UREDBA
O OPŠTIM USLOVIMA ZA ISPORUKU PRIRODNOG GASA

("Sl. glasnik RS", br. 60/93)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se:

1) uslovi i način davanja energetske saglasnosti za priključenje objekata novih potrošača prirodnog gasa i davanje saglasnosti za povećanje potrošnje prirodnog gasa kod postojećih potrošača i uslovi pod kojima se objekti potrošača prirodnog gasa priključuju na gasovod;

2) uslovi, način i rokovi zaključivanja ugovora o isporuci prirodnog gasa, mesto predaje i merenja gasa, obaveze isporučioca o kontinuiranom snabdevanju potrošača kvalitetnim gasom i obaveze potrošača u vezi sa preuzimanjem prirodnog gasa;

3) način obračuna i uslovi plaćanja prirodnog gasa, popusti i bonifikacije, kao i visina ugovorne kazne za slučaj neuredne i neredovne isporuke i preuzimanje prirodnog gasa i neurednog plaćanja isporučenog prirodnog gasa;

4) mere koje se preduzimaju u slučaju poremećaja u gasovodnom sistemu radi sprečavanja daljeg širenja poremećaja i obustave isporuke prirodnog gasa;

5) uslovi i način obustave isporuke prirodnog gasa potrošačima;

6) uslovi i način racionalne potrošnje i štednje prirodnog gasa;

7) način utvrđivanja količine neovlašćeno utrošenog prirodnog gasa i način obračuna i naplate te količine prirodnog gasa;

8) uslovi i način, mere i redosled ograničenja isporuke prirodnog gasa, kao i način donošenja planova štednje i racionalne potrošnje prirodnog gasa u slučaju smanjenja mogućnosti isporuke prirodnog gasa;

9) objekti potrošača kojima se ne može obustaviti isporuka prirodnog gasa zbog neizvršenih obaveza za isporučeni prirodni gas ili u drugim slučajevima i način uređivanja međusobnih odnosa između isporučioca prirodnog gasa i potrošača kojima se ne može obustaviti isporuka prirodnog gasa;

10) merenje isporučenog prirodnog gasa;

11) način obaveštavanja potrošača u slučajevima iz tač. 4, 5, 6, 8 i 9 ovog člana.

Član 2

Isporučiocem prirodnog gasa, u smislu ove uredbe, smatra se preduzeće koje obavlja delatnost transporta, odnosno distribucije prirodnog gasa na čiji su gasovod priključeni objekti potrošača prirodnog gasa (u daljem tekstu: isporučilac).

Potrošačem prirodnog gasa, u smislu ove uredbe, smatra se korisnik prirodnog gasa (u daljem tekstu: potrošač) čiji je objekat, uređaj, postrojenje ili instalacija (u daljem tekstu: objekat potrošača), priključen na gasovod isporučioca.

Član 3

Novim potrošačem prirodnog gasa, u smislu ove uredbe, smatra se potrošač čiji se objekat prvi put priključuje na gasovod isporučioca, kao i potrošač čiji je objekat bio isključen sa gasovoda duže od jedne godine.

Član 4

Povećanjem potrošnje prirodnog gasa, u smislu ove uredbe, smatra se potrošnja prirodnog gasa u postojećem objektu u količini iznad ugovorene količine, odnosno količine utvrđene energetskom saglasnošću.

II USLOVI I NAČIN DAVANJA ENERGETSKE SAGLASNOSTI I USLOVI POD KOJIMA SE OBJEKTI POTROŠAČA PRIKLJUČUJU NA GASOVOD

Član 5

Zahtev za izdavanje energetske saglasnosti podnosi se isporučiocu na čiji gasovod se traži priključenje objekta potrošača.

Zahtev se podnosi u pismenom obliku i sadrži podatke o:

1) potrošaču (firma i sedište, odnosno ime, prezime i adresa);

2) objektu za čije se priključenje ili povećanje potrošnje traži izdavanje energetske saglasnosti (vrsta, namena objekta, lokacija objekta i dr.);

3) očekivanom vremenu priključenja;

4) radnom pritisku gasa koji je potreban na objektu potrošača prirodnog gasa;

5) nameni potrošnje prirodnog gasa;

6) minimalnoj i maksimalnoj časovnoj i dnevnoj potrošnji prirodnog gasa i ukupna godišnja potrošnja sa mesečnom dinamikom;

7) tehničkim karakteristikama objekata potrošača;

8) mogućnostima supstitucije gasa drugom vrstom goriva i vremenu potrebnom za prelazak na supstitut i obrnuto.

Potrošači u kategoriji "domaćinstva" daju samo podatke iz stava 2 tač. 1 do 5 ovog člana.

Član 6

Energetsku saglasnost izdaje isporučilac rešenjem koje, pored opštih delova utvrđenih zakonom, sadrži i:

1) naziv, odnosno ime potrošača;

2) podatke o vrsti i nameni objekta;

3) odobreni radni pritisak i maksimalnu časovnu potrošnju;

4) ukupnu godišnju potrošnju za potrošače - preduzeća i mesečnu potrošnju;

5) vrstu, način i mesto priključenja objekta novog potrošača na gasovod, kao i druge bitne elemente u skladu sa propisima o tehničkim uslovima i normativima koji se odnose na gasovode;

6) oznaku gasovoda na koji se vrši priključenje objekta;

7) rok važenja energetske saglasnosti.

Član 7

Energetska saglasnost se izdaje u skladu sa tehničko-tehnološkim mogućnostima gasovodnog sistema isporučioca i raspoloživim količinama prirodnog gasa utvrđenim bilansom isporučioca.

U slučaju kad je uslov za priključenje objekta potrošača izgradnja gasovoda u čijem finansiranju učestvuje i potrošač, energetska saglasnost se izdaje nakon zaključenja ugovora o uslovima i načinu izgradnje gasovoda koji zaključuju isporučilac i potrošač.

Član 8

Energetska saglasnost izdaje se, po pravilu, sa rokom važenja koji odgovara roku izgradnje objekta, odnosno završetka radova - navedenog u zahtevu potrošača, a najduže dve godine od dana prijema rešenja.

Na zahtev potrošača rok važenja energetske saglasnosti produžiće se ako isporučilac i dalje raspolaže količinama prirodnog gasa utvrđenim energetskom saglasnošću ili ako gasovod isporučioca na koji treba priključiti objekat potrošača nije izgrađen u tom roku.

Član 9

Isporučilac priključuje objekat potrošača prirodnog gasa najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva za priključenje, ako su ispunjeni uslovi iz energetske saglasnosti i ako objekti potrošača ispunjavaju propisane tehničke uslove.

Ispunjenost uslova iz stava 1 ovog člana utvrđuje isporučilac.

III USLOVI, NAČIN I ROKOVI ZAKLJUČIVANJA UGOVORA O ISPORUCI PRIRODNOG GASA, MESTO PREDAJE I MERENJA GASA, OBAVEZA ISPORUČIOCA O KONTINUIRANOM SNABDEVANJU POTROŠAČA KVALITETNIM GASOM I OBAVEZE POTROŠAČA U VEZI SA PREUZIMANJEM PRIRODNOG GASA

1. Ugovor o isporuci prirodnog gasa

Član 10

Isporuka prirodnog gasa vrši se na osnovu ugovora o isporuci prirodnog gasa koji zaključuju isporučilac i potrošač u pismenoj formi, u skladu sa Zakonom o transportu, distribuciji i korišćenju prirodnog gasa (u daljem tekstu: Zakon), odredbama ove uredbe i Tarifnim sistemom za prodaju prirodnog gasa (u daljem tekstu: Tarifni sistem).

Član 11

Ugovor o isporuci prirodnog gasa zaključuje se, po pravilu, svake godine (godišnji ugovor).

Godišnji ugovor zaključuje se najkasnije do kraja tekuće za narednu godinu.

Ugovor o isporuci prirodnog gasa isporučilac i potrošač mogu da zaključuju i na neodređeno vreme.

Član 12

Ugovor o isporuci prirodnog gasa sa novim potrošačem zaključuje se pre priključenja objekta na gasovod isporučioca.

Član 13

Na uslove zaključenja ugovora, promenu uslova pod kojima se vrši isporuka prirodnog gasa, uslove i rokove otkaza i produženja važenja ugovora, kao i na druge elemente ugovora, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju obligacioni odnosi i odredbe Zakona.

Promena tarifnih stavova i ugovornih odredbi o ceni prirodnog gasa u toku važenja ugovora ne smatraju se promenom uslova pod kojima se vrši isporuka gasa.

Član 14

Isporučilac može potrošaču otkazati ugovor o isporuci prirodnog gasa, samo pod uslovima utvrđenim Zakonom, ugovorom o isporuci prirodnog gasa i ovom uredbom.

2. Mesto predaje i merenja prirodnog gasa

Član 15

Mesto merenja je mesto na kome se nalazi uređaj za merenje gasa koji potrošač preuzima od isporučioca.

Smatra se da je prirodni gas isporučen potrošaču i da je potrošač primio isporuku kada gas prođe kroz merni uređaj na mestu merenja iz stava 1 ovog člana.

Mesto merenja bliže se utvrđuje ugovorom o isporuci prirodnog gasa.

Član 16

Mesto predaje prirodnog gasa kod potrošača u kategoriji domaćinstvo je mesto na kućnom priključku, odnosno ispred regulatora pritiska na kome potrošač preuzima gas od isporučioca.

Mesto predaje prirodnog gasa kod ostalih potrošača je mesto na kome se nalazi merni uređaj i bliže se utvrđuje ugovorom o isporuci prirodnog gasa.

3. Obaveze isporučioca u pogledu kontinuiranog snabdevanja potrošača kvalitetnim prirodnim gasom i obaveza potrošača u vezi sa preuzimanjem prirodnog gasa

Član 17

U izvršavanju obaveza u pogledu kontinuiranog snabdevanja potrošača prirodnim gasom isporučilac je dužan da preduzima mere na održavanju gasnih instalacija, uređaja i postrojenja radi obezbeđivanja neprekidnosti u snabdevanju potrošača prirodnim gasom.

U slučaju iznenadnih kvarova na gasovodu, revizije, remonta, rekonstrukcije, radova na priključenju novih potrošača na gasovod ili drugih sličnih radova, a kad ne postoji tehnička mogućnost snabdevanja prirodnim gasom iz drugih gasovoda, isporučilac može privremeno obustaviti isporuku prirodnog gasa potrošaču i o tome ga blagovremeno obavestiti.

Isporučilac je dužan da radove iz stava 2 ovog člana izvede u što kraćem roku i u vremenu koje najviše odgovara potrošaču i da izvrši ponovno priključenje potrošača na gasovod pod jednakim uslovima, pod kojima su bili priključeni na gasovod pre privremene obustave isporuke prirodnog gasa, o čemu blagovremeno obaveštava potrošače.

Član 18

Potrošač je dužan da isporučiocu prirodnog gasa prijavi promenu adrese, promenu imena, odnosno firme, povećanje potrošnje, odnosno smanjenje potrošnje (kod pravnih lica) i druge promene nastale posle zaključenja ugovora o isporuci prirodnog gasa, u roku od pet dana od dana nastanka promena.

Kad potrošač podnese prijavu promene adrese, isporučilac će izvršiti očitavanje merila na dan iseljenja, odnosno useljenja. U slučaju kad ova prijava, odnosno odjava nije podneta blagovremeno, isporučilac vrši očitavanje merila u roku od tri dana od dana prijema prijave, odnosno odjave.

Član 19

Potrošač koji se useli u stan, odnosno zgradu plaća prirodni gas od dana useljenja.

Potrošač koji ne prijavi isporučiocu svoje useljenje plaća potrošeni prirodni gas od poslednjeg očitavanja potrošnje na merilu potrošača, odnosno od dana očitavanja potrošnje po prijavi o iseljenju prethodnog potrošača.

Potrošač koji se iseli iz stana ili zgrade plaća sav prirodni gas potrošen pre dana iseljenja, a prema stanju na merilu.

Potrošač koji ne prijavi svoje iseljenje iz stana, odnosno zgrade dužan je da plati prirodni gas potrošen do dana podnete prijave novog potrošača.

IV NAČIN OBRAČUNA I USLOVI PLAĆANJA PRIRODNOG GASA, POPUSTI I BONIFIKACIJE, KAO I VISINA UGOVORNE KAZNE ZA SLUČAJ NEUREDNE I NEREDOVNE ISPORUKE I PREUZIMANJA PRIRODNOG GASA I NEUREDNOG PLAĆANJA ISPORUČENOG PRIRODNOG GASA

1. Način obračuna i naplate prirodnog gasa

Član 20

Isporučilac obračunava isporučeni prirodni gas primenom važećih tarifnih stavova za prodaju prirodnog gasa, za period za koji se vrši obračun, pod jednakim uslovima za sve potrošače u istoj kategoriji potrošača.

Količina isporučenog prirodnog gasa obračunava se mesečno u skladu sa tarifnim stavovima za prodaju prirodnog gasa.

Ugovorom se može predvideti i kraći period obračuna iz stava 2 ovog člana.

Član 21

Isporučilac je dužan da potrošaču dostavi obračun utrošenog prirodnog gasa u roku od tri dana po isteku meseca.

Potrošač je dužan da utrošeni prirodni gas plati u roku od pet dana od dana dostavljanja obračuna.

Član 22

Ako potrošač prirodnog gasa smatra da je obračun stvarno utrošenog prirodnog gasa nepravilno utvrđen, može zahtevati njegovu proveru. U slučaju da isporučilac utvrdi da je isporučeni prirodni gas netačno obračunao, izvršiće ispravku i ispravljeni obračun dostaviti potrošaču u roku od osam dana od dana prijema zahteva potrošača.

Član 23

Ako se utvrdi da je isporučeni prirodni gas netačno obračunat i da je naplata izvršena, isporučilac je dužan da vrati potrošaču više naplaćeni iznos uvećan za kamatu po stopi jednakoj mesečnom indeksu rasta cena na malo u Republici Srbiji uvećanom za 4 indeksna poena zajedno sa zateznom kamatom utvrđenom ugovorom.

Član 24

Ako potrošač ne izvrši svoju novčanu obavezu u rokovima utvrđenim ugovorom o isporuci prirodnog gasa i ovom uredbom, dužan je da zajedno sa glavnim dugom plati i kamatu na iznos duga po stopi jednakoj mesečnom indeksu rasta cena na malo u Republici Srbiji uvećanom za 4 indeksna poena i to za period od dospeća obaveza do plaćanja.

Pored obaveze iz stava 1 ovog člana potrošač plaća i zateznu kamatu utvrđenu ugovorom.

2. Popusti i bonifikacije

Član 25

Pravo na popust u ceni za preuzeti prirodni gas ima potrošač koji:

1) ostvaruje manju mesečnu potrošnju prirodnog gasa u periodima smanjenih energetskih mogućnosti za snabdevanje potrošača;

2) ima ravnomerno visoku potrošnju prirodnog gasa.

Visinu popusta iz stava 1 ovog člana utvrđuje isporučilac.

Član 26

Ravnomernom visokom potrošnjom u smislu ove uredbe smatra se časovna potrošnja prirodnog gasa u istoj količini tokom cele godine.

Član 27

Potrošač ostvaruje pravo na popust u ceni prirodnog gasa samo po jednom, povoljnijem osnovu.

Član 28

Potrošač koji u propisanom roku ne izmiri svoju obavezu za preuzeti prirodni gas u prethodnom mesecu gubi pravo na popust u tom mesecu.

3. Ugovorna kazna za slučaj neuredne i neredovne isporuke prirodnog gasa

Član 29

U slučaju neurednog i neredovnog izvršavanja ugovorom preuzetih obaveza o isporuci prirodnog gasa do kojih je došlo krivicom isporučioca, isporučilac plaća novčanu kaznu u visini utvrđenoj ugovorom o isporuci prirodnog gasa, a najviše do 5% od vrednosti neisporučenih količina prirodnog gasa.

V MERE KOJE SE PREDUZIMAJU U SLUČAJU POREMEĆAJA U GASOVODNOM SISTEMU RADI SPREČAVANJA DALJEG ŠIRENJA POREMEĆAJA I OBUSTAVE ISPORUKE PRIRODNOG GASA

Član 30

U slučaju da nastupi poremećaj u snabdevanju potrošača usled, opšte nestašice prirodnog gasa (sankcije, viša sila i sl.), kvarova na objektima, uređajima, cevovodima i postrojenjima za transport i distribuciju prirodnog gasa, koji može dovesti do prekida normalnog funkcionisanja gasovodnog sistema isporučilac preduzima mere:

1) korišćenja preostalih gasovodnih kapaciteta;

2) nabavke prirodnog gasa od drugih gasovodnih sistema u zemlji i inostranstvu;

3) selektivnog ograničenja isporuke prirodnog gasa potrošačima prema listi prioriteta;

4) obezbeđivanja drugih energenata (mazuta) potrošačima koji raspolažu odgovarajućim postrojenjima.

Član 31

Listu prioriteta iz člana 30 tačka 3 ove uredbe, utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove energetike, na predlog drugih ministarstava za prioritete u oblastima iz njihove nadležnosti.

Prioritet u snabdevanju prirodnim gasom u uslovima njegove smanjene isporuke utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1) značaja obavljanja određenih delatnosti za život i zdravlje ljudi i bezbednost imovine;

2) mogućnost potrošača da izvrši supstituciju prirodnog gasa drugim energentom, u pogledu vremena potrebnog za supstituciju i raspoloživih kapaciteta.

Član 32

U slučaju iznenadnih kvarova i havarija na transportnim distributivnim postrojenjima, kao i u slučaju preopterećenja gasovoda, isporučilac može, bez prethodne najave, privremeno ograničiti ili obustaviti isporuku prirodnog gasa.

O preduzetim merama iz stava 1 ovog člana i razlozima za njihovo preduzimanje, isporučilac je dužan da bez odlaganja obavesti potrošače i da im u slučaju privremenog ograničenja odredi moguću potrošnju.

Ako potrošač ne postupi po nalogu isporučioca iz stava 2 ovog člana, isporučilac može tom potrošaču obustaviti isporuku prirodnog gasa za vreme dok razlozi obustave traju.

VI USLOVI I NAČIN OBUSTAVE ISPORUKE PRIRODNOG GASA POTROŠAČIMA

Član 33

Potrošaču se može obustaviti isporuka prirodnog gasa u slučajevima i pod uslovima utvrđenim Zakonom i ovom uredbom.

Isporučilac je dužan, u slučajevima propisanim Zakonom, da pre obustave isporuke prirodnog gasa pismeno obavesti potrošača o nepravilnostima zbog kojih mu se može obustaviti isporuka prirodnog gasa i da mu odredi primeran rok za otklanjanje tih nedostataka, odnosno nepravilnosti, koji ne može biti kraći od 24 časa ni duži od 15 dana.

U slučaju kad potrošač ne izvrši obaveze za isporučeni prirodni gas u propisanim, odnosno ugovorenim rokovima, primeran rok iz stava 1 ovog člana iznosi tri dana.

O obustavi isporuke prirodnog gasa koja se mora izvršiti na bezbedan način, isporučilac obaveštava potrošača odmah nakon obustave.

Član 34

Ako potrošač smatra da mu je isporučilac prirodnog gasa nepravilno obustavio isporuku prirodnog gasa može uložiti prigovor isporučiocu.

Isporučilac je dužan da u roku od tri dana od dana prijema prigovora odluči o prigovoru. U slučaju osnovanosti prigovora, isporučilac je dužan da obezbedi uslove za ponovno priključenje objekta potrošača u najkraćem mogućem roku, a najkasnije 24 časa nakon što je utvrđeno da je isporuka prirodnog gasa neosnovano obustavljena.

Član 35

Kad potrošač otkloni nedostatke zbog kojih mu je izvršena obustava isporuke prirodnog gasa, isporučilac je dužan da nastavi sa isporukom prirodnog gasa potrošaču, po pravilu prvog radnog dana po prestanku razloga za obustavu, a najkasnije u roku od tri radna dana i da o tome obavesti potrošača koji je dužan da preduzme odgovarajuće zaštitne mere.

VII USLOVI I NAČIN RACIONALNE POTROŠNJE I ŠTEDNJE PRIRODNOG GASA

Član 36

Radi obezbeđenja uslova za racionalnu potrošnju i štednju prirodnog gasa, isporučilac i potrošač, pored mera propisanih Zakonom, preduzimaju i sledeće mere:

1) podešavanje tehnološkog procesa kod potrošača tako da se ostvari što ravnomernija potrošnja i štednja prirodnog gasa;

2) preusmeravanje potrošnje iz perioda većih dnevnih opterećenja u period manjih dnevnih opterećenja;

3) usklađivanje proizvodnog procesa rada i rada u smenama sa optimalnim mogućnostima isporuke prirodnog gasa.

Član 37

U cilju obezbeđivanja racionalne potrošnje prirodnog gasa isporučilac će potrošačima davati uputstva i izdavati odgovarajuće publikacije radi upoznavanja sa najekonomičnijim načinima korišćenja gasnih uređaja i aparata u domaćinstvu i načinu štednje prirodnog gasa.

VIII NAČIN UTVRĐIVANJA KOLIČINE NEOVLAŠĆENO UTROŠENOG PRIRODNOG GASA I NAČIN OBRAČUNA I NAPLATE TE KOLIČINE PRIRODNOG GASA

Član 38

Neovlašćenom potrošnjom prirodnog gasa, u smislu ove uredbe, smatra se:

1) samovlasno priključenje objekata na gasovod,

2) potrošnja prirodnog gasa bez mernih uređaja ili preko mernih uređaja koji ne omogućavaju pravilno registrovanje potrošenog prirodnog gasa (namerna oštećenja mernog uređaja i dr.).

Član 39

U slučaju neovlašćene potrošnje prirodnog gasa u smislu člana 38 ove uredbe, količina utrošenog prirodnog gasa određuje se na osnovu procene isporučioca.

Naplata utvrđenih količina neovlašćeno potrošenog prirodnog gasa vršiće se po važećim cenama - tarifnim stavovima.

IX USLOVI I NAČIN, MERE I REDOSLED OGRANIČENJA ISPORUKE, KAO I PLANOVI ŠTEDNJE I RACIONALNE POTROŠNJE PRIRODNOG GASA U SLUČAJU SMANJENJA MOGUĆNOSTI ISPORUKE PRIRODNOG GASA

Član 40

Isporuka prirodnog gasa u slučaju smanjene isporuke prirodnog gasa vrši se u skladu sa planovima selektivnog ograničenja potrošnje prirodnog gasa.

U slučaju ograničene isporuke prirodnog gasa, prioritet u snabdevanju imaće objekti iz člana 44 stav 2 ove uredbe.

Planovima iz stava 1 ovog člana utvrđuju se mere ograničenja isporuke prirodnog gasa i mere štednje prirodnog gasa, kojima se obezbeđuje:

1) ravnopravan položaj svih potrošača u okviru iste grupe potrošača (prioritetna privreda, toplane, proizvodnja đubriva, hemija i sl.);

2) selektivna isporuka potrošačima iz grupe široke potrošnje u skladu sa jedinstvenim kriterijumima;

3) snabdevanje industrijske potrošnje prirodnog gasa radi održavanja pogonske pouzdanosti objekata do nivoa kojim se ne ugrožava bezbednost ljudi, objekata i tehnološkog procesa.

Član 41

Za potrošače prirodnog gasa ugovorena mesečna količina prirodnog gasa služi kao osnovica na koju će se primenjivati procenat ograničenja isporuke prirodnog gasa.

Osnovica iz stava 1 ovog člana umanjivaće se srazmerno i za količine prirodnog gasa koja se odnosi na potrošače iz člana 44 stav 2 ove uredbe.

Za ostale potrošače osnovica na koju će se primenjivati procenat ograničenja isporuke prirodnog gasa služi prosečna mesečna potrošnja prirodnog gasa ostvarena u istom periodu prethodne godine.

Za nove potrošače prirodnog gasa, osnovica na koju se primenjuje procenat umanjenja, utvrđuje se na osnovu utvrđene osnovice kod potrošača prirodnog gasa iste kategorije, odnosno grupe potrošača.

Isporučilac je dužan da obavesti potrošače o mogućoj potrošnji prirodnog gasa za vreme ograničenja isporuke. Obaveštenje se dostavlja potrošačima iz stava 2 ovog člana u roku od tri dana, a potrošačima iz stava 3 ovog člana u roku od 15 dana od dana donošenja odgovarajućih planova selektivnog ograničenja potrošnje prirodnog gasa.

Član 42

Na potrošače koji imaju ostvarenu prosečnu mesečnu potrošnju do 100 m3 neće se primenjivati mere smanjenja potrošnje.

Član 43

U periodu primene mera ograničenja isporuke prirodnog gasa, odnosno smanjenja isporuke, isporučilac obezbeđuje blagovremeno i neposredno pismeno obaveštavanje državnih organa, a potrošače - putem sredstava javnog informisanja o svim merama koje se preduzimaju u uslovima smanjenja isporuke prirodnog gasa.

X OBJEKTI POTROŠAČA KOJIMA SE NE MOŽE OBUSTAVITI ISPORUKA PRIRODNOG GASA ZBOG NEIZVRŠENIH OBAVEZA ZA ISPORUČENI PRIRODNI GAS ILI U DRUGIM SLUČAJEVIMA

Član 44

Zbog neizvršenih obaveza za isporučeni prirodni gas ne može se obustaviti isporuka prirodnog gasa potrošačima za objekte čiji bi prekid rada doveo do neposredne opasnosti po život i zdravlje ljudi, i za objekte od posebnog interesa za privredu i život ljudi i odbranu zemlje.

Objektima iz stava 1 ovog člana smatraju se bolnice, klinike i specijalne zdravstvene ustanove (stanice hitne pomoći i drugih hitnih intervencija, stacionari, zavodi za transfuziju krvi - uzimanje i preradu krvi, centri za dijalizu i domovi zdravlja), dečije ustanove (većeg kapaciteta), objekti socijalne zaštite, stacionari, mlekare, pekare, proizvođači lekova.

Član 45

Ugovorom o isporuci prirodnog gasa predvideće se posebna sredstva obezbeđenja plaćanja (menice avalirane od strane poslovne banke, garancija banke, osiguranje naplate duga kod osiguravajuće organizacije i drugi oblici jemstva) za isporuku prirodnog gasa za objekte iz člana 44 stav 2 ove uredbe.

U slučaju da potrošač koji poseduje objekte iz člana 44 stav 2 ove uredbe odbije da zaključi ugovor u smislu stava 1 ovog člana, ili ne obezbedi ugovoreni instrument obezbeđenja plaćanja isporučilac može takvom potrošaču obustaviti dalju isporuku prirodnog gasa.

XI MERENJE ISPORUČENOG PRIRODNOG GASA

Član 46

Merenje isporučenog prirodnog gasa vrši se odgovarajućim mernim uređajima i primenom propisanih merila.

Merni uređaji koji se ugrađuju moraju biti plombirani od strane ovlašćene organizacije, a njihove priključne veze moraju biti pregledane i plombirane od strane isporučioca, u skladu sa Zakonom i drugim propisima.

Isporučilac vrši proveru ispravnosti mernih uređaja i pre njihove ugradnje.

Vrsta primenjenih mernih uređaja određuje se prema tehničkim uslovima i konzumnim karakteristikama potrošača.

Član 47

Merni uređaji moraju ispunjavati propisane standarde, tehničke normative i norme kvaliteta.

Isporučilac prirodnog gasa, određuje vrstu, tip, klasu tačnosti, potreban broj i merni opseg uređaja za merenje, kao mesto i način njihovog smeštaja, u skladu sa tehničkim uslovima za obračunsko merno mesto i u skladu sa ovom uredbom.

Član 48

Isporučilac prirodnog gasa se stara i obezbeđuje redovno održavanje mernih uređaja pod uslovima utvrđenim Zakonom.

Isporučilac može, radi baždarenja da zameni merni uređaj drugim odgovarajućim mernim uređajem uz obavezu da o tome izda potvrdu potrošaču.

Član 49

Potrošač je dužan da bez odlaganja obavesti isporučioca o nestanku, kao i o svim smetnjama ili oštećenjima na mernim uređajima, a najkasnije u roku od tri dana od dana utvrđenih smetnji, nestanka ili oštećenja uređaja.

Isporučilac će odmah po prijemu obaveštenja iz stava 1 ovog člana, a najkasnije u roku od tri dana, da preduzme odgovarajuće mere i dovede merne uređaje u ispravno stanje u najkraćem mogućem roku.

Isporučilac će bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana saznanja, da obavesti potrošača o svim smetnjama ili oštećenjima na mernim uređajima ugrađenim kod isporučioca i da preduzme hitne mere za njihovo otklanjanje.

Član 50

Isporučilac i potrošač mogu da zahtevaju vanrednu kontrolu mernih uređaja na mestu merenja, koja se vrši najkasnije 10 dana po podnošenju zahteva. Troškove merenja kontrole snosi strana koja je zahtevala kontrolu, ako se kontrolom utvrdi da je uređaj ispravan.

Član 51

Ako se utvrdi da uređaj nije registrovao potrošnju u određenom vremenskom periodu, odnosno da je registrovanje bilo nepotpuno, isporučilac i potrošač će sporazumno izvršiti procenu neregistrovanog prirodnog gasa.

Ako isporučilac i potrošač ne postignu sporazum u smislu stava 1 ovog člana procena potrošnje prirodnog gasa utvrdiće se prema vrednosti u istim satima sličnog vremenskog perioda za koje je registrovanje bilo ispravno.

Član 52

Kontrolno merenje i izmene na obračunskim mernim uređajima vrše se u prisustvu isporučioca i potrošača, o čemu se sastavlja zapisnik.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Ugovori o isporuci prirodnog gasa zaključeni pre stupanja na snagu ove uredbe, uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od šest meseci od dana njenog stupanja na snagu.

Član 54

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".