima po
komadu

Šifra
poslova

A. Merila dužine

1. Materijalizovane mere

 

 

1) jednodelna merila od drveta sličnog materijala u obliku štapa

70

01110

2) jednodelna merila od metala u obliku štapa (merni lenjiri, merne letve i sl.)

100

01120

3) složiva merila na zglavkove, od drveta i sličnog materijala

20

01130

4) složiva merila na zglavkove, od metala

20

01140

5) merila sa mernom trakom, bez viska:

 

 

a) do 5 m

20

01151

b) preko 5 m do 30 m

70

01152

v) preko 30 m do 50 m

100

01153

g) preko 50 m

200

01154

6) Merila sa mernom trakom, sa viskom:

 

 

a) do 10 m

70

01161

b) preko 10 m do 30 m

140

01162

v) preko 30 m

200

01163

7) granične planparalelne mere klase tačnosti 1, 2, i 3, po komadu:

40

01170

2. Specijalna merila:

 

 

1) pomična merila do 150 mm

200

01210

2) mikrometri do 100 mm

300

01220

3) merila debljine oble građe

100

01230

4) mehanički merni satovi do 10 mm

200

01240

B. Merila zapremine

1. Planimetri (mehanički uređaji)

150

02100

V. Merila zapremine

1. Merila ograničene zapremine tečnosti:

 

 

1) laboratorijska merila za tečnosti:

 

 

a) merne tikvice do 2000 ml

15

03211

b) merni cilindri

15

03212

v) pipete

8

03213

g) birete

8

03214

d) melanžeri

8

03215

đ) laboratorijska merila u medicini

70

03216

2) medicinski injekcioni špricevi:

 

 

a) stakleni

15

03221

b) plastični za jednu upotrebu (100 kom.)

8

03222

3) ugostiteljske posude (čaše, boce, bokali) (100 kom.)

25

03230

4) burad

 

 

a) do 100 l

40

03251

b) preko 100 1 do 200 1

100

03252

5) cisterne:

 

 

a) do 20 m3 zapremine

1.800

03261

6) preko 20 m3 zapremine

2.800

03262

b) rezervoari:

 

 

a) do 100 m3 zapremine

3.500

03271

b) preko 100 m3 do 500 m3 zapremine

10.000

03272

v) preko 500 m3 zapremine

20.000

03273

7) mlekomeri

200

03280

2. Protočna merila zapremine tečnosti:

 

 

1) vodomeri nazivnog protoka:

 

 

a) do 10 m3/h

60

03311

b) preko 10 m3/h do 50 m3/h

85

03312

v) preko 50 m3/h do 100 m3/h

140

03313

g) preko 100 m3/h do 200 m3/h

280

03314

d) preko 200 m3/h do 500 m3/h

700

03315

đ) preko 500 m3/h

1.400

03316

2) sprave za merenje tečnih goriva i maziva:

 

 

a) do 80 1/min

850

03321

b) preko 80 1/min

1000

03322

v) prethodno ispitivanje sprava za tečna goriva

700

03323

3) sprave za merenje tečnog gasa

2.100

03340

4) brojila sprava za merenje tečnih goriva

350

03350

5) protočna merila za razne tečnosti:

 

 

a) do 500 1/min

2.100

03361

b) preko 500 1/min do 1000 1/min

2.500

03362

v) preko 1000 1/min do 2000 1/min

3.000

03363

3. Merila zapremine gasova:

 

 

1) gasomeri sa tečnošću

70

03410

2) gasomeri (plinomeri) sa mehovima:

 

 

a) do 16 m3/h

120

03421

b) preko 16 m3/h

280

03422

3) gasomeri (plinomeri) sa rotacionim klipovima

280

03430

4) gasomeri (plinomeri) sa turbinom

280

03440

G. Merila mase

1. Tegovi:

 

 

1) klase tačnosti M2

20

05110

2) klase tačnosti M1:

 

 

a) do 20kg

50

05121

b) preko 20 kg do 50 kg

200

05122

v) preko 50 kg

350

05123

3) klase tačnosti F2

50

05130

2. Vage:

 

 

1) vage sa neautomatskim funkcionisanjem klase tačnosti (I) i (II):

 

 

a) precizne vage

700

05211

b) analitičke vage

1.000

05212

2) vage sa neautomatskim funkcionisanjem klase tačnosti (III) i (IIII):

 

 

a) do 20 kg

500

05221

b) preko 20 kg do 500 kg

600

05222

v) preko 500 kg do 5000 kg

1.200

05223

g) preko 5000 kg do 20000 kg

2.800

05224

d) preko 20000 kg do 40000 kg

4.200

05225

đ) preko 40000 kg sa jednim mostom

5.600

05226

e) preko 40000 kg sa dva mosta

7.000

05227

3) vage i mašine sa automatskim i poluautomatskim funkcionisanjem (osim vaga na transportnoj traci):

 

 

a) do 50 kg

2.100

05251

b) preko 50 kg do 500 kg

2.800

05252

v) preko 500 kg

3.500

05253

4) kontrolne vage za pregled tegova:

 

 

a) do 50 kg

1.000

05261

b) preko 50 kg

1.800

05262

5) vage na transportnoj traci

5.000

05270

6) merne naprave vaga

2.100

05280

D. Merila pritiska (napona)

1. Merila opšte namene:

 

 

1) manometri i vakuummetri sa elastičnim mernim elementom:

 

 

a) klase tačnosti 5; 4; 2,5; 2; 1,6 i 1 (pogonski)

40

06111

b) klase tačnosti 0,6 i 0,5 (precizni)

250

06112

2) manovakuummetri sa elastičnim mernim elementom:

 

 

a) klase tačnosti 5; 4; 2,5; 2; 1,6 i 1 (pogonski)

50

06121

b) klase tačnosti 0,6 i 0,5 (precizni)

350

06122

2. Merila posebne namene:

 

 

1) manometri za merenje krvnog pritiska:

 

 

a) mehanički

60

06211

b) elektronski

80

06212

2) manometri za merenje u pneumaticima

50

06220

Đ. Merila gustine

1. Areometri (saharimetri, širometri, laktodenzimetri i urinometri)

280

09100

2. Sprave za merenje zapreminske (hektolitarske) mase žita:

 

 

1) sa posudom od 1/4 dm3 i tegovima _

850

09210

2) sa posudom od 1 dm3 i tegovima

1.200

09220

3. Vlagomeri za žitarice:

 

 

1) na principu sušenja

2.500

09231

2) na drugim principima

850

09232

E. Merila koncentracije (sadržaja)

1. Alkoholometri

280

10100

2. Refraktometri (ručni, po ABBe-u, elektronski)

350

10500

3. Etilometri

280

10600

Ž. Merila temperature

1. Medicinski termometri:

 

 

1) medicinski (humani) termometri - živini

20

13110

2) medicinski (humani) termometri - električni

50

13120

3) veterinarski termometri

20

13130

4) inkubatorski termometri

20

13140

Z. Merila vremena i frekvencije

1. Uklopni časovnici za merne grupe

85

14100

2. Mehanički i elektromehanički sekundomeri

35

14200

3. Elektronski sekundomeri

210

14300

4. Uklopni časovnici sa dodatnom funkcijom pokazivača maksimuma

180

14400

I. Merila električnih veličina

1. Strujni merni transformatori do Si 3,6 za osnovni opseg:

 

 

1) do 500 A

210

15131

2) preko 500 A do 2000 A

280

15132

3) preko 2000 A do 5000 A

350

15133

Napomena uz 1):

Za svaki dalji opseg ili drugo jezgro, naknada se uvećava za 100%;

2. Strujni merni transformatori preko Si 3,6 za osnovni opseg:

 

 

 

 

 

1) strujni transformator do Si 38

350

15141

2) strujni transformator do Si 123

1.050

15142

3) strujni transformator do Si 245

2.800

15143

4) strujni transformator do Si 420

4.200

15144

Napomena uz 2):

 

 

Za svaki dalji opseg ili drugo jezgro, naknada se uvećava za 100%;

3. Naponski merni transformatori za osnovni opseg:

 

 

1) transformator do Si 38

280

15151

2) transformator do Si 123

1.000

15152

3) transformator do Si 245

2.000

15153

4) transformator do Si 420

3.500

15154

Napomena uz 3):

 

 

Za svaki dalji opseg ili drugi namotaj, naknada se uvećava za 100%;

4. Vatmetri klase tačnosti 0,5 do 5 za jedan merni opseg

70

15210

Napomena uz 4):

 

 

Za svaki dalji opseg na kome se merilo potpuno ispituje, naknada se uvećava za 100%, a za svaki dalji opseg na kome se merilo delimično ispituje, naknada se uvećava za 10%;

5. Indukciona brojila klase tačnosti 2

 

 

i 3:

 

 

1) monofazno brojilo

85

15221

2) trofazno brojilo

140

15223

6. Indukciona brojila klase tačnosti 0,5 i 1:

 

 

1) trofazno brojilo

350

15231

7. Elektronska brojila klase tačnosti 2 i 3:

 

 

1) monofazno brojilo

85

15241

2) trofazno brojilo

180

15243

8. Elektronska brojila klase tačnosti 1:

 

 

1) monofazno brojilo

100

15251

2) trofazno brojilo

200

15252

9. Elektronska brojila klase tačnosti 0,2 S i 0,5 S:

 

 

1) monofazno brojilo

200

15261

2) trofazno brojilo

500

15263

10. Elektronska brojila aktivne n reaktivne električne energije u istom kućištu:

 

 

1) klase tačnosti 0,2 S i 0,5 S

700

15271

2) klase tačnosti 1 aktivno i klase tačnosti 2 ili 3 reaktivno

350

15272

3) klase tačnosti 2 aktivno i klase tačnosti 3 reaktivno

200

15273

Napomena uz 5. do 10):

 

 

Za brojila sa dodatnim napravama, odnosno dodatnim funkcijama (osim tarifa, kočnice i impulsnog davača) naknada se uvećava za 30% za svaku dodatnu napravu.

11. Merila otpornosti:

 

 

1) uzemljenja

200

15320

2) izolacije

200

15330

3) petlje

200

15340

4) zaštitnog provodnika i provodnika za izjednačavanje potencijala

200

15350

12. Merila za proveru zaštitnih uređaja diferencijalne struje

200

15360

J. Merila specijalnih namena

1. Tahografi

 

 

1) pregled samog tahografa (bez uverenja)

400

99110

2) pregled tahografa ugrađenog na vozilo (sa posebnim uverenjem)

1.800

99120

2. Taksametri

300

99200

3. Merila za kontrolu brzine vozila u pokretu (Doplerovi radari i sl.)

350

99300

4. Merila toplotne energije

700

99400

5. Računske jedinice merila toplotne energije sa temperaturnim davačima

300

99500