PRAVILNIK
O KADROVSKIM, PROSTORNIM I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA POČETAK RADA I OBAVLJANJE DELATNOSTI UNIVERZITETA, ODNOSNO FAKULTETA

("Sl. glasnik RS", br. 95/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kadrovski, prostorni i tehnički uslovi za početak rada i obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta.

Član 2

Univerzitet, odnosno fakultet može početi sa radom i obavljati delatnost visokog obrazovanja ako ima obezbeđenje kadrovske, prostorne i tehničke uslove za ostvarivanje nastavnog plana i programa.

Član 3

Kadrovski uslovi iz člana 2 ovog pravilnika jesu: dve trećine nastavnika zaposlenih sa punim radnim vremenom, od potrebnog broja nastavnika za ostvarivanje nastavnog plana i programa studija.

Potreban broj nastavnika iz stava 1 ovog člana određuje se polazeći od fonda od 6 časova nastave nedeljno po nastavniku, što odgovara fondu od najviše 180 časova nastave godišnje po nastavniku.

Član 4

Prostorni uslovi iz člana 2 ovog pravilnika zavise od vrste nastavnog plana i programa univerziteta, odnosno fakulteta i planiranog broja studenata.

Član 5

Tehnički uslovi iz člana 2 ovog pravilnika jesu: oprema i nastavna sredstva koji su odgovarajući za ostvarivanje nastavnog plana i programa, a prema planiranom broju studenata.

Član 6

Univerzitet, odnosno fakultet koji je dobio rešenje o ispunjenosti uslova za rad i obavljanje delatnosti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika dužan je da ispuni uslove propisane ovim pravilnikom do 1. marta 2005. godine.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".