UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU PLAĆANJA, NAPLAĆIVANJA I PRENOSA PO TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA U DEVIZAMA I U DINARIMA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2004)

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovim uputstvom propisuju se bliži uslovi za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima (u daljem tekstu: Odluka).

2. Plaćanje, naplaćivanje i prenos po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima vrše se instrumentima plaćanja koji se primenjuju u međunarodnom platnom prometu.

3. Banka naplate je banka koja prima sredstva na svoj račun u inostranstvu ili efektivni strani novac i banka koja vodi račun nerezidenta na čiji se teret plaćanje vrši.

Banka isplate je banka koja rezidentu (u daljem tekstu: korisnik naplate), odnosno nerezidentu odobri račun ili isplati sredstva u valuti naplate.

4. Banka je dužna da evidentira vreme prijema svih naloga za plaćanje prema inostranstvu, odnosno naplatu iz inostranstva, kao i potvrda o pokriću, osim ako je za te naloge koristila SWIFT tehnologiju.

5. Banka devizne račune rezidenata i nerezidenata vodi u skladu s propisom kojim se uređuju analitički računi u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije.

Banka je obavezna da račune iz stava 1 ove tačke (npr. 540, 541..., ili 505, 506...) za korisnika naplate, odnosno nalogodavca vodi prema vrsti delatnosti za koju se koriste sredstva na tim računima (investicioni radovi, međunarodni saobraćajno-agencijski poslovi, turističko-agencijske usluge, naplate i plaćanja preko kontokorentnog računa ili računa zastupnika platne kartice i dr.), odnosno da obaveze za neizvršene isplate po naplatama iz inostranstva vodi na računu 57909.

6. Banka devizne račune vodi u devizama i u dinarskoj protivvrednosti tih deviza preračunatoj po zvaničnom srednjem kursu.

II PLATNI PROMET U DEVIZAMA

Naplate iz inostranstva

Naplata doznakom i inkasom dokumenata

7. Banka je dužna da račun korisnika naplate naveden u nalogu nerezidenta odobri najkasnije u roku iz tačke 4 stav 3 Odluke, ako je primila izveštaj strane banke da su devize odobrene računu banke i podatak o osnovu naplate.

Banka je dužna da korisniku naplate čiji je račun odobrila u skladu sa Odlukom dostavi izvod o stanju i prometu tog računa, a, po potrebi, i druge dokumente (npr. nalog na osnovu kog je primljena naplata).

Izuzetno od stava 1 ove tačke, kada je korisnik naplate fizičko lice, podatak o šifri osnova naplate banka može popuniti na osnovu podataka navedenih u nalogu nerezidenta.

8. Kada u nalogu nerezidenta nije naveden račun korisnika naplate, banka postupa u skladu s tačkom 6 Odluke.

9. Kad je banka naplate istovremeno i banka isplate, knjiženje vrši na teret računa 005, 003, 0060, 5430 ili 5431 a u korist računa iz tačke 5 ovog uputstva.

10. Kad banka naplate istovremeno nije i banka isplate, dužna je da, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema pokrića, banku isplate izvesti o primljenoj naplati i sredstva prenese na tu banku:

- opštim deviznim nalogom (šifra osnova 562) za prenos sredstava preko računa 005 ili 003, s tim što dalji postupak sprovodi banka isplate, u skladu s tačkom 9 ovog uputstva, ili

- da knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (šifra osnova 569) na teret računa 005, 003, 0060, 5430 i 5431 a u korist računa 4510.

Banka isplate knjiženje vrši nalogom za naplatu, navodeći šifru osnova naplate, na teret računa 0042 ili 4510 a u korist računa iz tačke 5 ovog uputstva.

Banka naplate je obavezna da banci isplate, na zahtev te banke, najkasnije u roku od dva radna dana od dana podnetog zahteva, obezbedi pokriće na računima 005, 003 ili 0060.

11. U slučaju da korisnik naplate iz tač. 7 i 8 ovog uputstva istovremeno nije i krajnji korisnik sredstava po izvršenoj naplati iz inostranstva, obavezan je da, istog ili narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja o izvršenoj naplati, banci dostavi zahtev za transfer sredstava u korist računa krajnjeg korisnika. Banka taj transfer izvršava opštim deviznim nalogom, u roku iz tačke 5 stav 4 Odluke.

Naplata akreditivom

12. Obradu naplate iz inostranstva koja je izvršena akreditivom banka vrši u skladu s tač. 7 i 8 ovog uputstva.

Istovremeno sa akreditivnim dokumentima, korisnik naplate dužan je da banci dostavi i podatke za statistiku Narodne banke Srbije.

Kada se naplata vrši pokrivenim akreditivom, pre obrade naplate iz stava 1 ove tačke, primljeno pokriće za otvoreni akreditiv banka knjiži na teret računa 005 ili 003 a u korist odgovarajućeg depozitnog računa strane banke - i to nalogom za naplatu (instrument plaćanja 3, šifra osnova 514), a naplata po akreditivu knjiži se na teret depozitnog računa strane banke 5530, 5532 ili 5534 a u korist računa iz tačke 5 ovog uputstva.

13. Potvrđeni loro akreditiv banka knjiži vanbilansno.

Naplata čekom

14. Obradu naplate iz inostranstva čekom plativim po prezentaciji, banka vrši na način iz tač. 7 i 8 ovog uputstva, a knjiženje na teret računa 0070 a u korist računa iz tačke 5 tog uputstva.

Istovremeno s čekom, korisnik naplate dužan je da banci dostavi i podatke za statistiku Narodne banke Srbije.

Otkupljeni ček banka šalje u inostranstvo, radi naplate, i tu promenu opštim deviznim nalogom (šifra osnova 115) knjiži na teret računa 0071 a u korist računa 0070.

Obradu naplate iz inostranstva za ček banka vrši nalogom za naplatu (šifra osnova 515), a knjiženje na teret računa 005 ili 003 a u korist računa 0071.

15. Čekove koje po prezentaciji nije otkupila, banka šalje stranoj banci na inkaso. Posle prijema naplate inkaso čeka, banka vrši obradu naplate na način iz tač. 7 i 8 ovog uputstva.

Plaćanja prema inostranstvu

16. Za plaćanje prema inostranstvu nalogodavac podnosi banci nalog za plaćanje čiji su elementi propisani ovim uputstvom.

Uz nalog iz stava 1 ove tačke, nalogodavac je dužan da banci dostavi dokument na osnovu koga se vrši plaćanje, u skladu s propisima.

Ako je nalogodavac fizičko lice, dužan je da postupa u skladu sa stavom 2 ove tačke.

Radi plaćanja po određenim poslovima, uz nalog za plaćanje nalogodavac je dužan da, pored dokumenata propisanih u tački 8 stav 2 Odluke, podnese na uvid i sledeću dokumentaciju:

1) za kreditni posao:

- pri vraćanju dela glavnice kredita nerezidentu - KZ obrasce na kojima je kredit registrovan,

- pri odobravanju kredita nerezidentu - KO obrasce na kojima je kredit registrovan;

2) za transfer sredstava u inostranstvo s računa nerezidenta:

- dokaz o izmirenim poreskim, carinskim i drugim obavezama prema državi iz tog posla, u skladu s propisima.

Plaćanje doznakom i inkasom dokumenata

17. Kada banka plaćanje prema inostranstvu vrši doznakom ili inkasom dokumenata, knjiži ga na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva, računa 55070 ili računa 55071 a u korist računa 005, 003, 0060, 5430 ili 5431.

Ako je nalogodavac fizičko lice koje pokriće za plaćanje prema inostranstvu obezbeđuje uplatom efektivnog stranog novca, do izvršenja tog plaćanja banka ovo pokriće vodi na računu 542.

Plaćanje akreditivom

18. Banka otvara akreditiv na zahtev nalogodavca, a otvaranje akreditiva knjiži vanbilansno.

Nalogodavac je dužan da pokriće za plaćanje po akreditivu obezbedi najkasnije na dan plaćanja iz akreditiva, i to se pokriće knjiži opštim deviznim nalogom na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva a u korist računa 55060 ili 55061.

19. Ako banka obezbeđuje pokriće za konfirmaciju u inostranstvu, to pokriće knjiži opštim deviznim nalogom na teret računa 2950 a u korist računa 0050, 0030 ili 5430, navodeći šifru osnova 411.

20. Izvršeno plaćanje akreditivom knjiži se nalogom za plaćanje (instrument plaćanja 3) na teret računa 55060 ili 55061 a u korist računa 2950, ili na teret računa 55060 ili 55061 a u korist računa 0050, 0030 ili 5430, navodeći odgovarajuću šifru osnova.

Za vraćanje sredstava deponovanih po osnovu konfirmacije ili za neiskorišćeni deo akreditiva, odnosno za akreditiv koji nije korišćen - vrši se knjiženje opštim deviznim nalogom na teret računa 0050, 0030 ili 5430 a u korist računa 2950, uz navođenje šifre osnova 411, kao i na teret računa 55060 ili 55061 a u korist računa iz tačke 5 ovog uputstva.

Banka zatvaranje akreditiva knjiži vanbilansno.

Plaćanje čekom

21. Plaćanje prema inostranstvu čekom koji izda banka vrši se na osnovu naloga za plaćanje.

Banka pri izdavanju čeka vrši knjiženje na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva a u korist računa 5807.

Posle izvršenog plaćanja prema inostranstvu čekom, banka vrši knjiženje na teret računa 5807 a u korist računa 005, 003 ili 5430, uz odgovarajuću šifru osnova.

Posebni poslovi

Službena putovanja

22. Troškove službenog putovanja u inostranstvo nalogodavac obračunava u devizama.

Akontacija troškova službenog putovanja može se isplatiti nostro čekom, business karticom, stranim putničkim čekom ili u efektivnom stranom novcu - na osnovu naloga za plaćanje.

Banka će isplatu iz stava 2 ove tačke izvršiti na osnovu naloga za plaćanje rezidenta.

Banka knjiženje isplate iz stava 2 ove tačke vrši na teret računa nalogodavca a u korist računa 5807 (nostro čekovi), 57933 (putnički čekovi), 55080, odnosno 55081 (business kartica) ili 0060 (efektivni strani novac).

Posle završenog službenog putovanja u inostranstvo rezident će obračunati putne troškove.

Ako se na osnovu obračuna putnih troškova iz stava 5 ove tačke utvrdi da je na ime službenog putovanja u inostranstvo isplaćeno više sredstava, utvrđeni višak sredstava vraća se banci, koja ta sredstva knjiži kao storno izvršenog plaćanja - nalogom za naplatu, u korist računa nalogodavca, uz šifru osnova 340.

Ako se na osnovu obračuna putnih troškova iz stava 5 ove tačke utvrdi da je na ime službenog putovanja isplaćeno manje sredstava, razlika do iznosa putnih troškova utvrđenih konačnim obračunom uplaćuje se na devizni račun rezidenta - fizičkog lica.

Prodaja stranih putničkih čekova

23. Prodaju stranog putničkog čeka banka knjiži na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva a u korist računa 57933.

Kada banka prodati strani putnički ček plati stranoj banci, knjiženje vrši na teret računa 57933 a u korist računa 005 ili 003.

Storno naplate i plaćanja

24. Storno naplate i plaćanja, kao otklanjanje greške u transakciji, vrši se tzv. crvenim stornom (iznos s negativnim predznakom).

25. U slučaju storna naplate, banka sredstva može vratiti samo u onom iznosu i onoj valuti, onom stranom nalogodavcu i onoj banci koji su navedeni u prvobitnom nalogu.

Ostala vraćanja naplate vrše se na osnovu naloga korisnika naplate i po postupku koji je ovim uputstvom propisan za redovna plaćanja, uz odgovarajući dokument kojim se iskazuju obaveza i razlog vraćanja sredstava.

U slučaju storno izvršenog plaćanja, banka vraćena sredstva odobrava na račun nalogodavca - nalogom za naplatu.

26. Kod vraćanja naplate i kod storno plaćanja, banka u nalozima navodi šifru instrumenta plaćanja za storno i šifru osnova po kome je izvršena naplata iz inostranstva ili plaćanje prema inostranstvu.

Hartije od vrednosti

27. Sve transakcije po osnovu trgovanja hartijama od vrednosti evidentiraju se na način i po postupku koji su utvrđeni propisima kojima se uređuje poslovanje hartijama od vrednosti.

Platne kartice

28. Banka naplatu po korišćenju platnih kartica knjiži nalogom za naplatu (šifra osnova 532).

Posle izvršene naplate, banka knjiženje vrši na teret računa 005 ili 003 a u korist računa 5407.

Banka plaćanje prema inostranstvu po osnovu platnih kartica knjiži nalogom za plaćanje (šifra osnova 132), na teret računa 5407 a u korist računa 0050.

Knjiženja iz st. 1 i 2 ove tačke vrši i banka koja je zastupnik platne kartice.

Banka - zastupnik platne kartice, odnosno banka plaćanja za izdavaoce domaće platne kartice, obavezna je da do 10. u mesecu za prethodni mesec Narodnoj banci Srbije dostavlja:

- za pravna i fizička lica - podatke o ukupnoj mesečnoj potrošnji u inostranim mrežama (izraženo u evrima);

- za kartice stranih izdavalaca u prodajnoj mreži banke - podatke o ukupnoj mesečnoj potrošnji (izraženo u dinarima).

III PLATNI PROMET U DINARIMA PREKO RAČUNA NEREZIDENATA

Naplate

29. Banka, na zahtev nerezidenta, na teret računa nerezidenta 5030 ili 5031, a po osnovu izvoza robe i usluga rezidenta, plaćanje rezidentu vrši nalogom za naplatu.

Kad je banka naplate istovremeno i banka isplate, knjiženje vrši na teret računa 5030 ili 5031 a u korist računa rezidenta, koristeći nalog za naplatu i odgovarajuću šifru osnova.

Kad banka naplate istovremeno nije i banka isplate, dužna je da, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema pokrića, banku isplate izvesti o primljenoj naplati, da sredstva prenese na tu banku i knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (šifra osnova 102) na teret računa 5030 ili 5031 a u korist računa 13909.

Banka isplate, posle prijema sredstava, knjiženje vrši nalogom za naplatu (odgovarajuća šifra osnova), na teret računa 13909 a u korist računa iz tačke 5 ovog uputstva.

Plaćanja

30. Banka, po nalogu rezidenta, plaćanja u korist računa nerezidenta 5030 ili 5031, a po osnovu uvoza robe i usluga, vrši nalogom za plaćanje (odgovarajuća šifra osnova), na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva.

Banka, po nalogu rezidenta, plaćanje nerezidentu čiji se račun vodi kod druge banke vrši nalogom za plaćanje (odgovarajuća šifra osnova) i knjiži ga na teret računa iz tačke 5 ovog uputstva a u korist računa 13909.

Banka kod koje se vodi račun nerezidenta, posle prijema sredstava iz stava 2 ove tačke, knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (šifra osnova 502), na teret računa 13909 a u korist računa 5030 ili 5031.

Plaćanja u korist računa nerezidenta po drugim osnovima banka vrši opštim deviznim nalogom, uz odgovarajuću šifru osnova.

31. Banka može prodati devize nerezidentu na njegov zahtev, na teret računa nerezidenta 5030 ili 5031, pri čemu opštim deviznim nalogom knjiženje vrši na teret računa 5030 ili 5031 a u korist računa 5430 ili 5431 ili 005 ili 003, uz navođenje odgovarajuće šifre osnova i zemlje nerezidenta.

IV NALOZI PLATNOG PROMETA SA INOSTRANSTVOM

32. Nalogodavac, odnosno korisnik naplate dužan je da podatke za statistiku Narodne banke Srbije banci dostavi u rokovima utvrđenim Odlukom i ovim uputstvom.

Nalog za naplatu, nalog za plaćanje i opšti devizni nalog treba da sadrže sledeće obavezne elemente:

 

A. NALOG ZA NAPLATU (vrsta posla 60)

Broj
rubrike

Naziv

Opis

Za banku

Format polja za NBS

1

BANKA

naziv
matični broj

O
O

-
8N

2

KORISNIK NAPLATE

naziv i adresa
matični broj

O

O

-

8N

2

INSTRUMENT NAPLATE

iz Šifarnika instrumenata plaćanja

O

1N

3

BROJ NALOGA

evidencioni broj u banci

O

20AN

4

BANKA POŠILJALAC
SWIFT PORUKE

naziv i/iliSWIFT adresa

O

-

5

NALOGODAVAC

naziv i adresa
država

O
O

70A
2AN

6

KONTOKORENTNA BANKA

naziv i/ili SWIFT adresa

U

-

7

SVRHA NAPLATE

svrha naplate

U

-

8

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

8

DATUM VALUTACIJE

datum prijema pokrića

O

8N

9

TROŠKOVI STRANE BANKE

troškovi strane banke

U

16N

10

KNJIŽENJE

na teret računa
u korist računa

O
O

5AN
-

11

PROTIVVREDNOST U DINARIMA

obračunato po zvaničnom srednjem kursu

U

-

11

MESTO I DATUM

mesto i datum ispostavljanja naloga

O

-

 

PODACI ZA STATISTIKU

 

 

12

REDNI BROJ OSNOVA

redni broj

O

2N

12

ŠIFRA OSNOVA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa po tekućim i kapitalnim transakcijama

O

3N

12

OPIS TRANSAKCIJE

opis transakcije

U

70AN

12

IZNOS U VALUTI ZA OSNOV

(+) iznos bruto potraživanja/(-) iznos smanjenja naplate

O

16N

13

REGISTARSKI BROJ KREDITA

registarski broj kredita iz prijave o kreditu odobrenom inostranstvu ili uzetom iz inostranstva

U

6N

13

GODINA KREDITA

godina zaključivanja kredita

U

4N

O - obavezan podatak.
U - uslovno obavezan podatak.

 

 

B. NALOG ZA PLAĆANJE (vrsta posla 70)

Nalog za plaćanje prema inostranstvu sastavlja nalogodavac, a popunjava banka.

Broj rubrike

Naziv

Opis

       

Za
banku

Format
polja za NBS

1

NALOGODAVAC

naziv i adresa
matični broj

 

O
O

-
8N

2

BANKA

naziv
matični broj

 

O

O

8N

2

INSTRUMENT PLAĆANJA

iz Šifarnika instrumenata plaćanja

 

O

1N

3

BROJ NALOGA

evidencioni broj

*

O

20AN

4

KORISNIK PLAĆANJA

naziv i adresa nerezidenta
broj putne isprave rezidenta
država
račun

 

O
U
O
O

70AN
-
2AN
-

5

BANKA KORISNIKA PLAĆANJA

naziv i
država ili
SWIFT adresa

 

O

 

6

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

 

O
O

3AN
16N

6

DATUM VALUTACIJE

datum kada je zadužen račun banke u inostranstvu, račun strane gotovine ili odobreni račun nerezidenta

*

O

8N

 

PODACI ZA STATISTIKU

 

 

 

7

REDNI BROJ OSNOVA

redni broj

 

O

2N

7

ŠIFRA OSNOVA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa po tekućim i kapitalnim transakcijama

 

O

3N

7

BROJ UGOVORA IZ KONTROLNIKA

obavezan podatak za spoljnotrgovinske poslove

 

U

6N

7

GODINA UGOVORA IZ KONTROLNIKA

obavezan podatak za spoljnotrgovinske poslove

 

U

4N

7

OTPIS TRANSAKCIJE

opis transakcije

 

U

70AN

7

IZNOS VALUTE ZA OSNOV

iznos bruto obaveze (+)/iznos smanjenja plaćanja (-)

 

O

16N

8

BROJ KREDITNE PRIJAVE

registarski broj kredita iz prijave o kreditu odobrenom inostranstvu ili uzetom iz inostranstva

 

U

6N

8

GODINA KREDITA

godina zaključivanja kredita

 

U

4N

9

MESTO I DATUM

mesto i datum ispostavljanja naloga

 

O

 

 

PODACI ZA KNJIŽENJE

 

 

 

10

KNJIŽENJE

na teret računa
u korist računa

*

O
O

-
5 AN

11

PROTIVVREDNOST U DINARIMA

obračunato po zvaničnom srednjem kursu

*

U

 

O - obavezan podatak.
U - uslovno obavezan podatak.
* - Popunjava banka.

 

 

V. OPŠTI DEVIZNI NALOG (vrsta posla 66 ili 77)

Opšti devizni nalog koristi se za transakcije koje su u Šifarniku osnova naplate, plaćanja i prenosa po tekućim i kapitalnim transakcijama (Prilog 2) označene kao Transakcije između rezidenata i neutralne transakcije i za transakcije označene kao Finansijski račun - efektivni strani novac i ulozi.

Opšti devizni nalog sastavlja banka.

BANKA NALOGODAVCA

naziv
matični broj

O

8N

BANKA KORISNIKA

naziv
matični broj

O

8N

BROJ NALOGA

evidencioni broj u banci

O

20AN

DATUM VALUTACIJE

datum zaduženja, odnosno odobrenja računa

O

8N

NALOGODAVAC

matični broj

U

8N

ZEMLJA NEREZIDENTA

obavezan podatak za transakcije nerezidenta

U

2AN

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

OSNOV PLAĆANJA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa po tekućim i kapitalnim transakcijama

O

3N

KNJIŽENJE

na teret računa

O

5N

KORISNIK NAPLATE

matični broj

U

8N

ZEMLJA NEREZIDENTA

obavezan podatak za transakcije nerezidenta

U

2AN

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

OSNOV PLAĆANJA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa po tekućim i kapitalnim transakcijama

O

3N

KNJIŽENJE

u korist računa

O

5N

SVRHA PLAĆANJA

svrha plaćanja

U

-

O - obavezan podatak.
U - uslovno obavezan podatak.

 

* Obavezno se izdaje za potrebe carinskih organa pri iznošenju efektivnog stranog novca i dinara iz zemlje po odobrenju Narodne banke Srbije.

 

V DOSTAVLJANJE PODATAKA O PLAĆANJU, NAPLAĆIVANJU I PRENOSU PO TEKUĆIM I KAPITALNIM POSLOVIMA U DEVIZAMA I DINARIMA

33. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke iz naloga čiji su obavezni elementi propisani ovim uputstvom, kao i podatke o stanju i prometu na računima navedenim u Prilogu 1 (DINAMIKA IZVEŠTAVANJA), koji je odštampan uz to uputstvo i njegov je sastavni deo - na način i u rokovima propisanim ovim uputstvom.

Banka sve podatke dostavlja u roku od pet dana od isteka dekade, odnosno u roku od dvanaest dana od isteka treće dekade. Stanje za poslednji dan u mesecu mora se slagati s podacima u izveštaju o knjigovodstvenom stanju računa.

Izveštaj o stanju i prometu po valutama (vrsta posla 00) banka sastavlja za svaki račun posebno, u originalnim valutama, i to svakog dana za one račune čija je dinamika izveštavanja dnevna.

34. Zbirne podatke za račune 0060, 0070, 5430, 5431, 5030 i 5031 banka može dostaviti za sledeće poslove:

- otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca i čekova od nerezidenata, odnosno nerezidentima (šifre osnova 701 i 699);

- polaganje efektivnog stranog novca i čekova na tekuće račune i uloge nerezidenata, odnosno podignuti efektivni strani novac i izdati čekovi s tekućih računa i uloga nerezidenata u stranoj valuti (šifra osnova 898);

- povećanje, odnosno smanjenje uloga nerezidenata, osim uloga stranih banaka i drugih stranih finansijskih organizacija (šifre osnova 502 i 102);

- povećanje, odnosno smanjenje oročenih uloga nerezidenata (šifre osnova 504 i 104);

- isplata u dinarima na teret dinarskih računa nerezidenata, odnosno uplata u dinarima u korist tih računa (šifra osnova 704);

- otkupljivanje deviznih sredstava s računa nerezidenta, odnosno prodaja deviznih sredstava nerezidentima (šifra osnova 703);

- primljena pokrića za čekove, odnosno čekovi poslati na naplatu u inostranstvo i korišćenje pokrića za loro čekove (šifre osnova 515 i 115);

- otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca i čekova od rezidenata - fizičkih lica (šifre osnova 796, 700 i 795);

- deponovanje, odnosno podizanje efektivnog stranog novca i putničkih čekova na račune i štedne uloge stanovništva u devizama (šifre osnova 797 i 897);

- kupovina i prodaja efektivnog stranog novca u inostranstvu (šifre osnova 552 i 152);

- prenos efektivnog stranog novca banaka u zemlji (šifre osnova 563 i 163);

- prenos efektivnog stranog novca u okviru jedne banke (šifre osnova 583 i 183);

- prenos između deviznih računa u zemlji (šifre osnova 565 i 165).

Zbirne podatke iz stava 1 ove tačke banka dostavlja na izveštaju koji propiše Narodna banka Srbije.

35. Podatke iz naloga platnog prometa sa inostranstvom banka dostavlja za svaki nalog posebno, osim za poslove navedene u tački 34 ovog uputstva.

36. Banka podatke iz ovog uputstva dostavlja elektronski, u skladu s propisom Narodne banke Srbije.

37. Na naloge iz tačke 32 ovog uputstva primenjuju se šifre iz priloga od 2 do 6, koji su odštampani uz ovo uputstvo i njegov su sastavni deo.

38. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i dinarima ("Službeni list SRJ", br. 25/2002 i 34/2002).

39. Ovo uputstvo stupa na snagu 1. oktobra 2004. godine.

 

Prilog 1

DINAMIKA IZVEŠTAVANJA


Račun
iz kontnog
okvira

Dinamika
izveštavanja

PODACI IZ NALOGA


Izveštaj
po valutama

Promet
na teret

Promet
u korist


005

dnevno

+

+

+


003

dnevno

+

+

+


0042 *

dnevno

+

+

 


4510 *

dnevno

+

+

 


0060

dekadno

+

+

+


0070

dekadno

+

+

+


5030

dekadno

+

+

+


5031

dekadno

+

+

+


5430

dekadno

+

+

+


5431

dekadno

+

+

+


2950

dekadno

+

+

+


2953

dekadno

+

+

+


13909*

dekadno

+

+

+



*

Za promet na računima 0042 i 4510 dostavljaju se samo podaci iz naloga za naplatu, koje dostavlja banka isplate a koja istovremeno nije i banka naplate, a za promet na računu 13909 dostavljaju se samo podaci iz naloga za plaćanje i naloga za naplatu.

 

Prilog 2

ŠIFARNIK OSNOVA NAPLATE, PLAĆANJA I PRENOSA
PO TEKUĆIM I KAPITALNIM TRANSAKCIJAMA


Opis

Naplate iz inostranstva

Plaćanja u inostranstvo


1

2

3


I TRANSAKCIJE IZMEĐU REZIDENATA I NEREZIDENATA

 

TEKUĆI RAČUNI - ROBA

 


- Sve naplate, odnosno plaćanja izvoza i uvoza robe, posle izvršenog izvoza i uvoza robe. Naplata, odnosno plaćanje prevoznicima robe prodate u lukama i na aerodromima ako je pri izvozu, odnosno uvozu popunjena carinska deklaracija.
Plaćanja kupljene i naplate prodate robe su u okviru poslova posredovanja robe uključeni u stavku Druge poslovne usluge.

112

112


- Avansne naplate i plaćanja (avansi) do 90 dana pri izvozu i uvozu robe: naplate robe izvršene pre samog izvoza, odnosno plaćanja uvoza robe pre samog uvoza.
Ne uključuju se avansi po osnovu izvođenja investicionih radova u inostranstvu

506

106


- Naplate izvoza, odnosno plaćanje uvoza robe bez carinske deklaracije: izvoz, odnosno uvoz knjiga, stručne literature, prodaja robe strancima, uključujući naplate, odnosno plaćanja prevoznicima robe prodate u lukama, u pristaništima i na aerodromima ako pri izvozu, odnosno uvozu nije bila popunjena carinska deklaracija, bez obzira na to da li su plaćanje, odnosno naplata izvršeni pre ili posle isporuke robe.

147

147


- Otpisi razlika na fakturisanu vrednost robe

650

650


- Pripis razlika na fakturisanu vrednost robe

651

651


- Primljena pokrića za loro (izvozne) akreditive

514

 


 

OPLEMENJIVANJE I POPRAVKE

 


- Naplate, odnosno plaćanja usluga oplemenjivanja robe: usluge industrijske obrade i prerade robe

315

315


- Naplate, odnosno plaćanja usluga popravki: sve usluge popravki i servisiranja, osim popravki koje vrše građevinska i monterska preduzeća (videti Investicioni radovi, izgradnja i montaža), popravki kompjuterske opreme (videti Kompjuterske i informacione usluge) i održavanja uređaja i opreme na aerodromima i u lukama (videti Vazdušni saobraćaj - ostalo i Pomorski saobraćaj - ostalo).

314

314


 

USLUGE

 

Transport


Pomorski saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

202

202

- Prevoz robe

201

201

- Ostalo

208

208


Vazdušni saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

242

242

- Prevoz robe

241

241

- Ostalo

248

248


Drumski saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

252

252

- Prevoz robe

251

251

- Ostalo

258

258


Železnički saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

222

222

- Prevoz robe

221

221

- Ostalo

228

228


Rečni saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

232

232

- Prevoz robe

231

231

- Ostalo

238

238


Prevoz putnika: prevoz nerezidenata u međunarodnom saobraćaju domaćim transportnim sredstvima, prevoz rezidenata stranim prevoznim sredstvima, prevoz putnika u zemlji stranim prevoznim sredstvima, uključujući ostale troškove koji nastanu pri prevozu putnika (troškovi viška prtljaga, hrana i piće u prevoznim sredstvima i sl.), osim prevoza nerezidenata domaćim prevoznim sredstvima unutar zemlje (videti Turizam).

 

 

Prevoz robe: prevoz robe i usluga utovara na prevozno sredstvo, odnosno istovara ako je ugovorom između vlasnika robe i prevoznika dogovoreno da prevoznik izvrši i te usluge.

 

 

Ostalo: sve vrste usluga u lukama, na aerodromima i drugim terminalnim linijama (kargo, utovar, istovar, čuvanje, skladištenje, pakovanje, održavanja i čišćenje opreme za transport, vuča i spasavanje vozila, kao i provizije i marže agenata za izvršene usluge prevoza robe i putnika).
Ne uključuju se usluge iznajmljivanja vozila s posadom (videti Iznajmljivanje vozila s posadom), eksploatacioni troškovi transportera (videti Ostale usluge povezane s transportom) i ostalo skladištenje robe (videti Ostale poslovno-tehničke usluge).

 

 


 

Ostalo

 

 

 


- Transport nafte i gasa cevovodima i transport električne energije

213

213


- Špediterske usluge

270

270


- Iznajmljivanje vozila s posadom za određeni period

218

218


- Ostale usluge povezane s transportom: troškovi eksploatacije, naknada za puteve, tranzitne takse, takse za prelet

219

219


 

Turizam

 

 

 


- Otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca od nerezidenata, odnosno nerezidentima (retransfer za neutrošene dinare), osim otkupa, odnosno prodaje efektivnog stranog novca od rezidenata (videti Transakcije između rezidenata i neutralne transakcije)

701

701


- Otkup, odnosno prodaja čekova od nerezidenata, odnosno nerezidentima (retransfer za neutrošene dinare)
Otkup, odnosno prodaja čekova od rezidenata (videti Transakcije između rezidenata i neutralne transakcije)

699

699


- Prodaja, odnosno kupovina domaće valute u inostranstvu

707

707


- Plaćanja u inostranstvu za prodate čekove stranih izdavalaca

-

341


- Usluge turističkih agencija (doznake u korist turističkih agencija, uključujući avanse), usluge hotela i drugih smeštajnih objekata, restorana i sl.

702

895


- Ostalo: prodaja robe i drugih usluga turistima, dozvole za lov i ribolov, prodati bonovi za naknadu za puteve za vozila strane registracije i benzinski bonovi

705

702


- Službena putovanja u inostranstvo: ukupni troškovi službenih putovanja, osim troškova eksploatacije koji se uračunavaju u transportne troškove

-

340


- Nadoknada plaćenih troškova službenog boravka nerezidenata u našoj zemlji

342

 


- Zdravstvene usluge turistima, banje, troškovi lekarske nege

401

804


- Ukupni troškovi za školovanje, uključujući stipendije i školarine, troškovi specijalizacije

812

812


 

Usluge u vezi s komunikacijama

 


- Telekomunikacije, prenos zvuka, prenos informacija telefonom ili teleksom, telegrami, kablovski ili satelitski prenos, uključujući doprinose za gledanje satelitskih programa, zakup satelita, elektronska pošta i sl.

245

245


- Usluge koje su podrška uslugama telekomunikacija i drugim sličnim uslugama; PTT usluge, dostavljanje pošiljaka, kurirske usluge

249

249


 

Investicioni radovi, gradnja i montaža

 


- Usluge gradnje i montaže, uključujući uvezenu opremu i robu za rad na projektima ako su radovi kraći od godinu dana

317

317


- Avansi po osnovu investicionih radova ako su ti radovi dugoročnijeg karaktera: avansi, odnosno prilivi po privremenim situacijama i obračunima (odnose se na preduzeća koja moraju odvojeno da vode računovodstvo za poslovnu jedinicu ili da plaćaju porez u državi u kojoj obavljaju investicionu delatnost), osim Isplata dobiti od izvršenih investicionih radova (videti Dohodak od kapitala)

421

-


- Plaćanja u inostranstvo po osnovu izvođenja investicionih radova koji imaju dugoročniji karakter

-

421


- Naplate po osnovu investicionih radova u inostranstvu za troškove plaćene u zemlji u dinarima (izuzev robe)

422

-


- Naplate iz inostranstva na osnovu investicionih radova koje izvode strana lica

475

-


- Izvođenje investicionih radova u zemlji, koje izvode stranci: sva plaćanja, uključujući i avanse

-

475


 

Osiguranje

 


- Osiguranje - premije

259

259


- Osiguranje - naknade štete (ugovarač osiguranja kod stranog osiguravača i korisnik su rezidenti, odnosno ugovarač osiguranja kod domaćeg osiguravača i korisnik su nerezidenti)

260

260


- Osiguranje - naknade štete (ugovarač osiguranja kod stranog osiguravača je nerezident, a korisnik rezident, odnosno ugovarač osiguranja kod domaćeg osiguravača je rezident, a korisnik nerezident)

261

261


- Provizije osiguravajućeg društva

264

264


- Provizije reosiguravača

267

267


- Reosiguranje - premije

268

268


- Reosiguranje - naknade štete

269

269


 

Finansijske usluge

 


- Provizija i troškovi bankarskog i drugog kreditnog posredovanja, uključujući troškove garancija

400

400


- Provizija na transakcije hartijama od vrednosti

403

403


 

Kompjuterske i informacione usluge

 


- Kompjuterske i informacione usluge: obrada podataka, aktivnosti povezane s bazama podataka, izrada kompjuterskih programa, savetovanja u oblasti računarstva, popravke kompjuterske opreme i druge informacione usluge

302

302


 

Prava industrijske svojine

 


- Licence, patenti, robni žigovi i druga autorska prava: plaćanja, odnosno naplate naknada za licence i drugih taksi za korišćenje prava industrijske svojine, osim Kupovine i prodaje patenata i licenci (videti Prodaja, kupo-vina neproizvodne, nefinansijske imovine)

301

301


- Franšiza

410

410


 

Druge poslovne usluge

 

Posredovanje i druge usluge u vezi s trgovinom

 


- Poslovi posredovanja: sve naplate i plaćanja u okviru poslova posredova-nja. Posredovanje je određeno kao kupovina robe koju rezident kupi od nerezidenta i ponovo je proda nerezidentu (reeksport).

516

116


- Zastupnička i posrednička provizija i drugi troškovi u vezi s trgovinom

310

310

 

Operativni zakup

 


- Zakup opreme obuhvata sve vrste zakupa opreme (mašine, kompjuteri i druga oprema).

489

489


- Iznajmljivanje transportnih sredstava bez posade na određeni period: iznajmljivanje brodova bez posade, iznajmljivanje aviona bez posade, iznajmljivanje ostalih vozila bez posade

490

490

 

Ostale poslovne, profesionalne i tehničke usluge

 


- Istraživanje i razvoj: fundamentalna i primenjena istraživanja, laboratorijske i druge usluge, projekti i elaborati, kotizacije za stručne skupove

303

303


- Pravna savetovanja, advokatske usluge, računovodstvena savetovanja, revizija i savetodavni poslovi u oblasti poreza

304

304


- Preduzetnički i poslovni konsalting, kotizacije za poslovne skupove

305

305


- Propaganda i ispitivanje tržišta: oglašavanje u medijima, sajamske izložbe, prezentacija proizvoda u inostranstvu, ispitivanje tržišta

300

300


- Arhitektonske, inženjerske, dizajnerske i druge slične tehničke usluge

316

316


- Usluge u vezi s poljoprivredom, rudarstvom i prerađivačkom industrijom, uključujući i usluge prerade otpadaka

306

306


- Skladištenje, osim skladištenja na železničkim stanicama, aerodromima i lukama (videti Transport)

319

319


- Kontrola kvaliteta i kvantiteta pri preuzimanju robe, tehničko testiranje robe, analize i izdavanje certifikata

280

280


- Plaćanje zakupa za poslovni prostor

320

320


- Ostale usluge (usluge čuvanja i traženja, prevođenje i tumačenje, fotografske usluge, usluge čišćenja, komunalne usluge, usluge obrade tenderske dokumentacije i sl.)

307

307


- Smanjenje potraživanja po osnovu usluga

-

308


 

Kulturne usluge i usluge u vezi s rekreacijom

 


- Audiovizuelne usluge: provizije u vezi s filmskom i video delatnošću, radio i televizijskom delatnošću, kao i naknade za licence za prava distribucije i honorari

409

409


- Kulturne usluge: usluge muzeja, biblioteka i orkestara, druge kulturne aktivnosti i kotizacije, članarine kulturnih organizacija

765

765


- Sport i rekreacija: kotizacije, članarine i sl.

760

760


- Naknade honorara za obavljene usluge lekara, lektora, nastavnika, sportista i sl.

810

780


 

Avansne naplate i plaćanja po osnovu usluga

 


- Avansne naplate i plaćanja do 90 dana po osnovu usluga, osim avansa kod investicionih radova i turizma (videti Avansi po osnovu investicionih radova i usluge turističkih agencija)

507

107


 

Vladine usluge

 


- Prihodi i rashodi domaćih ambasada, konzulata

721

721


 

TEKUĆI RAČUNI - DOHOCI

 

Dohodak od rada

 


- Plate i sve naknade zaposlenim sezonskim radnicima za izvršene radove, plate i sve naknade zaposlenim rezidentima u stranim diplomatskim predstavništvima i međunarodnim organizacijama, odnosno lični dohoci nerezidenata zaposlenih u našim diplomatskim predstavništvima u inostranstvu

600

600


- Prihodi za izdržavanje stranih predstavništava u zemlji i troškovi domaćih predstavništava u inostranstvu

720

720


 

Dohodak od kapitala

 

Dohodak od ulaganja u vlasničke hartije od vrednosti

 


- Dividende i druga isplaćena dobit od učešća kapitala, odnosno obavljanja privrednih delatnosti u inostranstvu - transfer dobiti

578

160


- Izvođenje investicionih radova - dobit (uključujući i zarade naših radnika)

420

 


 

Kamate: dohodak od ulaganja u dužničke hartije od vrednosti

 


- Isplata kamate na ulaganja u obveznice i menice

430

430


- Isplata kamate na ulaganja u instrumente tržišta novca

431

431


 

Dohodak od ulaganja u druge oblike kapitala

 


- Dohodak od ulaganja u nepokretnosti (zakupnine i dr.)

444

444


- Kamata za dugoročne kredite i zajmove, uključujući kamatu po osnovu finansijkog lizinga

510

110


- Kamata za kratkoročne kredite

511

111


- Kamata na uloge po viđenju i oročene uloge

512

512


- Drugi troškovi po osnovu kredita datih inostranstvu, odnosno za kredite uzete u inostranstvu

528

128


- Plaćanja zatezne kamate

529

129


 

TEKUĆI RAČUNI - TEKUĆI TRANSFERI

 


- Pomoć i pokloni javnom sektoru, odnosno pomoć javnog sektora (uz saglasnost nadležnog organa)

802

801


- Rente, penzije, invalidnine i druga socijalna primanja

800

800


- Nasledstva, izdržavanja i drugi pokloni i pomoć ostalim sektorima, odnosno ostalih sektora

767

767


- Sudski depoziti, kaucije, kazne, takse, nagrade, izdate vize, poreske olakšice i dr.

892

892


- Ostali javni transferi (primljeni porezi, nagrade, redovni transferi državnih institucija međunarodnim organizacijama, i obrnuto, naknada za stranu tehničku pomoć, članarine i drugi transferi)

803

803


- Devizne doznake iz inostranstva u korist domaćih fizičkih lica - isplaćeno u dinarima

780

-


- Devizne doznake fizičkih lica iz inostranstva u korist deviznih računa domaćih fizičkih lica u zemlji, odnosno plaćanja u inostranstvo s deviznih računa domaćih fizičkih lica

781

894


- Devizne doznake radnika iz inostranstva u korist pravnih lica - organizacija za socijalno osiguranje po osnovu penzijskog osiguranja radnika i zdravstvene zaštite njihovih porodica, kao i uplate u korist deviznih računa tih radnika

782

 


 

KAPITALNI I FINANSIJSKI RAČUN

 

Kapitalni račun - kapitalni transferi

 

Javni transferi

 


- Transferi javnog sektora nerezidentima i transferi nerezidenata javnom sektoru (transferi novca koji povećavaju fiksni kapital u zemlji: npr. novčane subvencije za investicione projekte i međuvladine odštete plaćene na nivou vlada, koncesije za prirodna bogatstva šume, izvori i dr.), osim koncesija za infrastrukturu i sl. (videti Finansijski račun - ulaganja u vlasničke hartije od vrednosti - ulaganje stranog kapitala u domaća preduzeća)

901

901


 

Transferi ostalih sektora

 


- Transferi migranata: prenosi sredstava povezani s migracijom pojedinaca iz jedne privrede u drugu

768

768


- Prenosi između računa rezidenata i nerezidenata zbog promene statusa

640

640


 

Kapitalni račun - prodaja, odnosno kupovina neproizvodne i nefinansijske imovine

 


- Prodaja, odnosno kupovina patenata, licenci i druge nematerijalne imovine (transfer sportista u inostranstvo)

770

770


- Prodaja nepokretnosti stranim diplomatskim predstavništvima, odnosno kupovina nepokretnosti od tih predstavništava

771

771


 

Finansijski račun - ulaganja u vlasničke hartije od vrednosti

 


- Portfolio ulaganja rezidenata u strane vlasničke hartije od vrednosti

519

519


- Portfolio ulaganja nerezidenata u domaće vlasničke hartije od vrednosti

518

518


- Ulaganje stranog kapitala u domaća preduzeća i banke, ulaganja u akcije domaćih preduzeća i banaka, odnosno vraćanje udela stranog kapitala (koncesije za infrastrukturu i dr.)

557

157


- Naplata primljena za prodati udeo kapitala u drugom domaćem preduzeću, odnosno plaćanje nerezidentu za prodati udeo u drugom domaćem preduzeću

666

666


- Učešće domaćeg kapitala u stranoj banci i preduzećima, sva ulaganja u akcije stranih preduzeća i banaka, odnosno smanjenje udela u kapitalu

579

179


- Prodaja, odnosno kupovina nepokretnosti u Srbiji, osim prodaje, odnosno kupovine nepokretnosti stranim diplomatskim predstavništvima (videti Kapitalni račun - prodaja, odnosno kupovina neproizvodne i nefinansijske imovine)

538

138


- Prodaja, odnosno kupovina nepokretnosti u inostranstvu

539

139


- Uplata stranog kapitala koja ne povećava osnovni kapital, odnosno vraćanje tog kapitala (u skladu sa Zakonom o stranim ulaganjima)

560

560


 

Finansijski račun - ulaganja u dužničke hartije od vrednosti

 


- Prodaja, odnosno kupovina dužničkih hartija od vrednosti stranih emitenata (glavnica): obveznice, menice

540

540


- Prodaja, odnosno kupovina dužničkih hartija od vrednosti domaćih emitenata (glavnica): obveznice, menice

541

541


- Prodaja, odnosno kupovina dužničkih hartija od vrednosti stranih emitenata (glavnica): instrumenti tržišta novca (blagajnički zapisi, potvrde o depozitu)

542

542


- Prodaja, odnosno kupovina dužničkih hartija od vrednosti domaćih emitenata (glavnica): instrumenti tržišta novca (blagajnički zapisi, potvrde o depozitu)

543

543


 

Finansijski račun - ostala ulaganja - krediti

 


- Korišćenje, odnosno otplata dugoročnih kredita i zajmova uzetih u inostranstvu (više od jedne godine)

521

121


- Korišćenje, odnosno otplata kratkoročnih kredita uzetih u inostranstvu: kratkoročni finansijski krediti uzeti u inostranstvu

522

123


- Otplata, odnosno korišćenje dugoročnih kredita i zajmova datih inostranstvu (više od jedne godine)

517

166


- Davanje finansijskog lizinga, odnosno otplata finansijskog lizinga

575

175


- Otplata, odnosno korišćenje kratkoročnih kredita datih inostranstvu: kratkoročni finansijski zajmovi dati inostranstvu

523

169


- Korišćenje sredstava robnog kredita, odnosno odobrenje sredstava na račun u inostranstvu (005 i 003) za plaćanje uvoza robe po zaključenim robnim kreditima

574

174


- Posao izvoza, odnosno uvoza robe i usluga sa ugovorenim rokom dužim od 90 dana

524

170


- Plaćanja po osnovu učešća ili kupovina učešća u inostranom sindiciranom kreditu koji se odobrava rezidentu za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva, odnosno naplata po osnovu tog učešća ili njegove prodaje nerezidentu

526

126


 

Finansijski račun - efektivni strani novac i ulozi

 


- Polaganje efektivnog stranog novca i čekova na tekuće račune i uloge nerezidenata, odnosno podignuti efektivni strani novac i izdati čekovi s tekućih računa i uloga nerezidenata

898

898


- Prodati putnički čekovi koji glase na dinare

706

-


- Povećanje, odnosno smanjenje uloga stranih banaka i drugih finansijskih organizacija (računi 5430 i 5030)

501

101


- Povećanje, odnosno smanjenje uloga nerezidenata (osim stranih banaka i drugih stranih finansijskih organizacija)

502

102


- Povećanje, odnosno smanjenje oročenih uloga nerezidenata (stranih banaka i drugih nerezidenata)

504

104


- Smanjenje, odnosno povećanje oročenih uloga kod stranih banaka

505

105


- Plaćanje po drugim osnovima (plaćanja troškova u zemlji koji se ne smatraju spoljnotrgovinskim poslom, PTT usluge, komunalne usluge i sl.) s računa nerezidenata (računi 5030 i 5031)

704

-


- Otkupljivanje deviznih sredstava s računa nerezidenata i prodaja deviznih sredstava nerezidentima (računi 5030 i 5031)

703

-


 

Finansijski račun - ostala imovina i obaveze

 


- Smanjenje, odnosno povećanje domaćeg kapitala u međunarodnim finansijskim organizacijama (članarine međunarodnim organizacijama)

580

180


- Naplaćena loro garancija za poslove između rezidenata; namirenje naplaćene loro garancije za poslove između rezidenata

525

-


- Naplaćena potraživanja po osnovu garancije, odnosno naplaćena garancija kod domaće banke za kredite nerezidenata uzete u inostranstvu

527

127


- Pokriće gubitka u preduzeću, odnosno pokriće gubitka sopstvenog preduzeća u inostranstvu

622

622


- Plaćanje iz stečajne mase ili po sudskom izvršenju, uključujući naplatu akceptnih naloga

670

670


- Primljena pokrića za podignuti efektivni strani novac sa štednih knjižica nerezidenata kod domaćih banaka, odnosno podignuti efektivni strani novac sa štednih knjižica stranih banaka

508

108


- Primljena pokrića za čekove, odnosno čekovi dostavljeni na naplatu u inostranstvu i korišćenje pokrića za loro čekove

515

115


- Smanjenje potraživanja po osnovu kapitalnih transakcija

-

684


 

Platne kartice

 


- Plaćanja za izravnanje stanja na kontokorentnom računu: izmirenje salda na računu platne kartice

532

132


- Plaćanja po osnovu obaveza za utvrđeni saldo na računu domaćih platnih kartica korišćenih preko banke plaćanja

-

131


 

II TRANSAKCIJE IZMEĐU REZIDENATA I NEUTRALNE TRANSAKCIJE

 


- Otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca od rezidenata - fizičkih lica

796

700


- Otkup, odnosno prodaja čekova od rezidenata - fizičkih lica

795

795


- Deponovanje, odnosno podizanje efektivnog stranog novca i putničkih čekova na račune i štedne uloge stanovništva u stranoj valuti

797

897


- Prenos s računa u inostranstvu na račune u zemlji, odnosno dotacije deviznih računa u inostranstvu

530

130


- Plaćanja za izravnanje stanja na kontokorentnom računu: izmirenje salda na računu dugoročne proizvodne kooperacije

533

133


- Prenos pokrića za konfirmirane akreditive, odnosno vraćanje neiskorišćenog pokrića za konfirmirane akreditive

411

411


- Prodaja i kupovina efektivnog stranog novca u inostranstvu: prenos efektivnog stranog novca na račun u inostranstvu (na teret računa 0050 a u korist računa 0060), dotacija računa 0060 efektivnim stranim novcem kupljenim u inostranstvu (na teret računa 0060 a u korist računa 0050)

552

152


- Prenos deviza preko računa u inostranstvu između NBS i ovlašćenih banaka (NAPOMENA: pri dotaciji računa 0050 za Narodnu banku Srbije - banka koristi šifru 155, a Narodna banka Srbije šifru 555; pri dotaciji računa 0050 banke - banka koristi šifru 555, a Narodna banka Srbije šifru 155)

555

155


- Prenos s računa 0050 na drugi račun 0050 u okviru jedne banke (kad se koristi šifra 561 obavezno mora postojati i odliv sa šifrom 161 i istim podacima, odnosno kad se koristi šifra 161 obavezno mora postojati i priliv sa šifrom 561 i istim podacima)

561

161


- Prenos s računa 0060 na drugi račun 0060 u okviru jedne banke (kad se koristi šifra 583 obavezno mora postojati i odliv sa šifrom 183 i istim podacima, odnosno kad se koristi šifra 183 obavezno mora postojati i priliv sa šifrom 583 i istim podacima) (prenos efektive između trezora)

583

183


- Prenos s računa 0050 jedne banke na račun 0050 druge banke: banka koja prima sredstva koristi šifru 562, a banka koja prenosi sredstva šifru 162 (NAPOMENA: ako je jedna od banaka Narodna banka Srbije, nije dozvoljeno koristiti tu šifru, već šifru 155 ili 555)

562

162


- Prenos u zemlji na osnovu prenosa efektivnog stranog novca: prenos efektivnog stranog novca između banaka preko zbirnih centara (korišćenje šifre dozvoljeno je samo na računu 0060) (NAPOMENA: banka koja prenosi sredstva koristi šifru 163, a banka koja prima sredstva šifru 563)

563

163


- Otkup efektivnog stranog novca i čekova od ovlašćenih menjačnica

572

-


- Prenos između deviznih računa u zemlji (NAPOMENA: za zaduženje računa s koga se vrši prenos koristi se osnov 165, a za odobrenje računa na koji se vrši prenos - osnov 565)

565

165


- Isplata po osnovu devizne štednje (tzv. stara devizna štednja) - obveznice i efektivni strani novac

-

900


- Kupoprodaja deviza: prodaja jedne valute i kupovina druge

577

177


- Računska neusklađenost (otvorene stavke) i pogrešna knjiženja

599

199


- Povraćaj ukradenog efektivnog stranog novca, odnosno pljačka i krađa efektivnog stranog novca

198

198


- Prenos sredstava iz banke priliva na banku isplate

569

-


- Zamena inostranih valuta za evro

568

168


- Konverzija

567

167


 

Prilog 3

ŠIFARNIK INSTRUMENATA PLAĆANJA


Šifra

Naziv


1

doznake, kreditna pisma i čekovi


2

storno doznaka, kreditnih pisama i čekova


3

korišćenje akreditiva


4

storno korišćenja akreditiva


5

efektiva


6

storno efektive


 

Prilog 4

POSEBNE ŠIFRE REZIDENATA (MATIČNI BROJEVI)

Matični broj

Opis

02000008

fizičko lice - Crna Gora

07000006

fizičko lice - Srbija van teritorija AP

08000000

fizičko lice - Vojvodina

09000003

fizičko lice - Kosovo i Metohija

06000002

Srbija i Crna Gora

 

Prilog 5

ŠIFARNIK VALUTA

Šifra valute

Naziv valute

Naziv zemlje

alfa

num.

1

2

3

4

AFA

004

Afgan

Avganistan

AZM

031

Azerbejdžanski manat

Azerbejdžan

ALL

008

Lek

Albanija

DZD

012

Alžirski dinar

Alžir

USD

840

Američki dolar

Američka Samoa

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Angvila

AON

024

Nova kvanca

Angola

AOR

982

Kvanca real

Angola

ADP

020

Andorska pezeta

Andora

ESP

724

Španska pezeta

Andora

FRF

250

Francuski franak

Andora

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Antigva i Barbuda

ARS

032

Argentinski pezos

Argentina

AWG

533

Arubijski gulden

Aruba

AUD

036

Australijski dolar

Australija

ATS

040

Šiling

Austrija

BDT

050

Taka

Bangladeš

BBD

052

Barbadoski dolar

Barbados

BSD

044

Bahamski dolar

Bahami

BHD

048

Bahreinski dinar

Bahrein

BEF

056

Belgijski franak

Belgija

BZD

084

Beliski dolar

Belize

BYB

112

Beloruska rublja

Belorusija

XOF

952

CFA franak

Benin

BMD

060

Bermudski dolar

Bermudi

AUD

036

Australijski dolar

Božićna Ostrva (Australija)

BOV

984

Mvdol

Bolivija

BOB

068

Boliviano

Bolivija

BAM

977

Konvertibilna marka

Bosna i Hercegovina

BWP

072

Pula

Bocvana

BRL

986

Brazilski real

Brazil

USD

840

Američki dolar

Britanska teritorija Indijskog okeana

BND

096

Brunejski dolar

Brunej Darusalam

NOK

578

Norveška kruna

Buve ostrvo (Norveška)

BGL

100

Lev

Bugarska

XOF

952

CFA franak

Burkina Faso

BIF

108

Burundski franak

Burundi

BTN

064

Ngultrun

Butan

INR

356

Indiska rupija

Butan

VUV

548

Vatu

Vanuatu

ITL

380

Italijanska lira

Vatikan (Italija)

GBP

826

Funta sterlinga

Velika Britanija

VEB

862

Bolivar

Venecuela

VND

704

Dong

Vijetnam

XPF

953

CFP franak

Volis i Futuna (ostrva)

XAF

950

CFA franak

Gabon

GMD

270

Dalasi

Gambija

GHC

288

Sedi

Gana

FRF

250

Francuski franak

Gvadelupe

GYD

328

Gvajana dolar

Gvajana

GTQ

320

Kecal

Gvatemala

GNF

324

Gvinejski franak

Gvineja

GWP

624

Pezos

Gvineja Bisao

XOF

952

CFA franak

Gvineja Bisao

GIP

292

Gibraltarska funta

Gibraltar

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Grenada

DKK

208

Danska kruna

Grenland (Danska)

GEL

981

Lari

Gruzija

GRD

300

Drahma

Grčka

USD

840

Američki dolar

Guam (SAD)

DKK

208

Danska kruna

Danska

USD

840

Američki dolar

Devičanska ostrva (britanska)

USD

840

Američki dolar

Devičanska ostrva (SAD)

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Dominika

DOP

214

Dominikanski pezos

Dominikanska Republika

EUR

978

Evro

Evropska monetarna unija

EGP

818

Egipatska funta

Egipat

ESC

218

Sukre

Ekvador

ECV

983

Unidad da valor konstante

Ekvador

XAF

950

CFA franak

Ekvatorijalna Gvineja

SVC

222

Salvadorski kolon

El Salvador

ERN

232

Nakfa

Eritreja

EEK

233

Kruna

Estonija

ETB

230

Etiopski bir

Etiopija

ZRN

180

Novi Zair

Zair

ZMK

894

Kvača

Zambija

MAD

504

Marokanski dirham

Zapadna Sahara (Španija, Mauritanija, Maroko)

CVE

132

Zelenortski eskudo

Zelenortska ostrva

ZWD

716

Zimbabveanski dolar

Zimbabve

ILS

376

Šekel

Izrael

INR

356

Indijska rupija

Indija

IDR

360

Rupija

Indonezija

IQD

368

Irački dinar

Irak

IRR

364

Iranski rijal

Iran

IEP

372

Irska funta

Irska

ISK

352

Islandska kruna

Island

TPE

626

Timorski eskudo

Istočni Timor

IDR

360

Rupija

Istočni Timor

ITL

380

Italijanska lira

Italija

JMD

388

Jamajčanski dolar

Jamajka

JPY

392

Jen

Japan

YER

886

Jemenski rijal

Jemen

AMD

051

Jermenijski dram

Jermenija

JOD

400

Jordanski dinar

Jordan

CSD

891

Srpski dinar

Srbija i Crna Gora

ZAR

710

Rand

Južna Afrika

KZT

398

Tendže

Kazahstan

KYD

136

Kajmanski dolar

Kajmanska ostrva

KHR

116

Rijal

Kambodža

XAF

950

CFA franak

Kamerun

CAD

124

Kanadski dolar

Kanada

QAR

634

Katarski rijal

Katar

KES

404

Kenijski šiling

Kenija

CNY

156

Juan

Kina

CYP

196

Kiparska funta

Kipar

KGS

417

Som

Kirgistan

AUD

036

Australijski dolar

Kiribati

AUD

036

Australijski dolar

Kokosova (Kiling) ostrva

COP

170

Kolumbijski pezos

Kolumbija

KMF

174

Komorski franak

Komori

XAF

950

CFA franak

Kongo

KRW

410

Von

Koreja Južna

KPW

408

Severnokorejski von

Koreja Severna

CRC

188

Kostarikanski kolon

Kostarika

CUP

192

Kubanski pezos

Kuba

KWD

414

Kuvajtski dinar

Kuvajt

NZD

554

Novozelandski dolar

Kukova ostrva

LAK

418

Kip

Laos

LSL

426

Loti

Lesoto

ZAR

710

Rand

Lesoto

ZAL

991

Finansijski rand

Lesoto

LVL

428

Letonski lats

Letonija

LBP

422

Libanska funta

Liban

LRD

430

Liberijski dolar

Liberija

LYD

434

Libijski dinar

Libijska Arapska Džamahirija

LTL

440

Litvanski litas

Litvanija

CHF

756

Švajcarski franak

Lihtenštajn

LUF

442

Luksemburški franak

Luksemburg

MGF

450

Malgaški franak

Madagaskar

HUF

348

Forinta

Mađarska

MOP

446

Petaka

Makao

MKD

807

Denar

BJR Makedonija

MWK

454

Kvača

Malavi

MVR

462

Maldivska rupija

Maldivi

MYR

458

Malezijski ringit

Malezija

XOF

952

CFA franak

Mali

MTL

470

Malteška lira

Malta

MAD

504

Marokanski dirham

Maroko

FRF

250

Francuski franak

Martinik

USD

840

Američki dolar

Maršalska ostrva

MRO

478

Uglja

Mauritanija

MUR

480

Mauricijska rupija

Mauricijus

MXN

484

Meksički pezos

Meksiko

MXY

979

UDI

Meksiko

XDR

960

SDR

Međunarodni monetarni fond (MMF)

USD

840

Američki dolar

Mikronezija

MMK

104

Kijat

Mjanmar

MZM

508

Metikal

Mozambik

MDL

498

Moldavski lej

Moldavija

FRF

250

Francuski franak

Monako

MNT

496

Tugrik

Mongolija

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Monserat

NAD

516

Namibijski dolar

Namibija

ZAR

710

Rand

Namibija

AUD

036

Australijski dolar

Nauru

DEM

280

Nemačka marka

Nemačka

NPR

524

Nepalska rupija

Nepal

XOF

952

CFA franak

Niger

NGN

566

Naira

Nigerija

NIO

558

Kordoba oro

Nikaragva

NZD

554

Novozelandski dolar

Niue (Novi Zeland)

XPF

953

CFP franak

Nova Kaledonija

NZD

554

Novozelandski dolar

Novi Zeland

NOK

578

Norveška kruna

Norveška

AUD

036

Australijski dolar

Norfolska ostrva

XOF

952

CFA franak

Obala Slonovače

OMR

512

Omanski rial

Oman

PKR

586

Pakistanska rupija

Pakistan

USD

840

Američki dolar

Palau

PAB

590

Balboa

Panama

USD

840

Američki dolar

Panama

PGK

598

Kina

Papua Nova Gvineja

PYG

600

Gvarani

Paragvaj

PEN

604

Nuevo sol

Peru

NZD

554

Novozelandski dolar

Pitkern

XPF

953

CFP franak

Polinezija

PLN

985

Zlot

Poljska

USD

840

Američki dolar

Portoriko (SAD)

PTE

620

Portugalski eskudo

Portugalija

FRF

250

Francuski franak

Reinion

RWF

646

Ruandski franak

Ruanda

ROL

642

Lej

Rumunija

RUB

643

Ruska rublja

Ruska Federacija

RUR

810

Ruska rublja

Ruska Federacija

USD

840

Američki dolar

SAD

WST

882

Tala

Samoa

ITL

380

Italijanska lira

San Marino

STD

678

Dobra

Sao Tome i Prinsipe

SAR

682

Saudijski rijal

Saudijska Arabija

SZL

748

Lilangeni

Svazilend

NOK

578

Norveška kruna

Svalbard i Jan Majen ostrva (Norveška)

USD

654

Funta Svete Jelene

Sveta Jelena

USD

840

Američki dolar

Severnomarijanska ostrva

SCR

690

Sejšelska rupija

Sejšelska ostrva

FRF

250

Francuski franak

Sen Pjer i Mikelon

XOF

952

CFA franak

Senegal

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Sent Vinsent i Grenadini

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Sent Kits - Nevis

XCD

951

Istočnokaripski dolar

Sent Lusija

SLL

694

Leone

Sijera Leone

SGD

702

Singapurski dolar

Singapur

SYP

760

Sirijska funta

Sirijska Arapska Republika

SKK

703

Slovačka kruna

Slovačka

SIT

705

Tolar

Slovenija

SBD

090

Dolar Solomonskih ostrva

Solomonska ostrva

SOS

706

Somalijski šiling

Somalija

SDD

736

Sudanski dinar

Sudan

SRG

740

Surinamski gulden

Surinam

TWD

901

Tajvanski dolar

Tajvan

THB

764

Bat

Tajland

TZS

834

Tanzanijski šiling

Tanzanija

TJR

762

Tadžikistanska rublja

Tadžikistan

XOF

952

CFA franak

Togo

NZD

554

Novozelandski dolar

Tokelau

TOP

776

Panga

Tonga

TTD

780

Trinidad i Tobago dolar

Trinidad i Tobago

AUD

036

Dolar

Tuvalu (Australija)

TND

788

Tuniski dinar

Tunis

TMM

795

Manat

Turkmenistan

USD

840

Američki dolar

Turks i Kaikos (ostrva)

TRL

792

Turska lira

Turska

UGX

800

Ugandski šiling

Uganda

UZS

860

Uzbekistan sum

Uzbekistan

USD

840

Američki dolar

Ujedinjene države manjih udaljenih ostrva

AED

784

UAE dirham

Ujedinjeni Arapski Emirati

UAH

980

Grivna

Ukrajina

UYU

858

Urugvajski pezos

Urugvaj

DKK

208

Danska kruna

Farska ostrva (Danska)

PHP

608

Filipinski pezos

Filipini

FIM

246

Finska marka

Finska

FJD

242

Fidži dolar

Fidži

FKP

238

Foklandska funta

Foklandska ostrva (Malvini)

FRF

250

Francuski franak

Francuska

FRF

250

Francuski franak

Francuska Gijana (Francuska)

XPF

953

CFP franak

Francuska Polinezija
Francuska Metropoliten

FRF

250

Francuski franak

Francuska južna teritorija

HTG

332

Gurd

Haiti

USD

840

Američki dolar

Haiti

AUD

036

Australijski dolar

Herd i Makdonald ostrva

NLG

528

Holandski gulden

Holandija

ANG

532

Holandskoantilski gulden

Holandski Antili

HKD

344

Hongkong dolar

Hongkong

HNL

340

Lempira

Honduras

HRK

191

Kuna

Hrvatska

XAF

950

CFA franak

Centralnoafrička Republika

XAF

950

CFA franak

Čad

CZK

203

Češka kruna

Češka

CLP

152

Čileanski pezos

Čile

CLF

990

Unidades de formento

Čile

DJF

262

Džibutski franak

Džibuti

CHF

756

Švajcarski franak

Švajcarska

SEK

752

Švedska kruna

Švedska

ESP

724

Španska pezeta

Španija

LKR

144

Rupija

Šri Lanka

 

Prilog 6

ŠIFARNIK ZEMALJA

Oznaka

Šifra

Naziv zemlje

1

2

3

AF

4

Avganistan

AN

532

Holandski Antili

CD

179

Kongo

EH

732

Zapadna Sahara (Španija, Mauritanija, Maroko)

FX

69

Francuska Metropoliten

JT

396

Džonston ostrvo

MI

155

Midvejska ostrva

MP

209

Severnomarijanska ostrva

NT

168

Neutralna zona

NZ

554

Novi Zeland

PU

240

Ujedinjene države pacifičkih ostrva

TK

772

Tokelau

WA

247

Vejk ostrvo

XP

994

Palestinska oslobodilačka organizacija

AW

533

Aruba

AO

24

Angola

AI

660

Angvila

AL

8

Albanija

AD

20

Andora

AE

784

Ujedinjeni Arapski Emirati

AR

32

Argentina

AM

51

Armenija

AS

16

Američka Samoa

AQ

10

Antarktik

TF

260

Francuska južna teritorija

AG

28

Antigva i Barbuda

AU

36

Australija

AT

40

Austrija

AZ

31

Azerbejdžan

BI

108

Burundi

BE

56

Belgija

BJ

204

Benin

BF

854

Burkina Faso

BD

50

Bangladeš

BG

100

Bugarska

BH

48

Bahrein

BS

44

Bahami

BA

70

Bosna i Hercegovina

BY

112

Belorusija

BZ

84

Belize

BM

60

Bermudi

BO

68

Bolivija

BR

76

Brazil

BB

52

Barbados

BN

96

Brunej Darusalam

BT

64

Butan

BV

74

Buve ostrvo (Norveška)

BW

72

Bocvana

CF

140

Centralnoafrička Republika

CA

124

Kanada

CC

166

Kokosova (Kiling) ostrva

CH

756

Švajcarska

CL

152

Čile

CN

156

Kina

CI

384

Obala Slonovače

CM

120

Kamerun

CG

178

Kongo

CK

184

Kukova ostrva

CO

170

Kolumbija

KM

174

Komori

CV

132

Zelenortska ostrva

CR

188

Kostarika

CU

192

Kuba

CX

162

Božićna ostrva

KY

136

Kajmanska ostrva

CY

196

Kipar

CZ

203

Češka

DE

276

Nemačka

DJ

262

Džibuti

DM

212

Dominika

DK

208

Danska

DO

214

Dominikanska Republika

DZ

12

Alžir

EC

218

Ekvador

EG

818

Egipat

ER

232

Eritreja

ES

724

Španija

EE

233

Estonija

ET

231

Etiopija

FI

246

Finska

FJ

242

Fidži

FK

238

Foklandska ostrva (Malvini)

FR

250

Francuska

FO

234

Farska ostrva (Danska)

FM

583

Mikronezija

GA

266

Gabon

GB

826

Velika Britanija

GE

268

Gruzija

GH

288

Gana

GI

292

Gibraltar

GN

324

Gvineja

GP

312

Gvadelup

GM

270

Gambija

GW

624

Gvineja Bisao

GQ

226

Ekvatorijalna Gvineja

GR

300

Grčka

GD

308

Grenada

GL

304

Grenland (Danska)

GT

320

Gvatemala

GF

254

Francuska Gijana

GU

316

Guam (SAD)

GY

328

Gvajana

HK

344

Hongkong

HM

334

Herd i Mekdonald ostrva

HN

340

Honduras

HR

191

Hrvatska

HT

332

Haiti

HU

348

Mađarska

ID

360

Indonezija

IN

356

Indija

IO

86

Britanska teritorija Indijskog okeana

IE

372

Irska

IR

364

Iran

IQ

368

Irak

IS

352

Island

IL

376

Izrael

IT

380

Italija

JM

388

Jamajka

JO

400

Jordan

JP

392

Japan

KZ

398

Kazahstan

KE

404

Kenija

KG

417

Kirgistan

KH

116

Kambodža

KI

296

Kiribati

KN

659

Sent Kits - Nevis

KR

410

Koreja

KW

414

Kuvajt

LA

418

Laos

LB

422

Liban

LR

430

Liberija

LY

434

Libijska Arapska Džamahirija

LC

662

Sent Lusija

LI

438

Lihtenštajn

LK

144

Šri Lanka

LS

426

Lesoto

LT

440

Litvanija

LU

442

Luksemburg

LV

428

Letonija

MO

446

Makao

MA

504

Maroko

MC

492

Monako

MD

498

Moldavija

MG

450

Madagaskar

MV

462

Maldivi

MX

484

Meksiko

MH

584

Maršalska ostrva

MK

807

BJR Makedonija

ML

466

Mali

MT

470

Malta

MM

104

Mjanmar

MN

496

Mongolija

MZ

508

Mozambik

MR

478

Mauritanija

MS

500

Monserat

MQ

474

Martinik

MU

480

Mauricijus

MW

454

Malavi

MY

458

Malezija

YT

175

Majote

NA

516

Namibija

NC

540

Nova Kaledonija

NE

562

Niger

NF

574

Norfolkska ostrva

NG

566

Nigerija

NI

558

Nikaragva

NU

570

Niue (Novi Zeland)

NL

528

Holandija

NO

578

Norveška

NP

524

Nepal

NR

520

Nauru

OM

512

Oman

PK

586

Pakistan

PA

591

Panama

PN

612

Pitkern

PE

604

Peru

PH

608

Filipini

PW

585

Palau

PG

598

Papua Nova Gvineja

PL

616

Poljska

PR

630

Portoriko (SAD)

KP

408

Koreja

PT

620

Portugalija

PY

600

Paragvaj

PF

258

Francuska Polinezija

QA

634

Katar

RE

638

Reinion

RO

642

Rumunija

RS

71

Republika Srpska

RU

643

Ruska Federacija

RW

646

Ruanda

SA

682

Saudijska Arabija

SD

736

Sudan

SN

686

Senegal

SG

702

Singapur

GS

106

Južna Džordžija i Južna sendvička ostrva

SH

654

Sveta Jelena

SJ

744

Svalbard i Jan Majen ostrva (Norveška)

SB

90

Solomonska ostrva

SL

694

Sijera Leone

SV

222

El Salvador

SM

674

San Marino

SO

706

Somalija

PM

666

Sen Pjer i Mikelon

ST

678

Sao Tome i Prinsipe

SR

740

Surinam

SK

703

Slovačka

SI

705

Slovenija

SE

752

Švedska

SZ

748

Svazilend

SC

690

Sejšelska ostrva

SY

760

Sirijska Arapska Republika

TC

796

Turks i Kaikos (ostrva)

TD

148

Čad

TG

768

Togo

TH

764

Tajland

TJ

762

Tadžikistan

TO

776

Tonga

TM

795

Turkmenistan

TP

626

Istočni Timor

TT

780

Trinidad i Tobago

TN

788

Tunis

TR

792

Turska

TV

798

Tuvalu (Australija)

TW

158

Tajvan

TZ

834

Tanzanija

UG

800

Uganda

UA

804

Ukrajina

UY

858

Urugvaj

US

840

Sjedinjene Američke Države

UZ

860

Uzbekistan

VA

336

Vatikan (Italija)

VC

670

Sent Vinsent i Grenadini

VE

862

Venecuela

VG

92

Devičanska ostrva (britanska)

VI

850

Devičanska ostrva (SAD)

VN

704

Vijetnam

VU

548

Vanuatu

WF

876

Volis i Futuna (ostrva)

WS

882

Samoa

YE

887

Jemen

CS

891

Srbija i Crna Gora

ZA

710

Južna Afrika

ZR

180

Zair

ZM

894

Zambija

ZW

716

Zimbabve