PRAVILA
O NAČINU PROVERE AUTENTIČNOSTI POTPISA BIRAČA

("Sl. list grada Beograda", br. 18/2004)

Član 1

Ovim pravilima bliže se uređuju način provere autentičnosti potpisa birača i drugih podataka kojima se popunjavaju obrasci za potpis birača koji podržavaju izbornu listu za izbor odbornika Skupštine grada Beograda, odnosno predlog kandidata za gradonačelnika grada Beograda i drugih podataka kojima se popunjavaju ti obrasci (obrasci SG-3 i GG-3).

Član 2

Komisija predaje obrazac SG-3 i GG-3 koji zatraži podnosilac izborne liste, odnosno podnosilac liste kandidata za gradonačelnika, a koji je dovoljan za ispunjavanje uslova iz čl. 18 i 55 Zakona o lokalnim izborima, ovlašćenom licu - predstavniku političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, odnosno grupe građana.

Uz obrasce SG-3, odnosno GG-3 predaju se i obrasci ovlašćenja licu za prikupljanje potpisa (obrasci SG-4 i GG-4).

U Komisiji se vodi evidencija o ovlašćenim licima i predatim obrascima.

Član 3

Član Komisije i stručni radnik koji predaju obrasce upoznaju ovlašćeno lice sa načinom prikupljanja potpisa i popunjavanja obrazaca.

Član 4

Komisija će, u zavisnosti od toga koliki broj podnosilaca izbornih lista, odnosno predloga kandidata za gradonačelnika očekuje, obrazovati potreban broj radnih grupa za prijem izborne liste, odnosno predloga kandidata i izbornog materijala uz predlog.

Radna grupa sastoji se od članova Komisije i stručnih radnika.

Član 5

Za proveru autentičnosti potpisa birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za izbor odbornika, Komisija će u, saradnji sa sekretarom Skupštine grada Beograda, organizovati stručne službe za elektronski unos obrazaca i podataka iz obrazaca u program kojim se obezbeđuje provera jedinstvenog matičnog broja građana i provera da li je birač podržao samo jednu izbornu listu.

Član 6

Radna grupa iz člana 4 stav 2 ovih pravila, na osnovu unetih podataka, proverava:

1) jedinstveni matični broj birača,

2) da li je birač podržao samo jednu izbornu listu, odnosno jednog kandidata,

3) da li su za birača uneti svi podaci iz obrazaca i da li su ti podaci istovetni sa podacima o biraču iz biračkog spiska.

Radna grupa u slučaju sumnje na okolnost autentičnosti potpisa izvršiće odgovarajuću proveru.

Član 7

Proveru autentičnosti potpisa birača koji podržavaju predlog kandidata za izbor gradonačelnika grada Beograda izvršiće Uprava za informatiku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, odnosno Zavod za informatiku i statistiku grada Beograda i o tome obavestiti radnu grupu.

Član 8

Radna grupa dužna je da o nađenom stanju obavesti Komisiju i da u vezi sa propisanim uslovima predloži Komisiji potvrđivanje izborne liste, odnosno predloga kandidata rešenjem ili donošenjem zaključka kojim se podnosiocu izborne liste, odnosno predloga kandidata, daje rok da dopuni spisak birača.

Član 9

Provera podataka i potpisa birača koje podnosilac podnose po zaključku Komisije, u ostavljenom roku za dopunu, obaviće se na isti način kao i prilikom podnošenja izborne liste, odnosno predloga kandidata.

Član 10

Ova pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".