PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU OPREME I OBJEKATA ZA VRŠENJE DELATNOSTI I O NAČINU UTVRĐIVANJA SRAZMERNOG PORESKOG ODBITKA I SPROVOĐENJA ISPRAVKE ODBITKA PRETHODNOG POREZA ZA OPREMU I OBJEKTE ZA VRŠENJE DELATNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 94/2004)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se šta se smatra opremom i objektima za vršenje delatnosti i uređuje se način utvrđivanja srazmernog poreskog odbitka i sprovođenja ispravke odbitka prethodnog poreza za opremu i objekte za vršenje delatnosti.

Član 2

Srazmerni poreski odbitak utvrđuje se primenom procenta srazmernog odbitka prethodnog poreza (u daljem tekstu: procenat srazmernog odbitka) na iznos prethodnog poreza koji obveznik PDV može odbiti od PDV koji duguje, u poreskom periodu u kojem koristi pravo na odbitak prethodnog poreza.

Obveznik PDV utvrđuje procenat srazmernog odbitka stavljanjem u odnos iznosa naknade za izvršeni promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza, bez PDV i iznosa naknade ukupnog pometa dobara i usluga (sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza), bez PDV, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava.

Procenat srazmernog odbitka utvrđuje se po sledećoj formuli:

Procenat srazmernog odbitka =

Iznos naknade za promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza, bez PDV, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava
___________________________________________________

x 100

 

Iznos naknade za ukupan promet dobara i usluga (sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza), bez PDV, od 1. januara tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava

 

Izuzetno od odredaba st. 2 i 3 ovog člana, obveznik koji otpočinje obavljanje delatnosti utvrđuje procenat srazmernog odbitka uzimajući u obzir iznos naknade za promet dobara i usluga sa pravom na odbitak prethodnog poreza, bez PDV i iznos naknade za ukupni promet dobara i usluga (sa pravom i bez prava na odbitak prethodnog poreza), bez PDV, od dana početka obavljanja delatnosti tekuće godine do isteka poreskog perioda za koji se podnosi poreska prijava.

Nakon utvrđivanja procenta srazmernog odbitka, obveznik PDV utvrđuje iznos srazmernog poreskog odbitka.

Iznos srazmernog poreskog odbitka dobija se primenom procenta srazmernog odbitka na iznos PDV koji je obračunat u prethodnoj fazi prometa dobara i usluga, odnosno iznos PDV plaćenog pri uvozu dobara, a koji se može odbiti od PDV koji se duguje u poreskom periodu.

Pre utvrđivanja iznosa srazmernog odbitka, iznos prethodnog poreza iz stava 6 ovog člana, umanjuje se za iznos prethodnog poreza iz člana 29 stav 1 Zakona o porezu na dodatu vrednost ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004 i 86/2004 - u daljem tekstu: Zakon).

Iznos srazmernog poreskog odbitka utvrđuje se po sledećoj formuli:

Iznos srazmernog poreskog odbitka
  

 

(Iznos prethodnog poreza - Iznos prethodnog poreza iz člana 29 stav 1 Zakona)

x

Procenat srazmernog odbitka

=

______________________________________________________________________

100

Član 3

Oprema za vršenje delatnosti, u smislu Zakona, jeste dobro pojedinačne vrednosti najmanje 500.000 dinara, bez PDV, koje ima karakter opreme, čiji je vek upotrebe duži od jedne godine, a koje se koristi ili će se koristiti za vršenje delatnosti.

Objekti za vršenje delatnosti, u smislu Zakona, jesu objekti iz zakona kojim se uređuje planiranje i izgradnja, kao i ekonomski deljive celine u okviru tih objekata, a koji se koriste ili će se koristiti za vršenje delatnosti.

Član 4

Ispravka odbitka prethodnog poreza vrši se u poreskom periodu u kojem je nastala izmena uslova koji su važili za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza pri nabavci ili proizvodnji opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti.

Kalendarski mesec u kojem je nastala izmena uslova za korišćenje poreskog odbitka dodaje se periodu u kojem je obveznik ispunjavao uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza.

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza utvrđuje se po sledećoj formuli:

Iznos odbitka prethodnog poreza ostvarenog pri nabavci opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti

 

Period iz člana 32 stav 2 Zakona izražen u broju meseci

 

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza

_____________________________________________________

x  

=

Rok od pet, odnosno deset godina iz člana 32 stav 1 Zakona, izražen u broju meseci

 

 

Kod utvrđivanja dužine perioda iz člana 32 stav 2 Zakona, u period u kome sticalac opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti ispunjava uslove za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza, računaće se i periodi u kojima su prenosioci opreme, odnosno objekata ispunjavali uslove za ostvarivanje pomenutog prava.

Iznos ispravljenog odbitka prethodnog poreza obveznik je dužan da iskaže kao dugovani PDV u poreskoj prijavi, u poreskom periodu u kojem je nastala izmena uslova koji su važili za ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza pri nabavci ili proizvodnji opreme, odnosno objekata za vršenje delatnosti.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2005. godine, osim odredaba člana 3, koje će se primenjivati od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.