POSLOVNIK
GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

("Sl. list grada Beograda", br. 18/2004)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Gradske izborne komisije (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Beogradu, u zgradi Skupštine grada Beograda, Trg Nikole Pašića broj 6.

Član 3

Komisija u svom radu koristi šest pečata i dva štambilja.

Pečati su prečnika 32 mm, obeleženi rimskim brojevima: I, II, III, IV, V i VI.

Pečati su okruglog oblika, u sredini pečata je grb Republike Srbije.

Po spoljnom obodu pečata upisan je tekst: Republika Srbija. U sledećem unutrašnjem krugu upisan je tekst: Grad Beograd * BEOGRAD *, u sledećem unutrašnjem krugu: Gradska izborna komisija.

Štambilji su pravougaonog oblika i sadrže tekst - na sredini prvog reda je: grb Republike Srbije, u drugom redu upisan je tekst: Republika Srbija, u trećem redu: Grad Beograd prostor za broj predmeta, u četvrtom redu: Gradska izborna komisija, u petom redu: prostor za broj predmeta, u šestom redu: prostor za datum i čas, a u sedmom redu: Beograd.

Tekst pečata i štambilja ispisan je ćiriličnim pismom.

Sekretar Gradske izborne komisije, posebnom odlukom, odrediće dva radnika stručne službe Sekretarijata za upravu Gradske uprave grada Beograda, za rukovanje i čuvanje pečata i štambilja Komisije.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i dvanaest članova koje imenuje Skupština grada Beograda, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata za gradonačelnika.

Član 6

Komisija ima sekretara koga imenuje Skupština grada Beograda, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik i članovi Komisije u stalnom i proširenom sastavu i njen sekretar imaju zamenike.

Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara Komisije, imenuje se lice koje je diplomirani pravnik.

Zamenici iz prethodnog stava imaju ista prava i odgovornosti kao i članovi koje zamenjuju.

Član 8

Sednicama Komisije prisustvuje i jedan predstavnik Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 9

Komisija danom proglašenja izborne liste istovremeno rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste, odnosno predlagač kandidata za gradonačelnika, ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav ovog organa.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje predstavnika podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata za gradonačelnika u prošireni sastav, Komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, odnosno predlagaču kandidata, u roku od 24 časa od donošenja rešenja.

Izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa po isteku roka iz stava 7 člana 14 Zakona o lokalnim izborima.

Član 10

Sastav Komisije objavljuje se u "Službenom listu grada Beograda".

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 11

Komisija se u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima i primenom uputstva i drugih akata Gradske izborne komisije:

1) stara se o zakonitom sprovođenju izbora odbornika, odnosno gradonačelnika;

2) određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

3) određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

4) daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenja postupka izbora odbornika, odnosno gradonačelnika;

5) propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike, odnosno gradonačelnika;

6) utvrđuje da li su izborne liste, odnosno predlozi kandidata za gradonačelnika sačinjeni i podneti u skladu sa propisima o izboru odbornika, odnosno gradonačelnika;

7) proglašava izborne liste;

8) utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima;

9) utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika, odnosno gradonačelnika;

10) podnosi izveštaj Skupštini grada Beograda o sprovedenim izborima;

11) dostavlja Zavodu za informatiku i statistiku grada Beograda podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, odnosno gradonačelnika, neposredno po završetku izbora;

12) obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika, odnosno gradonačelnika.

IV NAČIN RADA

Član 12

Komisija radi u stalnom i u proširenom sastavu.

Komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora, odnosno do momenta kada je Komisija utvrdila rezultate izbora za gradonačelnika grada Beograda i odbornike Skupštine grada Beograda i ove rezultate objavila u "Službenom listu grada Beograda".

Član 13

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad Komisije je javan.

Član 14

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili, u zahtevanom roku, kad to predloži najmanje trećina članova Komisije.

U radu Komisije učestvuju: predsednik, članovi i sekretar Komisije i njihovi zamenici.

Član 15

Poziv za sednicu Komisije, sa predlogom dnevnog reda, dostavlja se članovima Komisije i njihovim zamenicima, po pravilu u pisanom obliku, najkasnije dva dana pre dana određenog za održavanje sednice, a po potrebi, sednice se sazivaju telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Izuzetno, poziv za sednicu Komisije sa predlogom dnevnog reda može se dostaviti i u kraćem roku, pri čemu je predsednik Komisije dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.

Član 16

Komisija radi i punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 17

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaja i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Komisija može formirati radnu grupu iz reda svojih članova, kojoj će pomoć u radu pružati stručni radnici.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju Komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 18

Komisija obezbeđuje javnost rada prisustvom akreditovanih predstavnika sredstava javnog informisanja, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu.

Saopštenje za javnost, po odobrenju Komisije, daje Sekretarijat za informisanje Gradske uprave grada Beograda.

Konferenciju za štampu može održati predsednik Komisije ili po njegovom ovlašćenju zamenik predsednika, član ili zamenik člana.

Član 19

U ostvarivanju svojih zadataka Komisija, saglasno zakonu, sarađuje sa domaćim i stranim organima i organizacijama.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 20

O prigovorima koji su upućeni Komisiji, sekretar, odnosno zamenik sekretara, pripremiće za potrebe Komisije, najkasnije u roku od 24 časa, stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i, na osnovu tog mišljenja, sačiniće nacrt rešenja ili odluke.

Stručno mišljenje iz prethodnog stava obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredbi na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu prigovora.

Član 21

Kad je protiv rešenja Komisije po prigovoru podneta žalba, Gradska izborna komisija dužna je da nadležnom opštinskom sudu dostavi odmah, a najkasnije u roku od 12 časova sve potrebne podatke i spise za odlučivanje.

Član 22

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o finansiranju političkih stranaka, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 23

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora obezbeđuju se u budžetu grada.

Član 24

Članovi Komisije i njihovi zamenici imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Visinu naknade troškova za rad u Gradskoj izbornoj komisiji, Komisija određuje posebnom odlukom.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz čl. 23 i 24 st. 1 i 2 jesu predsednik i sekretar Komisije.

Član 25

Sekretarijat za upravu Gradske uprave grada Beograda obezbeđuje i pruža neophodnu stručnu i tehničku pomoć pri obavljanju poslova u radu Komisije, u skladu sa zakonom i Odlukom o Gradskoj upravi.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 26

Na sednici Komisije vode se stenografske beleške koje čine sastavni deo zapisnika o radu Komisije.

Zapisnik sadrži glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Komisije. Zapisnik se čuva trajno.

Zapisnik potpisuju predsednik i sekretar Komisije.

Pre usvajanja zapisnik se može koristiti samo po odobrenju predsednika Komisije.

Član 27

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa zakonom.

Član 28

U Komisiji se vodi delovodni protokol, sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa Komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Komisije, u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 30

Ovaj poslovnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".