ODLUKA
O TARIFNOM SISTEMU ZA PRODAJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

("Sl. glasnik RS", br. 24/2001, 58/2001, 61/2001, 18/2002, 37/2002, 65/2003, 73/2004 i 98/2004)

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Električna energija koja se isporučuje potrošačima obračunava se u skladu sa ovom odlukom o tarifnom sistemu za prodaju električne energije (u daljem tekstu: tarifni sistem).

Član 2

Tarifnim sistemom se utvrđuju: kriterijumi i merila za određivanje kategorija potrošnje i grupa potrošača; obračunski elementi za utvrđivanje vrednosti isporučene električne energije i način njihove primene; tarifni stavovi za obračun utrošene električne energije, kao i mere kojima se primenom obračunskih elemenata i tarifnih stavova za obračun električne energije, obezbeđuje prilagođavanje potrošnje električne energije uslovima i mogućnostima elektroenergetskog sistema.

Član 3

Kategorija potrošnje određuje se u zavisnosti od: napona na mestu isporuke električne energije potrošaču; jednovremene snage trošila i namene potrošnje; vrste mernih uređaja, odnosno načina merenja i drugih kriterijuma utvrđenih ovim tarifnim sistemom   (u daljem tekstu: kategorije potrošnje).

U okviru iste kategorije potrošnje, u zavisnosti od vrste mernih uređaja i načina merenja, kao i namene potrošnje i načina utvrđivanja obračunske snage obrazuju se grupe potrošača.

Obračunski elementi za utvrđivanje vrednosti isporučene električne energije jesu elementi na osnovu kojih se utvrđuje vrednost isporučene električne energije (u daljem tekstu: obračunski elementi).

Tarifni stavovi za obračun električne energije utvrđuju se za svaku kategoriju potrošnje i grupu potrošača, prema vremenu korišćenja i drugim uslovima preuzimanja električne energije utvrđenih ovim tarifnim sistemom primenom obračunskih elemenata po količini i snazi (u daljem tekstu: tarifni stavovi).

Mere za prilagođavanje potrošnje električne energije uslovima i mogućnostima elektroenergetskog sistema sadrže stimulativne uslove korišćenja električne energije za potrošače koji racionalno koriste tu energiju i izražavaju se tarifnim stavovima.

KATEGORIJE POTROŠNJE

Član 4

Kategorije potrošnje su:

1. Potrošnja na visokom naponu

2. Potrošnja na srednjem naponu

3. Potrošnja na niskom naponu

4. Široka potrošnja

5. Javno osvetljenje.

Član 5

U kategoriji "potrošnja na visokom naponu" su potrošači čiji su objekti priključeni na elektroenergetsku mrežu naponskog nivoa 110 kV ili višeg naponskog nivoa.

U kategoriji "potrošnja na srednjem naponu" su potrošači čiji su objekti priključeni na elektroenergetsku mrežu naponskog nivoa iznad 1 kV, a nižeg od 110 kV.

Član 6

U kategoriji "potrošnja na niskom naponu" su potrošači čiji su objekti priključeni na elektroenergetsku mrežu niskog naponskog nivoa do 1 kV, a imaju trošila čija je jednovremena snaga veća od 42 kW, odnosno imaju elektroenergetsku saglasnost na nazivnu struju priključka veću od 63 A, i kojima se obračunska snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.

U kategoriju "potrošnja na niskom naponu" mogu se, na njihov zahtev, razvrstati i potrošači koji imaju trošila čija je jednovremena snaga manja od 42 kW, odnosno imaju elektroenergetsku saglasnost na nazivnu struju priključka manju od 63 A, ako obezbede uslove da se obračunska snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.

Član 7

U kategoriji "široka potrošnja" su potrošači čiji su objekti priključeni na elektroenergetsku mrežu niskog naponskog nivoa i koji imaju jednovremenu snagu trošila najviše 42 kW, odnosno koji imaju elektroenergetsku saglasnost na priključak nazivne struje od najviše 63 A, a koriste električnu energiju naročito za:

- potrebe domaćinstva u stanovima, stambenim zgradama i objektima za odmor;

- pogon zajedničkih uređaja i instalacija u stambenim zgradama, zajedničkim i sporednim prostorijama (liftovi, osvetljenje stepeništa i zajedničkih prostorija i sl.);

- pogon uređaja i instalacija komunalne potrošnje (kotlarnice za daljinsko grejanje, individualne kotlarnice za grejanje stambenih zgrada i drugi uređaji i instalacije za snabdevanje komunalnim proizvodima i uslugama);

- pogon elektromotora i aparata u poljoprivrednim domaćinstvima, kao i pogon uređaja i instalacija kućnih i zajedničkih seoskih vodovoda;

- potrebe osvetljavanja i zagrevanja poslovnih objekata i poslovnih prostorija i pogon motora i aparata u tim objektima i prostorijama (objekti za komercijalni turizam, odmarališta; objekti ustanova iz oblasti zdravstva, prosvete, kulture i dečje zaštite, administrativni objekti i dr.), kao i pogon zajedničkih uređaja i instalacija u tim objektima, zajedničkim i sporednim prostorijama (liftovi, osvetljenje stepeništa i zajedničkih prostorija, uređaji i instalacije komunalne potrošnje i sl.);

- potrebe osvetljavanja sporednih, ekonomskih objekata i garaža i prilaza tim objektima.

Član 8

U kategoriji potrošnje "javno osvetljenje" je potrošnja električne energije za osvetljenje ulica, trgova, tunela, pešačkih prolaza, parkova, puteva, istorijskih i drugih obeležja, uređaja za putnu signalizaciju i druga potrošnja za osvetljenje javnih površina i javnih objekata.

GRUPE POTROŠAČA

Član 9

Kategorija "široka potrošnja" u zavisnosti od načina merenja isporučene aktivne energije, načina utvrđivanja obračunske snage i namene potrošnje i drugih uslova isporuke električne energije, obuhvata grupe potrošača, i to:

1) Prema načinu merenja isporučene aktivne energije:

   (1) potrošači sa jednotarifnim merenjem,

   (2) potrošači sa dvotarifnim merenjem,

   (3) potrošači sa upravljanom potrošnjom;

2) Prema načinu utvrđivanja obračunske snage:

   (1) potrošači sa ugrađenim uređajem za ograničenje snage - struje,

   (2) potrošači bez ugrađenog uređaja za ograničenje snage - struje;

3) Prema nameni potrošnje električne energije:

   (1) domaćinstvo,

   (2) javna i zajednička potrošnja,

   (3) ostala potrošnja.

Član 10

U grupi potrošača sa jednotarifnim merenjem su potrošači kod kojih se preuzeta aktivna energija meri primenom jedinstvenog dnevnog tarifnog stava.

U grupi potrošača sa dvotarifnim merenjem su potrošači kod kojih se preuzeta aktivna energija meri zavisno od doba dana, kao doba primene viših i nižih dnevnih tarifnih stavova.

U grupi potrošača sa upravljanom potrošnjom su potrošači iz st. 1 i 2 ovog člana, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, na način kojim se napajanje može prekinuti u periodu od najviše dva puta od po tri časa, s tim što se između dva prekida mora obezbediti napajanje električnom energijom u trajanju od najmanje četiri časa.

Član 10a

U grupi potrošača domaćinstvo su potrošači koji električnu energiju koriste za potrebe domaćinstva u stanovima, stambenim zgradama i objektima za odmor, za potrebe osvetljavanja pripadajućih sporednih, ekonomskih objekata i garaža i prilaza tim objektima, kao i za pogon elektromotora i aparata u poljoprivrednim domaćinstvima.

U grupi potrošača javna i zajednička potrošnja su potrošači - ustanove koje je osnovala država, odnosno jedinica lokalne samouprave u oblasti: obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite stanovništva, dečje zaštite, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite životinja, potrošnja električne energije za napajanje zajedničkih uređaja i instalacija u stambenim zgradama, zajedničkim i sporednim prostorijama, kao i potrošnja za pogon uređaja i instalacija kućnih i zajedničkih seoskih vodovoda.

U grupi potrošača ostala potrošnja su potrošači koji električnu energiju koriste za potrebe osvetaljavanja i zagrevanja poslovnih objekata i poslovnih prostorija i pogon motora i aparata u tim objektima i prostorijama, pogon zajedničkih uređaja i instalacija u tim objektima i ostali potrošači iz kategorije "široka potrošnja", koji električnu energiju koriste za potrebe obavljanja privrednih i drugih delatnosti i druge potrebe, osim za namene iz st. 1 i 2 ovog člana.

Član 11

Doba primene višeg dnevnog tarifnog stava je, po pravilu, od 07h do 23h svakog dana, a nižeg od 00h do 07h i od 23h do 24h.

Doba primene višeg i nižeg dnevnog tarifnog stava na pojedinim delovima konzumnog područja isporučilac električne energije može, ako je to neophodno radi obezbeđivanja uravnoteženog rada elektroenergetskog sistema i sprečavanja preopterećenja, odnosno neravnomernog opterećenja elektroenergetskih objekata, uređaja i postrojenja, odrediti i u drugom periodu dana, pod uslovom da doba primene nižeg dnevnog tarifnog stava počinje između 22h i 24h i traje neprekidno osam časova.

U slučaju iz stava 2 ovog člana, isporučilac električne energije je dužan da o svim promenama blagovremeno obavesti potrošače putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način, a najkasnije 24 časa pre pomeranja primene višeg i nižeg dnevnog tarifnog stava.

Član 12

Potrošačima iz kategorije "široka potrošnja" sa posebnim merenjem za grupu trošila (TA peći, bojleri i drugo), isporučuje se električna energija za napajanje tih trošila, uz primenu nižeg dnevnog tarifnog stava u trajanju od deset časova dnevno, od čega osam časova neprekidno, s tim što vreme isporuke električne energije određuje isporučilac uređajima za daljinsko upravljanje, u skladu sa mogućnostima elektroenergetskog sistema.

Ako je, u slučaju iz stava 1 ovog člana, dnevna temperatura merena u 07 časova minus 10oC ili niža, električna energija za napajanje tih trošila se dodatno isporučuje u trajanju od dva časa.

Napajanje električnom energijom u trajanju od dva časa, u smislu st. 1 i 2 ovog člana, mora se obezbediti u periodu od 12,00 do 22,00 časa.

OBRAČUNSKI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

Član 13

Obračunski elementi, na osnovu kojih se utvrđuje vrednost isporučene električne energije su:

1) obračunska snaga,

2) aktivna energija,

3) reaktivna energija.

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od obračunskih elemenata iz stava 1 ovog člana, po kategorijama potrošnje i grupama potrošača.

Ako se u toku obračunskog perioda promene tarifni stavovi, obračun utrošene električne energije po svim obračunskim elementima za taj period, utvrđuje se primenom novih i do tada utvrđenih tarifnih stavova, srazmerno broju dana njihovog važenja u tom periodu.

Član 14

Relativni odnos tarifnih stavova između pojedinih kategorija potrošnje i grupa potrošača utvrđuje se u zavisnosti od troškova proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, koje pojedine kategorije potrošnje, odnosno grupe potrošača stvaraju načinom potrošnje i količinom preuzete električne energije.

Član 15

Za potrošače električne energije iz kategorije "široka potrošnja", grupa potrošača domaćinstvo i grupa potrošača ostala potrošnja tarifni stavovi za aktivnu energiju utvrđuju se i u zavisnosti od količina i načina potrošnje aktivne energije i namene potrošnje, i to:

1) tarifni stav za racionalnu potrošnju, koji obuhvata mesečnu potrošnju do 350 kWh (u daljem tekstu: zelena zona);

2) tarifni stav za umerenu potrošnju, koji obuhvata mesečnu potrošnju preko 350 kWh do 1600 kWh (u daljem tekstu: plava zona);

3) tarifni stav za veliku potrošnju, koja obuhvata mesečnu potrošnju preko 1600 kWh (u daljem tekstu: crvena zona).

Tarifni stavovi iz stava 1 ovog člana primenjuju se na obračun utrošene aktivne energije u tekućem obračunskom periodu, tako što se tarifni stav za zelenu zonu primenjuje na količinu utrošene aktivne energije do 350 kWh, tarifni stav za plavu zonu primenjuje se na utrošenu aktivnu energiju preko 350 kWh do 1600 kWh, a tarifni stav za crvenu zonu primenjuje se na utrošenu aktivnu energiju preko 1600 kWh, osim za potrošnju svetlećih reklama na koju se, na ukupno utrošenu aktivnu energiju, primenjuju tarifni stavovi za plavu zonu za grupu potrošača bez ugrađenog uređaja za ograničenje snage - struje.

Za grupu potrošača javna i zajednička potrošnja, tarifni stavovi su:

1) tarifni stav za racionalnu potrošnju, koji obuhvata mesečnu potrošnju do 350 kWh (u daljem tekstu: zelena zona);

2) tarifni stav za umerenu potrošnju, koji obuhvata mesečnu potrošnju preko 350 kWh (u daljem tekstu: plava zona).

Tarifni stavovi iz stava 3 ovog člana primenjuju se na obračun utrošene aktivne energije u tekućem obračunskom periodu, tako što se tarifni stav za zelenu zonu primenjuje na količinu utrošene aktivne energije do 350 kWh, a tarifni stav za plavu zonu primenjuje se na utrošenu aktivnu energiju preko 350 kWh.

Mesečnom potrošnjom, u smislu st. 1 do 4 ovog člana, smatra se potrošnja aktivne energije u vremenskom periodu od 30 dana.

OBRAČUNSKA SNAGA

Član 16

Obračunska snaga je najveća preuzeta snaga u odgovarajućem periodu i izražava se u kilovatima (kW).

Obračunska snaga za kategorije "potrošnja na visokom naponu", "potrošnja na srednjem naponu" i "potrošnja na niskom naponu", utvrđuje se merenjem vršnog opterećenja.

Vršno opterećenje za kategorije "potrošnja na visokom naponu", "potrošnja na srednjem naponu" i "potrošnja na niskom naponu" je najveća prosečna preuzeta snaga u vremenskom intervalu od 15 minuta postignuta u toku mesečnog obračunskog perioda.

Član 17

Ako se vršno opterećenje potrošača meri na više mesta merenja, ukupno vršno opterećenje za istu kategoriju potrošnje dobija se sabiranjem vršnih opterećenja na svim mestima merenja.

Ukupno vršno opterećenje za više objekata istog potrošača koji ima obezbeđene potrebne tehničke uslove, utvrđuje se sabiranjem istovremenih opterećenja za svaki od tih objekata, pod uslovom da su ti objekti priključeni na području jednog naseljenog mesta i da su u okviru iste kategorije potrošnje.

Za električnu vuču u železničkom i gradskom saobraćaju ukupno vršno opterećenje utvrđuje se sabiranjem istovremenih opterećenja na svim mestima predaje, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za njihovo utvrđivanje.

Član 18

Potrošačima iz kategorije "široka potrošnja" obračunska snaga se utvrđuje mesečno, u iznosu koji odgovara vrednosti 2,16 kW.

Potrošačima iz kategorije "široka potrošnja" sa ugrađenim uređajem za ograničenje snage - struje, u skladu sa propisima, obračunska snaga utvrđuje se tako što se iznos iz stava 1 ovog člana uvećava za iznos koji se dobija množenjem nazivne struje tog uređaja sa 0,22 za monofazni priključak, a sa 0,66 za trofazni priključak.

Potrošačima iz stava 2 ovog člana sa ugrađenim uređajem za ograničenje snage - struje do 25 A iznos obračunske snage utvrđen u smislu st. 1 i 2 ovog člana, umanjuje se za 6,16 kW.

Čl. 19-22

(Brisani)

Član 23

Potrošaču električne energije iz kategorije "široka potrošnja" koji se odjavi ili prijavi u toku meseca, obračunska snaga za taj mesec se utvrđuje srazmerno broju dana korišćenja električne energije.

AKTIVNA ENERGIJA

Član 24

Aktivna energija se utvrđuje merenjem i izražava se u kilovatčasovima (kWh).

REAKTIVNA ENERGIJA

Član 25

Reaktivna energija utvrđuje se merenjem i izražava se u kilovatčasovima (kVArh).

Reaktivna energije se meri potrošačima iz kategorija "potrošnja na visokom naponu", "potrošnja na srednjem naponu" i "potrošnja na niskom naponu".

RELATIVNI ODNOS TARIFNIH STAVOVA

Član 26

Relativni odnos tarifnih stavova za utrošenu aktivnu i reaktivnu energiju i za obračunsku snagu, utvrđuje se prema nižem dnevnom tarifnom stavu za preuzetu aktivnu energiju potrošača iz kategorije "široka potrošnja", grupa potrošača sa ugrađenim uređajem za ograničenje snage - struje za zelenu zonu, kao baznom koeficijentu 1, a u sledećim odnosima:

1) kategorija "potrošnja na visokom naponu",

 

 

- za preuzetu aktivnu energiju

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

2,91

 

 

- niži dnevni tarifni stav

0,97

 

-

za obračunsku snagu - 521

 

 

- za reaktivnu energiju - 0,13

 

2) kategorija "potrošnja na srednjem naponu",

 

 

- za preuzetu aktivnu energiju

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

2,91

 

 

- niži dnevni tarifni stav

0,97

 

- za obračunsku snagu - 531

 

 

- za reaktivnu energiju - 0,33

 

3) kategorija "potrošnja na niskom naponu",

 

 

- za preuzetu aktivnu energiju

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

3,33

 

 

- niži dnevni tarifni stav

1,11

 

- za obračunsku snagu - 610

 

 

- za reaktivnu energiju - 1,00

 

 

4) kategorija "široka potrošnja",

    

4.1) grupa potrošača sa ugrađenim uređajem za ograničavanje snage - struje

 

   

- za aktivnu energiju

 

 

 

  

a) za zelenu zonu

 

 

 

 

  

- viši dnevni tarifni stav

4,00

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

1,00

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

3,50

 

 

 

b) za plavu zonu

 

 

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

6,00

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

1,50

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

5,25

 

 

 

v) za crvenu zonu

 

 

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

14,21

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

3,56

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

12,43

 

 

- za obračunsku snagu

110,00

 

4.2) grupa potrošača bez ugrađenog uređaja za ograničenje snage - struje

 

 

- za aktivnu energiju

 

 

 

 

a) za zelenu zonu

 

 

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

4,80

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

1,20

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

4,20

 

 

 

b) za plavu zonu

 

 

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

7,20

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

1,80

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

6,30

 

 

 

v) za crvenu zonu

 

 

 

 

 

- viši dnevni tarifni stav

17,05

 

 

 

 

- niži dnevni tarifni stav

4,27

 

 

 

 

- jednotarifno merenje

14,91

 

 

- za obračunsku snagu

110,00

5) kategorija potrošnje "javno osvetljenje",

 

- za preuzetu aktivnu energiju

4,47.

 

Tarifni stavovi za upravljanu potrošnju, iz člana 10 stav 3 ovog tarifnog sistema, utvrđuju se umanjenjem odgovarajućih tarifnih stavova za aktivnu energiju iz stava 1 ovog člana, za plavu i crvenu zonu, prema grupi potrošača utvrđenih ovim tarifnim sistemom za 20%.

POSEBNE ODREDBE ZA KATEGORIJE "POTROŠNJA NA VISOKOM NAPONU", "POTROŠNJA NA SREDNJEM NAPONU" I "POTROŠNJA NA NISKOM NAPONU"

Član 27

Ako radnjom isporučioca nastane prekid u snabdevanju električnom energijom objekata potrošača, isporučilac neće, pri utvrđivanju vršnog opterećenja, uzimati u obzir postignuta opterećenja u prva tri časa nakon uspostavljanja normalnog snabdevanja objekata potrošača električnom energijom (ako postoji mogućnost merenja te snage), o čemu se sastavlja zajednički zapisnik.

U mesečnom obračunskom periodu u kome radnjom isporučioca ili usled kvara na postrojenjima potrošača prouzrokovanog višom silom, kao i kvara na postrojenjima isporučioca, korišćenje električne energije bude ograničeno duže od 24 časa neprekidno, vršno opterećenje će se u vremenu trajanja tog ograničenja posebno utvrditi. U tom slučaju, pri obračunavanju snage sniziće se vršno opterećenje postignuto u toku mesečnog obračunskog perioda za razliku između tog vršnog opterećenja i vršnog opterećenja postignutog u toku ograničenja, i to srazmerno broju dana u kojima je isporuka električne energije bila ograničena.

Ako vršno opterećenje u vremenu trajanja ograničenja isporuke električne energije ili snage bude veće od vršnog opterećenja postignutog u obračunskom periodu izvan vremena trajanja ograničenja, isporučilac će potrošaču obračunati najveće postignuto vršno opterećenje.

Član 28

Potrošač i isporučilac ugovorom će utvrditi način i vreme obračuna snage u toku probnog pogona novih proizvodnih kapaciteta potrošača.

Potrošač i isporučilac ugovorom utvrđuju način obračuna vršnog opterećenja u obračunskom periodu u kojem potrošač zbog godišnjeg remonta svojih postrojenja znatno smanjuje angažovanu snagu, s tim da potrošač unapred obavesti isporučioca o remontu, kao i da vreme remonta traje više od 15 kalendarskih dana u mesecu.

Član 29

Isporučilac će, na zahtev potrošača koji ima sopstvenu elektranu, ugovoriti poseban način utvrđivanja obračunske snage kada nastupi prekid rada elektrane.

Ako potrošač koji ima sopstvenu elektranu i isporučilac ugovore da potrošač povremeno isporučuje električnu energiju iz te elektrane u mrežu isporučioca, ugovoriće se poseban način obračuna električne energije.

Član 30

Ako se preko mernih uređaja jednog potrošača snabdeva električnom energijom drugi potrošač (indirektni potrošač), potrošnja električne energije potrošača kod koga su smešteni merni uređaji umanjuje se pri obračunavanju za količinu električne energije i snage koje je preuzeo indirektni potrošač na način koji međusobno ugovaraju isporučilac i potrošač.

Član 31

Način merenja, odnosno obračuna električne energije uređuje se ugovorom, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za isporuku električne energije i ovim tarifnim sistemom.

Uslove za primenu ugovorenog načina merenja obezbeđuje potrošač, u skladu sa tehničkim uslovima koje odredi isporučilac električne energije.

Pod tehničkim uslovima u smislu stava 2 ovog člana, podrazumeva se postojanje ugrađenih odgovarajućih tehničkih uređaja za merenje, na mestima isporuke električne energije.

Član 32

Kad potrošač zahteva od isporučioca veću sigurnost u snabdevanju električnom energijom ili mu elektroenergetski sistem služi kao rezerva, isporučilac i potrošač ugovorom regulišu posebne uslove za povećanje sigurnosti u snabdevanju ili obezbeđivanje rezerve, kao i način obračuna i plaćanja električne energije.

POSEBNE ODREDBE ZA KATEGORIJU "ŠIROKA POTROŠNJA"

Član 33

Potrošač iz kategorije "široka potrošnja", način utvrđivanja obračunske snage bira prilikom prijavljivanja priključka, a postojeći potrošač može tražiti promenu načina utvrđivanja obračunske snage jednom godišnje, s tim što se novoizabrani način primenjuje najmanje godinu dana.

Uslove za primenu odabranog načina utvrđivanja obračunske snage, obezbeđuje potrošač, u skladu sa tehničkim uslovima koje utvrdi isporučilac električne energije.

Pod tehničkim uslovima u smislu stava 2 ovog člana, podrazumeva se postojanje ugrađenih odgovarajućih tehničkih uređaja (mernih uređaja - brojila, pomoćni uređaji), na mestima isporuke električne energije, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za isporuku električne energije.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Danom primene ovog tarifnog sistema, za sve potrošače iz kategorije "široka potrošnja", obračunska snaga utvrdiće se na osnovu prosečne mesečne potrošnje preuzete aktivne energije u periodu oktobar 2000 - mart 2001. godine.

Utvrđena obračunska snaga u smislu stava 1 ovog člana, primenjivaće se do isteka obračunske godine 1. oktobar 2000 - 30. septembar 2001. godine, osim u slučajevima i pod uslovima iz člana 18 stav 4 i člana 19 ovog tarifnog sistema.

Član 34a i 35

(Brisani)

Član 35a

U periodu oktobar 2001. godine - 31. mart 2002. godine, relativni odnos tarifnih stavova za kategoriju "široka potrošnja", iz člana 26 stav 1 tačka 4, pod v), ovog tarifnog sistema, utvrđuju se prema sledećem:

v) za crvenu zonu

- viši dnevni tarifni stav                                 16,88

- niži dnevni tarifni stav                                  4,22

- jednotarifno merenje                                   14,77

Član 35b

U periodu oktobar 2001. godine - 31. mart 2002. godine, relativni odnos tarifnih stavova iz člana 35, pod v), ovog tarifnog sistema, pod uslovima utvrđenim tim članom, utvrđuje se prema sledećem:

v) za crvenu zonu

- viši dnevni tarifni stav                                 16,88

- niži dnevni tarifni stav                                  8,44

Član 35v

Relativani odnosi tarifnih stavova za kategoriju "široka potrošnja", u periodu april 2002. godine - do donošenja odluke o promeni cene električne energije, utvrđuju se prema sledećem:

- tarifni stavovi iz člana 26 stav 1 tačka 4 pod v), ovog tarifnog sistema:

v) za crvenu zonu

 

- viši dnevni tarifni stav

16,88

- niži dnevni tarifni stav

4,22

- jednotarifno merenje

14,77

- tarifni stavovi iz člana 35 pod v) ovog tarifnog sistema:

v) za crvenu zonu

 

- viši dnevni tarifni stav

16,88

- niži dnevni tarifni stav

8,44

Tarifni stavovi iz stava 1 ovog člana, u periodu april 2002 - do donošenja odluke o promeni cene električne energije, utvrđuju se primenom vrednosti baznog koeficijenta 1 koji je u primeni na dan 31. marta 2002. godine.

Član 36

Stupanjem na snagu ove odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije prestaje da važi Tarifni sistem za prodaju električne energije ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 62/94 - prečišćen tekst i 66/94, 72/94, 9/95, 47/95, 15/96, 20/96, 42/96, 46/96, 50/96, 52/96, 13/97, 36/98 i 16/99).

Član 37

Ova odluka o tarifnom sistemu za prodaju električne energije, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Odluke o dopuni
Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije

("Sl. glasnik RS", br. 61/2001)

Član 2

Potrošači iz kategorije "široka potrošnja" koji su u periodu od 13. aprila 2001. godine do dana stupanja na snagu ove odluke izvršili promenu načina utvrđivanja obračunske snage ili ugradnju automatskih osigurača, odnosno njihovu zamenu osiguračima manje nazivne snage - struje, mogu podneti zahtev da im se obračunska snaga utvrdi na osnovu najveće mesečne potrošnje preuzete aktivne energije, u skladu sa ovom odlukom, kao i zamenu postojećih automatskih osigurača do snage odobrene elektroenergetskom saglasnošću.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, rok od godinu dana, u smislu člana 33 stav 1 Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije ("Službeni glasnik RS", br. 24/2001 i 58/2001) i člana 76 Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik RS", broj 39/2001 - prečišćen tekst), teče od dana podnošenja zahteva, po stupanju na snagu ove odluke.

Član 3

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije

("Sl. glasnik RS", br. 37/2002)

Član 14

Potrošači iz kategorije "široka potrošnja" koji su u periodu od 13. aprila 2001. godine do dana stupanja na snagu ove odluke izvršili promenu načina utvrđivanja obračunske snage, ili ugradnju automatskih osigurača, odnosno njihovu zamenu osiguračima manje nazivne snage - struje, mogu podneti zahtev da im se obračunska snaga utvrdi u skladu sa ovom odlukom, kao i zamenu postojećih automatskih osigurača do snage odobrene elektroenergetskom saglasnošću.

U slučaju iz stava 1 ovog člana rok od godinu u smislu člana 33 stav 1 Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije i člana 76 Odluke o opštim uslovima za isporuku električne energije ("Službeni glasnik RS", broj 39/2001 - prečišćen tekst), teče od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije

("Sl. glasnik RS", br. 65/2003)

Član 4

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", a stupa na snagu 1. jula 2003. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije

("Sl. glasnik RS", br. 73/2004)

Član 4

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", a stupa na snagu 1. jula 2004. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni
Odluke o tarifnom sistemu za prodaju električne energije

("Sl. glasnik RS", br. 98/2004)

Član 2

Utrošena električna energija obračunavaće se u skladu sa ovom odlukom, počev od obračuna utrošene električne energije za tekući mesec ove godine.

Član 3

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije", a stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.