NAREDBA
O SPROVOĐENJU MERA ZAŠTITE ŠUMA I BILJA OD ŠTETNOG INSEKTA GUBARA
(Lymantria dispar L.)

("Sl. glasnik RS", br. 102/2004)

1. Radi sprečavanja šteta od insekta gubara i širenja gubara, korisnici i sopstvenici šuma, držaoci voćnjaka i drugog bilja dužni su da izvrše uništavanje jajnih legala gubara u svim šumama, voćnjacima i na drugom bilju, odmah, a najkasnije do 15. decembra 2004. godine.

2. Sopstvenici šuma, vršiće uništavanje jajnih legala gubara u skladu sa uputstvima stručnih radnika Javnog preduzeća "Srbijašume", Javnog preduzeća "Vojvodinašume" i javnih preduzeća nacionalnih parkova Tara, Kopaonik, Đerdap, Fruška gora i Javnog preduzeća za gazdovanje zaštitnim šumama, vršenje komunalnih i drugih delatnosti "Beli izvor" - Vrnjačka Banja.

3. Držaoci voćnjaka i drugog bilja, vršiće uništavanje jajnih legala gubara u skladu sa uputstvima područnih poljoprivrednih službi.

4. Organizovanje sopstvenika šuma, voćnjaka i drugog bilja na uništavanju jajnih legala štetnog insekta gubara vršiće javna preduzeća i područne poljoprivredne službe iz tač. 2 i 3 ove naredbe.

5. Javna preduzeća i područne poljoprivredne službe iz tač. 2 i 3 ove naredbe izvršiće sve poslove organizovanja sopstvenika šuma i voćnjaka najkasnije do 30. septembra 2004. godine.

6. Ako preduzete mere propisane tačkom 1 ove naredbe ne spreče štete i širenje insekta, korisnici i sopstvenici šuma, držaoci voćnjaka i drugog bilja, su obavezni da preduzmu odgovarajuće mere zaštite u periodu od 15. marta do 30. maja 2005. godine, a u skladu sa uputstvima sopstvenih stručnih službi, područnih poljoprivrednih službi i naučnih institucija iz oblasti šumarstva i poljoprivrede.

7. Protiv korisnika i sopstvenika šuma, držalaca voćnjaka i drugog bilja, koji ne izvrše uništavanje jajnih legala gubara, do roka utvrđenog u tački 1 ove naredbe, republički šumarski inspektori i inspektori nadležni za zaštitu bilja će podneti zahteve za pokretanje prekršajnog postupka najkasnije do 15. januara 2005. godine, a za neizvršenje mera propisanih tačkom 6 najkasnije do 30. juna 2005. godine.

8. Danom stupanja na snagu ove naredbe, prestaje da važi Naredba o sprovođenju mera radi sprečavanja šteta od gubara i širenja gubara ("Službeni glasnik RS", broj 125/2003).

9. Ova naredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".