ODLUKA
O NAČINU VOĐENJA DEVIZNE ŠTEDNE KNJIŽICE I DEVIZNOG RAČUNA FIZIČKOG LICA - REZIDENTA I NEREZIDENTA U BANCI

("Sl. glasnik RS", br. 94/2004)

1. Ovom odlukom uređuju se uslovi i način otvaranja, vođenja i zatvaranja devizne štedne knjižice i deviznog računa fizičkog lica - rezidenta i nerezidenta, kao i raspolaganja sredstvima na toj knjižici, odnosno računu.

2. Fizičkom licu - rezidentu i nerezidentu ovlašćena banka, odnosno banka (u daljem tekstu: banka) otvara, vodi i zatvara deviznu štednu knjižicu, odnosno devizni račun (u daljem tekstu: devizni račun) u skladu sa odredbama ove odluke.

3. Fizička lica - rezidenti, u smislu ove odluke, jesu:

1) fizička lica s prebivalištem u zemlji, osim fizičkih lica čiji privremeni boravak u inostranstvu traje duže od jedne godine;

2) fizička lica - domaći državljani zaposleni u diplomatskim predstavništvima u inostranstvu i članovi njihovih porodica;

3) fizička lica - strani državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u zemlji duže od jedne godine.

4. Fizička lica - nerezidenti, u smislu ove odluke, jesu:

1) fizička lica s prebivalištem u inostranstvu, osim lica čiji privremeni boravak u zemlji traje duže od jedne godine;

2) fizička lica - strani državljani zaposleni u stranim diplomatskim predstavništvima u zemlji i članovi njihovih porodica;

3) fizička lica - domaći državljani koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize borave u inostranstvu duže od jedne godine.

5. Devizni račun glasi na ime.

Devizni račun može biti po viđenju ili oročen, bez namene ili s namenom.

6. Banka otvara devizni račun fizičkom licu na osnovu ugovora zaključenog s tim licem, kojim se regulišu njihovi međusobni odnosi, a posebno: otvaranje računa, izrada i dostavljanje izveštaja o stanju i prometu na računu, obračun i pripis kamate, zatvaranje računa, kao i obaveza fizičkog lica da obavesti banku o promeni svog statusa rezidentnosti.

Banka zaključuje ugovor s fizičkim licem na osnovu isprava kojima se utvrđuje identitet tog lica, kao i njegov status rezidentnosti.

7. Identitet fizičkog lica - rezidenta utvrđuje se uvidom u lične isprave (ličnu kartu ili drugu odgovarajuću ličnu ispravu).

Identitet fizičkog lica - nerezidenta utvrđuje se uvidom u lične isprave (pasoš ili drugu odgovarajuću ličnu ispravu) kojima se dokazuje državljanstvo, odnosno mesto prebivališta ili boravišta u poslednjih godinu dana.

Na osnovu dokumenata iz st. 1 i 2 ove tačke, banka utvrđuje ime i prezime fizičkog lica, adresu prebivališta ili boravišta, datum rođenja i podatke o ispravi na osnovu koje je utvrđen identitet tog lica (naziv i broj isprave i naziv organa izdavaoca isprave).

8. Fizičko lice - rezident i nerezident može ovlastiti drugo lice da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o otvaranju deviznog računa, u kom slučaju banka utvrđuje identitet ovlašćenog lica i devizni račun otvara na osnovu ovlašćenja koje je overio nadležni domaći, odnosno strani organ.

Overa ovlašćenja iz stava 1 ove tačke ne može biti starija od šest meseci.

Banka otvara devizni račun maloletnom licu na osnovu ugovora koji, u ime i za račun tog lica, potpisuje njegov zakonski zastupnik i pri tom utvrđuje identitet zakonskog zastupnika.

Kod otvaranja deviznog računa na osnovu sudskog rešenja (za lica pod starateljstvom, na osnovu izvršnog sudskog rešenja o nasleđu i sl.), ugovor o otvaranju deviznog računa potpisuje lice određeno za staratelja rešenjem starateljskog organa, odnosno lice iz izvršnog sudskog rešenja, pri čemu banka utvrđuje identitet tog lica.

Ovlašćeno lice, zakonski zastupnik, odnosno staratelj banci dostavlja i isprave na osnovu kojih se utvrđuje identitet vlasnika deviznog računa.

U slučajevima iz st. 1, 3 i 4 ove tačke, devizni račun glasi na ime vlasnika deviznog računa, a ne na ime ovlašćenog lica, zakonskog zastupnika ili staratelja.

9. Devizni račun se vodi u onoj vrsti deviza koje su uplaćene, odnosno u onoj vrsti efektivnog stranog novca koji je položen na devizni račun.

Na devizni račun polažu se devize, odnosno efektivni strani novac koji su predmet kupovine i prodaje na deviznom tržištu, u skladu s tačkom 1 Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

Banka koja je otvorila devizni račun u smislu ove odluke, fizičkom licu - rezidentu i nerezidentu izdaje deviznu štednu knjižicu, odnosno evidencioni karton.

Ako su na devizni račun uplaćeni iznosi u različitim devizama, odnosno ako su položene različite vrste efektivnog stranog novca, banka svaku vrstu deviza vodi posebno, a evidentira ih u deviznoj knjižici na posebnoj stranici, navodeći oznaku vrste deviza.

Devizna štedna knjižica treba da sadrži bitne elemente iz ugovora (uslove pod kojima se vodi primljeni devizni štedni ulog, ročnost tog uloga i dr.), kao i tekst da za devize položene na devizni račun banka garantuje svojom ukupnom imovinom. Jedna devizna štedna knjižica izdaje se za štedne uloge koji imaju istu ročnost i namenu.

Devizna štedna knjižica treba da ima vidnu oznaku da je devizna.

Evidencioni karton treba da sadrži naziv banke, podatke o vlasniku deviznog računa, broj računa i druge neophodne podatke.

Namenski devizni račun otvara se po postupku iz stava 4 ove tačke, s tim što ugovor treba da sadrži vrstu i namenu uloga, kao i podatke o ulagaču.

10. Fizičko lice - rezident i nerezident može efektivni strani novac polagati na svoj devizni račun, podizati s deviznog računa, odnosno devizama sa svog deviznog računa može plaćati i prenositi ih u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju ("Službeni list SRJ", broj 23/2002) i propisima donetim na osnovu tog zakona.

Kada fizičko lice - rezident i nerezident ovlasti drugo lice da, u smislu stava 1 ove tačke, raspolaže sredstvima na njegovom deviznom računu, to lice ne može imati veća prava u raspolaganju deviznim sredstvima od vlasnika deviznog računa.

Podizanje efektivnog stranog novca, plaćanje ovim novcem i prenos tog novca u smislu st. 1 i 2 ove tačke, banka vrši po nalogu vlasnika deviznog računa, odnosno ovlašćenog lica, zakonskog zastupnika ili staratelja.

11. Po osnovu deviza položenih na devizni račun, banka vrši obračun i isplatu u efektivnom stranom novcu.

Ako se vlasnik deviznog računa opredeli da mu se devize položene na devizni račun isplate u dinarima, banka obračun vrši u devizama i isplaćuje dinarsku protivvrednost deviza po kupovnom kursu iz kursne liste banke koja važi na dan isplate.

Banka kamatu obračunava u devizama, po kamatnim stopama utvrđenim aktima svoje poslovne politike.

Ako se vlasnik deviznog računa opredeli za isplatu kamate u dinarima, banka kamatu obračunava u devizama i isplaćuje dinarsku protivvrednost kamate po kupovnom kursu iz kursne liste banke koja važi na dan isplate.

12. Saldiranje i gašenje deviznog računa banka vrši na zahtev vlasnika deviznog računa, odnosno po nalogu njegovog punomoćnika, zakonskog zastupnika ili staratelja, i to u slučaju prenosa deviza na račun kod druge banke ili na račun kod inostrane banke, ako je to u skladu sa odredbama Zakona o deviznom poslovanju i propisa donetih na osnovu tog zakona, kao i kad su devize na deviznom računu iskorišćene u celosti.

Saldiranje i gašenje deviznog računa banka vrši i na osnovu izvršnog sudskog rešenja, zbog smrti vlasnika računa ili iz drugih razloga.

13. Banka je dužna da devizna sredstva fondova, fondacija, zadužbina, humanitarnih organizacija i udruženja, verskih zajednica i legata, koji imaju status pravnih lica, prenese s računa fizičkih lica na račune pravnih lica - u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Devizne račune crkava i verskih zajednica koje, prema važećim propisima, nisu registrovane kod nadležnog organa, banka vodi na isti način kao i devizne račune fizičkih lica.

14. Banka je dužna da, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, fizičko lice - rezidenta i nerezidenta koji ima otvoren devizni račun na donosioca obavesti o obavezi zatvaranja takvog računa i otvaranja deviznog računa na ime.

Fizičko lice - rezident i nerezident dužno je da u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ove odluke zatvori svoje devizne račune na donosioca.

Ako fizičko lice - rezident i nerezident ne postupi u skladu sa stavom 2 ove tačke, banka će, u roku od mesec dana od isteka roka iz tog stava, sredstva s deviznih računa otvorenih na donosioca preneti na devizni račun na ime koje je sačuvano u arhivi banke kod otvaranja takvog računa.

15. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu vođenja deviznog računa i devizne štedne knjižice domaćeg i stranog fizičkog lica ("Službeni list SRJ", br. 3/96 i 57/2001).

16. Ova odluka stupa na snagu 1. oktobra 2004. godine.